Star Wars: The Force Awakens [recensie 1]
Recensie

Star Wars: The Force Awakens [recensie 1] (2015)

Nieuwe start voor de franchise, en wat voor een!

in Recensies
Leestijd: 3 min 41 sec
Regie: J.J. Abrams | Cast: Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn), Oscar Isaac (Poe Dameron), Harrison Ford (Han Solo), Adam Driver (Kylo Ren), Domhnall Gleeson (General Hux), Lupita Nyong'o (Maz Kanata), Carrie Fisher (Leia Organa), e.a. | Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2015

Het is meer dan drie jaar geleden dat Disney uit het niets bekend maakte Lucasfilm gekocht te hebben. Daarmee kreeg de studio de rechten op de Indiana Jones-films en veel belangrijker nog, de Star Wars-franchise in handen. Disney telde maar liefst vier miljard dollar neer voor de geesteskinderen van George Lucas, dus het zal weinig mensen verbazen hoe erg de studio zijn best heeft gedaan er iets van te maken. Oscarwinnaar Michael Arndt (Little Miss Sunshine) mocht zich in eerste instantie aan het scenario wagen, maar nadat J.J. Abrams tekende voor de regie, namen Lawrence Kasdan (die eerder The Empire Strikes Back schreef) en Abrams het werk over.

Het schijnt dat J.J. Abrams in eerste instantie nee zei tegen de klus. Hij was vermoedelijk terughoudend wegens de enorme druk die op de regisseur zou komen te staan. Maar uiteindelijk accepteerde hij toch, omdat één vraag hem intrigeerde: waar is Luke Skywalker? Wat zou er gebeurd zijn met zo'n krachtig individu, dat zowel de gevreesde Keizer als Darth Vader wist te verslaan. Het is ook een vraag die de personages van The Force Awakens bezighoudt. De First Order (opgestaan uit de restanten van het Keizerrijk) en de Rebellen zijn naar hem op zoek. Een stukje informatie in handen van de schattige robot BB-8 is de sleutel naar Lukes locatie.

Aan het begin krijgt woestijnjutter Rey hem in handen. Zij woont op de planeet Jakku, die ooit het strijdtoneel was van een gevecht tussen de rebellen en het Keizerrijk. Rey droomt van avontuur en dat krijgt ze. Samen met BB-8 probeert ze van Jakku te vluchten voor de First Order en tijdens die vlucht ontmoet ze Finn. Het trio komt gaandeweg in aanraking met oudgedienden van de franchise, onder wie Han Solo, Chewbacca en Leia Organa.

Zij strijden tegen de First Order, dat een superwapen heeft gebouwd. Het gevaarte heet de Starkiller Base en is ertoe in staat complete planetenstelsels te verwoesten. Dat zal mensen die de franchise kennen bekend voor komen. De Starkiller Base doet namelijk sterk denken aan de Death Star. Het is één van de vele elementen die teruggrijpen op de voorgaande films. Naast de Starkiller Base, zijn er nog het begin op een woestijnplaneet, een eenzame hoofdpersoon die naar de sterren verlangt en een robot met een belangrijke missie. De aanwezigheid van deze verwijzingen naar A New Hope ondermijnt de originaliteit van The Force Awakens enigszins.

Gelukkig wordt dat teniet gedaan door een aantal nieuwe elementen. Zo is hoofdpersoon Rey een ijzersterke vrouwelijke heldin. Zij is meer dan alleen mooi en stoer, zoals vrouwelijke helden in films zo vaak zijn. En dan is er nog de schurk Kylo Ren, een prachtige rol van Adam Driver. Waar Darth Vader altijd een air van kalmte over zich heen had, heeft Ren dat niet. Hij is een brute kracht met wie niet te spotten valt. Een innerlijk conflict maakt Ren een van de best uitgewerkte schurken die de franchise gekend heeft.

Daar komen nog een aantal bijzonder spectaculaire actiescènes bovenop. Met behulp van prachtige visuele effecten toont Abrams bijvoorbeeld een achtervolging die door een Star Destroyer voert en ook de slotscènes hebben enkele mooie actiescènes. Daarnaast voelt het universum van Star Wars nog altijd oud en gebruikt. Dat maakte de franchise toen deze eind jaren zeventig gelanceerd werd zoveel echter dan bijvoorbeeld Star Trek. Daarin zijn de schepen vaak bijzonder schoon, nieuw, maar hier voelt de boel wat versleten aan. Het is en blijft een van de sterkste elementen. Lang niet alles van wat aan de film voorafging wordt uitgelegd, om ook nog wat dingen open te laten voor vervolgfilms. Erg is dat niet, want het maakt het des te intrigerender.

Iets minder verwijzingen naar het verleden hadden The Force Awakens een perfecte voortzetting van de franchise gemaakt. Dat mocht niet zo zijn, maar al met al is het een erg amusante rit. Dat lijkt ook het voornaamste doel geweest te zijn van Disney en J.J. Abrams, iets waar ze helemaal in geslaagd zijn. Uiteindelijk is het moeilijk om niet met een grote glimlach de zaal uit te lopen en dat is waar we naar zoeken in Star Wars-films: hoop.

Lees hier recensie 2