Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace
Recensie

Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace (2015)

Goed gemaakte stop-motion animatiefilm is leuk voor kinderen en volwassenen.

in Recensies
Leestijd: 2 min 40 sec
Regie: Rasmus A. Sivertsen | Cast: Mitchell van den Dungen Bille (Solan), Dennis Willekens (Ludwig), Hero Muller (Reodor), e.a. | Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2015

Solan en Ludwig zijn een beetje de Noorse Wallace en Gromit, hoewel niet zo inventief. Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace kleurt wat netter binnen de lijntjes. Het is alweer de vierde film rondom de brutale ekster, de bange egel en de oude uitvinder Reodor, en de tweede in een recente reeks mooi gemaakte stop-motion animatiefilms over de in Noorwegen geliefde personages.

Solan is een eigenwijze ekster die nooit een uitdaging of weddenschap uit de weg gaat. Dat doet hem nogal eens in de problemen belanden, want hij is een opschepper die overal de beste in wil zijn. Hij laat zich dus nog wel eens uitdagen tot daden die zijn woorden niet kunnen waarmaken. De bangige egel Ludwig is zijn trouwe kompaan, in bijna alle opzichten zijn tegenpool. Ze wonen in bij de oude man Reodor, een uitvinder zoals je die alleen nog maar in literatuur en entertainment voor kinderen vindt.

Reodor was het hoofdpersonage in de eerste film met deze personages, The Pinchcliffe Grand Prix uit 1975, maar de focus is inmiddels verschoven naar de twee dieren die toen met hem meewerkten. Solan is de centrale held van het verhaal die moet leren te delen, compassie te hebben voor anderen en zijn ego te bedwingen. Ludwig zorgt vooral voor humor en warmte, met zijn zorgen, angsten en opmerkingen. Reodor lost met zijn uitvindingen de problemen op die het trio op hun pad vindt, vaak voortkomend uit Solans arrogantie.

Zoals de grote kaasrace, een gevolg van een weddenschap die Solan met een fabriekseigenaar uit het naburige dorp sluit, om hun respectievelijke werkplaatsen en huizen. De race is een eeuwenoude traditie, die al heel lang niet meer gehouden is. Een team uit elk dorp moet een stuk kaas van het ene dorp naar de andere brengen, over en door het woeste berglandschap tussen de twee dorpen in.

Het rivaliserende dorp heeft een geheim wapen: een sterke gorilla genaamd Immanuel Desperados en daarmee het derde dier met menselijke trekken in dit verder door mensen bevolkte avontuur. Zijn brute kracht staat haaks op de inventiviteit van Reodor. Dit versterkt de scherpe rivaliteit tussen beide teams en dorpen, maar uiteindelijk moet natuurlijk de les geleerd worden dat iedereen meer gemeen heeft met elkaar dan ze denken en dus niet gemeen tegen elkaar hoeft te zijn.

De race biedt niet alleen gelegenheid voor een simpel avontuur dat kinderen spannend vinden, maar ook voor grappen die alleen volwassenen zullen waarderen. Van verwijzingen naar Good Morning, Vietnam tot de uitgebreide persiflage van moderne sportverslaggeving - allemaal mogelijk gemaakt dankzij een camerarobot, een van de vele creatieve uitvindingen van Reodor. Zo volgt het lokale nieuws de hele race dankzij radiozendertjes die voor verdwaalde koeien zijn bedoeld, ''of voor melkmeisjes die de weg kwijt zijn.'' En als 's nachts het eenmanstelevisiestation plat ligt, klaagt een kijker dat hij ''negen uur hoogtepunten, interviews en commentaar van experts'' mist.

Solan & Ludwig: De Grote Kaasrace biedt zo vermaak voor jong en oud. Met wijze lessen voor kinderen en grappen voor hun ouders in een warm, sympathiek avontuur over nader tot elkaar groeien via vriendelijke rivaliteit.