Thor: The Dark World (2013)

There was darkness.

Reviews (10)

Ed Crane

Avatar

Thor 1 deed me vrij weinig, maar met'n origin story moet men soms nog op gang komen (zie Captain America) en wat verplichte conventies aflopen, waarna een tweede film de makers dan de kans geeft om lekker uit te breiden en om écht een beetje een verhaal te vertellen (zie Captain America: The Winter Soldier). Thor 2, echter, is - naar het lijkt bewust - precies zo in elkaar gezet dat je'm volledig kunt overslaan zonder eigenlijk ook maar iets in het grotere Marvel-verhaal te missen. Wat zegt dat over de film en het personage Thor? Dat de makers ook geen idee hebben wat ze er mee aan moeten. Maar waar vul je de film dan mee? Met Space-elven natuurlijk, Orc-rejects uit The Hobbit. De andere Marvel-helden hebben allemaal al een redelijk geslaagde eigen film (The Incredible Hulk vond ik zelf ook eigenlijk best oké), Thor wil maar niks worden, het niveau gaat helaas enkel omlaag. Het is een soort verplicht nummertje omdat Thor nu eenmaal bij de Avengers hoort. Of eigenlijk: het moet het Marvel-universum alvast uitbreiden van de Aarde naar een meer intergalactische schaal, wat op zich een goed idee is. Maar daar lijken de Guardians Of The Galaxy met hun Star Wars-universum inmiddels misschien toch beter geschikt voor, waardoor Thor (incl. one-trick-pony emo-Loki) bij deze volledig overbodig is geworden.

Dat hele Noordse-mythe-in-space werkt voor mij niet. Het is behoorlijk lame. En eigenlijk begrijp ik het ook niet helemaal. Op de Aarde maakt Thor onderdeel uit van een groep Amerikanen die de vrijheid/ wereld/ VS verdedigt en die in The Avengers Thors 'broer' moesten stoppen, omdat deze op aarde/ in de VS de vrijheid en democratie wilde afschaffen en de mensheid/ VS aan zijn heerschappij wilde onderwerpen. Een oude bystander vergeleek dat in de film nog expliciet met het nazisme (en ook Captain America moet in The Winter Soldier de bevolking zien te redden van een groep nazi's die de VS/ Aarde wil omvormen naar hun nazi-visie). En dat terwijl de arische natte droom Thor, op zijn zeer Noordse thuiswereld Asgard met totalitaire bouwkunst (en met één 'neger' als token black guy), de troonopvolger van een krachtige monarch is: laat ik het zo zeggen, de Thor-films zélf maken nou niet bepaald een sterke zaak tégen de gedroomde maatschappij van de nazi's. Functioneert juist prima, zo te zien. Ik ben nog steeds niet helemaal uit deze paradox/ puzzel

Omdat ze niets beters kunnen bedenken (of omdat ze stoned waren) komen ze dus ineens met space elfen aanzetten, wat zoals helaas vaker bij het Marvel-universum, tot een totaal niet-memorabele badguy leidt.

En dan de andere personages. Marvel kan me veel doen geloven. De arische Scarlett Johansson die een Russische ballet-danseres-turned-super-spy-slash-computer-expert moet voorstellen: prima. Bradley Cooper als wasbeer: oké, ik geloof het zo. Maar er zijn grenzen: Natalie Portman is geen quantumfysicus! Ze is het meest ongeloofwaardig gecaste personage uit het hele Marvel-universum. En niet alleen ik als kijker, Portman zélf zie je het in Thor 2 wederom een film lang ook allemaal niet geloofwaardig vinden. Ze heeft telkens zo'n blik van "zoiets?" en "ik heb die termen gewoon fonetisch uit m'n hoofd geleerd, ik krijg het ook niet geloofwaardig m'n mond uit, ik heb ook geen idee wat het ook maar enigszins kan betekenen" en "hou ik de apparatuur zo goed vast?" en "wat doe ik hier?" En Kat Dennings heeft dan weer de meest ondankbare rol van iedereen uit het Marvel-universum, als de Jar Jar Binks van de reeks. Kijk, je kunt niet én de assistent van een quantumfysicus zijn én ongelooflijk dom en immer clueless zijn, puur omdat men óók graag een comic relief character wil hebben (met als beste 'grap': "Mjeh-mjeh!")... ja dag! Er zijn grenzen, en die twee dames geloof ik gewoon niet. Nu merkte Kurz scherp op dat Dennings er waarschijnlijk puur ingestopt is zodat fans zich kunnen storten op het schrijven van lesbian fanfiction over de twee dames, maar toch.

En omdat Thor & co, de badguy én de plot zelf te saai zijn voor woorden, moeten ze Loki uit een gevangenis bevrijden in een poging om niet zozeer de wereld, maar om de film te redden. "You must be truly desperate to come to me", indeed. Maar het Loki-truukje kennen we nu inmiddels wel. Er is toch iets mis wanneer je (voormalige) badguy moet verhullen dat de superheld/ het hoofdpersonage zijn eigen film niet kan dragen. De acteur die nog het meest geïnspireerd overkomt, is Skarsgard als inmiddels doorgedraaide quantumfysicus, alsof inmiddels tot hem is doorgedrongen in wat voor een kolder hij rondloopt. Zoals helaas vaker bij Marvel slaagt men er niet in juist zulke belangrijke geneugten van het superheldengenre uit te werken, wat hoogst bizar is: een enigszins memorabele badguy is er dus niet, er is geen epische one-on-one clash tussen held en schurk, en geen interessante actie (al was dat schip-als-zwaard best geinig bedacht).

Lang verhaal kort: Marvel, vergeet deze hele Thor-wereld, en zet het 'in space!'-gebeuren voort met Guardians Of The Galaxy, dat heeft meer potentie. Kan er eindelijk een personage écht dood gaan (drama), verlossen we Portman van haar onmogelijke opgave een quantumfysicus neer te zetten, zijn we van Jar Jar Dannings af, en hoeft badguy Loki niet weer te proberen de film te redden.

2,5/10

Olrik

Avatar

Ik was redelijk positief na het zien van het eerste deel van Thor uit 2011 en had was zeker in voor het zien van The Dark World, maar helaas was ik niet al te positief over deze film...
Het verhaal is wel aardig en de film oogt heel mooi, maar er zaten een aantal personages in die me behoorlijk ergerde, waaronder de vriendin en de stagiaire van Natilie Portman en Malekith als schurk sprak me niet echt aan en heeft ook geen indruk bij me achtergelaten.
Loki en Odin waren wel weer erg goed, maar Thor waar de film natuurlijk over gaat sprak me veel minder aan dan in het eerste deel waar hij zijn krachten moest terugverdienen, maar in deze film lijkt hij alles met gemak aan te kunnen en lijkt hij er amper moeite voor te doen.
Nee, The Dark World heeft zijn voorganger naar mijn mening niet overtroffen.

6,0 / 10

Tarkus

Avatar

Eigenlijk heb ik bij deze prent dezelfde opmerkingen als bij de eerste.
Prachtige kostumering, fabelachtige decors, puike locatie (Londen) en dit keer in zijn geheel goede visuele effecten.
Maar het verhaal is te zwak om er een spetterende film van de maken.
Echt boeiend is het niet en men valt veel te veel in herhaling, je krijgt de indruk dat je het allemaal al eens hebt gezien.
Hoop dat men zich voor de derde film voorziet van een beter scenario, of Thor gaat een stille dood tegemoet.
Tip: de film wel uitkijken, ook tijdens en na de eindgeneriek worden er nog belangrijke beelden getoond !!

jaime91

Avatar

Prima vervolg op The Avengers en natuurlijk het eerste Thor deel. Hele toffe actiescenes, goeie special effects, Loki is opnieuw fantastisch, en Natalie Portman, ik val in herhaling het spijt me maar wat is die vrouw mooi!

Minpunten zijn de badguy Malekith. Hij is geen rampzalig slechte villain ofzo maar tegenover Loki stelt ie niet zo heel veel voor. En het is ook een badguy die mij niet heel lang zal bij blijven.

De humor is op sommige momenten ontzettend goed, maar er zijn ook momenten dat ze met de humor de plank volledig misslaan. Darcy (Kat Dennings) is daar o.a. verantwoordelijk voor. Ik vond haar personage in de eerste Thor nog niet eens zo heel vervelend, in deze sequel helaas wel. En wat me ook stoorde was de humor tijdens het eindgevecht. Ik had liever gezien dat ze dat nog iets serieuzer hadden aangepakt. Kortom af en toe vond ik de humor wat misplaatst. Het had van mij wel een tandje minder gemogen.

Over het algemeen dus zeker geen slechte superhelden film. Ik heb me goed vermaakt. En hoewel ze de kracht van Loki's gedaanteverwisselingen toch wat veel gebruikte zag ik de twist op het eind waarbij je ziet dat Loki nog leeft en de troon heeft overgenomen niet aankomen. Ik ben alleen benieuwd of ie Odin dan ook gedood heeft. En wanneer gaan we het gevolg en vervolg daarvan zien? Weet Thor tijdens The Avengers 2 al dat Loki de troon heeft overgenomen? Of gaan ze daar pas mee verder bij het derde deel van Thor, en blijft Loki zolang de vorm van Odin aannemen? Ik ben heel benieuwd.

Bane1

Avatar

Ik heb die film gezien. En ik vond het wel een leuke film. Stiekem vond ik beter dan Man of Steel. Maar dat kwam meer door de love-hate relatie van Thor en Loki. Maar wat ik minder vond was Malekith. De acteur doet een geweldige prestatie maar de schrijvers van de film zelf konden hem wel wat meer screen time geven. Ook klopte de film niet met een paar scene’s het was niet helemaal synchroniseert. Ik hoop echt dat er dan een extended versie komt.

Ereptile

Avatar

Zojuist de film (eindelijk) gezien! Het is een mooie film vind ik. Met een stijl die er wel anders (en beter) eruit ziet dan in Thor 1. Juist alle momenten in Asgard vond ik echt super gedaan. Ik zou zo meer van die wereld willen zien. Je kan wel duidelijk zien dat Alan Taylor aan het roer stond, aangezien er redelijk wat momenten waren dat ik dacht: "dat zou zo in Game of Thrones passen". Asgard is dan ook best wat aangepast in die stijl.

Met de cast zit het ook goed. Chris Hemsworth en Tom Hiddleston leveren weer een pracht prestatie af, en ik vind de chemie tussen die twee echt leuk. De rest van de cast is ook goed in vorm. Zachary Levi die de rol van Fandral op zich heeft genomen vond ik ook helemaal niet storend. Aangezien het wel weer een wissel is van acteur. Zo er was een scene met Rene Russo waar ik haar echt goed vond. En op sommige momenten vroeg ik me wel af of ze dit wel konden doen in een Marvel film: toen Thor's hand er werd afgehakt, ook al bleek het later een truc te zijn. De vechtscene's zijn vermakelijk om naar te kijken, en de film heeft ook weer een leuke dosis humor.

Het enige waar ik me een beetje aan stoorde is aan het eind van de film. En dan bedoel ik de mid-scene met The Collector, die we zullen zien in The Guardians.. Het week een beetje af van de rest van de film, en ik hoop dan ook dat The Guardians een hele goede film zal worden. En ook na de credits was er weer een scene Smiley face Toen iedereen de zaal al uit was. Blijven zitten dus!

Al met al vind ik dat Thor zeker wel de film is die Phase 2 heeft afgetrapt! Want Iron Man 3 was naar mijn mening niet echt een nieuw verhaal, maar eerder een afronding van The Avengers.

benjamin

Avatar

Thor: The Dark World is een film over Thor waarin Thor dingen doet. En dat is eigenlijk een goede beschrijving, dit is een korte film waarin Thor een slechterik moet stoppen en dat is het zowat. Misschien was dat niet altijd de bedoeling. Er is blijkbaar veel gesneuveld tijdens de montage wat maakt dat de villain te weinig ontwikkeld werd, bizar aangezien hij echt kort is voor een comicbookmovie. En ja, Malekith is wel een probleem – dit is een zeer saaie en matig ontwikkelde tegenstander die nooit interessant wordt waardoor de plot (hem stoppen) ook niet interessant wordt.

Evenmin interessant zijn de menselijke personage. Portman heeft niks te doen, Dennings stoort wederom en Skarsgard mist ook de bal in een vrij bizarre rol. Hiddleston moet de zaak redden en dat is zelfs voor hem onmogelijk.

Volksplein

Avatar

Zwaar tegenvallende film. Vooral de eerste helft had een hoog star wars gehalte dat mijns inziens totaal niet in de film paste. De stijl van de film leek in verre niet op die van de eerste, hoewel ik de indruk heb dat de meeste mensen dat juist als een pluspunt zien. De manier waarop de film gemaakt is doet eerder denken dat ze precies hetzelfde hebben willen doen als in The Avengers. Odin is gedegradeerd van een oude wijze man naar een oude koppige mopperkont. Thor speelde de hoofdrol zonder dat hij de hoofdrol speelde, ik had vaker het idee dat hij nuttige ballast was dan wat anders. Zaken worden totaal niet uitgelegd Bifrost gemaakt? Veel te veel, en dan bedoel ik echt veel te veel, onnodige humor die niks toevoegt.

Alleen Loki kwam echt goed uit de verf.

Geef mij maar gewoon Thor 1

Secret1994goesFilm

Avatar

Thor 2...

Deel 1 was zowat de origins...het ontwikkelen van het personage die zichzelf moest bewijzen dat hij z'n hamer kon krijgen... Waardoor de held Thor niet zo echt zichzelf kon laten zien als Thor... als je begrijpt wat ik bedoel Smile

Deel 2 heeft Thor z'n hamer, ervaring in het vechten en is z'n karakter al voldoende ontwikkeld... al blijft ie een pussy als het op z'n broertje aankomt.
Een nieuwe duistere vijand arriveert en Thor krijgt het weer moeilijk.

Het is leuk om personages uit deel 1 terug te zien keren die in The Avengers van de aardbodem verdwene leken te zijn. Darcy,Odin, en ze elk toch weer wat meer schermtijd krijgen dan in deel1...
Darcy krijgt een miniplotje bij met haar stagair.
En ook Heimdall krijgt een actiescene.

Het verhaal is redelijk... een duister wapen dat terug boven water komt en dat de Dark Elfs kost wat kost in handen wil hebben... Wel zeer toevallig dat Jane op dat bepaald wapen stuit...
Ook verhaallijn Jane en het Wapen kon uitgebreider en spannender.
Een speciale toevoeging was wel het gebruik van Portals Waarvan ik de logica nog steeds niet snap... of is dat juist de bedoeling?
Er wordt ook gebruik gemaakt van plottwists die niet te gedwongen aanvoelen en dus zeker een pluspunt zijn.

Ook Marvel blijft Marvel en is dus de komische en fleurigere versie van DC Comics... Er wordt voortdurend mopjes gemaakt die de kijker al gauw de ernst van de situatie doen vergeten...wat soms wel spijtig kan zijn.
Ook triestige scenes ebben te gauw weg.

Loki... Thor is het hoofdpersonage... maar op bepaalde momenten ben je meer fan van Loki dan van Thor... Loki mag dan wel de Villian zijn uit THe Avengers... in dit deel doet hij een poging om zich naar de goede zijde te trekken en aan de zijde van THor te vechten tegen de Dark Elfs... Of het een Illusie is, zal je zelf moeten bekijken.
Maar Loki is in die stukken dus echt de meer enthousiaste, komische held waardoor Thor een beetje naar de achtergrond verdwijnt en meer de suffe,brave broer is die erbij loopt.

Thor: the dark world is zovele malen beter dan z'n eerste deel... Soms waren er wel wat foutjes of dingen die je niet begreep in het verhaal.
Maar het is zeker een bioscoopavondje waard.

Het einde vond ik wel een beetje... vermoeiend...
vond Thor 2 een hoogtepuntje en met dit einde hinten ze zeker naar een deeltje 3...

Oh... en er zijn niet 1 maar 2 After Credits...Ga gerust al weg na de 1ste...

berepoot123

Avatar

Ik heb hem gisteren gezien in avant-premiére en ik moet zeggen WAUW.Ik vind hem de beste marvel film tot nu toe,waarom: naast de geweldige humor, is dit de meest serieuze film tot nu toe en heeft op sommige momenten een ingewikkelde maar geweldige verhaallijn. Hij is niet te vergelijken met thor 1, die ik ook wel geweldig vond. Hij heeft een verassend maar misschien iets te voorspelbaar einde en de end-credit scene geeft een knipoog naar guardians of the galaxy benicio del toro speelt the collector in deze after-credit scene