Recensie

Wonder Woman (2017)

Wonder Womans solo-uiting blijkt een ongeveinsde actiefilm en de verlate franchisestarter die het DCEU altijd al wilde.

door Martijn Hamerling om 23:30 in RECENSIES
Wonder Woman poster
Regie: Patty Jenkins | Cast: Gal Gadot (Diana Prince), Chris Pine (Steve Trevor), Connie Nielsen (Hippolyta), Robin Wright (Antiope), Danny Huston (Ludendorff), David Thewlis (Sir Patrick), Saïd Taghmaoui (Sameer), Ewen Bremner (Charlie), Eugene Brave Rock (The Chief), Lucy Davis (Etta), Elena Anaya (Dr. Maru), Lilly Aspell (Young Diana), e.a. | Speelduur: 141 minuten | Jaar: 2017

Na het overtrokken spektakel van Man of Steel en Batmans introductie in het ongerijmde Batman v Superman, is het laatste personage van DC's 'Trinity' aan de beurt om de critici te overtuigen. Het is zonde dat Wonder Woman hekkensluiter is. Haar ingetogen solo-uiting blijkt namelijk de franchisestarter te zijn die het DC Extended Universe (DCEU) altijd al wilde. Regisseuse Patty Jenkins had geen simpele taak: in een enkele film worden het mythische Themyscira, de godenwereld, een alternatieve Eerste Wereldoorlog, botsende ideologieën en een feministische superheldin opgezet. Wonder Woman weet al deze elementen mooi te combineren in een hartelijke actiefilm dankzij vernuftig schrijf- en regiewerk.

De grootste kracht van Wonder Woman is het neerzetten van geloofwaardige, menselijke helden in een extravagante wereld. Met een Amazonenleger, geheime onzichtbare eilanden en goden die neerdalen op aarde, zijn er onvermijdelijke 'cheesy' momenten. De naam van het legendarische zwaard 'Godkiller' alleen al is lastig met een pokerface uit te spreken. Toch weet scenarist Allan Heinberg dit te verkopen, door het verhaal een bijzonder oprechte toon te geven en te vullen met allerlei kleine charmante momenten.

Zo krijgt Gal Gadot alle kans om Diana Prince te ontwikkelen. Ze groeit op als vechtlustige, maar bovenal naïeve oorlogsprinses die de wereld intrekt om de Eerste Wereldoorlog eigenhandig te beëindigen. Gadot brengt niet per se daverend acteerwerk, wel een ontzettend charismatisch en imposant personage. Chris Pine verzorgt het leeuwendeel van het subtiele acteerwerk en zet een nuchter en ietwat gekweld personage neer. Het duo heeft een onmiskenbare chemie dankzij vlotte dialogen en ontroerende confrontaties, die niet alleen zorgen voor karakterontwikkeling maar ook de botsing tussen de godenwereld en de historische gebeurtenissen geloofwaardig maken.

Doordat Diana Prince is opgegroeid in een idyllische omgeving zonder discriminatie, ontstaan er geestige cultuurbotsingen. Traditionele kleding, etiquette, alledaagse gewoontes, voortdurend moet Steve Trevor de wereldvreemde superheldin corrigeren. Achter die humor zitten duidelijke feministische ondertonen, waarbij dagelijkse of mannelijke taferelen in een ander licht worden gezet en de idealistische Diana Prince wordt geconfronteerd met de realiteit. Gelukkig is het nooit prekerig en zodanig verweven door het verhaal en het karakter van Wonder Woman, dat het nooit geforceerd overkomt. Eerder als essentieel en verfrissend.

Wat de film tevens enorm helpt, is de juiste hoeveelheid actie. In tegenstelling tot eerdere DCEU-films wordt alleen geweld ingezet wanneer het er echt toe doet. Er wordt meer ruimte gegeven aan karakteropbouw, maar zodra er een actiescène langskomt, heeft deze ook impact. Bovendien past het bij Wonder Womans ontwikkeling en een van de thema's: geweld is zelden de oplossing, eerder een recept voor escalatie en nodeloze conflicten. Af en toe glipt er wel wat invloed van Zack Snyder in een actiescène, zeker wanneer Wonder Woman in al haar slowmotion-glorie tekeergaat. Gelukkig weten Jenkins en Heinberg het visuele geweld te beteugelen door de actie op de juiste manier te verdelen.

Op één geheimzinnig koffertje na wordt geen enkel moment verspild aan de opbouw van het DCEU. In plaats daarvan richt Jenkins alles op een gefocust en hartstochtelijk verhaal over Diana Prince en haar aanvaringen met het menselijk ras. Het resulteert in een actiefilm vol contrasten: drama, humor, geweld, romantiek, supernatuurlijke taferelen en een nuchter wereldbeeld. Nog wel het belangrijkste element is de aartsvijand die een geloofwaardige ideologiebotsing heeft met de hoofdpersoon; iets dat Batman v Superman eveneens probeerde, maar nooit overtuigend bracht dankzij een gebrek aan samenhang en inleefbare personages. Dit is juist het sterkste punt van Wonder Woman. Het stoot nog niet een meesterwerk als The Dark Knight van de troon, maar laat wel zien dat het DCEU met vers talent in de regiestoel serieuze concurrentie kan bieden aan het MCU.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Het is zeker de beste DCEU tot nu toe. In mijn ogen kan Wonder Woman nauwelijks vergelijken met MoS/BvS en SS. Het is echt anders.

Robin Wright was ook echt een bad-ass. Tja ze was niets voor niets een generaal en dat laat ze zien ook.

Geen spoiler, maar Diana, Steve en support gaan naar België. Hierbij kan je o.a. duidelijk een Belg horen praten in het Nederlands, laat ik het zo zeggen dat hij erg blij was met Wonder Woman. En net voordat Diana het niemandsland op gaat (te zien in de trailer) spreekt ze een paar woorden Nederlands.

Op zich wel apart aangezien de meest belangrijke Duitsers Engels praten. Zelfs Steve die uiteindelijk Duits hoort te kennen, maar helaas Chris Pine gewoon Engels met een nep Duits accent. Wellicht dat Duits te moeilijk voor hem is of wat voor reden dan ook. Waar Tom Cruise steeds meer dezelfde karakters beginnen te spelen, is het voor Chris geen probleem om Steve anders te spelen dan b.v. Kirk. Terwijl beide heren toch aardig wat gemeen hebben. Behalve met het versieren van vrouwen is Krik met Warp speed een stuk sneller. :P

chrissie107

Avatar

Was inderdaad een erg verfrissende en hele verrassende superheldenfilm tot helaas de laatste twintig minuten dat het weer volledig mayhem werd in een idioot over de top eindgevecht wat helemaal niet in de lijn van film paste. Dat had deze film niet nodig omdat hij twee uur lang zoveel anders en zoveel meer was als andere superheldenfilms. Buiten dat echt een topfilm!

Mav Damian

Avatar

Volgende week eindelijk in België! Ben zeer benieuwd.

benjamin

Avatar

Mav Damian "Volgende week eindelijk in België! Ben zeer benieuwd."
Officieel vanaf volgende week, maar met alle avant-premières hoef je als je echt wil zeker niet zo lang te wachten...

SeanDeNiro

Avatar

Het kan mij totaal niet bekoren en ongezien geloof ik er geen zak van dat dit een 4 sterren film is. 4 Sterren moet een film zo goed zijn dat zelfs een niet liefhebber de film kan waarderen. Het is de hype die voor een ster extra zorgt. Avengers kreeg hier ook 4 sterren maar is dat natuurlijk totaal niet.

Ed Crane

Avatar

chrissie107 "tot helaas de laatste twintig minuten dat het weer volledig mayhem werd in een idioot over de top eindgevecht wat helemaal niet in de lijn van film paste."

Klinkt goed!

Master Of Films

Avatar

Wat ik steeds meer hoor is dat Wonder Woman wordt beschuldigd van "plagiaat" met Captain America: The First Avenger. De scene waar Wonder Woman zich in niemandsland bevindt met haar schild om kogels tegen te houden.

Ik was zelfs The First Avenger al vergeten, aangezien het 1 van de slechtste MCU films is. Wat dat betreft had Winter Soldier die grijze nuance gebied wat de zo eenzijdige The First Avenger miste.

Kopie of geen kopie. De inspiratie/schild uitvoering in Wonder Woman is sowieso al vele malen beter uitgevoerd dan in CA1. Al had nog beter gekund mbt de reacties van de Geallieerden. Immers ze zien een mooie schaars geklede vrouw (denk om tijdsgeest 1917/18) op het slagveld. Dat is de 1e indruk die ze achterlaat als ze zich op niemandsland bevindt. Al gauw laat ze zien dat ze een (super)heldin is, en dat ze moedige inspiratie en motivatie geeft voor de andere Geallieerden om mee te vechten. Kleine nitpicks. Ook kan ik nitpicken van de laatste twintig minuten.
Ik vergeef dat soort nitpicks, vanwege de goede dingen in deze film zijn uitgewerkt. De goed dingen van Wonder Woman slaan niet op logica (daar hebben we The Mummy voor), maar op emoties. Wonder Woman heeft een heerlijke karakter opbouw.

De 1e WW periode is juist goed gekozen. Was het in deze tijd geweest, dan hadden de meningen van Wonder Woman minder effect gehad. Een vrouw die niet op haar mondje is gevallen en haar mening geeft in 1917/18 levert fijne scenes op. Gelukkig voor haar is Steve begripvol en kan hij haar bijsturen hoe de world of men in die tijd werkt.

Geen perfecte film, maar idd wel een topfilm. Behoort tot mijn DC favorieten en bevindt zich als de beste (tot nu toe) in de DCEU. Deze film had eigenlijk de start moeten zijn van DCEU.

Elwyn

Avatar

Ongeveinsde actiefilm en geloofwaardig volgens de recencie. ?


Laten we die kwalificaties er nou niet aangeven


Het is een onderhoudende actiefilm maar als er nu een ding is waarin mannen en vrouwen echt verschillen dan is het sportieve prestaties en fysieke kracht. Een getrainde vrouw kan het van van een ongetrainde man winnen maar in geen enkele sport is een getrainde vrouw partij voor een gertrainde man. Daarom hebben we aparte wedtsrijden voor vrouwen en mannen. Wat dat aan gaat is het zielig dat een bepaalde feministische groep behoefte heeft aan een rolmodel die op fysiek gebied mannen de baas is. De film blijft daarmee een absolute fabel maar wel een geinig kijkspektakel

Master Of Films

Avatar

Maar Wonder Woman is geen mens. Ze is een godin :P
Verder trekt ze met een groepje geloofwaardige, menselijke helden op voor een missie. Ze zijn niet perfect, bevinden zich in het grijs gebied zoals ieder mens. Maar wat ze deden was wel heldhaftig.

Enne absolute fabel really. Iets met Griekse goden en bliksemschichten. Yep, hele sterke opmerking Elwyn [bierglas]

Ed Crane

Avatar

Ja uiteraard is dat plagiaatverhaal onzin, de Wereld Oorlog hoort nou eenmaal heel sterk bij haar origin story, dat niet gaan doen omdat Captain America dat ook heeft zou idioot zijn. En ze hebben het dan al toch maar veranderd van WOII naar I. Maar Marvel fanboys willen graag compenseren voor het feit dat het historisch vooral Marvel comics was die DC nadoet/ "plagieert".

Film en Eten

Avatar

Film vandaag gezien en ik heb genoten. Ik vond de film vanaf het begin tot het einde erg leuk en geef de film 4,5 ster.

Chris23

Avatar

Leuke film tot (niet tot en met) het einde.
Die combi van naieviteit en heldhaftigheid is leuk gespeeld door Gal Gadot.
Maar het einde is echt belachelijk.
Ik kreeg er flinke scheuten plaatsvervangende schaamte van iig.

Master Of Films

Avatar

Ed Crane "Maar Marvel fanboys willen graag compenseren voor het feit dat het historisch vooral Marvel comics was die DC nadoet/ "plagieert"."
Kan het ze niet kwalijk nemen. Beide films hebben een acteur met de naam van een Chris die een rol van een Steve speelt. [bierglas]

Rotten-Bananas

Avatar

Zeker geen 4 sterren het einde was idd belachelijk.

Heb zeker genoten, maar 1 of 2 sterren zijn gewoon hype.

Zeker omdat de schrijver van deze recensie deze ook schreef voor The mummy.

Die kreeg 2 1/2 ster, deze 4

De kritieken op de mummy kun je op deze ook loslaten.

Leg de recensies maar naast elkaar en de meeste punten van kritiek kun je hier ook terug zien.
-1 1/2 ster voor hype

TearsinRain

Avatar

Deze vanavond pas na 2 jaar voor het eerst gezien en ondertussen veel positieve geluiden gehoord maar ik vond de film echt niet goed. Gal Gadot is een lust voor het oog en de soundtrack is kicken, maar op de een of andere manier kon deze film mij niet bekoren. De intro vind ik nog wel aardig maar daarna..
Vooral de verhoudingen tussen de Duitsers en dr Poison vond ik vreemd. Accenten waren heel slecht gedaan. Een indiaan die smokkelt in Belgie tijdens WO1?
Dan vond ik Man of Steel en de ultimate edition van Batnan vs Superman echt veel beter.

Wonder Woman

acties