Recensie

Dragon Ball Super: Broly (2018)

Gedegen oorsprongsverhaal en een spectaculaire krachtmeting tussen enkele favoriete Saiyans.

door Frank Stol om 23:16 in RECENSIES
Dragon Ball Super: Broly poster
Regie: Tatsuya Nagamine | Cast (Stemmen): Vic Mignogna (Broly), Sean Schemmel (Goku, Gogeta), Christopher Sabat (Vegeta, Piccolo, Shenron, King Vegeta), Chris Ayres (Frieza), Jason Douglas (Beerus, King Cold), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2018

Dragon Ball is in de jaren tachtig begonnen als een mangaserie (dat wil zeggen: als een Japanse stripboekenreeks), geschreven en geïllustreerd door Akira Toriyama. Inmiddels in de Dragon Ball-franchise flink uit zijn krachten gegroeid, met animefilms en -series, speelgoed en een hele waslijst aan computerspellen. Toen Dragon Ball Z in de zomer van 2000 voor de eerste keer op de Nederlandse buis te zien was, leerde ook het grote publiek in ons eigen kikkerlandje kennismaken met de verhalen rondom Goku en Vegeta. Gezien de enorme populariteit van de serie is het best opmerkelijk te noemen dat geen van de eerdere Dragon Ball-animefilms ooit de Nederlandse bioscopen heeft gehaald. Gelukkig komt daar nu verandering in.

Dragon Ball Super: Broly is de twintigste animefilm in de reeks en een waar feestje voor fans van het eerste uur. Veel van de personages - onder wie Goku, Vegeta, Frieza, Piccolo en Bulma - maken wederom hun opwachting in dit filmavontuur, maar het is niet slechts een hersenloos knokpartijtje tussen oude favorieten geworden. De film voorziet namelijk in een essentiële behoefte van veel liefhebbers: dat die woeste aartsrivaal Broly nou eindelijk eens een gedegen oorsprongsverhaal krijgt toebedeeld. In de voorgaande films was hij slechts een brullende vechtmachine, die een voorliefde had voor het uitroepen van het woord 'Kakarot' (een koosnaampje voor zijn onnozele tegenstander Goku).

Nog altijd is Broly niet erg spraakzaam, maar ondanks die tekortkoming weten de makers wel een emotioneel laagje aan het personage toe te voegen. De geschiedenis van de bruut heeft iets heel tragisch, vooral omdat zijn op wraak beluste vader Paragus hem als een soort vechthond in toom probeert te houden. Het verhaal begint eenenveertig jaar geleden op de planeet Vegeta, de thuishaven van de Saiyans (een ras van superkrijgers). De intergalactische tiran Frieza heeft het stokje overgenomen van zijn vader King Cold om te heersen over zijn enorme slavenleger. Labiel als hij is, besluit Frieza de planeet en de bevolking - na enkele bewezen diensten - compleet te vernietigen met een rode energiebal. De Dragon Ball-fans kunnen wel voorspellen welke personages op tijd zijn gevlucht en zich elders in de kosmos hebben gevestigd.

Nieuwkomers zullen wellicht overdonderd raken door de hoeveelheid personages en termen die op hen worden afgevuurd. Het is dus maar de vraag in hoeverre argeloze bioscoopbezoekers die niet bekend zijn met de materie kunnen genieten van Dragon Ball Super: Broly. Er zijn veel referenties en flashbacks naar de Dragon Ball-series en de film maakt af en toe grote tijdsprongen. Zijdelings worden ook kleinere zaken van een verklaring voorzien, bijvoorbeeld hoe de Saiyans aan hun 'scouter' (een soort hypermoderne monocle waarmee zij krachtniveaus kunnen meten) zijn gekomen. Wat de zaak er ook niet gemakkelijker op maakt is dat na bijna een uur nog steeds nieuwe personages worden geïntroduceerd.

Toch is Dragon Ball Super: Broly een uitstekende film voor de liefhebbers. In de aanloop naar een onvermijdelijk eindgevecht tussen Goku, Vegeta, Frieza en Broly wordt de speelduur bijzonder effectief benut. Knap is vooral dat de makers zo bliksemsnel weten te schakelen tussen humoristische, emotionele en spectaculaire momenten, zonder dat de film begint te wankelen. De afzonderlijke verhaallijnen zijn bovendien op een slimme manier met elkaar verweven en veel scharnierpunten in het plot zijn onomkeerbaar (al weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker bij een film waarin personages een 'perfecte wens' kunnen doen bij een gigantische, pratende draak).

Veel plezier schuilt in de dynamiek tussen de kleurrijke personages. De verbale botsingen tussen heethoofd Vegeta en de naïeve Goku zijn nog altijd een genot om naar te kijken, ook al is de glans er inmiddels wel een beetje van af. Daarentegen hebben de fysieke krachtmetingen tussen de personages er nog nooit zo spectaculair uitgezien. Op sommige momenten krijgen de traditioneel getekende beelden een beetje hulp van wat CGI-tovenarij, zodat de gevechten er nét even wat vloeiender uitzien. Hoogtepunt is een knokpartij in een soort caleidoscopische schijnwereld, waarbij de Saiyans elkaar met de snelheid van het licht te lijf gaan. Soms is de actie zo pijlsnel dat de ogen van de kijker het nauwelijks kunnen bijhouden. Hoe spectaculair dat eindgevecht ook moge zijn, een uitputtingsslag is het wel.

Vlak voor het einde heeft Dragon Ball Super: Broly nog een wending voor de kijker in petto, die mogelijk van grote invloed is op het toekomstige verloop van de reeks. Voor de makers van de Dragon Ball-films is het trouw blijven aan de canon echter niet heilig, dus of op de ingeslagen weg wordt doorgegaan is nog maar de vraag. Wel is het te hopen dat de makers voor een eventueel vervolgdeel net zoveel kwaliteit weten te verpakken. Misschien moeten de ware fans de zeven drakenballen maar eens bijeenbrengen, de draak Shenron oproepen en een waardige sequel wensen.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Moet je nou helemaal up2date zijn met dragonball super voor deze film?

Ninsh

Avatar

@frietgezichtJa dat moet je. De film speelt DIRECT na de laatste serie "super".Voor de niet fans of fans die niet snappen hoe het zit;

De serie "Canon(geen fillers)" bestaat uit;

Dragonball

Dragonball z/Kai (Kai is 100% zonder filler en in Z zitten fillers)

Dragonball Super

Dragonball GT(is filler en non canon) GT bestaat dus niet.Dragonball super is een fijne serie, vooral tegen het einde aan. Waarom pas het einde? Omdat de serie nogal kampt met kwaliteits problemen kwa animatie. Rond "The Future Trunks Arc/Saga" wordt de animatie al stukker beter en vanaf "The Tournament of Power" is de animatie eindelijk op het juiste niveau.Neemt niet weg dat super opzich zelf een prima serie is.

Voor de mensen die nu kijken en Blauw/Rood/Paars haar zien naast het gele SSJ haar en denken wtf is dit?Super Saiyan (SSJ) is geel haar.

SSJ2 is geel met elektriciteit

SSJ3 is lang haar zonder wenkbrauwen

SSJ4(bestaat niet, is uit de serie GT).Dragonball super speelt na de laatste vijand van Z/Kai af en dat was tegen Buu. Super speelt 10 maanden later af? Kan 1 jaar zijn.De serie kon door gaan met SSJ4,5,6,7. De maker heeft dit een soort reboot gegeven, en de Godenkrachten er bij gehaald. Er zaten al Goden/Kai's in de serie maar er is een next level daar boven. God of Destructions (GOD).De GOD heeft goden krachten die alleen gemeten door een anderen god. Dus Goku en Co. kunnen hun krachten niet meten. Daarbij komt dus Super Saiyan God uitvoort (rood haar). Super saiyan god super saiyan (blauw haar) is dus ssj1 van de god krachten of te wel ssjgssj1. (lekker verwarrend :P).1 karakter heeft paars haar, ga ik niks overzeggen wegens spoilers en dat wordt duidelijkheid vermeld.Na dat gezegd te hebben... Deze film speelt dus NA de laatste arc/saga van de serie Super. Dit is dus een ververvolg en verlenging van het CANON/NIET FILLER verhaal. De film haalt BAKKEN met geld binnen dus de serie is al verder gegaan met een manga. De manga speelt weer af na deze film.Oke waar sta ik dus nu als fan die alleen Dragonball,Z/kai hebt gezien? Wil ik wel Super kijken??Hier komt een bevredigend antwoordt;Er zijn nog TWEE films voor brolly.

Film 18: Battle of Gods

film 19: Resurrection FFilm 18 draait om Supersaiyan god

Film 19 draait om super saiyan god ssj.Film 18 en 19 delen de kwaliteit van film 20(brolly).

Je bent in 1 klap bij met de SSJ levels.Na film 19 kan je instappen in season 3 van de serie Super(Tournament 6 vs 7), daarna Future Trunks en dan de laatste Saga/arc Tourname of power.Je bent prima bij als je film 18 en 19 eerst kijkt wat echt geweldig is, en dan Broly kijkt. Waarom? Er wordt GELUKKIG weinig vermeld over de laatste arc, een beetje maar meer van, deze film speelt in het hoofdverhaal was.Oke dit was het :P Sorry voor de vele spelfouten en maybe onlogische uitleg.Btw film 18 en 19 staan op vele websites online 1080p engels en japans. KIJKSE!

Ninsh

Avatar

Btw als je de trailer kijkt zie je Frieza en Frieza Goud. Goud is zijn vervolg transformatie(kan je zelf wel bedenken).

Frieza is vermoord in Dragoball Z/Kai?
Klopt in Film 19 komt die terug.
In de laatste Arc van de Serie Super speelt hij ook een grote "Key" rol met een wending. Daardoor zit hij ook in film 20. ;)

Minimale spoilers, maar door de trailer kreeg je misschien de vraag hierdoor.

Pruiszie

Avatar

Kakarot is de naam van goku, geen koosnaam. Film is ook erg goed! Ik heb er van genoten!

@frietgezicht, je hoeft niet helemaal bij te zijn. Beetje achtergrond kennis is al voldoende.

Frietgezicht

Avatar

Hoewel ik veel al wist toch bedankt voor de uitleg.

Wat jammer is is dat Radditz nooit een comeback gemaakt heeft als een super saiyan ofzo of uberhaubt weer even kwam opdagen.

Weet iemand de site nog waar Dragonball super online te zien is?

@ Pruiszie, top. Maar kijk denk ik super eerst verder. Was gebleven bij dat toernooi.

Frietgezicht

Avatar

Top trouwens dat Dragonball Super veel meer vaart heeft.
Dragonball Z herkijken vind ik als fan zelfs een veel te lange zit.
Dat gelul, dat gerek.
Vooral tijdens het Namek gevecht met Frieza maar eigenlijk gedurende de hele serie.
Super heeft vaart en is vooral een comedyserie geworden met leuke knokpartijen.

Dragonball GT vond ik vanaf Baby saga ook een prima serie. Was ook vlotter.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Friet

Als DBZ te lang voor je duurt, moet je gewoon DB Kai kijken. Is de zelfde serie alleen zijn alle overbodige stukken eruit geknipt en te lange story arcs ingekort. Scheelt een pak tijd en je bent even zeer up to date.

Persoonlijk is voor mij DBZ na de Cell-saga helaas verworden tot een parodie van zichzelf. Super was voor mij zelfs nog erger en heb ik met moeite tot het einde van de eerste story arc bekeken (wat overeen komt met de film Battle of Gods, die ik ironisch genoeg dan weer wél erg goed vind, net als zijn opvolger). Al die zotte transformaties kunnen er bij mij echt niet meer in en voelen meer als een goedkope marketing truc om 26 verschillende versies van Goku en Vegeta uit de brengen in merchandise en action figures.

Sorry als ik cynisch klink maar als iemand die de serie heeft gevolgd vanaf kleine Son Goku, zowel in mangavorm als anime, vind ik het gewoon uiterst jammer dat een briljante avonturenreeks verworden is tot een uitgerokken fighting game.

Dit gezegd zijnde, ik kan het toch niet helpen dat ik meer en meer interesse voor deze film begin te voelen, vooral omdat ik de vorige 2 zo goed vond, maar of ik hem effectief zal zien in de bioscoop (hier in Kinepolis speelt hij alleen 25, 26 en 27 januari) valt nog af te wachten.

Pruiszie

Avatar

@zaphodbeeblebrox, dan heb je ultra instinct goku wel gemist! Eind dat toernooi is volop actie. Echt een aanrader, zeker als dbz fan kan ik je dat verzekeren

Frietgezicht

Avatar

@ zaphod, ik begrijp je helemaal. Maar dat gevoel van spanning toen Frieza onderweg was naar Vegeta, Krillin en Gohan en het kippenvel toen Goku Supersaiyan werd zijn momenten die zelden daarna terug kwamen.

De serie verloor zijn magie voor mij door bepaalde dingen.
Dat karakters continu sterven en terugkeren haalde de spanning er rond/na de Cell saga wel uit.
De moeite om Picollo en co terug te krijgen door dragonballs te verzamelen was een hele namek en frieza saga. Daarna hadden ze continu de balls al in een vingerknip, nooit meer zo’n zoektocht.

Ook dat een ‘super saiyan’ een legende was en bijzonder(vegeta had er nooit eentje gezien) werd later pijnlijk met Trunks en Goten die het als kids werden.
Gohan werd na de Cell saga een beetje verpest ook.

Het is nog steeds leuk enz maar niet meer die epic momenten.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Pruiszie,

Heb Ultra Instinct niet echt gemist. Had rond die periode een collega op mijn werk die zware fan was van Super dus heb wel clips van die tournament gezien evenals Goku in Ultra Instinct vorm. Toegegeven, zag er fantastisch uit en zou zelfs zeggen de beste transformatie sinds Super Saiyan, maar wederom, zo overdreven dat er alweer een transformatie bijkwam dat het niemeer serieus te nemen valt. Dat is zo'n beetje mijn probleem met de franchise. De transformaties an sich vind ik dikwijls wel ok, maar elke nieuwe upgrade doet het epische van de vorige transformatie teniet. Ik bedoel maar, er was een tijd dat een gewone Super Saiyan iets was dat eens in een millennium ofzo gebeurde en het toppunt van power was. Da was zo epic. En nu, Super Saiyan? Pffff, mietje! Allé, dat doet toch haast pijn? Of ben ik hierin nu echt de enige? :p Ach uiteindelijk kan ik er wel om lachen hoor, maar altijd maar een nieuwe sterkere vorm vind ik gewoon een heel luie en goedkope reden geworden om die gevechten af te maken.

Ninsh

Avatar

@zaphod

Ultra Instinct is een techniek en GEEN transformatie ;)
Dat werd meerdere malen duidelijkheid vermeld door de "Angels" van de GOD's. Beerus kan zelf ook namelijk Ultra Instinct, alleen niet perfect zoals Goku.

23VDV23

Avatar

Er was toch al een film over Broly waarin zijn oorsprongsverhaal zat? Ik ben wat dat betreft de draad helemaal kwijt in waar in de tijdlijn die nieuwe serie zich bijvoorbeeld afspeelt en alweer een vrachtlading aan nieuwe transformaties. Ik heb Dragonball Z als kind met enorm veel plezier gekeken. Ik rende er echt voor naar huis na school. Destijds vond ik er eigenlijk alles wel gaaf aan. Ook later kon ik de verhaallijnen vanaf King Piccolo in Dragonball tot en met Namek/Frieza in Dragonball Z nog zeer waarderen. Daar zit wat mij betreft ook echt materiaal in voor een live-action productie, verhaaltechnisch dan. Interessante kleurrijke personages, groots en veel mooie tragiek. Daarna werd het allemaal iets minder. Inderdaad (zoals Friet bijvoorbeeld aangeeft) doordat het hele speciale van bijvoorbeeld Super Saiyans eigenlijk op den duur werd gedevalueerd. Na Frieza zat er voor mij eigenlijk ook gewoon een heel mooi einde aan het verhaal van Goku.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Dragonball Super speelt zich af voor het einde van DBZ, na de Buu-saga, en voor het eindtoernooi waar Goku Uub ontmoet. Reden te meer dat ik die God-modes zo overdreven vind

Duck-Twacy

Avatar

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

Dragon Ball Super: Broly

acties