Man on the Moon (1999)

"Hello, my name is Andy and this is my poster."

Reviews (12)

American_PsychoX

Avatar

Met gemengde gevoelens over deze film typ ik dit bericht nu. Er zijn inderdaad mensen die het een verschrikkelijke film vinden en mensen die het prachtig vinden. Ik kan me in beide partijen wel vinden. Want hoewel de film sterk eindigt, is het eerste uur pijnlijk voor ieder met een normaal verstand. De hoofdpersoon van de film haalt het bloed onder je nagels vandaan, vooral omdat maar weinig inzicht gegeven wordt in de motieven van zijn excentrieke gedrag. Dit maakt de prestatie van Jim Carrey des te groter; hij portretteert deze 'maniak' op een geweldige manier. Gelukkig liet de film mij uiteindelijk niet achter in totaal nihilisme, maar met voldoening; ik kan met recht zeggen dat ik een interessante en originele film gezien heb. Ik raad hem echter alleen aan voor mensen met een flinke dosis geduld.

BunnyHunter

Avatar

Ik ben het eens met de reactie hierboven.. ik vond ook het worstel gedeelte goed in elkaar gezet.

Wat ik me nu aleen afvraag is:

Spoiler!!!:
Is hij op het einde nu echt dood of is dit in scene gezet zodat hij met zijn alter ego weer op kan treden zonder geasocieert te worden met kaufman?

maar die vraag kan ik beter op het forum ergens stellen denk ik..

zeker toch bijna een 8 waard deze film!

Symb-watcher

Avatar

Ik heb de film net gezien en hij greep me op de een of andere manier erg aan. De persoonlijkheid van andy is af en toe zo, tja, je voelt heel erg met hem mee. Soms vind je t wat zielig. Echt geweldig hoe Jim Carey zijn rol neerzet.

Het eerste uur vond ik echt prachtig, hoe hij in het begin op het podium staat, hoe hij praat tegen iedereen en die ogen ook zo mooi bewegen.

Daarna vond ik het iets minder worden. Dat was t gedeelte met dat worstelen. Dat vond ik nogal dom en ik vond t de sfeer wat verpesten. Het gaf wel een aparte draai aan de film. Het liet eigenlijk zien hoe andy kaufman écht was (of juist niet), maar ik vond het niet echt in de film passen. Echter Carey zet ook dit gedeelte super neer.

Vervolgens kom je een beetje bij t laatste half uur en daar komt de sfeer weer een beetje terug, t gevoel dat ik bij t eerste uur ook had. De af en toe vertederende blik van andy en hoe hij geniet van het optreden. Echt heel mooi en ik kreeg er een brok in m'n keel van.

Gewoon een steengoeie film met heel veel emotie. Verder een simpelweg sublieme acteerprestatie van Jim Carey!

Sasskia

Avatar

Mijn probleem met deze film is ..
Zoals JC speelt in deze film is geniaal en hij had er idd een Oscar voor moeten krijgen. Fantastisch zoals hij de met de persoon van Andy Kaufman inspeelt op je emoties. Geweldig.
Mijn probleem is echter dat ik die Andy (en Tony al helemaaaal) echt een ver-schik-ke-lij-ke vent vind! Echt niet te filmen wat een onderbroekenlol, mega irritant en super bot. Dan heb ik liever Paul de Leeuw.

Ik denk dat er best veel mensen zijn die deze film kijken en zich zo aan het persoon ergeren dat ze niet meer zien dat het alleen maar een film is over de persoon.
Qua film is dit een meesterwerk, maar de hoofdpersoon is niet te pruimen.

En dan nog wat: als Andy een comedian zou moeten zijn vind ik hem echt slecht, saai, geen punchline, geen clou (sp?) gewoon slecht dus..
Maar als Andy idd geen comediant is zoals ie zelf altijd heeft gezegd (I'm not a comedian! Stop calling me a comedian!), maar de mensen juist dingen wilde laten zien, laten leren door ze af en toe te shockeren (bijvoorbeeld door die vrouwen te vernederen tijdens het worstelen) ...
Dan vind ik hem juist weer wel goed want dat effect heeft ie zeker wel bereikt, en elke keer als ik met kennissen deze film kijk is er weer een discussie daarover.

Tis gewoon een love/hate relationship met deze film.

Ih8yousf

Avatar

Tja, ik begrijp eerlijk gezegd ook niet echt waarom iedereen dit zo'n geweldige film vind :? Ik heb deze gezien toen die net uit was op DVD destijds, en toen vond ik hem al niet geweldig..., toen ik er gisteren langs zapte en hem opnieuw heb gekeken hield die mening nog steeds stand.

Ik ben best wel een film liefhebber maar deze film kon me dus echt totaal niet boeien. De humor vond ik meestal zelfs nog geen beleefdheidsglimlachje waard. Het is net zoals dat vrouwtje van dat tv station zegt als ze een filmpje van Kaufman waarin die een beetje triest met een pop loopt te doen en met opzet het beeld gaat scrollen: "This just isn't funny" Zo voelde ik me eigenlijk bijna de hele film.

Kaufman gaat opzich nog wel half maar dat andere figuur die Tony is al helemaal niet grappig. Het zal wel aan mij liggen, maar wat is er leuk aan om een stel volwassenen te zien die zich als kinderen gedragen? Persoonlijk vond ik het allemaal echt heel flauw en kinderachtig.

Misschien komt het omdat ik nooit van Kaufman, Taxi, of die Tony gehoord heb, ik hou het daar maar op. Carrey's minst leuke film imo.

Mcjansen

Avatar

Hilarische film, Ik zie hem nu pas voor het eerst, Jim carrey is zoals gewoonlijk weer super bezig, die vertoning van die Tony is echt lache, Ik zou die Kaufman vandaag de'r dag wel is willen zien, jammer dat hij dood is, long kanker zag ik op imdb.com? :/

je moet trouwens is hier kijken, http://andykaufman.jvlnet.com/sound.htm

allemaal geluids fragmenten van de echte kaufman, ook als zijn tony immitatie, dan hoor je pas hoe goed carrey is :D

*heleen*

Avatar

"Nee, Eternal Sunshine Of The Spotless Mind vind ik zijn beste. Gevolgd door Man On The Moon en The Truman Show."

Vond ik ook denk ik. Heb ze gister alledrie achter elkaar gekeken, maar eternal sunshine vond ik ook erg leuk door kate winslet. Man on the moon is echt super. Ik vond laatst op internet een site waarop stond dat Andy Kaufman na 20 jaar weer terugwas, en dat ie z'n dood dus ook gefaked heeft....

:W

BunnyHunter

Avatar

Voor iedereen die zegt dat het gekkebekken trekken van jim geen acteren is, zou ik zeggen probeer het zelf eens zo goed als hij dat kan}:

Jim is in alle vormen, maten en personages een geweldige acteur, en dus ook alle films van hem zijn geweldig!
Met als zwakste film Majestic <--- ofzoiets..

mijn mening

Waarom word de tekst m i j n m e n i n g niet weergegeven?

Saartje

Avatar

Eindelijk, een tijd geleden heb ik deze film op video opgenomen, maar een van mijn zussen wou zo nodig dat ik iets anders opnam en ik had geen andere videoband meer :(
Maar ik weet niet of ik wel kan gaan kijken want mijn zus is jarig en we gaan uit eten :E kan een lange avond worden.
Indertijd dacht ik... is dat Carrey? .. Nee, dat is hem niet... dat is hem wel! Die wil ik zien! :E

interbob

Avatar

Ik had deze al een tijd geleden op video opgenomen en deze week bekeken (tot ik in slaap viel). Deze film staat nr.2 in mijn persoonlijke Flop 10 aller tijden (op meer dan 1000 films). Carrey is ofwel turbo-overacting, ofwel slaapverwekkend. Een Steve Martin in het kwadraat. Foei!!
DeVito komt enkel in aanmerking voor de hoofd(d)rol in de US versie van Kabouter Plop.
Deze 2 hebben ze dan samengebracht in 1 film. Hoe bestaat het? Dit is een complot!!
Zonde van de pellicule.

Moviemagic

Avatar

Jim heeft zich al weken voor de opnames al ingeleeft in de rol van Kaufman. Deze excentrieke man die de meest rare dingen deed voor zijn eigen plezier en vaak verkeerd werd begrepen wordt fantastisch neergezet. De film heb ik al een paar keer gezien en hij blijft fascinerend. Ik kan best begrijpen dat er mensen zijn die deze film niet kunnen waarderen. Toch vind ik het knap om een excentrieke persoon als voorbeeld te nemen en daarmee een fantastische film te maken met een goede (ietswat donkere) sfeer. Dit lukt maar enkele regisseurs. Overigens zit er een erg goed einde aan deze film. Mooi achterliggende gedachten erbij :+

CAGE

Avatar

Nooit gezien! Maar wou hem altijd al zien zeker ook omdat ie ook een award heeft gekregen, maar weet niet welke (een Oscar maybe)?:? Nu is die eindelijk eens weer op tv dus ben benieuwd! Ik hou wel van drama films! Ik had laatst 25th hour gezien! En die was ook zoeen soort film. Net zoals deze! Helemaal toppie! Met Edward Norton! Kan haast niet wachten! JIm Carey rocks! Vooral in de film Mask! Echt geinig! Vraag me af wanneer die weer eens op tv komt! Eerst kwam die echt vaak maar nu heeft ie eventjes pauze denk ik!8-)