Recensie

After Earth (2013)

Dit familie-uitje van de familie Smith bewijst dat zoon Jaden nog een hoop kan leren van zijn vader Will.

door Bart Snoek om 14:17 in RECENSIES
After Earth poster
Regie: M. Night Shyamalan | Cast: Will Smith (Cypher Raige), Jaden Smith (Kitai Raige), Sofie Okonedo (Faia Raige), Zoë Kravitz (Senshi Raige), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2013

Regisseur en schrijver M. Night Shyamalan vestigde begin deze eeuw snel zijn naam met films als The Sixth Sense en Unbreakable. Binnengehaald als de nieuwe Spielberg werd er reikhalzend naar de nieuwe Shyamalan uitgekeken. Hij leek zelf ook in die hype te gaan geloven, afgaand op de documentaire The Man Who Heard Voices, waarin hij zichzelf op schaamteloze wijze mystificeerde. Ook is er al veel gezegd en geschreven over de manier waarop hij brak met Disney, omdat zij hem niet zijn zin wilden geven. Shyamalan ging daarom zijn eigen weg en had met Lady in the Water zijn eerste flop te pakken. Ook de kwaliteit van zijn volgende films liep hard achteruit en Shyamalan werd het mikpunt van spot. After Earth is de eerste film die hij niet zelf geschreven heeft.

After Earth is gebaseerd op een verhaal van Will Smith, die samen met zijn vrouw Jada ook de productie voor zijn rekening nam. Aangezien Smith een fervent scientology-aanhanger is, is de vergelijking met Battlefield Earth snel gemaakt. Smith trapt echter niet in dezelfde valkuil als John Travolta. De scientology-invloeden zijn zeker aanwezig, maar zullen waarschijnlijk alleen kijkers die bekend zijn met de kerk opvallen. De grootste zonde van After Earth is dan ook dat het meer een nepotismeproject van de familie Smith lijkt te zijn. Jaden is namelijk de echte ster van de film, ook al doet zijn plaats op de poster anders vermoeden. Na de amper verstaanbare openingsmonoloog wordt echter meteen duidelijk dat hij de film niet in zijn eentje kan dragen. Hij kan nog een hoop leren van zijn vader, die zelfs aan zijn stoel gekluisterd de aandacht weet vast te houden.

Na de rommelige opening, waarin met kromme dialogen en onzinnig sciencefictionjargon het knullige drama wordt opgezet, krijgt het verhaal meer richting wanneer vader en zoon op aarde neerstorten. Met zijn vader zwaargewond is het aan Kitai om het reddingsbaken, zo’n honderd kilometer verderop, te activeren. Via radio- en cameraverbinding begeleidt Cypher zijn zoon op zijn tocht, en zo worden de nodige geschillen uitgevochten. Vooral als de radioverbinding uitvalt, en Cypher alleen nog maar kan toekijken, is dat een goede metafoor voor hoe een ouder erop moet vertrouwen dat zijn kind zichzelf kan redden in de grote boze wereld.

Boos is deze wereld zeker. In After Earth heeft de mensheid de aarde duizend jaar geleden verlaten en het dierenrijk is in die afwezigheid flink geëvolueerd. Dat heeft ons een paar treden lager op de voedselketen gezet, en op zijn toch moet Kitai dan ook diverse monsters het hoofd bieden. De actiescènes houden de vaart er in, al zijn ze wel wat tam, en verstoken van elk gevoel van gevaar. Dit komt voornamelijk omdat de monsters net iets te duidelijk van de harde schijf af komen. Shyamalan laat hier wel zien het filmen nog niet verleerd te zijn. Hij brengt de actie, met name het eindgevecht bovenop een vulkaan, en de vele fotogenieke locaties, mooi in beeld.

Desondanks zal dit familie-uitje van de familie Smith amper opvallen tussen alle grote films deze zomer. Daarvoor is het drama te vlak en de actie niet spectaculair genoeg. Ook heeft het geheel door de matige effecten en vormgeving een goedkope uitstraling. Een Battlefield Earth voor de familie Smith is After Earth niet geworden, maar het is ook niet de opsteker voor de carrière van Jaden Smith die het had moeten zijn. Ook betekent deze film niet de terugkeer van Shyamalan. Net als de planeet uit de titel is het betreden op eigen risico.

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Ik wist al van andere recensies dat dit helaas niet de klapper is wat ik toch verwacht had dat het zou worden, en ik weet ook niet of ik deze nog wil zien. Maar voordat er weer haat reacties richting Jaden gaan komen, ondanks dat ik de film nog niet gezien heb sta ik er niet van te kijken dan zijn aandeel tegenvalt. Hij is nog een beginnende acteur, en helaas kan ik er niet veel referenties bij pakken waar hij het dan wel goed zou doen maar in The Karate Kid deed hij het zeker niet slecht. Om hem nu al zo'n film te laten dragen is denk ik nog te vroeg vanwege zijn geringe ervaring. Will was ten tijde van The Fresh Prince serie ook nog niet zo'n sterke acteur als hij nu is.

Kortom ik denk dat het met Jaden ook wel goed zal komen. Hij heeft gewoon nog veel te leren. Hoop dat er ook nog een vervolg op The Karate Kid zal komen trouwens.

benjamin

Avatar

De slechte score zat er aan te komen. Die Jaden vind ik trouwens maar ergerlijk, die heeft ook wel een heel goed gedacht van zichzelf, terwijl hij z'n carrière gewoon cadeau krijgt van z'n papa.

bramme

Avatar

jaime91 "Will was ten tijde van The Fresh Prince serie ook nog niet zo'n sterke acteur als hij nu is.
"

Uhm:

Davy993

Avatar

Na The Last Airbender gezien te hebben vertrouw ik Shyamalamadingdong niet meer.

Vleeshaak

Avatar

Will was ten tijde van Fresh Prince wel erg grappig en kwam ontzettend sympathiek over. En het acteerwerk was ook niet slecht. Jaden komt nogal arrogant over en het acteren wat ik van hem heb gezien niet echt overtuigend.

Steve-O

Avatar

HA, ik heb Jaden nooit goed gevonden en ik vind het erg jammer dat Will z'n kinderen zo pushed. Ik hoop dat Jaden snel het toneel gaat verlaten wat je hebt helemaal niks aan hem.

Ik zou wel meer van Will willen zien, hij blijft goed en kan wat mij betreft nog lang mee :9

JamesBond

Avatar

Sofie Okonedo (Luke Hobbs)


WTF? :?

Banned

Avatar

Begrijp ik het nu goed? Zit Pa Smith z'n zoon doorheen de hele film te comanderen en te volgen in een ruimteschip terwijl koter Smith op padvinderstocht gaat ?

Lijkt me bloedirritant om naar te kijken.

batmaster

Avatar

Door Jaden en de negatieve recensies sla ik deze film maar over.

B@chelor

Avatar

JamesBond "WTF? :?"

Letty zit er ook in. haha
Zoë Kravitz (Letty Ortiz)

Decepticon

Avatar

Ik ga de recensie nog niet lezen, maar ik verwacht nog steeds een heel leuk visueel spektakeltje.
Ik heb geen hekel aan Jaden en in The Karate Kid deed hij het gewoon goed.
In het echte leven is Jaden al een stuk minder arrogant dan voorheen, hij was laatst bij Graham Norton met pa Will en hij deed al een stuk normaler. Er staat ook een interview in Veronica Mag. en hij heeft het al door, dat hij mazzel heeft, en vader als Will Smith te hebben, maar dat hij wel moet knokken, als hij films wil blijven maken.

JamesBond

Avatar

B@chelor "Letty zit er ook in. haha
Zoë Kravitz (Letty Ortiz)"


:D

eppy

Avatar

Ik wil niet lullig doen maar Will Smith is geen lid van de church of Scientology. Hij heeft er uitlatingen over gedaan en boeken er over gelezen, maar is nooit lid geworden. Hij is een gewone christen, dus die vergelijking met Battlefield earth slaat nergens op.

Angelater

Avatar

Die reclame die ik 100x op RTL4 heb gezien van Pipo Meets Stars heeft mijn gedachtes over Smith Junior ook niet goed gedaan;

Pipo aan Will Smith: "Can you tell me what his (Jaden) talents are?"
Jaden: "You got an hour and a half?"

:X

benjamin

Avatar

Decepticon "In het echte leven is Jaden al een stuk minder arrogant dan voorheen, hij was laatst bij Graham Norton met pa Will en hij deed al een stuk normaler."


Ik vond hem daar toch ook maar arrogant. En ook een aansteller als je zag hoe hij daar eigenlijk compleet overbodig was bij Will z'n muzikale intermezzo..

Glennekeeeee

Avatar

Best nog een 'positieve' recensie...
Een doordeweeks duur blockbustertje die je met niet teveel verwachting moet bekijken..

Als je naar andere sites kijkt zijn ze daar toch nog strenger

Steve-O

Avatar

benjamin "Ik vond hem daar toch ook maar arrogant. En ook een aansteller als je zag hoe hij daar eigenlijk compleet overbodig was bij Will z'n muzikale intermezzo.."

Ik vond hem ook erg arrogant overkomen, alsof 'ie een fantastische acteur is.

Hancock

Avatar

Zins ik woest ben weggelopen van the last airbender kijk ik nooit meer films van hem in de bios!!
Deze zal ik een keertje op film1 of HBO checken ...... Grote kans dat ik door zap!!!!

jaime91

Avatar

Steve-O "Ik vond hem ook erg arrogant overkomen, alsof 'ie een fantastische acteur is."

Hoe kom je daar in hemelsnaam bij? Heeft ie dat ooit gezegd dan? En hoezo pusht Will hem om films te doen? Jaden kan er toch ook niets aan doen dat hij de zoon van is, of wel? Mag hij daarom dan geen acteur worden omdat zijn ouders dat zijn?

Ja hij heeft de mazzel dat zijn pa en ma grote sterren zijn, en daardoor wat makkelijker aan de bak kan komen maar ik vind het zo makkelijk om hem juist daarop af te kraken. Ik heb respect voor hoe hij te werk is gegaan tijdens The Karate Kid, en vond hem ook prima overkomen tijdens The Graham Norton Show. En ik heb hem nooit kunnen betrappen op teksten als ''ik ben een geweldige acteur'' of ander arrogant gedrag. Maar goed, ieder zijn mening ik sluit me aan bij Decepticon.

benjamin

Avatar

jaime91 "Mag hij daarom dan geen acteur worden omdat zijn ouders dat zijn? "


Dat zegt nu toch echt niemand. Van mij mag hij worden wat hij wil, maar daarom moet z'n papa nog niet z'n macht in Hollywood gaan gebruiken om te zorgen dat films als deze gemaakt worden puur om hem wat te lanceren.

jaime91 "Ja hij heeft de mazzel dat zijn pa en ma grote sterren zijn, en daardoor wat makkelijker aan de bak kan komen maar ik vind het zo makkelijk om hem juist daarop af te kraken."


Alweer, dat gebeurt niet. Meestal wordt z'n acteerwerk op zich afgekraakt en niet gewoon dat hij de rol heeft. Je moet gecast worden op basis van je talent en niet op basis van wie je papa is..

Yanggie

Avatar

Tja, het valt voor Jaden ook niet mee om in de voetsporen van zijn vader te treden. Dat is een haast onmogelijk opgaven.

Will Smith heeft werkelijk alles mee. Goede acteur, zowel in comedy, drama als actie. Ontzettend sympathiek en populair bij het grote publiek en onder zijn collega's. En dan vergeet ik haast dat hij ook nog eens muzikaal is.

Als Jaden serieus genomen wilt worden moet hij zijn vaders handen loslaten en het echt op eigen kracht doen en vanaf onderaan beginnen.
Zo komt hij nooit uit de schaduw van Will Smith.

centr1no

Avatar

benjamin "Je moet gecast worden op basis van je talent en niet op basis van wie je papa is.."


Dit dus.
En in dit geval is er waarschijnlijk helemaal geen casting geweest aangezien de film door pa en ma wordt gefinancierd.
Er is nu in deze film simpel al bewezen dat hij het talent en ervaring ontbeert een hele film te dragen.
Nou sprak het verhaal van deze film me al niet aan maar het feit dat door onverbloemd nepotisme de film gedragen moet worden door een onervaren acteur met 3 gezichtsuitdrukkingen op z'n repertoire, aangevuld door de bevestiging van de vele negatieve recensies heeft mij in ieder geval doen besluiten deze niet in de bioscoop te gaan zien.
Overigens word ik wel een beetje flauw van dat gehaat op Shyamalan.

jaime91

Avatar

benjamin "Alweer, dat gebeurt niet. Meestal wordt z'n acteerwerk op zich afgekraakt en niet gewoon dat hij de rol heeft. Je moet gecast worden op basis van je talent en niet op basis van wie je papa is.."

Jawel hoor. Je zegt dat zijn papa zijn macht gebruikt om zijn cariere te lanceren en dus heb je kritiek op het feit dat hij in deze film zit. Nogmaals ja zijn pa helpt hem, en misschien is het slimmer en beter dat Will het Jaden helemaal alleen zou laten doen. Will heeft het zelf namelijk ook in zijn uppie gedaan, dat ben ik opzich met je eens maar van de andere kant hij wil alleen maar helpen. Prima als je hem geen goede acteur vind, dat is terecht dat je hem daar op beoordeelt al ben ik dat ook niet met je eens. Maar oordeel niet op zijn afkomst. Misschien zouden Will en Jada het anders moeten aanpakken, maar ach geen enkele ouder is perfect en ze doen het uit goede wil.

benjamin

Avatar

jaime91 "Prima als je hem geen goede acteur vind, dat is terecht dat je hem daar op beoordeelt al ben ik dat ook niet met je eens."


Zowat elke recensie die ik van After Earth lees, zegt dat hij niet goed genoeg is. Als hij echt geweldig zou zijn (wat dus niet zo is), zou er minder kritiek zijn. Lijkt mij logisch als mensen wat voorbehoud hebben als Will Smith zorgt dat een film gemaakt is waarin z'n zoon de hoofdrol krijgt, maar in plaats van dat z'n acteerprestatie dit zou counteren, lijkt die alleen maar alles te bevestigen als je het zo leest.

Lijkt mij gewoon niet slim van de familie Smith om de jongsten alles cadeau te geven. De kindjes worden er niet populairder op, zeker niet omdat ze een klein ego kweken, wat hun ook minder sympathiek maakt. Je kunt je kinderen graag zien, maar daarom moet je hun toch niet de indruk geven dat alles vanzelf gaat...

jaime91

Avatar

benjamin "Zowat elke recensie die ik van After Earth lees, zegt dat hij niet goed genoeg is. Als hij echt geweldig zou zijn (wat dus niet zo is), zou er minder kritiek zijn. Lijkt mij logisch als mensen wat voorbehoud hebben als Will Smith zorgt dat een film gemaakt is waarin z'n zoon de hoofdrol krijgt, maar in plaats van dat z'n acteerprestatie dit zou counteren, lijkt die alleen maar alles te bevestigen als je het zo leest.

Lijkt mij gewoon niet slim van de familie Smith om de jongsten alles cadeau te geven. De kindjes worden er niet populairder op, zeker niet omdat ze een klein ego kweken, wat hun ook minder sympathiek maakt. Je kunt je kinderen graag zien, maar daarom moet je hun toch niet de indruk geven dat alles vanzelf gaat..."

Luister ik vind hem ook weer niet geweldig of briljant ofzo, hij heeft nog best veel te leren maar dat is ook logisch met zo'n klein CV nog hij begint net. En er zijn genoeg acteurs die meteen in het begin al sterk zijn in hun prestaties ik noem een Maisie Williams in Game Of Thrones bijvoorbeeld. Maar er zijn er ook genoeg die zwak beginnen en steeds beter worden. En daarbij recensies zijn ook maar meningen, en daar ben ik het ook niet altijd mee eens. Misschien doet hij het hier inderdaad slecht, dat kan ik heb After Earth nog niet gezien maar ik vind het onzin dat hij dan moet stoppen met acteren zoals hier ook gezegd wordt.

Niet iedereen is meteen steengoed. Ik heb in ieder geval geen problemen met hem, of met het feit dat zijn pa hem helpt. En ik vind hem vooralsnog zeker niet zo slecht als de acteurs in Twilight bijvoorbeeld. Ik denk dat hij wel de potentie heeft om net zo goed als zijn pa te worden. We zullen zien.

Solid

Avatar

Bij sommige kind acteurs zie je gewoon direct dat het natuurtalent is. Bijvoorbeeld: Natalie portman in Leon of Jennifer connely in once upon a time in amerika of Christian bale in Empire of the sun of de acteurs in Hugo of... Bij deze allemaal kreeg je soms kippenvel als je ze zag acteren. Dat heb je bij Jaden Smith niet. Maar dat hij slecht acteert is nu ook wel niet. Maar een natuurtalent is het idd niet. Hij zal wel goed worden, dat is dan vooral te danken aan alle opleidingen die hij kan volgen...
Om een voorbeeld te geven. justin Timberlake kon in het begin geen klote acteren. Dat trok echt op niks! Nu acteert die kerel best goed. Zo zie je maar...

Papigiulio

Avatar

Davy993 "Na The Last Airbender gezien te hebben vertrouw ik Shyamalamadingdong niet meer."


Ik moest lachen.

bobocad

Avatar

eppy "Ik wil niet lullig doen maar Will Smith is geen lid van de church of Scientology. Hij heeft er uitlatingen over gedaan en boeken er over gelezen, maar is nooit lid geworden. Hij is een gewone christen, dus die vergelijking met Battlefield earth slaat nergens op."
Daar denkt de media toch anders over.

Samantha Domingo, 46, from Kent, was a member of the cult for 20 years and says: “In my opinion After Earth is about scientology.
“Suppressing your true emotions is part of the church’s very powerful indoctrination process.”

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/film/4965167/will-smith-after-earth-scientology.html

More troublesome for Smith are the claims that After Earth is a $US130 million ad for Scientology.

Many critics have noticed that the film trades heavily on imagery and concepts associated with the controversial religion, particularly the tagline: Danger is very real. But fear is a choice.

http://www.stuff.co.nz/entertainment/film/8749991/Will-Smiths-Scientology-disaster

SunChaser

Avatar

In tijden niet zo'n saaie film gezien

wtskbrt

Avatar

Deze film is zwaar overrated.

bigmichiel

Avatar

Na 5 min de film weer uitgezet ivm die Jaden. Niet om aan te zien. Alleen maar een rol in een film te krijgen omdat je zoontje bent van is duidelijk niet genoeg. Je moet dan ook nog eens kunnen acteren. En dit is tot nu toe een van de weinige hollywood acteurs waarbij ik serieus denk: "Dat kan ik nog zelfs beter met mn amateur toneel spel" -_-

After Earth

acties