Recensie

Hotel Mumbai (2018)

IJzingwekkende thriller is geen makkelijke kijkervaring, maar wel een indrukwekkende.

door Lukas Schröder om 23:48 in RECENSIES
Hotel Mumbai poster
Regie: Anthony Maras | Cast: Armie Hammer (David), Dev Patel (Arjun), Nazanin Boniadi (Zahra), Jason Isaacs (Vasili), e.a. | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2018

Een film over een terroristische aanslag die nog in het recente geheugen gegrift staat, kan overkomen als goedkoop effectbejag. Slechts een enkeling weet de horror van een dergelijke gebeurtenis treffend over te brengen zonder een onaangenaam gevoel van vals sentiment op te wekken. Paul Greengrass slaagde erin met zijn verhalen over 9/11 en de aanslagen op het Noorse Utøya, en nu mag ook debuterend regisseur Anthony Maras een dergelijk succes bijschrijven: zijn doodenge, ijzingwekkende thriller over de verschrikkelijke aanslagen in Mumbai in 2008 grijpt bij de keel en laat niet meer los.

Bij de aanslagen op de Indiase hoofdstad kwamen elf jaar geleden meer dan honderdzeventig mensen om het leven. De film focust op de gijzeling van het Taj Mahal Palace Hotel. Door de ogen van terroristen, werknemers, gasten en politie worden we geconfronteerd met de gecoördineerde aanval en de afgrijselijke gevolgen. Een sterke cast van acteurs mag de verhalen tot leven brengen en slaagt daar ruimschoots in. Vooral Dev Patel als medewerker van het hotel overtuigt, maar de echte ster van de film is regisseur Maras.

Maras heeft duidelijk naar Greengrass' methode gekeken. Net als in United 93 en 22 July neemt hij de kijker op een hyperrealistische, chaotische trip waarin helaas geen superhelden aanwezig zijn om de dag te redden. Het camerawerk is claustrofobisch en ongefocust, de sfeer is gehaast en hijgerig, allemaal met als doel om de kijker hetzelfde beklemmende gevoel te geven als de mensen die door deze verschrikkelijke dag heen moesten komen.

Het is knap hoe Maras de grens tussen exploitatie en realisme bewaakt. De film is gewelddadig, misschien wel bloederiger dan je zou verwachten en schuwt expliciet geweld niet, maar telkens als het tegen het onnodige aanschurkt, kiest de regisseur voor een andere route die de film ten goede komt. Dat maakt Hotel Mumbai een donkere film met een weinig hoopvolle uitstraling, maar daar vraagt het bronmateriaal ook niet om. Alle keuzes van Maras zijn bedoeld om het gevoel van de aanslag over te brengen en het verhaal verder te brengen. Het enige wat de film zo nu en dan tegenhoudt is dat hij een minuut of vijftien te lang lijkt te duren. Sneller knipwerk en het schrappen van wat overbodige scènes had de film goed gedaan, maar dat doet aan de totale ervaring weinig af.

Hotel Mumbai is voor kijkers die een ongemakkelijke kijkervaring niet schuwen. De film probeert nooit een vermakelijke bioscoopervaring op te dienen, maar een rauw en realistische weergave van een afgrijselijke ervaring. Dat dit lukt is een compliment aan de acteurs en met name de getalenteerde regisseur, wiens debuutfilm alle verwachtingen overtreft en nog lang bijblijft.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

chrissie107

Avatar

Laat ik mij voorbij gaan. Hou niet echt van die films die iets afschuwelijks waargebeurd verfilmen. En dan helemaal tot iets wat dan ook weer een afschuwelijke ongemakkelijke ervaring is. Snap nooit echt het doel van dit soort films. Het is ongetwijfeld iets heel ergs wat daar gebeurd is en voor de mensen die het meegemaakt hebben zal het ook zeer traumatisch zijn geweest maar om hier dan een film van te maken vind ik onnodig. De gedachte alleen al dat zoiets iedereen kan overkomen geven mij al de rillingen en dat is voor mij voldoende

Civilian Supreme

Avatar

Doet ook gelijk denken aan de recente aanslagen op Sri Lanka, ook al was dat met bommen.

Pennywise2017

Avatar

Laat ik beginnen met het feit dat ik niet veel weet over de feiten die plaats vonden tijdens de aanslag in Mumbai. Hoe dan ook vind ik dat de makers van de film het op een respectvolle manier gemaakt hebben. Daarbuiten hebben ze een goede sfeer hebben neergezet en je de hele zit op het puntje van je stoel zit. Als ik de film moet omschrijven in een woord is dat 'schokkend'. Niet alleen de vreselijke aanslagen die gepleegd werden, maar ook hoe het in India aan toe gaat. Vooral als het gaat om het personeel die er werkt en hoe ze daar behandelt worden.

Hotel Mumbai

acties