Recensie

Halloween (2018)

Veertig jaar na dato heeft Laurie Strode de slachtpartij nog steeds geen plekje gegeven. Geslaagd vervolg op de klassieker.

door Arjan Welles om 23:50 in RECENSIES
Halloween poster
Regie: David Gordon Green | Cast: Jamie Lee Curtis (Laurie Strode), Judy Greer (Karen), Andi Matichak (Allyson), Nick Castle/James Jude Courtney (Michael Myers/The Shape),Haluk Bilginer (Dr. Sartain), Will Patton (Hawkins), Rhian Rees (Dana Haines), Jefferson Hall (Aaron Korey), Toby Huss (Ray), Dylan Arnold (Cameron), e.a.| Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2018

De term retcon, een afkorting van 'retroactive continuity', wordt vaak gebruikt voor vervolgen die gebeurtenissen uit eerdere sequels of prequels compleet in de wind slaan. Het is zonder meer van toepassing op het elfde deel van de vermaarde Halloween-reeks. In de vele vervolgen deden zich allerlei ontwikkelingen voor - in 2002 stierf Jamie Lee Curtis' personage zelfs - maar van dit alles is niets meer te merken in David Gordon Greens directe vervolg op de horrorklassieker van John Carpenter uit 1978.

Laurie Strode is levend en wel en tot op de tanden voorbereid op een nieuwe confrontatie met haar boeman. Veertig jaar nadat Myers in een buitenwijk van een stadje in Illinois zijn oudere zus en nog vier tieners aan zijn keukenmes reeg zit de psychopaat veilig achter de tralies. In een zwaarbeveiligde inrichting heeft Myers al die jaren geen woord gezegd. Zelfs als een tweetal podcastjournalisten hem uit de tent proberen te lokken geeft de gestoorde gek, die we enkel vanaf de rug zien maar door dezelfde acteur wordt vertolkt als in 1978, geen kick.

Laurie Strode heeft in die vier decennia haar trauma niet kunnen verwerken. Twee huwelijken heeft ze zien stranden en met haar dochter en kleindochter onderhoudt ze een moeizame verstandhouding. Toch laat ze geen moment ongemoeid om de gebeurtenissen van Halloween veertig jaar geleden ter sprake te brengen. Haar huis is een onneembare vesting vol boobytraps geworden. Het wachten is op het moment dat Myers bij haar aanklopt. Die hernieuwde kennismaking komt geheid, wanneer tijdens een gevangenentransport de gestoorde gek de benen neemt.

In de Verenigde Staten opende deze nieuwe Halloween met ongekend succes. Gordon Green doet zijn uiterste best om het verhaal dat we allemaal maar al te goed kennen meer body te geven. Het gevolg is dat net als bij het originele deel het tempo soms laag is. De filmmaker investeert in de verknipte persoonlijkheid die Strode heeft ontwikkeld. Hij laat haar familie ook spreken van pleinvrees, maar de voormalige babysitter heeft geen moeite om erop uit te gaan en haar aartsvijand op te jagen.

Prettig is de subtiele manier waarop Gordon Green parallellen met het eerste deel legt. Ook nu is er weer een psychiater die Myers op de hielen zit en allerlei theorieën op zijn patiënt loslaat. Daar komt bij dat Gorden Green niet uit is op een enorme 'body count' of veel schrikeffecten. Hij is van de langzame opbouw en wars van effectbejag, al zal dit de ware horrorfan wellicht teleurstellen.

Naast Curtis, die heerlijk op dreef is en een echte power-oma is geworden, en psychopaat Nick Castle (die net als in het origineel veelal het werk door een stand-in liet opknappen) keert slechts één andere acteur in dezelfde rol terug. Het is illustratief voor de stelling dat deze Halloween het beste van de klassieker heeft overgenomen, maar ook met twee benen in de moderne tijd staat.

Gordon Green wijkt niet te veel af van de conventies van het genre. Daar hoort ook een bak ongeloofwaardigheden bij, vooral richting einde. Een kniesoor die erop let. Veertig jaar na dato is dit heerlijk entertainment dat één van de vertegenwoordigers van het horrorcanon eert en ¬¬van een nieuwe toekomst voorziet.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Shifty777

Avatar

Vind het een wat lauwe recensie voor een vermakelijke film waar best wat kritiek op te geven valt. Zo is het te zien dat David Gordon Green geen kaas van horror gegeten heeft, de film mist namelijk sfeer en tensie en probeert dit goed te maken met wat meer gore. En dat de ware horror-fan niet van een slow burn zou houden is een nogal onzinne stelling.

Pennywise2017

Avatar

Een top film weer! Op sommige momenten lijkt het alsof Carpenter de hele scene aanwezig door de lange shots en het gebruik van de camera. Heerlijk om Jamie Lee Curtis te zien. Dit keer niet als screamqueen, maar als een bad-ass waar Michael voor zou moeten vrezen. Ook leuk om te zien hoe sommige scenes vergelijkbaar waren met het origineel uit '78, maar dan omgedraaid.

EntertainmentWatcher

Avatar

Recensie klopt niet helemaal. De acteur die Michael in deze film speelt, is niet dezelfde acteur als uit het origineel. Dat was Nick Castle, die doet in deze film alleen het zucht geluid wat je steeds hoort bij Michael + 1 cameo, verder helemaal niks. De acteur die Michael speelt in deze film is James Jude Courtney. En die speelde dus niet in het origineel. Een niet onbelangrijk detail lijkt me zo.

akketa

Avatar

De 'ware horrorfan' houdt niet van een langzame opbouw en niet van effectbejag?!?! Dat lijkt mij juíst iets waar de ware horrorfan van houdt. Van sfeer en onderhuidse spanning.

Moet ik Hereditary dit jaar dan ook scharen als een film die niet geschikt is voor de ware horrorfan....?!

Dan sla ik Halloween over, want ik wil toch mijn potje 10 jumpscares per minuut. :S

chrissie107

Avatar

@EntertenmaintWatcher...Dan lees je de recensie niet helemaal goed. Het gaat over welke acteurs terugkeren in dezelfde rol t.o.v. de film in 1978. En dat is dus onder andere Nick Castle.

EntertainmentWatcher

Avatar

@Chrissie107: Die heb ik wel gelezen. In het origineel speelde Nick Castle de rol & hier doet ie alleen het zuchten. Das een wereld van verschil lijkt me. Zijn dus 2 verschillende dingen.

chrissie107

Avatar

@Entertainmentwatcher...je leest het nog steeds niet goed. Nick Castle en Curtis hebben toch allebei een rol in de 1978 en 2018 versie? Dat is wat de recensist bedoeld. Overigens zuchte Castle ook grotendeels in de 1978 versie. Er werd hier ook veelvuldig een stand in gebruikt, te weten Tony Moran.

Gigan72

Avatar

Castle wasn't the only actor to play the masked killer, often referred to as "The Shape," as other members of the crew, such as co-writer Debra Hill, filled in for the character in a number of scenes. While Castle may have played most of the masked Myers scenes, when the character was unmasked, Tony Moran briefly appeared as the character.

Halloween

acties