Recensie

Ant-Man and the Wasp (2018)

Niet te missen film in het Marvel-universum is groots door lekker klein te blijven, maar met zichtbare tekortkomingen.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jeffrey Kouters om 21:35 in RECENSIES
Ant-Man and the Wasp poster
Regie: Peyton Reed | Cast: Paul Rudd (Scott Lang / Ant-Man), Evangeline Lilly (Hope Van Dyne / Wasp), Hannah John-Kamen (Ava / Ghost), Michael Douglas (Hank Pym), Michael Peña (Luis), Laurence Fishburne (Bill Foster), Michelle Pfeiffer (Janet Van Dyne), Walton Goggins (Sonny Burch), Abby Ryder Fortson (Cassie), Randall Park (Jimmy Woo) e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2018

Na het massaspektakelstuk Avengers: Infinity War, lijkt Marvel Studios zijn fans deze zomer de kans te bieden om even bij te komen met het kleinere, maar even zo bepalende Ant-Man and the Wasp. Waar mierenmans eerste heistfilm uit 2015 een leuke, maar voor het bredere filmuniversum relatief onbelangrijke film was, is deze vervolgfilm juist doordrenkt van de connecties met de grotere tijdlijn. Terugkerend regisseur Peyton Reed presenteert een nieuw kat-en-muisspel waarin tegenstrijdige belangen botsen. Het resultaat is een vertrouwd ogende sequel, waarin het tempo erg hoog ligt. Het is dus nog maar de vraag of er daadwerkelijk ruimte is om op adem te komen.

Na zijn rol in de keiharde knokpartij op het vliegveld van Leipzig in Captain America: Civil War, heeft oud-crimineel en familieman Scott Lang alias Ant-Man een deal gesloten met de overheid, waardoor hij nu zwaarbewaakt huisarrest heeft in zijn thuisstad San Francisco. Zijn gebruik van de geavanceerde Pym-technologie, waarmee hij zichzelf kan verkleinen en vergroten, heeft Langs leermeester Hank Pym en flirt Hope Van Dyne alias de Wasp ook in de problemen gebracht - en dat nemen ze hem niet bepaald in dank af. Wanneer Lang vanuit de Quantum Realm (de subatomaire wereld waar hij in deel één uit wist te ontsnappen) een hoopvol teken van leven ontvangt van Hopes jarenlang vermiste moeder Janet, besluit het trio toch de krachten weer te bundelen en een reddingsmissie te organiseren. Daarbij worden ze echter continu gedwarsboomd door mensen met andere agenda's.

Verwacht geen reusachtige bedreigingen op universeel niveau dit keer. In het persoonlijkere Ant-Man and the Wasp staan de individuele levenssituaties van bekende en onbekende, goede en slechte personages centraal en hun onderlinge dynamiek en interactie. Origineel is dat Reed de dikke lijn tussen goed en kwaad wat heeft uitgegumd. Hannah John-Kamens Ava alias Ghost verkeert van kinds af aan in een constante pijn na een noodlottig ongeval en denkt in de Quantum Realm haar levensreddende geneesmiddel te kunnen vinden. Ava schreeuwt wanhoop en heeft eigenlijk niet per se kwade bedoelingen. Ondanks wat clichématige slechterikenmomentjes is zij een sterke, sympathieke antagonist. Eigenlijk zijn Sonny Burch, een zwarthandelaar in technologie, en zijn team de enige schurken hier.

De slimme bruggetjes met en tussen de eerdere en toekomstige films moeten al een feest zijn voor de fans, maar de grootse verrijking voor Marvels filmuniversum is de introductie van superheldin de Wasp, met klasse neergezet door Evangeline Lilly. Hope is inmiddels uitgegroeid tot een stoere powervrouw die de leiding neemt, risico's durft te nemen en bovendien alles op alles zet om haar moeder te kunnen redden. Wat een verademing is deze vrouwelijke held! Ook de humor in Ant-Man and the Wasp is, zoals gewend van Marvel, erg geestig. Het zal je niet verbazen dat vooral Michael Peña's Luis, zeg maar een levende jukebox vol droge verhalen, ook dit keer weer de lachers op zijn hand heeft. Ook Langs brutale dochtertje Cassie steelt de show en de hints in deze film over haar eigen superheldentoekomst (in de comics werd ze uiteindelijk heldin Stature) zijn weinig subtiel.

Al deze personages maken deel uit van een relatief kleinschalig, maar filmisch avontuur vol creatieve en goed gevonden scènes. De actie komt weliswaar steeds een beetje op hetzelfde neer en kent niet echt een spanningsopbouw, maar is wel goed in elkaar gezet. Het ontbreekt Reed echter aan verfijning om voor de emotionele impact te zorgen die hij overduidelijk voor ogen had. Vooral Reeds ietwat gemakkelijke verteltechniek en de elastieken, soms vliegensvlugge opbouw zijn hier de grootste boosdoeners. Ook sommige plotontwikkelingen en wetenschappelijke verklaringen zijn erg vergezocht, zelfs binnen deze fictieve superheldenwereld. Tot slot wordt niet op alle vragen een even bevredigend antwoord gegeven. Vooral Janets noodsignaal en de manier waarop zij zich manifesteert vanuit de quantumdimensie zijn hier goede voorbeelden van. Dit is jammer, want zo weet Reeds Ant-Man and the Wasp geen blijvende indruk achter te laten.

Reed heeft voor Ant-Man and the Wasp de bekende superheldenformule niet tot op subatomair niveau heruitgevonden, maar hij heeft wel groots uitgepakt met een (soms te) vlotte aaneenschakeling van creatieve scènes, geinige actie en guitige humor. Een vermakelijk bioscoopbezoek is gegarandeerd, maar het moge duidelijk zijn dat Ant-Man and the Wasp door zijn gebrek aan verfijning en emotionele diepgang geen hoogvlieger is. Deze insectenprent is vooral groots qua popcornvermaak door - over het algemeen - lekker klein en simpel te blijven. Bovendien is het door zijn verwijzingen en opbouw naar de andere films een niet te missen deel in het Marvel-universum. Al wil bovengetekende nog wel opmerken dat hij het lot van één personage erg spijtig en discutabel vindt, maar dat zijn meer zorgen voor later...

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SplashySleet20

Avatar

Het is echt wel een lach film. Het is ook net zoals spiderman homecoming een tussendoortje.

Ereptile

Avatar

Ik vond het een goede film en beter dan de eerste Ant-Man moest ik zeggen. Ik vond vooral Evangeline Lily erg tof als The Wasp! Maar ook Ghost heeft best een goede indruk achter gelaten. Weer een "villain" die niet heel slecht is, maar meer een grijs gebied.

De actie en de gimmick van het kleiner en groter worden vind ik ook geweldig uitgevoerd in dit vervolg! Het is geen Infinity War, maar het is zeker een vermakelijke film!

Er zijn twee after-the-credit scenes: de eerste is het wel waard om te blijven zitten. De tweede... als je echt wil. Maar is best over te slaan.

(Edit: ik kon geen review plaatsen. Ik kreeg een melding "een wachtwoord moet langer zijn dan 6 karakters" als ik op Opslaan drukte).

Mav Damian

Avatar

Het was nog oké, maar Marvel Studios valt wel terug in dezelfden valkuilen. Namelijk bij de villian en de humor.
2/3de van de humor was flauw en soms niet eens grappig. De eerste was veel beter wat betreft bij humor, maar ja dankzij Edgar Wright zijn schrijfwerk. Over schrijfwerk gesproken er waren wel momenten dat de dialogen echt cheecy waren. Ik kijk dan naar de shool scene.

Marvel Studios is ook weer verzwakt bij de slechteriken. Ghost als Walton Goggins karakter waren niet bijzonder. Wat jammer is bij Ghost. Had wel een dreigende look en de moment dat zij zonder kostuum eerst glimlachte tegen Scott en dan daarna haar eerste woorden zei dacht ik van ja dit kan nog iets worden, maar helaas.

De achtervolging scene op het einde was wel een pluspunt maar voor de rest bij de actiescènes waren meer het zelfde zoals in de eerste deel.
Ik denk dat het beter was dat Marvel Studio naar vers bloed zocht dan Peyton Reed liet behouden bij het vervolg van Ant Man.
Zeker geen slechte vervolg maar wel een van de mindere in MCU filmreeks. Een 6,5

De after-credit scene zeker de moeite om te blijven kijken. Daarmee bedoel ik de eerste after-credit scene, de tweede kun je best skippen niks bijzonders eraan.

Ang3l

Avatar

Je moet wat logica de deur uit laten waaien bij deze film (suspension of disbelief), maar verder vond ik hem de moeite waard. Het is een luchtig tussendoortje, en daarmee een welkome afwisseling.

Net als GOTG heeft de Ant-Man reeks duidelijk een andere toon. Kleinschalig (haha), meer leunend op komedie. En dat vind ik eigenlijk wel leuk, dan wordt het MCU niet zo'n eenheidsworst.

1e aftercredite scene: Zien!
2e? Nee. Totaal niet de moeite waard.

Chris23

Avatar

Sinds me opvalt dat bij marvel films (iig deze film) bij alle actiescenes er geen bloed (en gore) is en er nooit wrede kills zijn of uberhaubt dooien vallen, doet `t me echt helemaal niks meer; totaal geen spanning of stakes.

Ant-Man and the Wasp

acties