Recensie

Paddington 2 (2017)

Ook deze tweede verfilming van de befaamde kinderboekenreeks is een schot in de roos. Vol Britse charme, humor en spanning.

door Arjan Welles om 23:03 in RECENSIES
Paddington 2 poster
Regie: Paul King | Cast: Ben Whishaw (Paddington - stem), Hugh Grant (Phoenix Buchanan), Hugh Bonneville (Henry Brown), Sally Hawkins (Mary Brown), Julie Walters (Mrs. Bird), Brendan Gleeson (Knuckles McGinty), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2017

Uit de Britse kinderliteratuur zou je kunnen afleiden dat de Engelsen een zwak hebben voor beren. De populairste beer is natuurlijk Winnie the Pooh, maar eveneens zeer bekend zijn Rupert, SuperTed en Baloo uit Kiplings The Jungle Book.

De Britten hebben een speciaal plekje in hun hart voor het beertje Paddington met zijn kenmerkende rode hoed, blauwe jas en - door de commercie toegevoegde - rode regenlaarsjes. Het was dan ook een flinke gok om Paddington als live-actionfilm uit te brengen. Het resultaat mocht er zijn en Michael Bond, de geestelijk vader van het overbeleefde maar klunzige beertje, kon er zijn goedkeuring aan verlenen.

Bond overleed tragisch genoeg een dag voordat de laatste opnames van het tweede deel van de Paddington-reeks erop zaten. Maar hij kan tevreden naar beneden kijken. Waar het eerste deel nog draaide over het belanden van de beer vanuit de jungle van Peru in het door hem geliefde Londen en het vinden van zijn plekje, maakt Paddington nu volledig deel uit van het mensengezin Brown.

Paddington tovert bij iedereen in zijn buurt een glimlach op het gezicht. Zijn grootste droom is het vinden van een cadeau waar zijn tante Lucy, die ver weg in Zuid-Amerika woont, intens gelukkig van wordt. Omdat ze eveneens droomt van een tripje naar de Britse hoofdstad heeft Paddington zijn berenogen laten vallen op een uniek antiek pop-upboek over Londen. Hij begint aan een serie baantjes om het geld bij elkaar te sprokkelen.

Dit vervolg van de avonturen van Paddington deelt de charme van de voorganger. Je komt tot de conclusie dat alleen de Britten erin slagen om zo veel humor, gemoedelijkheid en warmte in een verhaal samen te brengen. Het is dan ook godsonmogelijk om ook maar iets op deze kinderboekverfilming, die zich wederom bedient van een origineel verhaal, tegen te hebben.

Terugkerend regisseur Paul King weet met zijn medeschrijver een goede mix van avontuur, spanning slapstickhumor en gezelligheid te creëren. Zelfs bij extreme ontwikkelingen, zoals Paddington die achter de tralies belandt, weet het beertje iedereen omver te blazen met zijn positieve uitstraling en hulpvaardigheid. Hij blijft altijd uiterst beleefd, maar het wordt nooit irritant of overdreven klef.

Voor het gezonde tegenwicht is na Nicole Kidman in het eerste deel dit keer Hugh Grant aangetrokken. Hij speelt een zelfingenomen, maar uitgeblust acteur die ook zijn zinnen op het oude boek heeft gezet en er niet voor terugdeinst om een lieverd als Paddington het leven zuur te maken. De klasse waarmee Paddington het allemaal met lede ogen toeziet en ondergaat doet de sympathie voor hem alleen maar toenemen.

Het blijft bovendien een briljante gimmick dat niemand er gewag van maakt dat het toch best uitzonderlijk is dat er een sprekende, aangeklede en stuntelige beer in hun midden vertoeft. Dit is wederom een familiefilm in de werkelijke betekenis van het woord: gezinsleden van allerlei leeftijden zullen zich erbij vermaken. In Groot-Brittannië is de sinaasappelmarmelade, het favoriete voedsel van Paddington, intussen nog steeds niet aan te slepen. Er zijn plannen voor een derde film en zelfs voor een televisieserie.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JIGSAW8

Avatar

He bah kut filmtotaal!!!!! wel een review over een raar debiel beertje maken, maar niet over jigsaw? John Kramer draait zich om in zijn graf van jullie! Waar de fak blijft de JIGSAW recensie?!!!!!!!!!

Mav Damian

Avatar

^Ik heb al veel commentaar gelezen over FT. Typefouten, celebrity nieuws moet niet tussen de filmnieuws, clickbaits en blablabla ga maar zo voort over de negatieve punten van FT. Ik kan tenminste nog genieten van deze site. Ik kan begrijpen waarom deze positieve ontvangen film (waar zogezegd een debiel beertje inzit) die ook interessant en leuk is een recensies krijgt. Inplaats van de zoveelste mislukte B horrorfilm vervolg van de eerste goede Saw film. Waarom zou FT daar een recensies van maken?
Niet elke film krijgt hier een recensies. Kijk dan naar andere site waar deze wel een recensies heeft.

Frietgezicht

Avatar

^ Jigsaw lult uberhaubt nogal veel onder argumenten.
Jigsaw is fantastisch en Baby Driver ook maar als je met argumenten komt als je een andere mening komt is die stil...

Beetje als roepen dat iedereen die Gladiator, Schlinder's List en The Godfather 2 goed vindt een slechte smaak heeft want ze zijn slecht maar argumenten ho maar...

Net even op FT gekeken bij de Jigsaw film om zijn recensie te lezen enne.... die staat er niet...

McGraig

Avatar

@ Mav en Frietgezicht.... Niet druk maken. JIGSAW8 is waarschijnlijk van ver na 2000, staat iedere avond met z'n maten in het park onhandig shaggies te draaien en wordt in de ochtend nog regelmatig wakker met een natte onderbroek. Hij vindt het natuurlijk maar wat cool dat hij gillend naar zijn eerste horrorfilm gekeken heeft. Paddington kijkt hij wel weer over 15 jaar als hij met z'n jankend kind en zeikwijf op de bank zit

Frietgezicht

Avatar

Godver ^lees dit net en spuug van het lachen slok bier uit.

McGraig

Avatar

Ik heb laatst, toen ik bezopen thuiskwam, nog een Grolsch kanon open getrokken en over mijn toetsenbord geflikkerd. Daar kunnen ze niet tegen Frietgezicht

Frietgezicht

Avatar

Ik kon net op tijd op mijn kat mikken

Master Of Films

Avatar

Ik ben gek op debiele beertjes. Wat is er mis met debiele beertjes, nou, nou!!!!

Frietgezicht "Ik kon net op tijd op mijn kat mikken"
Ah de natte poes. [bierglas]

Oftewel Kitty got wet zoals in The United States of Trump zeggen.

McGraig

Avatar

Meestal associeer ik bier eerder met een kater. Zeker na 6 halve liters Kanon

Master Of Films

Avatar

Met of zonder bier. Ik hoop wel dat je weet dat poezen ook bij katten horen. Zelfs als ze kaal en/of nat zijn. Plus met veel bier zien alle poezen er beter uit, dat je later met een kater ziet is de slechts een kleine prijs die je moet betalen.

Bizar eigenlijk dat we het hier over katten hebben, terwijl de recensie over een debiele beer gaat. Oh wacht beer is Engels voor bier en zo hebben alsnog met katten te maken. Smiley face

JIGSAW8

Avatar

kut mccraig

JIGSAW8

Avatar

REVIEW VAN JIGSAW STAAT EROP

Master Of Films

Avatar

Goed nieuws. Ik heb een recensie gevonden van Jigsaw op Filmtotaal. link.
John Kramer kan nu gerust verder slapen.

Effie

Avatar

nou erg leuk hoor, maar dan ga ik toch eerst naar het debiele beertje kijken.

Paddington 2

acties