Elysium

Elysium (2013)

Reviews (8)

Mr.Movies

Avatar

Elysium is een Sci-Fi film die geregisseerd is door Neil Blomkamp de regisseur van District 9. Elysium speelt zich af in het jaar 2154. De aarde is een overbevolkte puinhoop, waardoor de rijke mensen een soort ruimte station hebben laten maken, genaamd Elysium. Op Elysium leven alleen de betere mensen, die daar hun luxe voedsel en drinken hebben en waar klassieke muziek wordt gedraaid. Ook hebben ze op Elysium de beste medicijnen en een machine die alle ziektes kan behandelen en zelf verloren lichaamsdelen kan terug plaatsen.
Op de aarde leven alleen arme mindere mensen, die daar al het zware werk doen. Matt Damon’s karakter, Max Werkt gewoon in een fabriek en probeert zijn leven te verbeteren om uiteindelijk naar Elysium te mogen. Na een ongeluk op te werk, raakt zijn lichaam verzwakt. Hij denkt dat zijn enige redding op Elysium te vinden is. Met hulp van zijn vrienden krijgt hij robot implantatie, waardoor hij weer op kracht komt. Met zijn nieuwe implantatie probeert hij Elysium binnen te komen. Jodie Foster’s karakter komt erachter wat Max van plan is en stuurt een agent achter hem aan om hem te stoppen. De agent genaamd Kruger is een gestoorde maniak, die er alles aan zal doen om te voorkomen dat Max op Elysium komt.
De film heeft geweldige effecten en een goede cast. Alle acteurs spelen hun rol geweldig. De beste acteur is Sharlo Copley. In District 9 speelt hij een gewone agent die wat veranderingen mee maakt, maar in Elysium speelt hij een gevaarlijke maniak. Sharlo Copley steelt de show in Elysium. Ik zou Sharlo Copley zeker in meer film terug willen zien.
Elysium is een geweldige Sci-Fi met een mooi verhaal een goede cast en laat net zoals District 9 een bericht achter. Je kunt zien dat Neil Blomkamp een regisseur is die passie in zijn films stopt.
Het is een Sci-Fi die tocht op een realistische manier wordt weergeven, waardoor je denkt dat de wereld er best zo uit zou kunnen zien in 2154.

Tarkus

Avatar

Goede SF film, met veel actie en een goede Matt Damon, die weer eens bewijst dat jij alle rollen aankan.
Jodie Foster, altijd goed en nu eens in een rol die ze niet vaak speelt, die van het booswicht, ze ziet er trouwens nog altijd stralend uit.
Voor de liefhebbers van SF én actie is dit wel een prima film, voor een beter verhaal moet je wel iets anders zoeken, want het is maar simpel.
Wel mooie special effects.

Glennekeeeee

Avatar

Een sterk sci-fi actiedrama dat mij meer het robocop-gevoel gaf dan de remake ooit zal doen. Sterke solide acteerprestaties (al vond ik foster iets te karikaturaal) en een sterk script gemixt met harde actiescenes die perfect gedoseerd werden en niet overdreven werden. Een verhaal dat de pijnpunten van macht en onze maatschappij blootgeeft in een schitterende visuele setting. Elysium is misschien wel dé verrassing voor mij dit jaar omdat het een film was waar ik geen verwachtingen van had ondanks de cast én regisseur.

7,5/10 maar we ronden af naar boven
8/10
****

Kladblok11

Avatar

De film ziet er goed uit als het gaat op visuele effecten, net als in District 9. Al vond ik de aliens in District 9 nog iets aansprekender.
Sommige computerschermen in de film zien er een beetje kitscherig uit, net een computerspelletje overigens net als in zo veel films. Terwijl er toch ook een aantal schermen geloofwaardige log-windows te zien zijn. Maar goed, ik weet ook niet hoe het er allemaal uit gaat zien in 2154. Sommige mensen zullen dit een detail vinden.

Ten eerste vind ik Matt Damon goed acteren als gewoonlijk, zover het verhaal dat toelaat. Jodie Foster vind ik acteren als een Houten Klaas, misschien dat dit bij haar karakter hoort. Toch vreemd. Sharlto Copley vond ik in District 9 wel goed, hier vind ik het Zuid-Afrikaanse karakter storend. Hij praat wel heel moeilijk, is dat alleen het accent? De nare fabrieksdirecteur komt heel oppervlakkig over, maar is in bepaalde opzichten wel heel begaafd. Dat komt tegenstrijdig over.

Als het om sci-fi gaat is de basis van het verhaal goed te noemen. Alleen is de uitwerking niet altijd geslaagd. Het lijkt wel of het ruimtestation slechts een beperkt deel van de aarde bestuurt, je krijgt niet het idee dat het om de hele wereld gaat (op aarde). Het fabrieksongeluk met de arbeider Matt Damon dat eigenlijk aanleiding geeft tot het hele verhaal, is vreemd : Wel detectie van gevaar maar geen actie om dat te voorkomen door de fabrieksmachine. De pillen die Matt Damon staande houden na het ongeluk, is een te gemakkelijke vondst. Het is allemaal een kwestie van geloofwaardigheid, ook al is het sci-fi. Dat hij alleen kan genezen in het ruimtestation vormt wel een goede kern van het verhaal. De fabrieksdirecteur die (ineens) om hulp wordt gevraagd door een ontaarde minister voor een soort van staatsgreep, is enigszins vreemd. Een paar woorden en het plan is rond. Men wil het ruimtestation ontregelen, maar hoe het een en ander betrekking heeft tot de val van de regering, blijft mij onduidelijk. Verder, de manier waarop gevoelige en schadelijke informatie opgeslagen wordt en daar mee omgesprongen wordt, is moeilijk te accepteren. Het slechte hulpje van de minister (Sharlto Copley) wil later in het verhaal ineens zelf de macht grijpen. Merkwaardige wending. Ook Matt Damon hoeft ineens niet meer zo nodig te genezen. Er is na een overwinning door Mat Damon en zijn "criminele" team, een reboot van het ruimtestation mogelijk. Dat gaat heel snel. Te snel. De schadelijke informatie, wordt gebruikt door Matt Damon en blijkt (nu) bijzonder nuttig voor de aarde. Hoe toegepast/gewijzigd? Dat wordt niet uitgewerkt. Het ruimtestation laat door wijziging van het systeem (registratie van mensen) meer mensen toe van de aarde. Nu krijg je weer het idee dat het om slechts een beperkt deel van de aarde gaat. Was dat altijd al het geval, of heb ik niet goed opgelet? Door de manier van uitwerken van het verhaal blijven sommige zaken gewoon ongeloofwaardig. Misschien, zoals bij de neurale download, was het allemaal beter te verkroppen als het anders in beeld was gebracht. Denk hierbij ook aan de (te) snelle gezichtsreconstructie. Sci-fi, he! Wellicht toch ook niet helemaal goed geschreven, al was het basisidee best goed. Nee, District 9, deel 2 was een beter idee geweest.

benjamin

Avatar

Als er één ding is wat films soms kan tegenwerken zijn het té hoge verwachtingen. Na het briljante District 9 lagen die verwachtingen dan ook kolossaal hoog en eerlijk gezegd kunnen ze niet allemaal waargemaakt worden. De er soms te dik opliggende politieke boodschap en een weinig indrukwekkende Jodie Foster zijn zo van die pijnpunten.

Maar gelukkig is Elysium wel moeiteloos één van de leukere blockbusters van deze zomer. De actie ziet er over het algemeen goed uit (en ja, ook al ligt het er soms dikker op, het feit dat er ook nog een beetje plot inzit is ook geen nadeel) en zowel Damon als Copley zorgen voor excellent acteerwerk. Fijn dus als actieprent, maar verwacht geen nieuwe District 9.

jaime91

Avatar

Vandaag Elysium in Imax gezien, en ik moet zeggen dat ik genoten heb. Het script was wel wat minder dan dat van District 9 maar Elysium is ook een andere film. Elysium is meer een rechttoe rechtaan actie sciencefiction film. Al vond ik de wereld die Neill Blomkamp in Elysium geschapen heeft opnieuw zeer interessant en de CGI was opnieuw adembenemend. Matt Damon zijn personage Max is niet zo bijzonder als Wikus Van Der Merwe (Sharlto Copley) uit District 9. Dat personage maakt echt een reis door gedurende de film, dat is dit keer niet echt het geval. Het is wat simpeler geschreven maar dat zorgt er niet voor dat de film minder vermaakt. Ik leefde toch met het personage van Damon mee en er zitten genoeg brute actiescenes in zodat ik me niet hoefde te vervelen. Matt Damon was verder prima, en hetzelfde geld voor Jodie Foster. Al snap ik wel waarom Foster kritieken krijgt. Ik heb me persoonlijk niet aan haar geiriteerd en vind haar nogmaals prima maar ze was niet het hoogtepunt van de film, haar personage was daarvoor net als dat van Damon wat te simpel geschreven. Daarvoor moet ik me toch echt bij de menigte aansluiten dat was namelijk Sharlto Copley als Kruger. Wat een geweldige acteur is dat zeg! Hij kan zich dit keer lekker uitleven in zijn rol, en dat doet Copley ook zeer zeker. Hij zet Kruger neer als een gestoorde gek waar je geen ruzie mee wilt krijgen. Copley heeft opnieuw diepe indruk op me gemaakt. Ik ken hem nu uit The A Team, District 9 en Elysium 3 zeer verschillende rollen en alle 3 speelt ie zeer goed. Echt een top acteur!

Elysium is dus een prima actie/Sciencefiction film. Het script is dan wel wat minder, dat wordt goed gecompenseerd met de vele harde actie. Daar moet ik wel bij zeggen, dat de shakycam me af en toe wel stoorde. De film heeft daar niet heel veel last van, maar toch mocht dat nog wel wat minder. Als ik aan 1 ding een hekel heb, is het wel aan een cameraman die de camera niet stil kan houden. Zeker een aanrader, verwacht alleen geen meesterwerk.

Banned

Avatar

Lang niet zo scherpzinnig als District 9, de kritiek die hier gevoerd word ligt er iets te dik bovenop waardoor de boodschap die Blomkamp wil vertellen nog cheap overkomt voor een publiek dat alleen maar kan slikken. Maar goed los daarvan ziet Elysium er fraai uit, wordt bloed en ledematen gelukkig niet gespaard, is het verhaal door middel van verschillende personages best spannend te noemen.
Jodie Foster maakt zich wel net niet belachelijk, het stond te vaak van haar gezicht af te lezen dat ze eindelijk eens, de koffiedrinkende bitch mocht spelen, helaas met wat teveel enthousiasme. Matt Damon levert dan weer wel goed werk, vooral fysiek is hij overtuigend. Elysium is niet dé science ficition film geworden als velen op hadden gehoopt maar slecht is het allesbehalve. Al had ik het wel wat moeilijk met de taal die personages spraken. Plots sprak iedereen engels... :N Dit soort dingen kan je makkelijk vermijden. 7/10

tk1989

Avatar

Zojuist gezien in de voorpremiere en eerste reactive is dat dit een verre van perfecte film is, die ik toch graag nog eens wil zien. Jodie Foster is ronduit waardeloos en ook de hele subplot met het kleine meisje met leukemie is puur erbij gefrot om Damon's karakter uit te diepen. Dat was wat mij betreft niet noodzakelijk want Damon speelt weergaloos (net als Copley overigens). Verder viel het me op hoe grof het geweld was compleet met shots van opgeblazen gezichten. Iets te dik opgelegde boodschap, maar zeker een bezoek aan de bios waard, want wat ziet deze film er absurd mooi uit!