Platoon (1986)

The first casualty of war is innocence.

Reviews (7)

MovieMazzter

Avatar

lang geleden dat ik de film heb gezien en het was goed om hem weer eens te bekijken. Wat opviel was de wat matige beeldkwaliteit maar dat was niet onoverkomelijk of een reden om niet te kijken. Weet niet of er een remasterde versie bestaat, dit was duidelijk geen HD. (ik heb de film op buitenlands filmkanaal gezien overigens). De film heeft sterke elementen die ik vergeten wat, zoals de strijd tussen de sergeanten Barnes (die de regels aan zijn laars lapt) en Elias (die niet over de scheef wenst te gaan). Ook de harde lessen voor rookies zoals Chris die zich pijlsnel moeten aanpassen anders is het snel voorbij. Sterke rollen van Tom Berenger en Willem Dafoe en toch ook Charlie Sheen, die nu eenmaal een rookie moet spelen en dat doet hij goed. Dat Johnny Depp ook een rolletje had in deze film was ik vergeten. De versie die ik gezien heb was helaas gecensureerd (waar ik een grote hekel aan heb maar dit was op tv) en de ergste scenes zijn verwijderd. Al met al schetst de film een vrij objectief en realistisch beeld van de Vietnam oorlog en dat was gelet op de gevoeligheid van het onderwerp in de VS destijds een verademing. 8/10

Tarkus

Avatar

Opnieuw bekeken, en heb weinig of niets toe te voegen aan mijn eerste commentaar.
Het geluid dat op de DVD staat is afschuwelijk slecht, nog maar eens op drukken, het is de film niet waardig!

Commentaar 2007:
Goede, zij het in het begin vooral, wat langdradige oorlogsfilm van Oliver Stone.
Het is niet zijn enige Vietnam-film en zeker ook niet z'n beste, maar de film toont duidelijk de waanzin van de oorlog zoals Stone hem waarschijnlijk zelf heeft meegemaakt.
Pirma rollen van Tom Berenger, Willem Dafoe en Charlie Sheen.
Let ook op de bijna onherkenbare Johnny Depp en ook de zeer kleine rol van Oliver Stone zelf.
Helaas is de soundtrack, die in deze versie werd geremasterd naar 5.1, niet veel soeps, men zou ene voorbeeld kunnen nemen aan de wel perfecte sound van 'Apocalypse Now'. De actiescenes komen zeker niet tot hun recht met het armzalige geluid bij deze film.

DutchViking

Avatar

Een echte Klassieker, ik ga m weer kijken.
Hierboven zie ik toch soms vreemde statements: De Vietnamoorlog geeft een vervelender gevoel dan WO2. Ik snap die vergelijking niet zo, zijn de WO2 films soms prettiger te bekijken en anders gewelddadig of zit t m in een Vietnamees dorp dat in de brand gaat. Dan denk ik kort aan Rotterdam en Dresden in de brand en dat zijn nog maar een paar steden. 2 Nukes in Japan waren ook nog in WO2.

Dan het statement over amerikanen of vietnamezen als slachtoffer. In een oorlog is iedereen slachtoffer.
Film is gelukkig niet echt, het gaat om entertainment en soms op een bepaalde manier laten zien hoe dingen gebeurd zijn of hadden kunnen zijn.

En zoals ook hierboven geschreven, superrollen van Willem Dafoe en Tom Berenger..

Z@3 Redrum

Avatar

Inderdaad machtige film. Beste film gebaseerd op Vietnam ooit wat mij betreft. Dat je de martel en verkrachting scenes overslaat kan ik niet echt inkomen eigenlijk. De verkrachting scene laat totaal niets zien en Taylor voorkomt zelfs een verkrachting. Ik denk dat je duidelijk niet Casualties of War moet gaan kijken als je hiervoor al gevoelig bent. De martel scene is ook zwaar overdreven, wat noem jij martelen? Een pistool tegen iemands hoofd houden noem ik eerder misbruiken/bedreigen. Barnes was zo dom nog niet. Hij was grof, okay, maar dat hij onbewust handelde kan ik niet zeggen. De film is totaal doorgedacht door Stone en is dan ook uitermate realistisch in beeld gebracht. Platoon is en blijft voor mij de beste oorlogsfilm ooit.

Filmfreak Leo

Avatar

Naar mijn mening ronduit geniaal. Oliver Stone verstaat zijn vak. Platoon is uniek in zijn eerlijkheid en objectiviteit. Soldaten die hash roken, gewonde tegenstanders die worden doodgeschoten, marteling, verkrachting, soldaten die te ver gaan en soldaten die menselijk proberen te blijven. Omdat er in amerika nogal veel censuur bestaat op basis van 'niemand kwetsen want we willen ze als klant behouden' in combinatie met 'vaderlandsliefde dient kritiekloos te zijn' is de productie van deze film flink tegengewerkt door de filmindustrie, de afdeling film van het leger en door enkele rechtse machtige pressiegroepen. Overigens was het niet Stones opzet om kritiek te leveren op de oorlog, hij wilde alleen een eerlijk beeld schetsen vann hoe het er in vietnam aan toe ging. Niks meer, niks minder. Uiteindelijk heeft Stone toch de juiste (financiele) contacten gevonden en kon de film geproduceerd worden. Hij is in zijn opzet geslaagd en leverde een film van formaat. Bewonderd in alle uithoeken van de wereld.

Ik vind hem echt machtig, maar persoonlijk sla ik (op dvd) de martel- en verkrachtingscenes over. Ik kan daar niet tegen. Deze film is indrukwekkend, sterke spannende scenes, waanzinnig goede belichting (ik ken geen andere films in oerwoud met zulk mooie sfeervolle belichting! Heeft iemand een tip voor me?) Oliver Stone weet hoe met acteurs te werken en dat resulteert in prima acteerwerk. 10plus.

hetisjantje

Avatar

Ik het deze nooit wat aan gevonden. Doet me een beetje denken aan de 1e van de 2 oorlogsfilms die Clint Eastwood afgelopen jaar heeft gemaakt. Zo eenzijdig dat het me ongemakkelijk maakte. De soldaten van de USA waren volgens deze film de slachtoffers, niet de Vietnamezen. Ze zullen best -ook- slachtoffers zijn, maar deze film is potsierlijk en gaat dan ook nog eens prat op 'realisme' en die blik door de ogen van alleen de normale soldaat. De vietnamezen doen mee in de film als redshirt-karakters (de huiskamervraag van vandaag: als stormtroopers in gevecht raken met redshirts, wie winnen er dan?). Is zoiets als een WO II film over zielige Duitse bezetters en hoe zij slachtoffer zijn van Hitler als ze uit waanzin wat Nederlandertjes neerknallen, die verder niet noemenswaardig zijn. Die film is nog niet gemaakt.

nummer 10

Avatar

Nee, furanku heeft gelijk, de good and evil kloof is te groot. Maar zeker wat het vloeken betreft (blijkt toen in Vietnam ongeveer uitgevonden te zijn) is deze film zeer realistisch. Een terrechte oscarwinnaar en ik vindt het Oliver Stone's beste Vietnam film. Wetende dat hij er 4 maakte om zijn eigen oorlogs verleden van zich af te werken. Hij speelt in Platoon nog even mee (als officier) maar dat doet hij in zijn meeste films.