Recensie

War for the Planet of the Apes (2017)

Kleine en intieme oorlogsfilm die worstelt met de ethiek van oorlogvoeren. Een sterke afsluiter voor Caesars trilogie.

door Martijn Hamerling om 16:33 in RECENSIES
War for the Planet of the Apes poster
Regie: Matt Reeves | Cast: Andy Serkis (Caesar), Woody Harrelson (The Colonel), Steve Zahn (Bad Ape), Karin Konoval (Maurice), Amiah Miller (Nova), Terry Notary (Rocket), Ty Olsson (Red Donkey), Michael Adamthwaite (Luca), Toby Kebbell (Koba), Gabriel Chavarria (Preacher), Judy Greer (Cornelia), Sara Canning (Lake), Devyn Dalton (Cornelius), Aleks Paunovic (Winter), Alessandro Juliani (Spear) | Speelduur: 140 minuten | Jaar: 2017

Het is o zo verleidelijk om een trilogie af te sluiten met een bombastische actiefilm. Meer personages, meer explosies, meer grootschaligheid. Matt Reeves weet echter al deze verleiding te weerstaan en maakt van War for the Planet of the Apes een kleinschalige en intieme oorlogsfilm.

Zelfs de opening van de film, een spectaculaire confrontatie tussen een van de laatste mensenlegers en Caesars kolonie, is vrij ingetogen. Na drie lappen tekst die ons herinneren aan het verhaal van Rise en Dawn, schakelt Reeves over naar een actiescène met minimale dialogen en sterke visuele verhaalvertelling. De camera richt zich op helmen met teksten als 'Monkey Killer' erop of zweeft boven het slagveld. Niet voor de beste blik op een of andere explosie, maar om een bepaalde toon neer te zetten en het gevecht schilderachtig in beeld te brengen.

Er klinken geluiden van bioscoopbezoekers die War forThe Planet of the Apes beschuldigen van misleidende marketing. Een blik op de poster en men verwacht gigantische legers die tekeergaan in een gevecht om de aarde. Sommige mensen zijn hierdoor teleurgesteld en vinden het uiteindelijke resultaat geen echte oorlogsfilm. Het hangt af van je interpretatie van het woord. Al zijn er geen actiescènes van drie kwartier, het is wel degelijk een oorlogsfilm. Eentje die inzoomt op de ethiek van een oorlog.

Het past geheel bij Caesar, een van de meest sympathieke filmpersonages in de afgelopen tien jaar dankzij Andy Serkis' indrukwekkende acteerwerk. Ditmaal krijgt hij de kans Caesar wat minder onberispelijk te maken wanneer hij een menselijke legercommandant genadeloos aanvalt. Voorheen wilde de idealistische Caesar vrede behouden en werd hij vaak gedwongen tot actie tegen mensen of andere apen. Maar nu is Caesar uit op wraak en realiseert hij zich dat zijn intenties angstvallig veel gaan lijken op die van Koba, de agressieve aap uit de vorige filmdelen. De derde film gaat dan ook in op het idee dat oorlog een product is van escalatie, wraak en emotie. Caesar moet zichzelf afvragen waar de grens ligt tussen verantwoorde wraak en zinloos bloedvergieten. Het is misschien niet het type oorlogsfilm dat iedereen verwacht, maar het is een passende afsluiter voor de trilogie die het meer gooit op thema dan actie.

Het is tevens vrij zeldzaam dat een trilogie niet ten onder gaat aan ambitie. In plaats van een overdosis personages, locaties en een wirwar van verhaallijnen, gaan we op een roadtrip met een viertal apen die echt een band hebben. Uitgebreide dialogen en oneliners maken veelal plaats voor gebarentaal en het merendeel van de film speelt zich af op afgelegen plekken. Het enige nadeel aan al die intimiteit is dat de film het apenuniversum minder uitbouwt en minder veelzijdig lijkt dan de vorige twee films. Bovendien heeft de mensheid dit keer niet veel tegenstand te bieden; alleen het personage van Woody Harrelson wordt naar voren geschoven als menselijk doelwit. Hij is weliswaar een prima tegenpool voor Caesar en zijn morele kwesties, maar als geheel biedt de derde film minder conflicten tussen mensheid en apen. Vreemd genoeg is dat juist de charme van dit derde deel, dat niet Rise en Dawn probeert te overtroeven, maar ons iets nieuws voorschotelt en een waardige afsluiter wil zijn.

War for the Planet of the Apes sluit mooi aan op de klassieke films, geeft Caesar een sterke karakterboog en kent een poëtisch einde voor de mensheid. Met fantastisch acteerwerk, prachtige (computer)beelden, gedoseerde actie en bovenal personages met diepgang. Een echte oorlogsfilm, met emotionele impact in plaats van nodeloze explosies. Daarmee is War for the Planet of the Apes een zeldzaam geval, het laatste deel in een reeks blockbusters met inhoud. Al zijn de moderne Planet of the Apes-films niet per se ondergewaardeerd, ze verdienen meer lof in de dagelijkse discussie dan ze krijgen. Helemaal nu Caesars ijzersterke trilogie compleet is.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NiekG

Avatar

Degelijke film, vond hem wel wat te langdradig soms. Minder dan de eerste 2 doch mooie afsluiter van een uitstekende trilogie.

Beau

Avatar

Gisteren deze gezien in een marathon sessie met Rise en Dawn.

Zeer goeie film waarin, zoals in de recensie wordt gezegd, meer aandacht wordt gespendeerd aan de psychologie van een oorlog (het gesprek tussen de Kolonel en Caesar over de dood van Caesar's vrouw en zoon) dan aan grote, epische gevechten.

Mav Damian

Avatar

Een van de redenen waarom ik hard uit kijk naar Reeves zijn volgende project.

Rich Art

Avatar

Bedankt voor de spoiler Beau!

chrissie107

Avatar

Niet echt een spoiler Rich Art. Dit gegeven is her en der in reviews wel te lezen op het net.

Brein8998

Avatar

Dat is wel degelijk een spoiler.

Maar goed. Ik heb ook de marathon gezien en ik vond deze film geweldig. Ik had persoonlijk 0 problemen met de film. Deze trilogie is een vande beste trilogiën ooit gemaakt.

SuperRolo2011

Avatar

Wat ik dan weer heel jammer vind is dat het moeilijk is om een artikel op filmtotaal.nl te vinden zonder fouten.

Schrijf je naar mijn mening een review over misschien wel de beste film van deze zomer en dan zet je maar liefst 4 van de 4 keer de titel fout in je artikel....kan echt niet :(

Beau

Avatar

@Rich Art: mijn excuses, maar naar dat feit was al eerder in trailers en interview gehint.

Verder is dit een recensie, en je kunt nu eenmaal verwachten dat er in recensies of in de commentaarsectie van een recensie, spoilers opduiken (al had ik beter in m'n reactie een spoiler-waarschuwing kunnen zetten).

Master Of Films

Avatar

Dus waarom moet je dan een excuses aan Rich Art gaan aanbieden. Maar goed er zijn nou eenmaal figuren die water in een woestijn willen zoeken.

Zeer mooie afsluiter van een geweldige trilogie. Je kan na War FOR the Planet of the Apes direct de POTA film uit 68 kunnen gaan bekijken. Sluit best wel goed aan.
Al zit er nog een tijdgat tussen, dus het kan nog opgevult worden met een deel 4.

Master Of Films

Avatar

BTW: heeft Bad Ape zijn kind terug gevonden? In de laatste eindscene zag ik dat Bad Ape met Nova & Cornelius aan het spelen was. Maar zijn eigen kind???

Robbepost

Avatar

Erg goede film! Ik vind hem wel minder dan rise en dawn.

Paulusie

Avatar

Toch had ik er meer van verwacht, het verhaal viel mij wat tegen. Ik vond het een herhaling van het vorige. Ik keek vooral uit naar waarom de apen besluiten te gaan overheersen, waarom Caesar die kant op moet en zodoende deze trilogie meer aansluit bij de oude films waarin de apen regeren over de mensen. Dat heb ik gemist en zou naar mijn idee toch meer bij de titel passen.
Verder moet ik wel zeggen dat het er geweldig uitziet en dat de apen en hun onderlinge interactie geweldig in beeld worden gebracht.

Ed Crane

Avatar

Komen er nog nukes voor aan het einde of zo?

Master Of Films

Avatar

Paulusie "Ik keek vooral uit naar waarom de apen besluiten te gaan overheersen, waarom Caesar die kant op moet en zodoende deze trilogie meer aansluit bij de oude films waarin de apen regeren over de mensen."
Het wordt wel degelijk uitgelegd, de Kolonel in een gesprek met Caesar. Verder verwachten de makers dat je eventjes verder NADENKT! Een blockbuster film die vraagt om na te gaan denken kom je niet vaak tegen.

En nee. De eindconclusie is dat de apen niet hebben besloten om over de mensen te heersen. :P De apen zelf hebben geen oorlog verklaart aan de mensen. Caesar wilt nog steeds met zijn apenstam met rust worden gelaten (al duidelijk te zien in Rise en Dawn).

Het is slim aangepakt hoe langzamerhand de mensheid zichzelf verkloot. Dat was al duidelijk te merken in Rise. De mensheid geeft simpelweg de apen de schuld. Men weet al in War dat ze ooit de baas over ons zullen zijn door "iets" wat er gebeurt is in Rise en ook in War.
Dat "iets" is een grote spoiler en werd aardig lang geheim gehouden in de film. ;) Uiteraard maken de mensen ook elkaar af, dus dat is nog een extra trap na.

Ik hoop wel dat ze in deel 4 wel verder gaan Nova. Met zoon van de Kolonel liep het niet goed af. Zal zij hetzelfde lot krijgen?
Tot nu toe is Nova een reflectie van de Nova uit Apes 68.

Ed Crane

Avatar

@Paulusie:
Er zijn wel allerlei verwijzingen naar de originele films, maar werkelijk aansluiten op elkaar doen de twee reeksen niet, ze zijn inconsistent en spreken elkaar dus tegen. Het is echt een reboot.

DigitalHeekie

Avatar

wow, wat heb ik me verbaasd over deze film zeg !
ik vond deel 1 en deel 2 echt fantastisch, maar dit deel is echt mega mega saai zeg, echt alle scenes duren veels te lang, zat echt totaal geen tempo in.
ik weet niet, maar vond het echt bijna 2 en een half uur oersaai.
als mensen deze film heel goed vinden, zouden jullie mij dat willen uitleggen ??! want hij krijgt overal hele hoge cijfers, en dat verbaasd me enorm namelijk ! of zie ik iets over het hoofd ??

Robbepost

Avatar

^ jij had denk ik een groot actie spektakel verwacht.
Juist doordat dit niet gebeurd onderscheid deze film zich als afsluiter. Van mij had er ook wat meer actie in gemogen, maar om het oersaai te noemen....... daarvoor kan ik al te veel genieten van de apen, met hun schitterende weergave en interactie!

Warhasbegun

Avatar

Ook ik heb hem net eindelijk mogen aanschouwen en ik moet zeggen, wauw! Ik ben er stil van.

De opzet van het verhaal is zeer interessant. Maar de tweede helft sleept wat door en had wat sneller gekunt.

Bad ape steelt echt de show en zorgt voor de nodige humor. De relatie tussen de generaal en caesar wordt prachtig in beeld gebracht. De muziek is echt prachtig. En het ziet er visueel echt prachtig uit.
Het enige wat ik iets meer had willen zien is de strijd tussen de apen en de mensen op het einde ipv hoe snel en makkelijk het hier afgedaan wordt. Al met al dus een mooie afsluiter van deze goede trilogie. Ik schat alle delen ongeveer even hoog in.

De enige vieze nasmaak die ik van deze film heb is dat de trilogie ten einde is

Effie

Avatar

Ik hou niet van spoilers, maar dit:
de apen klimmen in de boom om de lawine te ontwijken. Sorry hoor, maar ik vond het al geen boeiende film, en dan krijg je dat nog aan het einde... Mooi gemaakt, maar wat een slap verhaal zeg.

MJA

Avatar

Eindelijk deze meegepakt. Ik begrijp de review, maar vond het vooral wat een saaie film, niet slecht, maar saai. Medium rolletje voor Woody, medium verhaal, medium einde. Ik had er meer van verwacht op basis van de de vorige delen.

War for the Planet of the Apes

acties