Chris Craps


Chris Craps
10

Recensies

35,60K

Views

Recensent
Schrijft voor FilmTotaal sinds februari 2024

Auteur
De Belgische journalist en scenarist Chris Craps schreef als freelancer voor televisie, print en online. Hij is ook auteur van twee boeken over cinema.

Achtergrond en focus
Chris studeerde biologie, audiovisuele communicatie, Shakespeare en journalistiek. Na zijn studies volgde hij scenarioworkshops onder leiding van Sundance-artistiek directeur Frank Daniel. Hij ging aan de slag bij de Radionieuwsdienst van Concentra, om vervolgens fulltime filmjournalist te worden bij Mediahuis/Het Belang van Limburg. Daarnaast werkte hij ook nog voor Radio 2, Canal + en Metro. Intussen scheef Chris met Jean-Claude Van Rijckeghem de langspeelfilmscripts voor onder meer De Bal, Science Fiction, Meisjes, Kruistocht in Spijkerbroek en Koning van Katoren.

Het doorgeven van zijn passie voor cinema kreeg eveneens een plaats. Zo gaf hij cursussen filmanalyse en filmgeschiedenis en reisde hij tot in Kyrgyzstan om in opdracht van UNICEF een workshop scenarioschrijven te leiden. De kennis die hij al die jaren had gecumuleerd, schreef hij ten slotte neer in ‘De Geheimen van de Cinema’, een studieboek over narratieve structuren en subtext en 'Ik ben het die hier de vragen stelt!', een verslag van ludieke momenten in dertig jaar filmjournalistiek.

In zijn carrière interviewde Chris onder meer Martin Scorsese, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Sean Connery, Leonardo DiCaprio, Anthony Perkins, Cate Blanchett, Nicole Kidman en Isabelle Huppert.

De focus van Chris ligt op ontdekking van verrassende films (The Social Network, Uncut Gems) en series (Breaking Bad, The English) en cineasten die vernieuwing aan de dag leggen, maar tezelfdertijd geweldig entertainment bieden.

Favoriete genres en films
Chris houdt van alle narratieve films, zolang ze maar iets te vertellen hebben en niet vervelen. Hij is vooral dol op oude Hollywoodklassiekers (The Treasure of the Sierra Madre, The Asphalt Jungle), politieke cinema van de jaren zestig en zeventig (The Battle of Algiers, Z, Il Caso Mattei), stevige en originele genrefilms (First Blood, Green Room, Nocturnal Animals), de cinema van Sam Peckinpah (The Wild Bunch, Straw Dogs), David Lynch (Lost Highway, Mulholland Dr.), Stanley Kubrick (The Killing, Barry Lyndon) en Alfonso Cuarón (Children of Men, Gravity).


Neem contact op met Chris Craps

LaatsteRecensies