Recensie

Father of the Bride [HBO Max] (2022)

Verplaats de setting naar Miami en stop Gloria Estefan in de cast: the remake is gonna get you!

in Recensies
Leestijd: 3 min 39 sec
Regie: Gary Azalraki | Scenario: Matt Lopez | Cast: Andy Garcia (Billy Herrera), Gloria Estefan (Ingrid Herrera), Adria Arjona (Sofia Herrera), Diego Boneta (Adan Castillo), Chloe Fineman (Natalie Vance), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2022

Waar menig langverwacht (en onverwacht) nieuw deel van een klassieker er regelmatig voor kiest om hetzelfde pad te bewandelen als het origineel, kiest de remake van Father of the Bride voor een frisse insteek door niet slechts de setting en achtergrond van de personages aan te passen. Zelfs het plot van het gelijknamige boek - waar de vorige twee verfilmingen zich braaf aan hielden - is overboord gegooid. En dat blijkt een verstandig besluit te zijn geweest.

Toen schrijver Edward Streeter in 1949 zijn boek 'Father of the Bride' uitbracht, wist hij dat het verfilmd zou worden, want zijn verhaal verscheen in 1950 al op het witte doek (en een jaar later al het vervolg erop). Wat hij vast niet had verwacht, is dat zijn verhaal over een vader die moeite heeft met zijn dochter als volwassen vrouw te accepteren nog twee keer zou worden gebruikt: de eerste keer in 1991 met Steve Martin in de titelrol, en in 2022 als HBO Max Original.

Waar de vorige remake koos voor hetzelfde plot, behoudt deze nieuwe versie alleen de titel en het basisgegeven van ouders die overrompeld worden door het nieuws dat hun dochter niet slechts een partner heeft gevonden maar er ook al verloofd mee is. Gaan schoffelen in bronmateriaal brengt risico's met zich mee. Behalve dat fans boos kunnen worden over de veranderingen, kan een poging tot opfrissing volledig de mist ingaan als blijkt dat het kader zich niet leent voor een andere invulling.

Aan de andere kant: bied je te veel van hetzelfde, dan gaan fans en recensenten zeuren over dat het een onnodige kopie is. Producent Brad Pitt werkt lang genoeg in Hollywood om dit te weten en liet dus het team zijn gang gaan met alle aanpassingen zonder enkele herkenbare punten uit het oog te verliezen.

Naast de abrupte aankondiging van het huwelijk is er wederom de vader die de kosten van de bruiloft voor zijn rekening neemt, maar nu wordt deze traditie bekritiseerd als ouderwets. Net zoals de vorige delen heeft vader het niet op zijn aanstaande schoonzoon. Maar waar Steve Martin een beetje een deurmat was, is Andy Garcia ronduit intimiderend. Ook zijn er weer schoonouders met wie het niet klikt, ditmaal echter omdat de schoonvader hetzelfde egocentrische gedrag vertoont als vader zelf.

En na de iconische bruiloftsorganisator die Martin Short neerzette kon deze rol niet ontbreken in de remake. Hiervoor is wederom gebruikt gemaakt van een castlid van Saturday Night Live, maar Chloe Fineman maakt er gelukkig niet wéér een vaag figuur met een nog vager accent van. Haar weddingplanner is volledig van deze tijd.

De grootste aanpassing in deze remake is dat het verhaal niet meer gaat over een vader die ermee wordt geconfronteerd dat zijn kleine meisje volwassen is geworden, maar over een koppige en egocentrische man die over iedereen heen walst met zijn traditionele visies. En dat is in de eerste scène al duidelijk wanneer hij geen woord hoort van wat zijn vrouw tijdens de zoveelste therapiesessie te vertellen heeft. Vandaar dat ze ter plekke aangeeft te willen scheiden.

Op het moment dat ze dit wrange nieuws willen delen met hun familie, onderbreekt hun oudste dochter ze met haar eigen mededeling, wat ervoor zorgt dat ouders Billy en Ingrid de schijn moeten ophouden tijdens de voorbereidingen van een feest dat in het teken staat van liefde tussen twee mensen.

Telkens als Billy hardnekkig de controle uitoefent over de bruiloft van zijn dochter, is duidelijk waarom Ingrid niet langer bij deze man kan blijven. Maar toch is het voelbaar dat hij alles doet vanuit een angst dat het rijke leven dat hij met moeite heeft opgebouwd in duigen zal vallen zodra hij de teugels loslaat. Je hoopt dat het kwartje een keer bij hem gaat vallen, want dit echtpaar kijkt niet uit naar een permanente breuk. Vooral niet als al hun aandacht ligt bij het stralende geluk van een jong koppel.

Father of the Bride blijft wat het is: een luchtige romantische komedie over een bruiloft. De charme ligt in de feelgoodfactor en de grappen die op zijn minst een glimlach teweegbrengen. Met Miami als locatie komt het zonnetje extra warm binnen.

Father of the Bride is the zien bij HBO Max.