Mission Majnu [Netflix]
Recensie

Mission Majnu [Netflix] (2023)

Een Indiase James Bond werkt Pakistaanse kernwapens weg met bluf, geluk én een mooie dame aan zijn zijde.

in Recensies
Leestijd: 3 min 9 sec
Regie: Shantanu Bagchi | Scenarion: Parveez Sheikh, Aseem Arrora, Sumit Batheja | Cast: Sidharth Malhotra (Amandeep Singh/Tariq), Rashmika Mandanna (Nasreen), Parmeet Sethi (R.N Kao), Kumud Mishra (Raman Singh), Sharib Hashmi (Aslam Usmaniya) e.a. | Speelduur: 129 minuten | Jaar: 2022

Op 18 mei 1974 lanceert India haar eerste kernproef, ten tijde van een wereldwijde wapenwedloop. Met een nucleaire macht aan de grens kan Pakistan niet achterblijven en begint met haar eigen proeven. Daar wil India niets van weten, wat de nieuwe missie van India's buitenlandse inlichtingendienst RAW in het leven roept. Mission Majnu is het geromantiseerde verhaal van een Indiase James Bond die de nucleaire macht van Pakistan de kop in drukt met een hoop bluf, geluk én een mooie dame aan zijn zijde.

RAW werd als Indiase equivalent van MI6 en CIA een belangrijke speler in de strijd tussen Pakistan en India. In Mission Majnu worden de twee buurlanden na meerdere oorlogen weergegeven als scherp gescheiden door grenzen van religie en nationaliteit. De in Pakistan geïnstalleerde RAW-agenten doen zich voor als strenge moslims, maar prijzen in elkaars bijzijn heer Shiva en zijn niet vies van vurige liefdesbetuigingen aan moederland India.

Amandeep Singh leeft als vriendelijke kleermaker Tariq in Pakistan. Zijn geheime missie, met codenaam Mission Majnu, is het opsporen van Pakistaans kernwapens. Maar er speelt meer. Zijn dubbelidentiteit heeft hij te danken aan het landsverraad van zijn vader, voor wie Tariq nu moet boeten om zijn familienaam te zuiveren. Onwrikbaar vecht hij voor zijn eer en het moederland, en luistert hij vooral niet naar zijn wrede baas aan de andere kant van de lijn, die hem uitspuugt om zijn afkomst.

Als dekmantel trouwt Tariq met de mooie maar blinde Nasreen, waaraan hij al snel zijn hart verliest. Gaandeweg verandert hun romantische huwelijksleven steeds meer in een façade, aangezien Tariq buiten Nasreens weten om het land doorkruist. Langzaamaan komt hij op het spoor van een gevaarlijke kernfysicus (met scholing in Nederland!) en zijn geheime faciliteiten. Terwijl Israëlische straaljagers dreigen in het luchtruim, is het aan Tariq en zijn collega's om zo snel mogelijk de Pakistaanse kerncentrale te vinden voordat het geduld van verscheidene politieke leiders opraakt.

Als goed geheim agent weet Tariq zich met gezond verstand en een grote grijns uit vele situaties te redden. Hij vermomt zich als Sikh, voetbalt met de kinderen van verdachten en vindt zogenaamd zijn geitje terug onder de neus van achterdochtige grenspostsoldaten. Zijn charmante reactievermogen op bizarre situaties geeft de spionagefilm een komisch tintje, wat wordt afgewisseld met huiselijke scènes met de inmiddels zwangere Nasreen. Samen vormen de verschillende elementen een vermakelijke datefilm, waarin natuurlijk de meezingnummers niet mogen missen.

Met de mooi gemaakte jaren 70 sets wordt een verborgen historie toegankelijk gemaakt, maar de Bollywoodnummers verraden de daadwerkelijke lading van Mission Majnu. Daarin wordt naast over de liefde vooral gezongen over het moederland en martelaren. De Indiase spionagefilm deelt een pagina uit de geschiedenis die voor lange tijd ontkend is door Pakistan, maar vertelt dat verhaal zonder het perspectief van hun westerburen serieus te nemen. De representatie van historische figuren, die van beide zijden de revue passeren, spiegelen deze bias: de incapabele Pakistanen kunnen onmogelijk op tegen de vindingrijkheid van de Indiërs.

Volgens de logica van een B-spionagefilm weet Tariq zonder al teveel moeite iedere Pakistaan een loer te draaien, om te laten zien hoe een Indiase held eruit ziet. Zijn vijanden krijgen nooit een eerlijke kans om te laten zien hoe het eraan toe moet zijn gegaan in de geschiedenis, die zich buiten het witte doek heeft afgespeeld. De partijdigheid van de makers maakt zo Mission Majnu eerder een patriottische dan een historische film, die een eenduidige politieke boodschap uitdraagt: India is, in tegenstelling tot Pakistan, een militaire en nucleaire macht om rekening mee te houden.

Mission Majnu is nu te zien bij Netflix.