Iedereen doet het. De Amerikanen doen het al lang, in fictie en documentaire. Zelfs wij Nederlanders doen het, zeker in series op Videoland: filmen met behulp van een drone. Vroeger had men een vliegtuig, helikopter of een enorme hijskraan nodig om hoog vanuit de lucht een stad of landschap vast te leggen. Nu kan dat een stuk makkelijker met een apparaatje dat vanaf de grond bestuurd wordt. The Order maakt er gretig gebruik van, en met goede reden: de VS heeft zo veel ongekend waanzinnige natuurgebieden.
The Order vertelt het waargebeurde verhaal over hoe begin jaren tachtig enkele banken werden beroofd in de VS. Men dacht dat dit door een willekeurig crimineel groepje werd gedaan. Maar één FBI-agent vermoedt dat dit het werk is van een stelletje neonazi's, die zich klaar maken voor een grotere aanval. Een lokale politieagent is het met hem eens.
Dit onderwerp is best interessant, het acteerwerk is sterk, het is zo goed in beeld gebracht dat het opvalt en de ietwat experimentele soundtrack klinkt lekker. Toch is The Order ietwat aan de saaie kant.
Dat ligt niet aan hoofdrolspeler Jude Law, die gaat los. Zijn FBI-agent is vrij kalm maar kan makkelijk getriggerd worden en tekeergaan als heethoofd. Law staat niet slechts te schreeuwen, hij is zichtbaar ziedend over datgene dat hem deed exploderen. Door de manier waarop hij spreekt en hoe hij er tegenwoordig uitziet doet hij denken aan Christopher Walken. Behalve wanneer hij zijn stem verheft, dan glipt zijn Brits accent er een klein beetje in.
Los van de dronebeelden die het machtige landschap kundig vastleggen is het duidelijk dat de regisseur en cameraman de film visueel op bijzondere wijze wilden aanpakken. Hier en daar zijn er wat shots die er voor zorgen dat de aandacht er toch bij wordt gehouden. Zoals bijvoorbeeld meebewegen met een openende autodeur, om op die manier te onthullen dat er vlakbij iemand staat te wachten om degene die uitstapt aan te vallen.
De reden dat The Order ondanks een goede aanpak toch niet genoeg boeit, is dat het script formulewerk blijft. Ergens in een onbekende Amerikaanse plek berooft een stelletje mannen met waardeloze principes banken om hun terrorisme te bekostigen. Er is een wetsdienaar die al gauw snapt hoe de vork in de steel zit. Een bekend type verhaal, dat op bekende wijze wordt uitgewerkt.
In de laatste akte verliest The Order zelfs nog een extra puntje door te eindigen met een sisser. De makers kozen ervoor om de climax niet groter te maken dan het in het echt was. Wie er op dat moment bij was zal het zich herinneren als een nagelbijter, voor de rest resteert de vraag 'was dit het?'.
Er is wel een reden voor waarom The Order actueel is. Het groepje neonazi's haalt 'inspiratie' uit een boekje, dat echt bestaat, dat nog steeds dit soort figuren opruit. Het liet deze mannen begin jaren tachtig banken beroven om zich klaar te maken voor een oorlog, het liet andere mannen het Capitool bestormen op 6 januari 2021.
The Order verdient het zeker om gekeken te worden vanwege de eerdergenoemde dikke pluspunten. Want die pluspunten maken er bij vlagen wel een originele ervaring van, iets wat een echte filmliefhebber altijd verwelkomt. Maar wees voorbereid op bekend drama over geschifte Amerikanen met een zwak einde.
The Order is te zien bij Prime Video.