Recensie

The Bourne Legacy (2012)

Tony Gilroy heeft veel gepraat en uitleg nodig om dit nieuwe deel uit de reeks op gang te brengen, maar zorgt evengoed voor een degelijke actiethriller.

door Fabian Melchers om 19:15 in RECENSIES
The Bourne Legacy poster
Regie: Tony Gilroy | Cast: Jeremy Renner (Aaron Cross), Rachel Weisz (Dr. Marta Shearing), Edward Norton (Kolonel Eric Byer), Scott Glenn (Ezra Kramer), e.a. | Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2012

Het derde en beste deel uit de Bourne-serie is alweer vijf jaar filmgeschiedenis. Paul Greengrass maakte een van de meest opzwepende actiefilms van het decennium en nam daarmee afscheid van de reeks. Hij bedankte voor een vervolg, waarop hoofdrolspeler Matt Damon het niet veel later ook voor gezien hield. Geen Jason Bourne dus in dit vierde deel, hoewel er veelvuldig naar hem wordt verwezen. The Bourne Legacy speelt zich af ten tijde van The Bourne Ultimatum. Leuk als punt van herkenning voor de fans, maar voor het verhaal volstrekt onnodig.

Het is wel duidelijk dat er druk is gezocht naar een manier om de populaire, winstgevende serie door te zetten zonder zijn iconische hoofdrolspeler daarbij te hoeven gebruiken. Het plot van The Bourne Legacy heeft in feite nergens raakvlakken met het vorige deel. Verbanden met de film uit 2007 zijn er schijnbaar alleen om verbanden te kunnen leggen, want voor meer diepgang zorgen of het geheel op gang helpen doen ze in ieder geval niet. Sterker nog, er is relatief veel tijd nodig om de nieuwe situatie te schetsen en de kijker te laten begrijpen hoe de intriges in elkaar steken.

Dit nieuwste deel opent ergens in Alaska, waar agent Aaron Cross na een solotraining ternauwernood aan een aanslag van zijn eigen organisatie ontsnapt. Als enige overlevende uit zijn programma gaat hij achter de mensen aan die de boel willen opdoeken (lees: al hun werknemers vermoorden) voordat hun geheimen wereldwijd nieuws worden. De film komt steeds weer met nieuwe verwikkelingen, maar feit blijft dat het eindresultaat een vrij conventionele spionagethriller is.

Toch moet gezegd worden dat The Bourne Legacy, ondanks een lange aanloop met veel uitleg, van begin tot eind onderhoudend is. Tony Gilroy, eerder verantwoordelijk voor de scenario’s van de vorige delen, laat op een soepele manier alle intriges en doofpotaffaires voorbij komen. We zien veel pratende gezichten, maar geen scène voelt onnodig ingewikkeld of langgerekt aan. Gilroy maakte zijn regiedebuut met de spannende, intelligente complotfilm Michael Clayton. Een genre dat hij duidelijk onder de knie heeft.

Als actieregisseur kennen we hem minder goed en voor een groot deel van de film komt daar weinig verandering in. De achtervolgings- en gevechtsscènes laten geen blijvende indruk achter. De kracht van eerdere Bourne-delen, met name The Bourne Ultimatum, zat onder andere in het feit dat er weinig werd gemonteerd in actiescènes en de camera overal tussendoor bewoog. Hier wordt in de actie vaak teruggesneden naar hoge bazen die achter hun computerschermen steeds kwader worden. Afbreuk aan de spanning doet dat niet eens zozeer, maar wel aan de sensatie die zo onlosmakelijk met de Bourne-films was verbonden.

Pas in het laatste half uur laat Gilroy zien dat hij ook hele aardige actiescènes kan maken. De lange achtervolging door de straten van Manilla is zonder meer het hoogtepunt van dit vierde deel. Het smaakt naar meer, maar daarvoor moeten we wachten op een eventueel vervolg. De deuren daarvoor zijn in ieder geval wagenwijd opengezet. Misschien was dit wel een opstapje om alles in gang te zetten en straks echt uit te kunnen pakken. Gilroy krijgt het voordeel van de twijfel.

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Ik had al vernomen dat de actie wat zou tegenvallen, jammer. Ik denk dat ik deze daarom maar aanschaf op dvd.

JamesBond

Avatar

Ondanks de 3 sterren (had al zoiets gedacht maar had toch op 4 gehoopt) ga ik deze toch kijken in de bios.. Kan ik er nog 1 afstrepen van mij 2012 lijstje

cloudrage

Avatar

Ik las laatst nog dat dit 4e deel de duurste van de reeks is met een budget van 130 miljoen
als er zo weinig actie in zit waar ging al dat geld naar toe....

McGraig

Avatar

Waarom geen woord over hoe Jeremy Renner het doet als hoofdrolspeler? Als er een nieuwe franchise in het verschiet ligt lijkt me dit niet onbelangrijk.

Theo Wissen

Avatar

Vond hem erg, erg tegenvallen. Ben een grote Jason Bourne fan dus ik had hoge verwachtingen maar ik moest me soms echt wakker houden tijdens deze film. Vond het verhaallijn flinterdun en geforceerd. Jammer hoor..

JamesBond

Avatar

McGraig "Waarom geen woord over hoe Jeremy Renner het doet als hoofdrolspeler? Als er een nieuwe franchise in het verschiet ligt lijkt me dit niet onbelangrijk."


Daar ben ik het mee eens... Er wordt niet gezegd over hoe de cast het doet... Daar mag toch best iets over verteld worden vind ik..

Steve-O

Avatar

Dit wil ik echt in de bios zien :Y

McGraig

Avatar

De film op zich kan misschien tegen vallen maar als Renner zijn personage goed neerzet is er misschien toch hoop op een goed vervolg. Renner kan er niets aan doen dat het script en regie niet goed zijn. Hij heeft voldoende charisma.

adofmirosch

Avatar

Hat voor maart dit jaar nog nooit van bourne gehoort.
ga vanavond om half 9 een kijken.

benjamin

Avatar

Kleine opmerking terzijde, maar ik snap echt het nut niet dat de film in België pas volgende week uitkomt, maar deze week al elke avond draait in zogezegde avant-première. Breng de film dan toch gewoon nu al uit.

Anyway, ondanks de wat matige recensie blijf ik toch benieuwd en zal er wel een bezoekje aan de cinema inzitten. Bovendien kunnen scènes waarin niet gevochten wordt ook wel te genieten zijn.

JamesBond

Avatar

adofmirosch "hat voor maart dit jaar nog nooit van bourne gehoort.
ga vanavond om half 9 een kijken."


Nog nooit van Bourne gehoord? Als je vanavond gaat kijken moet ik je waarschuwen, als je deel 1 hebt gezien, wil je deel 2 ook kijken, en als je deel 2 hebt gezien wil je deel 3 kijken.. Dat klink voor de hand liggend maar de Bourne films zijn fenomenaal! Geweldige actiescènes, geweldige achtervolgingen en een geweldige choreografie bij de vechtscènes!

Echt aan te raden films!

Banned

Avatar

De goeie actie en de muziek van John Powell waren voor mij de grootste redenen waarom ik de Bourne films wel ergens kon smaken. Ondanks dat het verhaal me niet zo boeide. Ik ga deze wel thuis bekijken, heb zo'n gevoel dat hij gaat tegenvallen.

filmjunky

Avatar

Maandag gezien in imax!
Zeker een goeie film zit goed in mekaar en renner doet het ook goed en norton niet tevergeten!
Niet zo goed als de eerste drie bourns maar dat was tewachten maar dat mag zeker de pret drukken!
Als de eerste bourns goed vindt raad ik je deze ook zeker aan!
Maar zou de eerste bourns ook maar weer een x kijken (had ze alle 3 weer een x gekeken) want er komen veel bekenden in voor vooral uit 3 maar speelt zowat tegelijk af!
Hopen op een 5e deel die hiermee doorgaat en hopelijk met damon erbij!
Van mij krijgt ie 4 sterren!

batmaster

Avatar

Zo he, wat een tegenvaller was dit voor mij. Ben in de pauze weg gegaan. Alleen maar gepraat en gepraat en gepraat. En ik begreep er helemaal niks van.

Nou zegt iedereen dat ik hem echt moet afkijken en dat er heel veel actie in zit na de pauze. Nog maar een keer proberen dan.

MrMister

Avatar

batmaster "Zo he, wat een tegenvaller was dit voor mij. Ben in de pauze weg gegaan. Alleen maar gepraat en gepraat en gepraat. En ik begreep er helemaal niks van.

Nou zegt iedereen dat ik hem echt moet afkijken en dat er heel veel actie in zit na de pauze. Nog maar een keer proberen dan."


hahaha jij hebt ook geen geduld he

batmaster

Avatar

MrMister "hahaha jij hebt ook geen geduld he"


Dit is de 2e keer in mijn hele leven dat ik bij een film weg gegaan ben. Heb meer dan 700 films in mijn leven gezien en denk ik maar een stuk of 10 niet helemaal afgekeken. Dus dat valt reuze mee denk ik ;) .

PRIME

Avatar

Gister gekeken. Renner is geweldig en de links met Ultimatum vond ik juist geweldig. Geen moment verveeld met deze film..

Decepticon

Avatar

batmaster "Dit is de 2e keer in mijn hele leven dat ik bij een film weg gegaan ben. Heb meer dan 700 films in mijn leven gezien en denk ik maar een stuk of 10 niet helemaal afgekeken. Dus dat valt reuze mee denk ik ;) ."
Sorry dat ik het zeg, maar wat ben jij een dom figuur zeg. Je hebt je bioscoopkaartje al betaald en dan weglopen bij een film als deze. Nu ga ik hem zondag zien, heb ook alleen mar de laatste alinea van de recensie gelezen, maar het kan zijn dat een 1e helft wat tegenvalt kwa actie, maar dat kan een 2e helft soms helemaal goedmaken.

Orangey

Avatar

Decepticon "Sorry dat ik het zeg, maar wat ben jij een dom figuur zeg. Je hebt je bioscoopkaartje al betaald en dan weglopen bij een film als deze. Nu ga ik hem zondag zien, heb ook alleen mar de laatste alinea van de recensie gelezen, maar het kan zijn dat een 1e helft wat tegenvalt kwa actie, maar dat kan een 2e helft soms helemaal goedmaken."


Hoe kan je nu reageren over een film die je zelf nog niet eens gezien hebt?

Decepticon

Avatar

Filmfan25 "Hoe kan je nu reageren over een film die je zelf nog niet eens gezien hebt?"
Daar gaat het niet om. Je loopt als filmliefhebber toch niet uit de bioscoop. Ook al heb je een of andere voordeelpas, je hebt betaald voor een kaartje. Tenzij je een PUC hebt en naar een film gaat, wat je bij voorbaat niks lijkt of niks van verwacht, dat is wat anders.
Maar je wil toch zien hoe de film, het verhaal verloopt, wat voor actie er komt. Vooral bij een actiefilm als deze. Je weet aan de hand van de trailer een beetje wat je kan verwachten, dan kan ik er niet bij dat je bij deze film halverwege gewoon weg gaat.
Dat heb ik volgens mij in mijn hele leven nog maar 1x meegemaakt en dat was bij Watchmen, daar liep een stel weg na 15 minuten. Verder heb ik dat nog nooit meegmaakt en ik zit veel in de de bioscoop, al vele jaren lang.

jaime91

Avatar

Decepticon "Daar gaat het niet om. Je loopt als filmliefhebber toch niet uit de bioscoop. Ook al heb je een of andere voordeelpas, je hebt betaald voor een kaartje. Tenzij je een PUC hebt en naar een film gaat, wat je bij voorbaat niks lijkt of niks van verwacht, dat is wat anders.
Maar je wil toch zien hoe de film, het verhaal verloopt, wat voor actie er komt. Vooral bij een actiefilm als deze. Je weet aan de hand van de trailer een beetje wat je kan verwachten, dan kan ik er niet bij dat je bij deze film halverwege gewoon weg gaat.
Dat heb ik volgens mij in mijn hele leven nog maar 1x meegemaakt en dat was bij Watchmen, daar liep een stel weg na 15 minuten. Verder heb ik dat nog nooit meegmaakt en ik zit veel in de de bioscoop, al vele jaren lang."

Ben ik met je eens. Ik ben ook nog nooit weggelopen bij een film, vind dat echt belachelijk maar wat boeit het? Het is zijn geld toch wat hij de prullenbak in dondert. Wat ik dan alleen nog stommer vind is dat hij hem dan nog voor een 2de keer gaat bekijken. XD Alsof hij dan ineens beter is.... dan kan hij weer tijdens de helft van de film vertrekken. :|

Ik ben het alleen niet met je eens wat de trailer betreft. De trailer geeft namelijk aan dat er veel meer actie in zit. En ook in de vorige Bourne films zat genoeg actie dus ik snap ergens de teleurstelling en verwarring wel. Maar nogmaals om daarom de film niet af te kijken en gewoon weg te lopen is idd raar.

sonnycorleone

Avatar

Theo Wissen "Vond hem erg, erg tegenvallen. Ben een grote Jason Bourne fan dus ik had hoge verwachtingen maar ik moest me soms echt wakker houden tijdens deze film. Vond het verhaallijn flinterdun en geforceerd. Jammer hoor.."
Klopt! Komt niet in de buurt van de vorige 3 delen! Plus dat matt damon perfect past bij de rol, en ook betere acteur is!

Orangey

Avatar

Decepticon "Daar gaat het niet om. Je loopt als filmliefhebber toch niet uit de bioscoop. Ook al heb je een of andere voordeelpas, je hebt betaald voor een kaartje. Tenzij je een PUC hebt en naar een film gaat, wat je bij voorbaat niks lijkt of niks van verwacht, dat is wat anders.
Maar je wil toch zien hoe de film, het verhaal verloopt, wat voor actie er komt. Vooral bij een actiefilm als deze. Je weet aan de hand van de trailer een beetje wat je kan verwachten, dan kan ik er niet bij dat je bij deze film halverwege gewoon weg gaat.
Dat heb ik volgens mij in mijn hele leven nog maar 1x meegemaakt en dat was bij Watchmen, daar liep een stel weg na 15 minuten. Verder heb ik dat nog nooit meegmaakt en ik zit veel in de de bioscoop, al vele jaren lang."


Dat vind ik ook, maar jij doet in je reactie net alsof je weet wat degene die wegliep heeft gemist. (je baseert je mening op recensies, die zitten er meestal wel redelijk goed bij, maar dan nog is je eigen mening het sterkst)

JamesBond

Avatar

Decepticon "Daar gaat het niet om. Je loopt als filmliefhebber toch niet uit de bioscoop. Ook al heb je een of andere voordeelpas, je hebt betaald voor een kaartje. Tenzij je een PUC hebt en naar een film gaat, wat je bij voorbaat niks lijkt of niks van verwacht, dat is wat anders.
Maar je wil toch zien hoe de film, het verhaal verloopt, wat voor actie er komt. Vooral bij een actiefilm als deze. Je weet aan de hand van de trailer een beetje wat je kan verwachten, dan kan ik er niet bij dat je bij deze film halverwege gewoon weg gaat.
Dat heb ik volgens mij in mijn hele leven nog maar 1x meegemaakt en dat was bij Watchmen, daar liep een stel weg na 15 minuten. Verder heb ik dat nog nooit meegmaakt en ik zit veel in de de bioscoop, al vele jaren lang."


Ben ik het volkomen mee eens! Ik heb zelfs 'The Last Airbender' uitgezeten (!) Ben eigenlijk ook nooit van plan bij een film weg te lopen, een echte film fan doet dat niet.. Mag een film tegenwoordig geen introductie hebben? Het is tegenwoordig dat het alleen maar actie, actie, actie moet zijn... Ik ga hier toch echt wel heen! Lijkt me erg goed! En de actie hoeft echt de hele film door te zijn, er zijn veel films waar de echte actie past de tweede helft de kop komt opsteken..

Maarja, het is zijn keuze..

Decepticon

Avatar

Batman4 "Ben ik het volkomen mee eens! Ik heb zelfs 'The Last Airbender' uitgezeten (!) Ben eigenlijk ook nooit van plan bij een film weg te lopen, een echte film fan doet dat niet.. Mag een film tegenwoordig geen introductie hebben? Het is tegenwoordig dat het alleen maar actie, actie, actie moet zijn... Ik ga hier toch echt wel heen! Lijkt me erg goed! En de actie hoeft echt de hele film door te zijn, er zijn veel films waar de echte actie past de tweede helft de kop komt opsteken..

Maarja, het is zijn keuze.."
Dat vind ik dus ook.

Ik heb The Last Airbender niet in de bios gezien, maar wel een keer gehuurd, gewoon om te zien what the fuzz is about. Geen goede film idd, maar de FX zien er wel goed uit, maar ik heb hem ook wel gewoon afgekeken ;)

JamesBond

Avatar

Decepticon "Dat vind ik dus ook.

Ik heb The Last Airbender niet in de bios gezien, maar wel een keer gehuurd, gewoon om te zien what the fuzz is about. Geen sterke film, maar de FX zien er wel goed uit, maar ik heb hem ook gewoon afgekeken ;)"


Ik ben groot fan van de serie en na de trailer was mijn aandacht gewekt en ben daarom naar de bios geweest Maar na de film dacht ik echt "Hoe kunnen ze van zo'n geweldige serie, zo'n bagger film maken?" De film heeft mij eigenlijk pijn gedaan van binnen ;)

Maar inderdaad, de CGI was wel heel goed! Hoop eigenlijk wel op een deel 2 of een remake, gewoon hele andere cast en dan maar hopen dat ze er iets van geleerd hebben...

nietselam

Avatar

Decepticon "Daar gaat het niet om. Je loopt als filmliefhebber toch niet uit de bioscoop. Ook al heb je een of andere voordeelpas, je hebt betaald voor een kaartje. Tenzij je een PUC hebt en naar een film gaat, wat je bij voorbaat niks lijkt of niks van verwacht, dat is wat anders.
Maar je wil toch zien hoe de film, het verhaal verloopt, wat voor actie er komt. Vooral bij een actiefilm als deze. Je weet aan de hand van de trailer een beetje wat je kan verwachten, dan kan ik er niet bij dat je bij deze film halverwege gewoon weg gaat.
Dat heb ik volgens mij in mijn hele leven nog maar 1x meegemaakt en dat was bij Watchmen, daar liep een stel weg na 15 minuten. Verder heb ik dat nog nooit meegmaakt en ik zit veel in de de bioscoop, al vele jaren lang."


Misschien is het tijd om nu mijn grote geheim te vertellen.... ik ben halverwege weggelopen bij the phantom menace, hoewel ik nooit echt een star wars fan was vond ik de oude films best vermakelijk maar bij deze kon ik er niet meer tegen, had het idee dat ik naar een tekenfilm zat te kijken met ook nog eens een hoop kinderachtig gedoe erbij. 2 en 3 heb ik trouwens wel afgekeken.

yvoalmelo

Avatar

Ik snapte er weinig van aangezien ik de vorige delen niet had gezien. Toch wel van plan na het zien van dit deel.

Alleen jammer dat inderdaad Jeremy Renner de hoofdrol op zich nam. Dacht even dat de Bourne serie weer opnieuw begon.

The Bourne Legacy

acties