Sensei Johnny Lawrence richt in de hitserie Cobra Kai op een gegeven moment een nieuwe dojo op: Eagle Fang Karate. Die naam is heerlijk 'bad ass', maar iemand anders merkt droogjes op dat adelaars natuurlijk helemaal geen tanden hebben. Precies hetzelfde gebeurt in Frozen Hot Boys. Jeugdbendeleden in de instelling Benjatham laten ter identificatie een tatoeage van een adelaar met venijnige hoektanden zetten, maar een oplettende nieuweling wijst de jongens op de biologische onjuistheid daarvan. Het is een van de beste grappen in een dramedie die het verder vooral van overdreven acteren moet hebben.
En wanneer de gezichtsuitdrukkingen en stemverheffingen iets aan duidelijkheid te wensen overlaten, zijn er altijd nog de geluidseffecten en de lachband om aan te geven wat grappig bedoeld is. Het is een trucje dat in Aziatische komedieproducties vaak wordt ingezet, maar het geluid van een zweepslag wanneer iemand een klap krijgt of een toeterende toeter bij een verbaasde blik hebben bij ons hun beste tijd wel gehad. In die zin doet Frozen Hot Boys tegelijkertijd oubollig en onwerkelijk aan. De film is helaas te flauw en infantiel voor volwassenen en een te ver-van-mijn-bed-show voor kinderen en jongeren.
Naast de mislukte poging tot humor, biedt Frozen Hot Boys wél een aardig verhaaltje over tweede kansen en geloof in jezelf dat (iets) beter uit de verf komt. De film begint in de Thaise jeugdgevangenis, waar een ongemotiveerde docent een groepje delinquenten ronselt om mee te doen aan een ijssculptuurwedstrijd in Sapporo, Japan. Het geeft de geselecteerde jongens de kans om wat recht te zetten en de draad van hun leven op een positieve manier weer op te pakken, ook met het oog op hun latere vrijlating uit jeugddetentie. De geheime agenda van de lerares is dat ze contact wil leggen met haar vader, die in Sapporo een nieuw gezin heeft gesticht.
Met dit als uitgangspunt ontvouwt zich een The Mighty Ducks-achtig scenario waarin er nog een voorronde gewonnen moet worden om überhaupt als team naar Japan af te mogen reizen, de docent/coach met haar eigen problemen kampt, er strubbelingen zijn binnen de groep en uiteindelijk natuurlijk toch iedereen achter de gekneusde jongens gaat staan. We hebben een dergelijke 'underdog story' al zo vaak gezien, maar het blijft toch telkens weer een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Frozen Hot Boys is op zijn best als niemand probeert grappig te zijn, maar juist de gevoelige kanten van de personages naar voren komen.
Een van de verhaallijnen gaat over een jonge moordenaar, die niet vergeven wordt door de moeder van het slachtoffer. Zij vindt het belachelijk dat de veroordeelde jongeren een uitstapje naar Japan mogen maken en dreigt zelfs Interpol in te schakelen om ze terug te halen. De moeder heeft daar een punt, maar de film heeft als ondubbelzinnige boodschap dat de maatschappij de misdadiger maakt: "Niemand wordt geboren met de wil een slecht mens te zijn; wat ze nodig hebben is gewoon nog een kans het goed te maken." Zeker in een samenleving die steeds meer verhardt, staat echter niet iedereen achter deze zalvende gedachte en Frozen Hot Boys is een veel te zwakke film om wie dan ook van mening te doen veranderen.
Frozen Hot Boys is te zien bij Netflix.