Recensie

Ready Player One (2018)

Wade Watts zal geen filmicoon worden, maar als spectaculaire ode aan de film- en popcultuur is Ready Player One genieten geblazen.

door Martijn Hamerling om 21:50 in RECENSIES
Ready Player One poster
Regie: Steven Spielberg | Cast: Tye Sheridan (Parzival/Wade), Olivia Cooke (Art3mis/Samantha), Ben Mendelsohn (Sorrento), Lena Waithe (Aech/Helen), T.J. Miller (I-R0k), Simon Pegg (Ogden Morrow), Mark Rylance (Anorak/Halliday), Philip Zhao (Sho), Win Morisaki (Daito), Hannah John-Kamen (F'Nale Zandor) | Speelduur: 140 minuten | Jaar: 2018

Wat als Willy Wonka een videogamedesigner was? Met dit idee begon Ernest Cline aan zijn debuutroman Ready Player One. Hij stelt zich een grauw 2045 voor: de wereld is een vuilnisbelt, opgestapelde caravans fungeren als flats en alle wereldproblemen worden genegeerd. De mensheid ontsnapt liever naar de Oasis, een wonderlijke computersimulatie ontworpen door James Halliday. Deloreans, X-Wings, Gundams, King Kong en een T-Rex trekken er ten strijde in het summum van de nostalgietrend. Met zo'n waslijst aan filmlicenties leek het boek een onverfilmbare fantasie... tot Steven Spielberg zich meldde als regisseur.

In de kern blijft Ready Player One een digitale variatie op Sjakie en de Chocoladefabriek. Wanneer James Halliday overlijdt, verspreidt hij geen gouden tickets maar drie sleutels over de Oasis. De eerste speler die ze alle drie vindt, wordt Hallidays erfgenaam. Net als in de klassieker van Roald Dahl is onze protagonist Wade Watts een arme knul die het moet afleggen tegen ambitieuze concurrenten. Onder hen Art3mis en het zielloze bedrijf IOI dat de wedstrijd puur om het geld wil winnen.

De charme van Ready Player One zit niet in het sprookjesachtige verhaal, en nee, zelfs niet in de nostalgie-clusterbom. Het is de manier waarop mensen communiceren met filmquotes en geobsedeerd zijn door de tijdgeest van de jaren tachtig. Iedereen leeft in het verleden, James Halliday nog wel het meest als een introverte kluizenaar die de mensheid heeft meegesleurd in zijn digitale droom. Spielberg is snugger genoeg om de focus van de film gaandeweg naar hem te verschuiven en - al is het een tikje hypocriet - een boodschap over te brengen over de gevaren van escapisme.

De eerste grote actiescène is een epische race, fantastisch in beeld gebracht en zonder een afleidende soundtrack. Gewoon een paar minuten onafgebroken actie, ronkende motoren en heerlijke choreografie. In eerste instantie wilde Spielberg geen Delorean inzetten, want dat zou te veel neigen naar zelfverheerlijking. Je merkt dat hij zich probeert in te houden met zijn referenties. Terwijl Cline makkelijk een heel hoofdstuk aan een 'ken je dit nog?'-moment besteedt, gaat Spielberg voor de Who-Framed-Roger-Rabbit-tactiek. Tijdens de race vliegt een heel leger aan iconische voertuigen door het beeld, waarvan er minstens eentje je hart een sprongetje zal laten maken. Of het nu de futuristische motor uit Akira is die langszoeft of de Batmobile uit de jaren zestig die van een verhoogde snelweg dondert. Gelukkig blijven deze momentjes van herkenning ondergeschikt aan het verhaal van Wade Watts en James Halliday.

Totdat Spielberg zijn innerlijke fanboy ontdekt. Halverwege de film is er een extravagante scène waar het gastrolletje van de Delorean niets bij is. Wanneer een groep 'easter egg'-jagers een virtuele bioscoop bezoekt gaat de regisseur plots aan de haal met een filmklassieker. Welke dat is kan het best even geheim blijven. Spielberg zet namelijk vol in op de verrassingsfactor en een stevige dosis voorpret zodra je de boel herkent. Gezien de originele auteur is de scène eigenlijk ketterij, maar je voelt het enthousiasme van Spielberg in zijn eerbetoon.

De essentie van het boek en de personages blijven veelal intact. Wade is een beetje ongemakkelijk, Samantha blijft charmant en Sorrento is een soort karikatuur van menig Silicon Valley-CEO. Maar er is ook een hoop veranderd. De drie grote uitdagingen zijn aangepast naar filmvriendelijkere alternatieven en Wade en Samantha zijn iets minder oppervlakkig geworden. In het boek was hij een rasechte Mary Sue, zij vooral een lustobject. In de film is dat opgelost door een subplot en een reeks heldhaftige acties van Samantha, waar beide personages beter van worden. Niet alle obscure referenties in het boek zijn bewaard gebleven, maar een paar toppers die in geen enkele trailer verklapt zijn, zijn nog intact.

Ready Player One is een superdruk filmavontuur, maar op de een of andere manier weet Spielberg een balans te vinden. Fantastische actie, een sterk gevoel voor humor en een prima opbouw naar een sentimenteel einde. Dit past geheel in de avonturenfilms die hij probeert te emuleren, maar hij laat jammer genoeg wel een aantal duistere elementen uit het boek achterwege, waardoor de film net iets te zoet wordt. Ready Player One is geen perfecte verfilming of nieuw meesterwerk van Spielberg. Ook zal Wade Watts geen filmicoon worden. Als ode aan de film- en popcultuur is Ready Player One echter wel genieten geblazen voor genrefans, filmfanaten en nerds die in de jaren tachtig zijn blijven hangen. Precies waar Ernest Cline van droomde.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ang3l

Avatar

Leuke recensie! Ben benieuwd op de (bijna self-fullfilling prophecy achtige) voorspellingen kloppen dat dit een enorme flop zal worden. Als ik de recensie mag geloven niet. Ik ga hem zeker kijken.

SeanDeNiro

Avatar

Ik neem de recensies van Filmtotaal met een korreltje zout. Hoe populairder de "franchise" des te meer vooringenomen de rating. Dit kan nooit een 8 zijn.

Limoen

Avatar

Ach, ik heb wel weer zin in IMAX 3D en dit lijkt mij wel het type film waar IMAX van toegevoegde waarde is. Ik ga er gewoon heen met het idee dat het een zeer vermakelijke film is, maar geen klassieker.

mauriesl

Avatar

Geen meesterwerk, maar een erg toffe film en een te gekke bioscoopervaring. En zeker herkijkbaar.

Goov25

Avatar

seandeniro "Ik neem de recensies van Filmtotaal met een korreltje zout. Hoe populairder de "franchise" des te meer vooringenomen de rating. Dit kan nooit een 8 zijn."

Het valt mij juist altijd op hoe vooringenomen jouw reacties zijn. "Dit kan nooit een 8 zijn." "Dit wordt sowieso niet meer dan anderhalve ster." e.d. Geniet toch gewoon eens van een film zonder al te veel verwachtingen.

Master Of Films

Avatar

SeanDeNiro "Dit kan nooit een 8 zijn."
Ik zou zeggen. Kijk dan de film, zie dan of je er mee eens bent. Maar iig kan je wel een oordeel en een mening. Doe je dat niet, dan kan je nooit weten of het een 8 is, of welke andere cijfer dan ook.

Scheerzeep

Avatar

Ik en mijn gezelschap vonden er eigenlijk niet zoveel aan. Wat een langdradige hak-op-de-tak film zeg... Leuk om één keer te kijken.

Agent-P

Avatar

Toffe film, niet hoogstaand maar kijkt heerlijk weg! Een 8 misschien te hoog maar wel een dikke voldoende!

centr1no

Avatar

Dat deze film geen enorme hit gaat worden zal logisch zijn. Diegenen die het boek kennen kunnen dat beter vergeten. Het hele plot is teruggebracht naar een clichématig drieluik waarin de gebeurtenissen zich in een ongeloofwaardig rap tempo afwikkelen en volledig ondergeschikt zijn aan de zeer vermakelijke actie en de goed doordachte en uitstekende CGI. En zeker in de actiescènes gebeuren zo veel dingen tegelijk en op de achtergrond dat je ze zeker nog een keer wilt zien.
Maar wat de film mist is de binding die je met de hoofdpersonen zou moeten voelen. De motivatie die de karakters drijft is onduidelijk en de werkelijke impact die hun falen zou hebben is miniem. Dat is inherent aan de opzet van de film maar heeft helaas als gevolg dat het geheel niet de lading krijgt die het nodig heeft om het een niveautje hoger te tillen.
Ook zijn de gebeurtenissen in de 'real life' stukjes van de film ,onafhankelijk van het feit dat ze in een verzonnen toekomst spelen, dusdanig (onrealistisch, toevallig, cliché, karikaturaal) dat dát ook net zo goed een spel, serie of film zou kunnen zijn.
Maar dat is het dan ook. Smiley face

Zit de lol 'm in alle verwijzingen naar bekende games, series en films? Ja.
Zijn het tempo, de actie en mooie beelden hetgeen wat deze film de moeite waard maken? Ja.
Is het daarmee een hele slimme film waar je over kunt na-filosoferen? Meh.
Maar het is wel net even meer dan de doorsnee popcornfilm.
Het is nu vier dagen geleden dat ik deze gezien heb en hij zit nog steeds in mijn hoofd. Ik denk zelfs dat er een tweede biosbezoek aan zit te komen.

Fotoroys

Avatar

Heerlijke film!! 10/10

Ang3l

Avatar

Prima film die t vooral leuk voor me maakte vanwege de referenties overal. Alleen daarom al zou ik m nog eens moeten zien. Als game-nerd EN jaren 80 kind was t een feestje om al die "bekende" gezichten te zien. De film zelf en t verhaal zijn ok. Niet meer dan dan, niets speciaals. Dit samen maakt t een prima popcorn film.

Wel had ik af en toe t idee alleen naar een game te kijken ipv een film. maar goed, dat IS t ook soort van.

John Wayne

Avatar

Uitstekende popcorn-film zonder superhelden in de hoofdrol. Dit soort film ga je kijken voor de amusementswaarde en geamuseerd wordt je. Bovendien kwamen hier zoveel kleine eerbetonen voorbij dat ik deze film beslist nog wel eens wil zien op blu-ray.

TheVault

Avatar

Ben het met de meeste reacties (en recentie) eens. Heerlijke weg-kijk film zonder al teveel pretenties. Alhoewel ook deze film last heeft van het 'toch-even-een-corrigerende/pretentieuze-disney-like- message' vermelden....nergens voor nodig.
Ik had mijn 13 jarige zoon mee genomen en die kon de film ook bijzonder waarderen omdat er zowel nieuwe als oude game-referenties in worden getoond. Dus zeker een goede aanrader voor aloud vader-zoon bonding :D

Chris23

Avatar

De actie gaat mij te snel en te veel tegelijk allemaal.
Kan amper zien wat r nou eigelijk gebeurt. (Begin een ouwe man te worden ;))
Geef mij maar shots die een tijdje blijven lingeren zodat je er naar kan kijken.

Robin80

Avatar

Een gedrocht van een film!! Ook Spielberg heeft zijn "glans" verloren, net als Ridley Scott. De actie gaat veel te snel, je kan niet zien en volgen wat er gebeurt. Flauwe grappen worden opgevolgd door enorme plotgaten.
Martijn Hamerling heeft kennelijk zitten slapen tijdens de film, want hoe kan je in des hemels naam nou zo'n volledige mislukking van een film 4 sterren geven? Na de BFG opnieuw een flop! En dat van "de man" van ET! Spielberg: WAKE UP!!!

TearsinRain

Avatar

Vandaag 2e keer gekeken: wat een heerlijke film is het toch!

Redshift

Avatar

Kan me helemaal vinden in de conclusie van de recensie maar zelf zou ik toch een ster of een halve ster minder geven.
De film is vermakelijk maar geen meesterwerk.
Het leukste zijn de verwijzingen naar games, muziek en film.
Minpunten:
1) Het verhaal: drie sleutels vinden/raadsels oplossen. Niet bijster origineel te noemen en vanaf minuut 1 compleet voorspelbaar wie er gaat winnen. Het helpt ook niet dat de slechterik een complete karikatuur is met 0 diepgang. De slechterik zou wat dramatische menselijke achtergrond kunnen gebruiken of gewoon wat cooler moeten zijn - zodat je 'm stiekem ook zijn moment de gloire gunt.
2) het einde is erg flauw. Ik ga geen details spoileren maar de uiteindelijke hoofdprijs bevat geen verrassingen en is gewoon een grote teleurstelling. Vervolgens moeten er nog snel-snel wat verhaallijntjes afgewerkt worden om de happy ending checklist af te vinken. Geeuw.
3) Driekwart van de film speelt zich af in een VR wereld. Daarom zit je 2 uur te kijken naar iets dat er uitziet als een videogame. Dat was allicht de bedoeling, maar voor mij liever niet. Een videogame wil ik actief spelen, niet passief bekijken. De avatars van de hoofdpersonages hadden er ook wel wat origineler en extravaganter mogen uitzien in deze omgeving waar alles mogelijk is.

Ready Player One

acties