Recensie

Hitman: Agent 47 (2015)

Het maken van een geslaagde videogameverfilming blijkt nog altijd een lastige opgave.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Jelle Fastenau om 20:28 in RECENSIES
Hitman: Agent 47 poster
Regie: Aleksander Bach | Cast: Rupert Friend (Agent 47), Hannah Ware (Katia), Zachary Quinto (John Smith), Thomas Kretschmann (Le Clerq), Ciarán Hinds (Litvenko), e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2015

Al sinds het uitbrengen van Super Mario Bros. in 1993 is Hollywood nog steeds naarstig op zoek naar zijn eerste alom geprezen gameverfilming. In die meer dan twintig jaar durende periode is geen enkele film gebaseerd op een videogame voorbijgekomen die gemiddeld genomen een positieve ontvangst bij de critici wist te bemachtigen. Op financieel gebied zijn daarentegen wel een aantal successen aan te wijzen. Zo draait de Resident Evil-reeks al jaren sterk mee, en ook de twee Tomb Raider-films met Angelina Jolie deden het niet verkeerd in de bioscopen. Het in 2007 verschenen Hitman deed de kassa’s eveneens aardig rinkelen ondanks een magere kritische ontvangst. Een vervolg leek een logische gedachte, maar verbazingwekkend genoeg besloot men om de franchise een kleine acht jaar later maar te rebooten. Hitman: Agent 47 bewijst dat dit geen al te beste zet was.

Desalniettemin is het niet moeilijk om de aantrekkingskracht van het hoofdpersonage uit de langlopende spellenreeks te herkennen. De zwijgzame, kille huurmoordenaar is met zijn kale hoofd, streepjescode tattoo, strakke maatpak met bloedrode stropdas en leren handschoenen immers een opvallende verschijning. Oorspronkelijk was het acteur Paul Walker die in deze reboot de rol van het iconische personage op zich zou nemen, maar na diens overlijden werd het stokje overgenomen door Rupert Friend. Geen verkeerde keuze, want als er dan toch een klein lichtpuntje gevonden moet worden tussen de rommel, dan is het wel het bij vlagen best aardige spel van Friend. Het stijve Britse accent is misschien een beetje onwennig, maar wanneer de acteur zijn mond dichthoudt maakt zijn ijzig koude blik een hoop goed. Het is duidelijk dat Friend goed gekeken heeft naar Anthony Hopkins' vertolking van Hannibal Lecter, want op het knipperen van zijn ogen kun je hem maar zelden betrappen.

In tegenstelling tot Agent 47 boeit zijn vrouwelijke doelwit Katia een stuk minder. De aantrekkelijke jongedame raakt verwikkelt in een matig uitgewerkt en volstrekt oninteressant plot rondom het Syndicate, de organisatie waar de superagenten als 47 vandaan komen. Hoewel ook Katia over een aantal speciale talenten blijkt te beschikken, wordt haar bijdrage voornamelijk beperkt tot een hoop gejammer in de vermoeiend lange tussenposes tussen het schietwerk. Hierin worden veelal de empathische vermogens van haar belager aan de kaak gesteld, waarbij Katia tot vervelens toe hamert op het feit dat mensen emoties hebben en keuzes kunnen maken. Het is duidelijk dat scenarist Skip Woods – die in de laatste jaren met o.a. X-Men: Origins, de A-Team-reboot en A Good Day to Die Hard vrijwel uitsluitend rommel aflevert – hierbij totaal voorbijgaat aan hetgeen Agent 47 juist zo interessant maakt. Het is immers een gewetenloze, fabrieksgeproduceerde moordenaar die louter geprogrammeerd is om orders op te volgen.

Voor de doorsnee actieliefhebber zal dit echter een worst wezen, mits er maar flink wat explodeert en aan gort wordt geknald. Helaas zijn de actiescènes bij debuterend regisseur Aleksander Bach in onervaren handen. Hoewel een paar geinige moorden en stunts voorbijkomen, wordt het merendeel van de actie om zeep geholpen door een slordige montage en zwalkend camerawerk. Bovendien gaat dit alles vaak nog eens gepaard met een lange aaneenschakeling van hopeloos gedateerde clichés. Het zijn er zoveel dat je ze met een checklijstje af zou kunnen gaan. Zo is er een overmatig gebruik van achterhaalde slowmotioneffecten die nog stammen uit de tijd van de eerste Matrix, wordt de generieke rockmuziek aan het begin van iedere vechtpartij volop aangezwengeld en kramen slechteriken naar hartenlust dooddoeners uit van het niveau “Wij zijn niet zo verschillend, jij en ik!”. Heel enerverend zijn deze schietscènes doorgaans ook niet, in de meeste gevallen staat Agent 47 met twee pistolen in zijn hand als een lethargische ballerina rondjes te draaien tot de laatste schurk erbij neervalt.

Voor een reboot doet Hitman: Agent 47 dan ook allesbehalve fris aan. Zelfs een jaar of tien geleden zou deze film nog achterhaald aan hebben gevoeld. Dat is jammer, want het gevoel overheerst dat er van het bronmateriaal meer te maken valt. Laten we hopen dat de adaptaties van Warcraft en Assassins Creed er volgend jaar wél in slagen om de negatieve trend te doorbreken.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Scheerzeep

Avatar

Er staat geen [recensie] achter. :o

pmw84

Avatar

SLECHTSTE FILM VAN 2015!

Schandalig gewoon

David1

Avatar

Ik werd ook al niet bepaald warm na het zien van de trailer.

Agent 47 moet het hebben van stil en sluw. Niet met helicopter een fucking gebouw binnenvliegen. Echt, hoe komen ze er op.

brawljeff

Avatar

David1 " Agent 47 moet het hebben van stil en sluw. Niet met helicopter een fucking gebouw binnenvliegen. Echt, hoe komen ze er op."


Precies dat!

Olrik

Avatar

Dit viel al te verwachten. Het lijkt mij echt een waardeloze film.

benjamin

Avatar

En het vreemdste is dat Skip Woods ook al de slechte eerste Hitman geschreven heeft maar toch teruggevraagd wordt.

skullsplitter

Avatar

David1 "Ik werd ook al niet bepaald warm na het zien van de trailer.

Agent 47 moet het hebben van stil en sluw. Niet met helicopter een fucking gebouw binnenvliegen. Echt, hoe komen ze er op."

afbeelding

marcjeb

Avatar

Een film met potentie, maar helaas gefaald als ik de recensie bekijk.

Ergens in de trailer wordt gezegd tegen dat lekkere vrouwtje: He is here to kill you. Dat moment sprak me wel aan. Ik krijg daar een John Wick gevoel + dat 47 op een missie is en dat ze bang voor hem zijn. Dat gevoel moet je bij hem krijgen als hij achter je aan zit. Naarmate de trailer werd het over the top aktie. Jammer !!!

gotrunks

Avatar

pmw84 "SLECHTSTE FILM VAN 2015!

Schandalig gewoon"

dat is fantastic four

brawljeff

Avatar

gotrunks "dat is fantastic four"


Van wat ik hoor is het nu de nieuwe Transporter!

benjamin

Avatar

brawljeff "Van wat ik hoor is het nu de nieuwe Transporter!"
Ik zou United Passions zeggen op basis van wat ik hoor.

YOLO

Avatar

David1 "Agent 47 moet het hebben van stil en sluw. Niet met helicopter een fucking gebouw binnenvliegen. Echt, hoe komen ze er op."
Weer geen respect voor het bronmateriaal.

Uiteraard zijn alle wijsvingers gericht naar Skip Woods. Waarom worden nog steeds zijn scripts verfilmd? :? Hoe is dit toch mogelijk. Zien die gasten uit Hollywood niet eens wat voor 'talent' Skip Woods heeft.

Hitman: Agent 47

acties