Recensie

Annabelle: Creation (2017)

Matige prequel op de prequel van The Conjuring wordt nooit echt eng.

door Kaj van Zoelen om 00:21 in RECENSIES
Annabelle: Creation poster
Regie: David F. Sandberg | Cast: Talitha Bateman (Janice), Lulu Wilson (Linda), Stephanie Sigman (Sister Charlotte), Philippa Coulthard (Nancy), Grace Fulton (Carol), Samara Lee (Annabelle "Bee" Mullins), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2017

De consensus is dat Annabelle: Creation beter is dan Annabelle, de spin-off van The Conjuring uit 2014. Dat maakt Annabelle: Creation echter nog geen goede horrorfilm. Het script lijkt vaak herschreven door verschillende mensen (zowel regisseur als scriptschrijver werd tijdens de productie vervangen) en hoewel David F. Sandberg als regisseur een verbetering is ten opzichte van John R. Leonetti haalt hij het bij lange na niet bij James Wans The Conjuring-films.

Waar de The Conjuring en het vervolg opvallen door hun sfeervolle regie, mooie camerawerk, goede spanningsopbouw en degelijke scenario's, scoort Annabelle: Creation op al die vlakken een stuk lager. Daarmee is hij niet alleen binnen de filmreeks een teleurstelling, maar ook een tegenvaller ten opzichte van David F. Sandbergs vorige film Lights Out. Zoals zo veel (moderne) horrorfilms leunt Annabelle: Creation op goedkope schrikeffecten die smoren in hun voorspelbaarheid. Scène na scène is het wachten op het harde geluid en de 'plotselinge' verschijning van iets in beeld. Met zo'n gebrek aan opbouw is het onmogelijk om op te gaan in het moment.

Het heeft te maken met de doorsnee manier van filmen en met het rammelende script. Het wordt niet duidelijk wat de krachten en beperkingen zijn van de vijandige demon, die een groep jonge vrouwen teistert. Het ene moment kan deze een jarenlang gesloten kamerdeur van het slot halen, openen en dichtgooien om iemand binnen te lokken, maar in dezelfde scène kan het wezen niet een kastdeur openmaken. Dit wordt een probleem zodra in latere scènes op het ene moment een deur gewoon kan worden opengegooid, maar als het uitkomt voor het script vormt een gesloten deur een barrière waar de demon niet doorheen komt. Het bonken tegen die deur moet dan eng zijn, maar roept vooral de vraag op waarom de demon nu opeens machteloos is.

Horrorfilms moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen, maar enige interne logica is essentieel. Als die klopt, is het makkelijk opgaan in een verhaal over een pop die bezeten is door een demon. Maar als de logica ver te zoeken is, ebt de spanning razendsnel weg. In Annabelle: Creation blijven zodoende weinig enge momenten over. Het engste moment zat niet eens in de film: de filmmaatschappij had als grap de pop uit de films op de eerste rij gezet, met het hoofd naar de entree. Bij binnenkomst is het eerste wat je ziet de zielloze staar van die pop. Dat is pas schrikken.

New Line Cinema is de producent van Annabelle: Creation. De studio staat tegenwoordig vooral bekend vanwege de Lord of the Rings-trilogie, maar in de jaren tachtig en negentig was het succes vooral gebouwd op het uitmelken van succesvolle horrorfilms door steeds minder interessante vervolgen uit te brengen. Annabelle: Creation past als de vierde film in het universum van The Conjuring helaas perfect in die traditie.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Dennisdeman3

Avatar

vond dit juist één van de betere horrors dit jaar! veel jumpscares en verhaallijn is goed opgebouwd. veel beter dan het eerste deel, en het fraaie is dat de film 'the nun' er ook een steentje aan bijdraagt!

kenna1

Avatar

Totaal niet eens met deze recensie. Hij was goed opgebouwd en zeer spannend zeker beter als deel 1. Filmtotaal maak hier een nieuwe recensie van a.u.b

leepstore

Avatar

wat een onzin, heb deze film gezien en klopt niks van deze recensie. Denk dat Kaj van Zoelen maar andere films moet gaan reviewen

benjamin

Avatar

leepstore "Denk dat Kaj van Zoelen maar andere films moet gaan reviewen"
Dat lijkt mij ook wel handig als hij verder werk wil blijven hebben.

Dennisdeman3

Avatar

jullie hebben er kijk op, fijn. dit was de beste horror van het jaar, ben benieuwd hoe IT het gaat doen! wat verwachten jullie?!

Master Of Films

Avatar

benjamin "Dat lijkt mij ook wel handig als hij verder werk wil blijven hebben."
Lol, zo kan je idd ook interpreteren :D

akketa

Avatar

Ik wou dat ik ook nog fan was van horror die bestaat uit jumpscares. Had ik vaker kunnen genieten van alle 13-in-een-dozijn-horror.

Natasja1982

Avatar

Ik vind dat ie veel meer waard is,dan 2 sterren.Dit was weer 1 van de betere horrorfilms van dit jaar.Spannend verhaal ook en veel schrik momenten.Ook gaan wij naar de remake van IT.Ben ik erg benieuwd naar

KimvB87

Avatar

Nou meneer van Zoelen ik weet niet welke horrorfilms u gezien heeft, maar ook ik ben het totaal niet eens met deze recensie. Deze film was vreselijk eng. Ik heb zo'n beetje alles in het horror-genre gezien en in deze film was er geen moment om even op adem te komen. Vol goede schrik momenten en goed verhaal. Geen idee naar welke film u bent geweest maar niert naar dezelfde als ik. Jeetje wat een goede en enge film! Op naar IT!

chrissie107

Avatar

kaj heeft helemaal gelijk mijn zijn recensie. Heb n.a.v. commentaar hierboven toch even film gecheckt en helaas was de film toch wel een dikke tegenvaller. Ik heb al heleboel horror gezien en dit was echt absoluut niet spannend. Alleen maar jumpscares...boring. Dus het commentaar hierboven op Kaj is wat mij betreft dikke onzin Smiley face

Annabelle: Creation

acties