Untold: Jake Paul the Problem Child [Netflix]
Recensie

Untold: Jake Paul the Problem Child [Netflix] (2023)

Wereldberoemde YouTuber en bokser werkt zo doelbewust aan zijn imago dat het tegen hem gaat werken.

in Recensies
Leestijd: 3 min 40 sec
Regie: Andrew Renzi | Speelduur: 70 minuten | Jaar: 2023

Het relatief brave imago van topschaatsster Jutta Leerdam kwam op de tocht te staan toen ze in april haar relatie met YouTuber en bokser Jake Paul bevestigde. Voor de mensen die hem niet kennen, legt Untold: Jake Paul the Problem Child duidelijk uit waarom: de optelsom van YouTube-schandalen en uitdagingen in de boksring zijn andere koek dan een uitverkocht Thialf. Door de oppervlakkige, beperkte opzet en de schijnbare controledrift van de hoofdpersoon heeft de documentaire daarbuiten alleen weinig te bieden.

Jake Paul maakte naar eigen zeggen al sullige homevideo's voordat YouTube bestond, maar het duurde tot 2013 voor hij zich begon op te werken tot een onvermijdelijk internetfenomeen. Binnen een paar jaar had hij miljoenen volgers en evenzoveel zogenoemde haters. Untold: Jake Paul the Problem Child werkt zich in sneltreinvaart door die voorgeschiedenis heen en concentreert zich vervolgens op de periode waarin de YouTuber zichzelf opnieuw uitvond.

In 2018 besloot hij zich samen met zijn broer Logan voor het eerst aan amateurbokswedstrijden te wagen. Voor Jake bleek er geen weg meer terug: het temperamentvolle enfant terrible beklom telkens een nieuw trapje van de statusladder, en nam het begin dit jaar uiteindelijk op tegen professioneel bokser (en Love Island-deelnemer) Tommy Fury, de jongere halfbroer van Tyson Fury.

Tijdens een eerder ringgevecht bevestigt Jake niet voor de eerste keer hoe bewust hij zich van zijn eigen imago is. "Ik ga hier niet verliezen, zo voor Netflix", klinkt het dan. Aan het begin van de documentaire, als zijn broer hem moed en zelfvertrouwen inspreekt, gaat het niet anders. "Daarom is iedereen hier, zelfs Netflix", onderstreept Logan; hij heeft Jake dan net op het hart gedrukt hoe speciaal hij is.

Zonder al te veel context en voorkennis doen dit soort opmerkingen wat pathetisch aan, maar in het kader van de documentaire vestigen ze vooral extra aandacht op de obsessieve precisie waarmee de broers hun eigen imago managen. De carrièreswitch van YouTube-kwajongen tot bokser was voor Jake de perfecte PR-zet, omdat het hem toestond zijn negatieve imago van probleemkind in zijn voordeel te gebruiken. Voor dat stukje reflectie hoef je als kijker niet door te denken: de hoofdpersoon legt het zelf haarfijn uit.

Het is in zekere zin passend dat Untold: Jake Paul the Problem Child van YouTube-fragmenten, flitsen van mediareportages en snelle krantenkoppen aaneen hangt, en dat óók de interviewbijdrages van Jake en Logan gekortwiekt zijn in de montage. De documentaire gaat over een man die zelf beweert dat het begrip 'influencer' voor (en dus door) hem is uitgevonden, en in het leven van zo'n persoon is publiek of privé een vaag onderscheid. Jakes verhaal is allesbehalve Untold, bewijst de overvloed aan internetmateriaal, dus wat valt er dan nog te vertellen?

Eenmaal gesteld blijft de vraag hangen, maar het pleit de makers niet vrij van hun beperkte pogingen om Jake achter de schermen aan het praten te krijgen. Zo wordt er aan het begin ruw gesneden tussen een uitspraak van Jake, die zegt dat zijn vader hem vroeger kort en klein sloeg, en een weerlegging van zijn vader, die stelt dat hij zijn zoon "nooit sloeg, maar wel een paar keer op de bank heeft gegooid".

Het is een abrupte, maar boeiende botsing, mede omdat duidelijk doorschijnt dat Jakes jeugdtrauma hem heeft gevormd tot wie hij nu is - er wordt zelfs even over vroegere zelfdodingsneigingen gerept. Toch gaat de documentaire met uitgang van een later moment, waarin Logan voor bemiddelaar speelt als de twee niet met elkaar lijken te willen praten, niet dieper op de gecompliceerde relatie in.

Een veelzeggend moment tegen het einde van de film geeft een indicatie van Jakes schijnbare controledrift, die mogelijk verklaart waarom de makers (ook) niet dieper tot hun hoofdpersoon kónden doordringen. Als de bokser zich na een uitputtend gevecht terugtrekt achter de coulissen, zet hij de weinige energie die hij nog overheeft in om zeker te stellen dat de cameraman van zijn vlogkanaal niets opneemt: "This is just doc shit for Netflix".

Met zo'n houding ga je kijkers in ieder geval nooit kunnen verrassen ten opzichte van de inhoud die je je fans normaal gesproken voorlegt, maar dat is wellicht ook nooit de bedoeling geweest: toegewijde volgers krijgen met Untold: Jake Paul the Problem Child namelijk het carrièreportret van een man die ze door zijn vele video's misschien tóch al denken te kennen.

Untold: Jake Paul the Problem Child is te zien bij Netflix.