Recensie

Pixels (2015)

Op de tekentafel lijkt een buitenaardse aanval door personages uit klassieke arcadegames veelbelovend. Chris Columbus maakt er echter een genadeloze 'game over' van.

door Arjan Welles om 21:51 in RECENSIES
Pixels poster
Regie: Chris Columbus | Cast: Adam Sandler (Sam Brenner), Kevin James (Will Cooper), Michelle Monaghan (Violet van Patten), Peter Dinklage (Eddie), Josh Gad (Ludlow), Brian Cox (Admiraal Porter), Sean Bean (Korporaal Hill), Jane Kwakowshi (Jane Cooper), Matt Lintz (Matty), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2015

De veelbelovende toekomst van voormalige videospellenkampioen Sam Brenner die zijn beste vriend Will Cooper hem had voorgespiegeld is niet bepaald bewaarheid geworden. Sterker nog: de rollen zijn compleet omgedraaid. De slungelige Sam mag in een gênant oranje tenue aan de slag als monteur van audio- en videoapparatuur, terwijl Will het heeft geschopt tot de opvolger van Barack Obama. Helemaal gelukkig pakt de baan van president van de Verenigde Staten overigens niet uit, want Will heeft nogal wat te stellen met breed gedragen kritiek op zijn beleid. Je vraagt je af waarom hij ooit de sleutel van het Witte Huis heeft gekregen. Hun hechte vriendschap ontstond in de arcadehallen waar de twee jeugdvrienden klassieke videospellen als Pac-Man, Donkey Kong en Galaga speelden. Tijdens een klus legt Sam een verwend jochie uit dat er een sociale factor kleefde aan het spelen van videogames in een speelhal. Heel anders dan het sologedrag van de moderne gamer die zelden een douche, de buitenlucht of een ander levend wezen ziet.

Bespeuren we zowaar een moraal of diepzinnige boodschap in de nieuwe scifi-komedie van Home Alone-regisseur Chris Columbus? Was het maar waar. Want verder dan wat aanzetjes tot wat in potentie een diepere laag zou kunnen zijn komt het niet. Voor Columbus, die zich stortte op een avondvullende verfilming van een kort Frans filmpje, is het plot van Pixels van secundair belang. De plotelementen en personage-introducties worden er dan ook in rap tempo doorheen gejast. De wedstrijd die Sam en Will speelden in 1982, waarbij ze oog in oog komen te staan met een nieuwe vijand en nieuwe vrienden maken. De melding dat er opnames van de wedstrijd door NASA de ruimte in worden gestuurd voor het geval buitenaards leven het oppikt. En dan is er nog het verhaallijntje in het hier en nu, waarbij Sam een haat-liefdeverhouding opbouwt met de mooie gedumpte moeder van het jochie dat hij de les heeft gelezen. Deze vluchtige scènes zijn een noodzakelijke opmaat naar actiesequenties en dienen als kapstok voor veel flauwe grapjes Het vriendenstel heeft elkaar namelijk hard nodig als ruim dertig jaar later de buitenaardse beschaving de beelden van klassieke arcadespellen interpreteert als een oorlogsverklaring. Het wereldvolk wordt met gelijke munt terugbetaald als de aarde wordt aangevallen door 3D-versies van de oude speelhalspellen.

Het is lastig aanwijzen waar de schoen het meest wringt bij deze potpourri van genres. Het ouwe-jongens-krenten-broodgevoel tussen hoofdrolspelers Adam Sandler en Kevin James wil er maar niet lekker in komen. Anders dan bij The Big Bang Theory wordt de boodschap dat nerds eigenlijk supercool zijn nergens geloofwaardig. Zo is de versiertruc van Sam dat nerds het beste zoenen omdat het voor hen een speciale bezigheid is die niet al te vaak voorkomt, tamelijk afgezaagd. Het moge duidelijk zijn dat alles en iedereen in het teken staat van de op handen zijnde aanval van buitenaards gespuis. Met deze gedachte in het achterhoofd voelt vrijwel al het andere aan als overbodig of oponthoud. Anders dan in bijvoorbeeld Independence Day of War of the Worlds duurt het een behoorlijke tijd voor de aanval ook echt tastbaar wordt. Er wordt weliswaar vrij vlot een Amerikaanse legerbasis tot een verzameling pixels omgetoverd, maar Columbus gooi er een groot scala aan onzinnigheden tussendoor waar niemand op zit te wachten. Kennelijk heeft hij toch een bedoeling gehad met de tweedimensionale personages en hun weinig opzienbarende gekibbel, maar toont hij zich op dit vlak een matig filmmaker die moeite heeft een balans te vinden en de juiste toon te zetten.

De tweede akte van Pixels, waarin ook daadwerkelijk wat te beleven valt, is een stuk amusanter. Op de tekentafel biedt het gegeven van vleesgeworden computergames een groot scala aan mogelijkheden, maar in de feitelijke uitvoering ervan laat Columbus het grotendeels afweten. Militairen die achter een speelmachine worden getraind mogen later in het veld met de conventies van het betreffende spel hun wapens ter hand nemen. Dan ontstaat een gevecht dat zich voor het leeuwendeel afspeelt in de lucht die dienst doet als computerscherm. Slecht sporadisch komt de vleesgeworden vijand de grond onveilig maken. Dit wordt in latere scènes enigszins rechtgetrokken als Pac-Man Manhattan op stelten zet en daarna Washington het strijdtoneel wordt. Een nieuw zwaktebod is echter weer een fysiek uitgevoerd platformspel dat de strijd moet beslechten. Met Pixels schippert de regisseur van de eerste twee Harry Potter-films voortdurend tussen op papier interessante concepten die in de praktijk gebracht en zeer matig worden uitgewerkt. Charmant zijn de begin- en eindtitels die in een 8-bitslay-out respectievelijk de oude spellen die hier hun opwachting maken en een samenvatting van de hele film verbeelden.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Olrik

Avatar

Erg slechte film dit, bedankt weer Sandler...:N

Roeltje

Avatar

Olrik "Erg slechte film dit, bedankt weer Sandler...:N"


Tuurlijk, het is weer allemaal Sandler's schuld.

Bane1

Avatar

Wel moet ik zeggen dat ik niet snap waarom de meeste mensen Adam Sandler "haat". Ja, de film overdrijft soms iets teveel zoals Kevin James als de nieuwe president of dat Adam een relatie aangaat met Michelle Monaghan.
Maar door deze dingen weet je toch al dat je deze film niet te al serieus moet nemen.

Ik vond de film wel leuk. Adam had hier en daar zeer leuke grappen IMO. Wel mocht Olaf hier en daar wat minder schreeuwen.

jeroen92

Avatar

Bane1 "Wel moet ik zeggen dat ik niet snap waarom de meeste mensen Adam Sandler "haat". Ja, de film overdrijft soms iets teveel zoals Kevin James als de nieuwe president of dat Adam een relatie aangaat met Michelle Monaghan.
Maar door deze dingen weet je toch al dat je deze film niet te al serieus moet nemen.

Ik vond de film wel leuk. Adam had hier en daar zeer leuke grappen IMO. Wel mocht Olaf hier en daar wat minder schreeuwen."


Het is idd wel zo dat als er een nieuwe sandler film aankomt, de meeste mensen de film al gelijk met de grond gelijk maken nog voor ze De film gezien hebben.

Muufley

Avatar

Roeltje "Tuurlijk, het is weer allemaal Sandler's schuld."


Bij deze film zelfs nog veel meer aangezien de film ook door zijn eigen productiebedrijf, Happy Madison Productions, geprodceerd werd.

Straka

Avatar

Een Sandler-film staat wel voor een specifiek type humor en gevoel voor humor is per definitie vaak een persoonlijke smaak. Zelf kan ik de humor van Sandler redelijk waarderen al is hij de laatste jaren wel steeds slechter bezig. In deze film valt het allemaal wel weer mee en er zitten naar mijn smaak best wel weer een aantal aardige grappen in. Ook zitten er vele eighties referenties in, maar daar zul je de jaren 80 wat bewuster voor meegemaakt moeten hebben om die te waarderen.
Voor het concept van computerspelfiguren die de wereld aanvallen kun je beter gewoon de short kijken en ook van het verhaal hoeft deze film het verder niet te hebben.

Gigan72

Avatar

Ik ben zeker geen fan van Adam Sandler 99% van zijn films zijn bagger
maar om hem nou altijd over al de schuld van te geven gaat misschien een beetje ver.

Kevin James is ook totaal niet grappig en die zit ook in deze film
Chris Columbus heeft ook gefaald met deze film
En daar bij komt ook dat het er gewoon slecht uit ziet
ik zal deze film niet snel kijken misschien ooit op een zondag middag als het kut weer is en er verder niets anders te bekijken is.

Olrik

Avatar

Echt lachwekkend dat deze film bij zoveel mensen in de smaak viel. Persoonlijk vond ik er niks grappigs aan en de personages waren verschrikkelijk slecht uitgewerkt.

Straka

Avatar

Olrik "Echt lachwekkend dat deze film bij zoveel mensen in de smaak viel. Persoonlijk vond ik er niks grappigs aan en de personages waren verschrikkelijk slecht uitgewerkt."

De film valt toch juist niet bij veel mensen in de smaak; de imdb-score geeft dit bijvoorbeeld niet echt aan.

Blockbuster

Avatar

Heeft Adam Sandler nog ruimte over op de schoorsteenmantel? De Razzie's 2016 komen er weer aan... B-)

Glennekeeeee

Avatar

Olrik "Echt lachwekkend dat deze film bij zoveel mensen in de smaak viel. Persoonlijk vond ik er niks grappigs aan en de personages waren verschrikkelijk slecht uitgewerkt."


tof Olrik dat je het woord 'persoonlijk' begint te gebruiken :D

Deweb

Avatar

Olrik "Erg slechte film dit, bedankt weer Sandler...:N"


Ik heb eerder het idee dat het deze keer niet zijn schuld is, maar dat van een script en montage dat als synopsis heel goed klinkt maar in de praktijk toch lastiger was uit te voeren. Zelfs al heb je óók Peter Dinklage (die toch wel staat voor kwaliteit) tot je beschikking.

Althans, dat gevoel krijg ik als ik deze recensie zo lees. Of het ook daadwerkelijk zo is moet ik nog eventueel zien. Maar ik kan me er iets bij voorstellen dat, zoals wel vaker gebeurd, men zich te laat realiseerde dat een aardig/goed idee niet per definitie een ook goede eindproduct is. Maar we zullen zien...

Olrik

Avatar

Deweb "Ik heb eerder het idee dat het deze keer niet zijn schuld is, maar dat van een script en montage dat als synopsis heel goed klinkt maar in de praktijk toch lastiger was uit te voeren. Zelfs al heb je óók Peter Dinklage (die toch wel staat voor kwaliteit) tot je beschikking.

Althans, dat gevoel krijg ik als ik deze recensie zo lees. Of het ook daadwerkelijk zo is moet ik nog eventueel zien. Maar ik kan me er iets bij voorstellen dat, zoals wel vaker gebeurd, men zich te laat realiseerde dat een aardig/goed idee niet per definitie een ook goede eindproduct is. Maar we zullen zien..."


Geef ik je gelijk in, maar het voelt toch wel een beetje aan als een Sandler film. Het moment waarop zijn personage voor de zoveelste keer wordt uitgemaakt voor een dikzak, was bijvoorbeeld een typische Sandler grap. Wat trouwens niet meer grappig is.

SanneWinchester

Avatar

Ik vond het allemaal wel meevallen. ik heb een paar keer toch wel echt kunnen lachen en ik vond vooral de cgi ook heel erg goed. ben geen grote fan van Sandler maar ik vond hem zeker niet vervelend in deze film en hij was juist de persoon waar ik misschien nog wel het meeste om heb kunnen lachen. maar ieder persoonlijk natuurlijk. ik vond het al bij al best een leuke film. maar verwacht inderdaad geen top film, het is leuk vermaak voor een keer al zeg ik het zelf. 3D effect was niet zo geweldig, vond het weinig toevoegen.

Bintzak

Avatar

Kon wel lachen om deze film, de muziek was ook goed lekker jaren 80.
Het was leuk om oude game personages tot leven te zien komen, wel jammer dat het alleen het 8 bit tijdperk was met 16 bit games zoals street fighter en sonic hadden ze ook wel leuke grappen kunnen uit halen.

Misschien een idee voor de film (super) pixels om 16 bit te doen.

ScatyFan

Avatar

Beste film ooit, ik heb nog nooit zo veel plezier gehad bij een film, echt super. Mijn favorietr games van de jaren 80 zaten erin, echt super.
Ik ga hem nog een keer kijken in de bioscoop en ik haal sowieso de dvd, hoopelijk komt er een deel 2. Maar de film was echt gaaf en volmaakt.

ScatyFan

Avatar

Bintzak "Kon wel lachen om deze film, de muziek was ook goed lekker jaren 80.
Het was leuk om oude game personages tot leven te zien komen, wel jammer dat het alleen het 8 bit tijdperk was met 16 bit games zoals street fighter en sonic hadden ze ook wel leuke grappen kunnen uit halen.

Misschien een idee voor de film (super) pixels om 16 bit te doen."


Jaaa, dat zou ook leuk zijn inderdaad. Maar ik vond het al leuk dat duck hunt erin kwam Smiley face

acties