Recensie

Godzilla II: King of the Monsters (2019)

Misschien heeft de monstermonarchie zijn beste tijd wel gehad...

door Thierry Verhoeven om 01:18 in RECENSIES
Godzilla: King of the Monsters poster
Regie: Michael Dougherty | Cast: Kyle Chandler (Mark Russell), Vera Farmiga (Dr. Emma Russell), Millie Bobby Brown (Madison Russell), Ken Watanabe (Dr. Ishiro Serizawa), Bradley Whitford (Dr. Rick Stanton), e.a.| Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2019

Voor wie dacht dat alle pogingen tot een gedeeld filmuniversum zonder superhelden inmiddels een stille dood waren gestorven, fungeert Godzilla II: King of the Monsters als herinnering dat er nog zoiets bestaat als het MonsterVerse. Deze filmreeks begon vijf jaar geleden met Godzilla, bracht vervolgens Kong: Skull Island en zal volgend jaar uitmonden in een cross-over waarin de enorme hagedis en de enorme gorilla het tegen elkaar zullen opnemen. Dat klinkt mogelijk als de culminatie van de reeks, maar na het aanschouwen van de apocalyptische ravage waarvan de tweede Godzilla zich bedient, lijkt een gevecht tussen deze twee iconische filmmonsters zowaar een stapje terug. Dat zou mogelijk wel een stap in de goede richting betekenen, want dit tussendeel is niet bepaald een hoogvlieger.

Godzilla II: King of the Monsters is zo'n tussentijds vervolg waarvan je je kunt afvragen in welke mate men er echt op zit te wachten. Het titelmonster heeft immers vijf jaar geleden al zijn introductie en moment in de schijnwerpers gehad, wat het aannemelijk maakt dat nu vooral wordt uitgekeken naar de beloofde confrontatie met Kong. Een tijdvuller dus die met meer van hetzelfde het ijzer nog even heet mag houden en tegelijk wat huishoudelijk werk moet verrichten zodat de cross-over volgend jaar naar behoren kan plaatsvinden. Oftewel: de Iron Man 2 van deze reeks. Een film die zegt: "Nog even geduld graag. Het grote evenement komt er echt aan. Tot die tijd hier nog even twee uur loos vermaak om de honger te stillen."

Geen geweldig uitgangspunt dus, maar dat hoeft een goede film niet per se in de weg te staan. De ruimte die een dergelijk vervolg biedt kan soms namelijk worden benut voor een interessante verkenning van de wereld of personages. Helaas blijkt Godzilla II: King of the Monsters vooral een middelmatige herhaling van zetten die groter uitpakt dan zijn voorganger, maar wel steeds op inferieure wijze. Dat is voor een groot deel te wijten aan het moordende tempo. Er wordt van hot naar her geracet en er is nauwelijks tijd om dingen te laten bezinken. Op een zeker moment ontdekken de hoofdpersonen een verzonken rijk met hiërogliefen die erop duiden dat de enorme monsters in vroegere tijden als goden over de wereld heersten. Dat is eigenlijk best interessant als je erover - sorry, geen tijd! We moeten verder! Zo gaat het de hele tijd; er gebeurt van alles, maar niets heeft echt gewicht.

In dat haastige tempo gaat ook vaak het overzicht verloren. Niet zozeer in de shots zelf (hier geen Transformers-taferelen; alles is vrij netjes in beeld gebracht), maar vooral in de afwisseling daarvan. Zo missen veel scènes een eenvoudig 'establishing shot' dat duidelijk maakt waar de actie precies plaatsvindt en hoe de betrokken spelers zich ruimtelijk tot elkaar verhouden. Door de montage zou helder moeten zijn hoe een scène zich ontvouwt, maar in plaats daarvan ben je je steeds aan het heroriënteren op de verschillende elementen. Wie is nou eigenlijk waar? Wat staat in deze scène ook alweer op het spel? Is dat ene personage nu echt dood? Het gevolg is dat het visuele spektakel vaak niet resulteert in opwinding maar in verwarring en vermoeidheid. Zodanig dat je bijna gaat wensen dat iedereen even vijf minuten gaat stilzitten zodat je tenminste rustig naar een paar vechtende monsters kunt kijken.

Het mag algemeen bekend zijn dat Godzilla oorspronkelijk het nucleaire trauma symboliseerde dat Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog opliep. Hoewel driekwart eeuw later de kernwapens nog lang niet de wereld uit zijn, is de angst daarvoor wel afgenomen. Logisch dus om dit monster te koppelen aan een bedreiging die vandaag de dag wat relevanter is. Deze wordt gevonden in het steeds urgentere klimaatprobleem. Prima insteek, maar dit uitgangspunt wordt flink verkwanseld door simpelweg een eco-terrorist op te voeren die zodanig gebrand is op het redden van de planeet dat er niet op een paar miljoen lijken meer of minder wordt gekeken. Tien jaar geleden had je daarmee misschien nog enigszins verrassend uit de hoek kunnen komen, maar na Mission: Impossible - Ghost Protocol, Inferno en Avengers: Age of Ultron begint een schurk die de mensheid wil decimeren om de aarde te redden wel erg uitgekauwd te raken.

Godzilla II: King of the Monsters is zo'n typisch vervolg dat je doet inzien hoe sterk zijn voorganger eigenlijk was. Niet dat die film vlekkeloos was, maar hij wist tenminste wel behoorlijk te doseren, door zijn kaarten voorzichtig uit te spelen in plaats van ze steeds gelijk op tafel te smijten. Vijf jaar geleden was een van de meest gehoorde klachten dat Godzilla te weinig monsteractie bevatte. Ditmaal zullen de klachten waarschijnlijk van tegenovergestelde aard zijn. En dan blijkt toch maar weer dat een film die je laat snakken naar meer te prefereren valt boven een die je uitput, vooral omdat aan het einde van die vermoeienis niet eens bijster veel bereikt of veranderd is. Oftewel: een hoop gedoe met weinig impact. Niet volkomen waardeloos, maar wel behoorlijk verwaarloosbaar.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Robbepost

Avatar

Klinkt als Pacific Rim 2.
More is less

SunChaser

Avatar

Dit is een vervolg waar niemand om heeft gevraagd

Goov25

Avatar

+1 Robbepost.

Ik ga 'm alleen wel ff bezoeken, en Pacific Rim heb ik nooit in de bios gekeken.

eltorro

Avatar

Maar in Pacific Rim 2 zat juist minder. Als ik het me goed herinner kwamen de robot vs monster gevechten daar pas in de laatste 20 minuten aanbod.

Coola

Avatar

Dit klinkt voor Godzilla/ kaiju fans als muziek in de horen.

Dit is het vervolg waar ik om heb gevraagd

aspers

Avatar

Tja, precies wat ik dacht na het zien van de Trailer. To much...

ZaphodBeeblebrox

Avatar

mjjgor

Lijkt mij een prima review. Kaart aan wat er mis is met de film en kennelijk is dat in de eerste plaats een deftig en meeslepend verhaal om de actie te rechtvaardigen. Omdat jij het er niet mee eens bent en al tevreden bent met simpele destructie maakt dat de review nog niet slecht of flauw. Om dan over favoritisme te klagen, dàt is pas flauw.

sdpalace

Avatar

Is het wel eens opgevallen dat er recensies worden gedaan door mensen die volgens mij de film niet hebben gezien of niet van de genre houden.

Oke de film had op sommige punten wel beter gekend maar om het totaal weg te schrijven dat is een beetje te ver. Films waar 10 delen van zijn en zeer bekend zijn die worden wel goed beoordeeld en een saga als godzilla bijvoorbeeld wordt gelijk weggeschreven.

Het moet van Disney of een andere "grote" productie zijn dan krijgt het een goede recensie.

Goku32

Avatar

Wat een bull shit allemaal dit is godzilla tegen allemaal bekende monster waar die tegen vecht man. Dit is echt niet zo een uitstapje ik heb hem gecheckt het is een vette film man. Weet niet welke versie deze man gezien heeft. Maar je moet wel de versie van 2019 kijken.

Goku32

Avatar

Zapmen, mijgor, heeft gelijk hoor het is een vette film man. Actie was sick verhaal was vet, de monster zijn vet allemaal bekenden monsters waar godzilla tegen vecht. Dus wat een onzin heb de film zelf gezien.

Gigan72

Avatar

Heb hem ook gezien.... dit is een echte Godzilla film.
De monster gevechten zijn echt top.
De kaiju.s zien er echt goed uit.
De personages zijn leuk ze doen wat ze moeten doen in een Godzilla film.
Het is duidelijk te merken dat de regiseur een Godzilla fan is.
Er zitten zitten een hoop dingen in die de echte fan er zo uit pikt.
De orginele Godzilla theme.
King Ghidorah origins.
Mothra theme.
De film doet me een beetje denken aan
Destroy all monsters.
En ook zijn er andere verwijzingen naar Godzilla films
Er zit ook iets in de film waar ik bijna nu zeker weet tegen wie Godzilla en Kong moeten gaan vechten... Destroyah.
Dat kan bijna niet anders.

Godzilla King of the monsters is een must voor Godzilla en kaiju fans.

Coola

Avatar

Net terug van de film. Als Godzilla ( en Kaiju )fan ben ik 100% op m'n wenken bediend. Deze film verdiend een dikke 9,5 out of 10

Maac

Avatar

Een kinderhand is snel gevuld. De recensent zal vast een ander filmdieet hebben dan de meesten hier en zal films bekijken vanuit een ander oogpunt.
Als je bij het zien van grote monsters direct een erectie krijgt is dat prima, maar dat maakt jouw oogpunt alleen maar minder interessant, objectief en nuttig voor mensen die meer verwachten van een film dan dat wat iedere Michael Bay kan maken.

Coola

Avatar

Ik vind dat echt zo'n dooddoener eh

Ja maar jij/jullie zijn fan dus jullie mening is minder waard dan iemand die geen fan het genre is. F*ck no, mijn ( en die van alle andere fans) mening is net zoveel waard als die van de reviewer

Maac

Avatar

^Op welk veelbezocht medium kunnen wij jouw even waardevolle recensies consumeren?
Ik neem aan dat je begrijpt dat er mensen betaald worden om te recenseren en dat hun salaris niet gebaseerd is op het gegeven dat ze een ‘mening’ hebben, maar op basis van hun kennis en ervaring van de wereld van cinema en een goede schrijfstijl.

Dus nee, niet alle meningen zijn evenveel waard.

Thiver

Avatar

sdpalace "Is het wel eens opgevallen dat er recensies worden gedaan door mensen die volgens mij de film niet hebben gezien of niet van de genre houden."

Alsjeblieft zeg... De recensie maakt melding van mijn waardering voor de vorige Godzilla-film, ik heb veel plezier beleefd aan Kong: Skull Island en ik beschouw de eerste Pacific Rim als een van de weinige films waar je me 's nachts voor wakker kunt maken.

Goov25

Avatar

Wat me wel opvalt is dat het niveau van de reaguurders steeds lager wordt hier.. Steeds meer mensen met weinig filmkennis en vooral weinig nuance (zowel in mening/overtuiging als in hoe het gecommuniceerd wordt). Reageer eens vriendelijk, begripvol, rustig en met feitenkennis please?

JIGSAW8

Avatar

de monster gevechten zijn enorm goed mooi en gaaf.

maar ff serieus wat hebben mensen tegen films met gigantisch monsters Erin tegenwoordig....

Chris23

Avatar

Ondanks dat waar ik bang voor was is uitgekomen; namelijk dat het beeld helemaal geel of blauw was en dat door de rook en regen en nacht bijna geen referenties (gebouwen enz) te zien waren waaraan je kan zien hoe groot ze nou eigelijk zijn (wat in Godzilla 2014 nou juist wel goed gedaan was), en de belachelijk ongeloofwaardige beweegredenen van Emma (ik had het een spannender verhaal gevonden als ghidorah door het smelten van de ijskappen uit zijn ijsjail zou dreigen te onsnappen oid) en dat ik moest cringen toen die monsters gingen buigen voor Godzilla , heb ik toch wel zwaar genoten van de spectakelscenes.

Darthmar

Avatar

Ik sta versteld van het niveau van sommige reacties alsof ze zijn geschreven door een 10-jarige met al die hippe straattaal erdoor die mijn neefjes en nichtjes van die leeftijd geeneens gebruiken.
Elke recensie is gebaseerd op het oordeel van een persoon. Deze persoon heeft over het algemeen affiniteit met films in het algemeen en probeert een eerlijk recensie te schrijven. Natuurlijk kan iemand de film die slecht word gerecenseerd een top film vinden dat is jouw persoonlijk mening terwijl een recensie voor de grote meerderheid wordt geschreven.

DaanPF

Avatar

Dit is een HEERLIJKE Godzilla film. Als fan van de oude films heb ik intens genoten. Heel veel knipogen naar de oude films, ik vond het werkelijk fantastisch!

Van mij mogen er nog meer van deze vervolgen komen. Ik vraag me echter wel af wat King Kong in godsnaam denkt te kunnen na het zien van Nuclear Godzilla.

Love it! En ben het dus helemaal niet eens met die 2 sterren. Als je niet van dit genre houdt, dan kun je er wellicht beter ook geen review over schrijven.

#Peace

Master Of Films

Avatar

DaanPF "Als je niet van dit genre houdt, dan kun je er wellicht beter ook geen review over schrijven."
En hiermee sla je de plank helemaal mis.

Hieronder een quote van de filmcriticus.
Thiver "Alsjeblieft zeg... De recensie maakt melding van mijn waardering voor de vorige Godzilla-film, ik heb veel plezier beleefd aan Kong: Skull Island en ik beschouw de eerste Pacific Rim als een van de weinige films waar je me 's nachts voor wakker kunt maken."


Een andere voorbeeld van een filmcritic (tevens een Godzilla fan) en deze film geeft hij zelfs nog minder sterren dan Thierry.

Jasper042004

Avatar

Dit is een goeie Amerikaanse monster film veel actie en menselijke drama dat is een goeie film 5 sterren

chefry1983

Avatar

Ik ben gisterenavond geweest.
Verhaal 2
Karakter ontwikkeling 2
CGI 9
Spektakel 9
Heb ik me vermaakt 8

Toch wel een leuke 2 uur gehad in de bios maar de film is zeker geen meesterwerk.

Maac

Avatar

Helemaal eens met de recensie.

Wat een haast. Wat een chaos. Het verhaal is rampzalig en totaal ongeloofwaardig in het rechtvaardigen van het wekken van deze titanen.

Het ergste van alles: IK WIL KAIJU ZIEN KNOKKEN! Maar helaas spelen alle gevechten zich ‘s nachts af, in de mist, tussen de rook, onder de aanhoudende regen of onder water en de wideshots zijn op één hand te tellen. Een effectieve manier om je CGI te verbloemen, maar het is een overduidelijke deceptie.
Wie de eerste Pacific Rim net als ik op een voetstuk heeft staan zal snel inzien dat de vergelijking zich beperkt tot het gegeven dat beide films ‘monsters’ bevatten. Het kwaliteitsverschil is dag en nacht.

Civilian Supreme

Avatar

Volledig eens met de recensie, precies hoe ik er over denk na het zien van de film. Ook had ik nog het idee grotendeels naar een game te zitten kijken, werkelijk alles buiten was cgi.

Godzilla: King of the Monsters

acties