Recensie

22 Jump Street (2014)

Méér van hetzelfde, maar dat is voor de verandering helemaal niet erg.

door Lieuwe van Albada om 00:06 in RECENSIES
22 Jump Street poster
Regie: Phil Lord, Christopher Miller | Cast: Jonah Hill (Schmidt), Channing Tatum (Jenko), Peter Stormare (The Ghost), Wyatt Russell (Zook), Amber Stevens (Maya), Jillian Bell (Mercedes), Ice Cube (Captain Dickson), Nick Offerman (Deputy Chief Hardy) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2014

Na een mislukte poging gangsterbaas 'The Ghost' te arresteren, krijgen agenten Schmidt en Jenko de opdracht om gewoon maar weer hun oude trucje te herhalen: er moet weer geïnfiltreerd worden. Dit keer is het de beurt aan de universiteit. Een nieuwe drug heeft daar al aan één studente het leven gekost. Aan onze 'helden' de taak om de dealer en uiteindelijk de leverancier op te sporen.

Regisseurs Phil Lord en Christopher Miller hebben de reputatie opgebouwd om op het oog weinig hoopvolle projecten succesvol tot een einde te brengen. Een filmversie van een televisieserie waarvan de laatste aflevering alweer ruim twintig jaar geleden werd uitgezonden, leek nou niet bepaald een garantie voor succes. Ook een film over legopoppetjes kon in eerste instantie vooral op scepsis rekenen. Toch werden zowel 21 Jump Street als The Lego Movie niet alleen door het publiek, maar ook door de critici omarmd. De verwachtingen voor 22 Jump Street zijn dan ook hooggespannen. Maar een sequel is altijd een risico: valt het eerste deel te overtreffen? En lukt het de makers om niet te veel in herhalingen te vallen?

22 Jump Street is inderdaad vooral méér van hetzelfde, maar voelt nooit als een luie herhalingsoefening aan, zoals dat bij The Hangover 2 bijvoorbeeld het geval was. Dat is voor een groot deel te danken aan de chemie tussen hoofdrolspelers Jonah Hill en Channing Tatum, die ook al in het eerste deel zo goed werkte. De twee zijn hier nóg beter op elkaar ingespeeld en lijken ook écht de grootste lol met elkaar te hebben. Daarnaast zit de film ook weer propvol geslaagde grappen en grollen. Zo is de scène waarin Schmidt spontaan aan een 'poetry slam' meedoet pijnlijk komisch. En of het nou een hoorcollege, een feestje of een footballwedstrijd is; alledaagse schoolactiviteiten ontaarden altijd in hilariteit door toedoen van de twee klunzige undercoveragenten.

Lord en Miller zijn zich duidelijk bewust van de valkuilen die een vervolg met zich meebrengt. 22 Jump Street zit dan ook vol met zelfbewuste humor. “At first, nobody gave a shit about the Jump Street reboot.” brengt een personage in herinnering. Maar die werkte prima, dus: “Do the same thing, everyone's happy”. Dit soort metahumor blijft de hele film lang terugkomen, die eigenlijk nog het beste werkt. Als kapitein Dickson zegt dat het budget van project Jump Street door het succes verdubbeld is, is de knipoog overduidelijk. Maar die belofte wordt ook ingelost. De productiewaarde is zichtbaar verhoogd, wat méér, betere en vooral ook nog grappigere actiescènes oplevert.

Het gebeurt niet vaak dat een vervolg het vorige deel overtreft. Toch is dat met 22 Jump Street het geval. Dat de film in grote lijnen een kopie van zichzelf is, is dan voor de verandering ook helemaal niet erg. Bij weer een kassucces, zal een derde deel ongetwijfeld ter sprake komen. Toch is nóg een keer op herhalingsoefening gaan waarschijnlijk iets te veel van het goede... Miller, Lord en consorten lijken zich ook dáár terdege van bewust. Blijf bij de aftiteling dus vooral even zitten om hun hilarische toekomstvisie op de filmreeks te aanschouwen.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mas7

Avatar

De recensie is precies zoals ik had verwacht. De chemie tussen Schmidt & Jenko was top in 21 & ben blij dat dit wordt voortgezet in 22!

Top dat Ice Cube weer van de partij is als Captain Dickson & kijk ik weer uit naar de oneliners!

Captain Dickson: We Jump Street, and we’re about to jump in yo ass.

Jenko: Mmhmm

Schmidt: Right in the crack.

Fuck yeah Smiley face

WesleyK

Avatar

Vond deel 1 al hersenloos vermaak zonder iets goeds op technisch vlak.
Voelde me spontaan dommer uit de bios lopen.

Secret1994goesFilm

Avatar

Deeltje 1 was zeker de moeite, zeker met die leuke cameo
Ben benieuwd naar dit deeltje ;) Maar zal wel goed zijn: COllege! :D

SanneWinchester

Avatar

Heb deze afgelopen dinsdag tijdens de Sneak gezien, en het was heerlijk! vind deze film minstens zo leuk als de eerste, en de rest van de zaal heeft ook plat gelegen van het lachen. ik vond 'm echt heel erg leuk. T+)

Kamajiisama

Avatar

Ondanks de duo Hill en Channing en de kleine cameo's natuurlijk vond ik 21 Jumpstreet nogal "geforceerd" :} . 22 Jumpstreet slag ik over .

Olrik

Avatar

Ga er aankomend weekend heen en ben zeer benieuwd!!!! :E

KeesjeNL

Avatar

Ach, ooit vondt ik American Pie ook een goede komedie. En 2-zoveel Jump Street is gewoon leuk vermaak voor de jeugd denk ik.

JamesBond

Avatar

Ben blij dat deze net zo goed (of zelfs beter) schijnt te zijn dan het eerste deel, die ik al fantastisch vond! Ik ga hier zeker heen! Smiley face

Hogader

Avatar

Gisteravond bekeken in de bios en ben het volledig eens met de recensie.

Vanaf minuut 1 de draad steken met je eigen eerste film en de daarbij behorende cliche's van een vervolg. Dat in combinatie met de goede chemie tussen Hill en Tatum maakt dit vervolg gewoon zeer goed.

22 Jump Street

acties