Recensie

Soof (2013)

Ontmoet de Nederlandse Bridget Jones.

door Yara Plasman om 20:26 in RECENSIES
Soof poster
Regie: Antoinette Beumer | Cast: Lies Visschedijk (Soof), Fedja van Huêt (Kasper), Dan Karaty (Jim), Anneke Blok (Hansje), Maryam Hassouni (Najat), Alex Klaasen (Harm Jan), George van Houts (Jan-Jaap) | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2013

Soof is getrouwd met Kasper, maar hun droomhuwelijk is nogal in een sleur geraakt. Als moeder van een puberdochter en een hyperactieve tweeling komt ze nauwelijks aan haar bedrijf toe, ook al kookt ze de sterren van de hemel. Wanneer Kasper zijn megadrukke baan vaarwel zegt, is Soof aan de beurt om te stralen. Wanneer Soof de bekende choreograaf Jim ontmoet, die als een blok voor haar en haar kookkunsten valt, komt alles ineens in een stroomversnelling. Weg sleur, maar of dat nu zo goed is voor Soofs huwelijk is nog maar de vraag.
Soof doet met haar stunteligheid, gekke trekjes, drankgebruik en rookgedrag nog het meest denken aan een Nederlandse Bridget Jones. Eigenlijk is dat ook helemaal geen toeval. Antoinette Beumer zei nadat ze Bridget Jones had gezien meteen tegen haar zus Marjolein dat ze ooit zo’n film samen zouden gaan maken. Maar dan als Bridget Jones vijftien jaar ouder is en uitgekeken raakt op haar droomhuwelijk.

Lies Visschedijk speelt met Soof misschien wel de rol van haar leven. De perfecte timing van Lies komt het geheel zeer zeker ten goede. Elke grap is raak en de stunteligheid en vreemde trekjes weet Lies aandoenlijk neer te zetten. Geen wonder dat Jim als een blok voor Soof valt. Jammer alleen dat de rol van Jim vertolkt wordt door Dan Karaty. Hoewel zijn charmante eigenschappen goed van pas komen in zijn rol, is aan alles te merken dat hij meer danser dan acteur is. De onderlinge connectie met Soof spat dan ook niet van het doek af. Het is het best begrijpelijk dat Soof zich op een nieuwe liefde stort om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen, maar Jim en Soof zijn het niet het perfecte stel. Zo groeit de hoop dat Soof en Kasper elkaar opnieuw gaan vinden.

De typische mannenhouding van Kasper heeft Fedja tot in de perfectie weten te vangen. Compleet met bouwvakkersdecolleté is het herkenbaar grappig. Hij ziet de overstap van drukke zakenman naar huisvader als een eenvoudige omslag. Want hoe moeilijk kan het runnen van een huishouden nou zijn?! Met als hoogtepunt de scène bij de doe-het-zelfzaak, waarin eens te meer duidelijk wordt dat mannen echt van Mars komen en vrouwen van Venus.

Ook de overige bijdrages mogen er wezen. Zoals de spuugverwende Olcay Gulsen, de voor haar afkomst veel te grove Najat, de Jannen of de überspirituele oma Hansje. Dat de film heel erg voorspelbaar is, wordt door de humor ruimschoots goedgemaakt. En wie de Nederlandse film als genre met seks associeert zal al snel blij verrast worden en ook hierom kunnen lachen.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

En wie de Nederlandse film als genre met seks associeert zal al snel blij verrast worden en ook hierom kunnen lachen.

Beetje jammer

SeanDeNiro

Avatar

Ik ben geen taalpurist maar: Ook de overige bijdrages mogen er wezen
Wezen zijn kinderen zonder ouders.

Moviemagic

Avatar

SeanDeNiro "Ik ben geen taalpurist maar: Ook de overige bijdrages mogen er wezen
Wezen zijn kinderen zonder ouders."


Volgens mij mag "wezen" ook hoor.

Klik hier


Ik moet wel zeggen dat het vol zit met dichterlijke vrijheden. Er is in ieder geval aandacht aan besteed.

meanrat

Avatar

Ik lees de recensie en zonder dat ik de film gezien heb vraag ik me steeds af hoe het in godsnaam mogelijk is dat deze film 4 sterren krijgt. Wat een opsomming van clichés.

Ed Crane

Avatar

Hoewel er wat losse positieve dingetjes genoemd worden kan ik niet echt opmaken uit de recensie wat de film nou zo goed maakt en waarom hij vier sterren verdient. Het klinkt eerder als een clichéfestijn. En dan blijkt uit de recensie zelf ook nog eens dat de chemie tussen het vrouwelijk hoofdpersonage en die dude niet goed is/ hij niet goed genoeg acteert. Lijkt me toch essentieel voor een film als deze om te slagen of om vier sterren te mogen krijgen :?

aspers

Avatar

Waarom lijkt die filmposters als twee druppels water op die van American Beauty? Willen ze zich met die film meten?

afbeelding

seppe

Avatar

aspers "Waarom lijkt die filmposters als twee druppels water op die van American Beauty? Willen ze zich met die film meten?

afbeelding"


Stuur de verantwoordelijke een berichtje zou ik zeggen.

AnsAlkmaar

Avatar

Wie houdt er van heggenscharen? En vaseline. Ik hou niet van Sas en tia Maria ook niet te zuipen maar komt wel heletijd voor in de film..... en nu eb ik wel zin om et te kopen ofzo...... cliché film en altijd weer diezelfde lui die weer te zien zijn op mijn buisje....

acties