Recensie

Wonder Woman 1984 [VOD] (2020)

De kreet Girl Power is zó 1984. Deze tweede Wonder Woman is een lust voor het oog en vinkt alle juiste vakjes aan.

door Arjan Welles om 22:08 in RECENSIES
Wonder Woman 1984 poster
Regie: Patty Jenkins | Scenario: Dave Callaham, Geoff Johns en Patty Jenkins | Cast: Gal Gadot (Diana/Wonder Woman), Kristen Wiig (Barbarah/Sheetah), Pedro Pascal (Max Lord), Chris Pine (Steve), Robin Wright (Antiope), Connie Nielsen (Hippolyta), e.a. | Speelduur: 151 minuten | Jaar: 2020

De openingsscène van Wonder Woman 1984 is ronduit spectaculair. In de proloog maken we kennis met een ambitieuze en vechtlustige toekomstige Wonder Woman. Het maakt in ieder geval duidelijk dat de term ' je mannetje staan' volstrekt achterhaald is. Samen met een stel volwassen amazones, onder wie onze eigen Doutzen, zien we Diana een levensgevaarlijk parcours afleggen in een immens stadion uitgehouwen in de rotsen. Na een duik van grote hoogte in zee wordt de tocht vervolgd per paard.

Jaren later is de inmiddels volwassen Diana beland in de Koude Oorlog, in het jaar 1984 uit de titel. Ze leidt een Clark Kent-achtig leven als wetenschapper in het Smithsonian Museum of National History. Daar maakt ze kennis met de stuntelige muurbloem Barbara van wie zelfs haar directe collega's en de vrouw die haar heeft aangenomen geen flauw benul hebben wie ze is. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee dames, ingegeven door de zoektocht naar de oorsprong van een mysterieuze steen die buit is gemaakt tijdens een overval op een juwelier in een winkelcentrum.

Daarmee heb je ook gelijk het meest ongeloofwaardige plotelement van deze tweede Wonder Woman-verfilming te pakken. Barbara verslijt het stuk rots voor een nepedelsteen, maar Diana leest de Latijnse inscriptie en komt erachter dat het je wensen kan doen vervullen. Dit heeft de gesjeesde, maar zakelijk mislukte oliemagnaat Maxwell Lord ook in de smiezen. Als de steen in zijn handen komt ziet de zakenman zijn kans schoon om niet alleen wensen te vervullen maar tevens de wereld te domineren. Want uiteraard moet het in vervulling gaan van wensen met een hoge prijs betaald worden.

Drie jaar geleden was Wonder Woman een ware verademing voor de positie van de vrouw, zoals Black Panther dit was voor de zwarte gemeenschap. We hadden natuurlijk al wel vaker vrouwelijke superhelden gezien, maar nog niet eerder werd duidelijk gemaakt dat vrouwen helemaal geen mannen nodig hebben om zich aan op te trekken of tegen af te zetten. Ook dit keer speelt Jenkins op subtiele maar rake wijze met de sekseclichés. We hebben het immers wel over de wat bekrompen jaren tachtig. Barbara en Diana staan met elkaar te praten, dus een mannelijke collega vraagt zich hardop af wie van de twee voor de koffie zal zorgen.

Waar dit tweede deel ook in excelleert is de uitstekende verhaalopbouw. Op de genoemde opening en overval na wordt bijna een uur besteed aan het uitzetten van de plotlijntjes. Daarbij maakt Barbara (treffend vertolkt door Saturday Night Live-comédienne Kristen Wiig) de grootste ontwikkeling door. Zij wenst dat ze net zo krachtig en geliefd wordt als haar nieuwe bestie Diana. Maar Wonder Woman zelf is verre van perfect. Haar date komt niet opdagen en iemand anders is haar voor bij het aanhouden van een taxi. Het maakt haar opvallend menselijk.

En dan heeft ze ook nog gewenst dat haar vriend, de verongelukte piloot Steve, weer in haar leven komt. Zo geschiedt. Het zorgt niet alleen voor een romantische maar ook een komische noot. Steve loopt met open mond rond in de voor hem nieuwe wereld met roltrappen, straaljagers, bandplooibroeken en schuifdeuren. Het intieme samenzijn zorgt ook nog eens letterlijk voor visueel vuurwerk wanneer het duo in een onzichtbare straaljager naar Egypte reist terwijl het vuurwerk van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag rondom het toestel uitbarst.

Jenkins stopt haar tweede Wonder Woman-avontuur niet propvol actiescènes, die met name bij de laatste twee Avengers-films al snel voor vermoeidheid en overspannen netvliezen zorgden. Het tempo is prettig en rustigere scènes wisselen strak geregisseerde en flitsend gemonteerde actiemomenten op aangename wijze af. Ondertussen weet Jenkins er ook nog wat extra thematiek doorheen te gooien, zoals de hebzucht van de mens, de zucht naar heerschappij en onderdrukking van beschavingen en volkeren. Dit komt met name tot uitdrukking in de heerlijk schmierende schurkenrol van Pedro 'The Mandalorian' Pascal.

Maar zelden kunnen vervolgfilms in het superheldengenre zich meten met het eerste deel. Wonder Woman 1984 is zo'n zeldzaamheid. De Israëlische hoofdrolspeelster Gal Gadot is niet alleen in voorkomen een weergaloze verschijning, maar weet wederom de perfecte combinatie van sympathie, menselijkheid humor, heldhaftigheid en doortastendheid tentoon te spreiden. Het is jammer dat de bioscooprelease van dit tweede deel definitief is gedwarsboomd door de lockdown. Dit is namelijk een titel die je op een groot doek moet zien. Want (wo)man: wat een heerlijke openingsscène!

Wonder Woman 1984 is vanaf 31 maart te koop bij de gebruikelijke video-on-demanddiensten zoals Pathé Thuis, Amazon Prime Video, Apple TV+ en Google Play. Vanaf 7 april is de film ook te huur bij deze en andere aanbieders.

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gigan72

Avatar

4 sterren haha grapje zeker.
Ik hoor en lees alleen maar dat het een shit film is.

Je maak mij echt niet wijs dat deze film beter is dan Zack Snyder's Justice League  die van FT 2en half ster krijgt.

Marklar

Avatar

Hij was vermakelijk maar meer ook niet. Soms zelfs tegenkommend. 4 sterren is wel erg overdreven. 3 max

bagheera1801

Avatar

Volgens mij heeft deze recensent Zack Snyder's WW84 gekeken ofzo, want 4 sterren? Laat me niet lachen...

Deze Pitch Meeting slaat de spijker op z'n kop wat betreft alle belachelijk slechte dingen aan deze film: Wonder Woman 1984 Pitch Meeting

eltorro

Avatar

Redelijk eens met de recensie, ik zelf heb hem volgens mij 3,5* gegeven. Maar het ontbreken van een duidelijke goede badguy was jammer. Nu was de 'steen' eigenlijk de badguy en Barbara meer een fysieke tegenstander.

Ang3l

Avatar

Lust voor t oog.... sure.
Maar de vakjes aanvinken? In de misser-sectie wellicht ja.
Ik vond de eerste WW de uitzondering op de bagger van DC< maar deel 2 is weer volledig ruk.

Die pedro pascal badguy was zo over de top schmierend cartoonesk flauw, dat dat een groot deel van de film voor mij heeft verpest. DC en badguys............

Mav Damian

Avatar

Ik heb jammer genoeg al mijn kritiek gegeven op Wonder Woman 1984 hier op FT. Betekent dat ik voor een groot deel het niet eens ben met deze recensie.

Het is duidelijk te zien dat Patty Jenkins inspiratie haalt uit Richard Donners "Superman" met Christopher Reeve.
Ook heeft ze deze keer veel meer creatieve vrijheid gekregen, dan in de vorige film. Jammer genoeg werkt het gewoon niet voor mij.
Nog steeds ben ik benieuwd wat ze verder gaat doen met Wonder Woman en haar volgende projecten.

SunChaser

Avatar

4 sterren?
Is deze recensie gekocht ofzo? Wat een gedrocht is dit zeg

Orko

Avatar

Ik was er bijna ingetrapt, maar toen bedacht ik mij dat het 1 april is.

Robbepost

Avatar

^alleen de recensie is van 31-03

Openingsscene is inderdaad wel leuk. Daarna pure bagger.
Ik ben het hier nog minder mee eens dan de recensie van ZSJL.
Maar goed het is een mening.

Dat goedkope CGI gevechtje op het einde......... en het hele plot....... hoe Steve er weer in meedoet...... ik zeg al pure bagger.

milo007

Avatar

1 april? of gewoon geschreven door een feminist of simp. Dat zijn de enigste 2 verklaringen wrm dit gedrocht 4 sterren krijgt.

Nature

Avatar

Hoe kan je deze film 4sterren geven en Justice League nog geen 3, vreemd.
Dit is echt een slechte film.

Master Of Films

Avatar

LOL. Het is de eerste positieve review die ik tegen ben gekomen. Smiley face
Ik blij (als positivo voor de film, voor de fun uiteraard).

Totdat ik las dat het geschreven is door Arjan Welles. Deze persoon heeft al eerder laten merken niet geschikt te zijn voor elke filmrecensie hier op FT, met als hoogtepunt de recensie van I Am Greta.

Ik snap dat men het hoge niveau van Red Letter Media niet behaald kan worden, maar Filmtotaal zou zelfs Mark Rute kunnen benaderen. Hij lijkt mij een betere filmrecensent.

Robbepost

Avatar

^ The rise of Skywalker 4,5 ster Smiley face

Master Of Films

Avatar

^
Even meningen buiten gesloten. Ik noemde I Am Greta te meer omdat Arjan Welles als "filmrecensent" daar door de mand valt. milo007 heeft zelfs een goed punt. En ja er zijn wel degelijk overeenkomsten met Wonder Woman 1974, I Am Greta & The Rise of Skywalker. Nogal logisch dat ze automatisch meteen een hoge score konden verwachten. Je kan direct merken dat er niet daadwerkelijk en echt inhoudelijk werd gekeken naar deze films. Alleen de politieke boodschap kwam schijnbaar goed over. Gelukkig hoefde Arjan geen recensie te schrijven over The Birth of a Nation 1915 en Triumph des Willens.

Robbepost

Avatar

Sterk punt!
Kritisch bezig zie ik ook de recensie van ZSJL.

Ik noemde TROS omdat ik weet dat jij die 5 sterren zou geven.

Civilian Supreme

Avatar

Iemand heeft zijn administratie niet op orde, sterren even omruilen met die van ZSJL inderdaad en we zitten in de goede richting.
WW 1 vond ik nog best goed maar dit is best wel een zootje. Domste vond ik persoonlijk nog de manier waarop Steve terugkwam maar eigenlijk was de hele film niet best.

RicoB

Avatar

LOL, hoe kan je deze film in gods naam 4 sterren geven.....................................

Filmhead

Avatar

Leuke baan om bij filmtotaal alles gewoon 4 sterren te geven. Was echt onwijs rammelend onzin script, leeg. Geen enkele indruk maakte het, wel leuke spelers en effecten.

centr1no

Avatar

Wat een rare fanboy recensie.
Zelfs al beoordeel je de feministische keuzes in het plot/script als positief dan nog kun je er niet omheen dat de clichématige 'schmierigheid' er veel te dik bovenop ligt en dat vooral de actiescenes regelmatig simpelweg amateuristisch over komen. Sommige scenes worden overduidelijk 'gered' door de niet eens zo heel goede special effects en de professionaliteit van het hele team. Zonder dat was dit een dure B-film geweest.
Dat de recensent 2 specifieke scenes aanhaalt als zijnde opvallend betekend in feite dat dat de enige 2 scenes waren die enigszins memorabel waren.
Het geheel is gewoon slap en haalt het in de verste verte niet bij de eerste WW, die simpeler was maar wel doeltreffender.

Een recensie is altijd op een bepaalde manier wel doordrongen van de ervaring en mening van de recensent. Maar de basis van een recensie zou in ieder geval voor een groot deel objectief moeten zijn.
Als je niet in staat bent een film objectief te beoordelen en alleen maar je eigen blije mening kunt spuien ben je niet geschikt als recensent.

SeanDeNiro

Avatar

Ik heb de review van the critial drinker op Youtube gezien. Kort samengevat: de film is te stupide voor woorden. Dat daar 4 sterren aan gegeven wordt door een recensent geeft te denken.
The crital drinker eindigde zijn betoog met "fuck off film".

RogueWon

Avatar

Wat heeft deze recensent gerookt? Voor mij hetzelfde graag.

Hans1982

Avatar

4 sterren???? Doe normaal, 1 ster is al teveel voor deze baggerbak

Filmhead

Avatar

Misschien wordt bij Filmtotaal bewust een onterechte recensie geschreven, zodat we allemaal als gekken berichtjes plaatsen en er meer traffic op de site komt. Mhh... i wonder

jeff1983

Avatar

Ik dacht nog ‘zo erg als iedereen zegt kan het toch niet zijn?’ Jawel dus... wat een vreselijk slechte film is dit. Green Lantern is er een pareltje bij.

John Wayne

Avatar

Na alle bovenstaande reacties te hebben gelezen had ik niet al te hoge verwachtingen van WW 84, maar mijn conclusie is dat het prettige comicverfilming is. Zeker binnen het DC filmuniversum doet hij niet onder voor de rest en is een heel stuk beter dan Suïcide Squad, Justice League (Whedon-versie), BvS en Shazaam. Ik beweer niet dat het een perfecte film is, maar groots en kleurrijk vermaak is het wel. Bovendien straalt het plezier van de acteurs af. Van mij mag Gal Gadot nog wel even door als Wonder Woman.

Palladio

Avatar

Mijn dochters vatten dit perfect samen; papa, dit is gewoon Mega Mindy en het Zwarte Kristal.
En die beschrijving spot-on; een kinderfilm met cartoonesque (scenes met) boeven zoals de winkelcentrum scene, inclusief een soort Mega Toby rol voor t vriendje, en bovenal een eindshot dat nagenoeg geheel overeenkomt met de Studio 100 ident. Zelfs de props [het 'kristal'] waren van dat niveau.

K Film

Avatar

Als film liefhebber ga ik liefst naar de bioscoop.Helaas door de lockdown gesloten dus heb uiteindelijk gekozen voor de 4k blu Ray steelbook via Frankrijk (fnac) Nederlandse subt.

Rob

Avatar

tsja...
Uitstekende verhaalopbouw? Ik vond het script en de editing op zo'n laag niveau dat het met opmerkte en dat is iets wat een film niet moet doen, je moet niet bemerken dat je een film aan het kijken bent. De muziek was wel goed, Pedro Pascal speelt een cartoonesk figuur wat van mij wel mag als het om cartoon franchises gaat. Het hoeft niet allemaal zo serieus te zijn. Het is echter geen aanrader, max 2 sterren want het was ook weer niet zo erg dat ik me bekocht voelde na het zien van de film.

Wonder Woman 1984

acties