The School for Good and Evil [Netflix]
Recensie

The School for Good and Evil [Netflix] (2022)

Sprookje slaagt er niet in buiten de gebaande paden te treden.

in Recensies
Leestijd: 2 min 15 sec
Regie: Paul Feig | Scenario: Paul Feig, David Magee | Cast: Sophia Anne Caruso (Sophie), Sofia Wylie (Agatha), Charlize Theron (Lady Lasso), Laurence Fishburne (Schoolmaster), Michelle Yeoh (Professor Anemone), e.a. | Speelduur: 146 minuten | Jaar: 2022

Hartsvriendinnen Agatha en Sophie wonen allebei in een slaperig plaatsje. Sophie wil niets liever dan daar weggaan. Als ze erachter komt dat er een school bestaat waar mensen worden opgeleid om het goede of slechte uit sprookjes te worden, ziet ze dat als een kans. Agatha heeft deze wens niet, maar als Sophies wens uitkomt, wordt ze ook meegesleept in het avontuur. Helaas komt Sophie terecht in de school voor het kwaad en Agatha bij die voor het goede en daar zijn ze helemaal niet blij mee.

The School for Good and Evil vertelt een uitgekauwd verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. De makers lijken te denken dat de boodschap dat niemand alleen maar goed of slecht is een revolutionair inzicht is. Maar hoewel de toon erop duidt dat dit een frisse kijk op sprookjes moet zijn, is de film vooral een herhaling van zetten. Dat komt ook doordat met interessante elementen niets wordt gedaan. Terwijl de meisjes studeren schrijft een sprookjesverhaal zichzelf, het lot van Sophie en Agatha wordt erin vastgelegd, maar deze meta-insteek zorgt geenszins voor reflectie op het genre.

Sommige plotpunten uit originele sprookjes worden wellicht veranderd (de prins redt niet gewoon de prinses), maar binnen het huidige media-aanbod is een dergelijke 'twist' bijna geen twist meer te noemen. Daarbij helpt het niet dat de personages tijdens de lange speelduur niet boven hun toegewezen rol uitstijgen. Agatha mag dan wel zeggen dat niemand puur goed of slecht is, maar haar personage doet de hele film niets anders dan goed zijn.

Soms slaagt de film er wel in om licht vermaak te bieden, wat met name voortkomt uit de aankleding. De kostuums zijn lekker cliché, roze (en fuchsia en rosé) jurken voor de goede meisjes en zwarte, afgedragen spullen voor de slechte meisjes. Met het vervagen van de grenzen tussen goed en kwaad komt daar nog wat afwisseling bij en deze kleding weet de film in ieder geval wat karakter te geven.

Jammer is het dan weer wel dat de visuele effecten eruitzien alsof Netflix weinig budget over had voor deze film. Wellicht is dat opgegaan aan het betalen van de Hollywoodsterren als Charlize Theron, Laurence Fishburne en Michelle Yeoh, die helaas allemaal weinig schermtijd hebben, al moet gezegd worden dat zij hun rollen met flair brengen. Daarom wordt The School for Good and Evil nooit echt saai, maar de balans tussen goed en slecht slaat in deze film helaas door naar het slechte.

The School for Good and Evil is te zien bij Netflix.