Artificial Intelligence: AI (2001)

This Is Not A Game

Reviews (9)

Ratio Venijn

Avatar

Ik heb A.I. een keer gezien, en dat was inderdaad negen jaar geleden. Ik meen me te herinneren dat ik onder de indruk was, toch herinner ik me ook gemengde gevoelens met name over het eind. Het is een Kubrick van origine, niet waar? Het was in de tijd waarin film onherroepelijk veranderde: computer-animatie en effecten leken het verhaal(en de kunst om dat met beelden te vertellen)te verdringen. Alleen daarom al de moeite waard de film te zien; het schets de tijdsgeest en de grote verandering in de manier van film maken.
Ik kan em niet raten, moet em gewoon gaan zien voor de tweede keer...had ik waarschijnlijk al eerder moeten doen.

Sasskia

Avatar

Nou... ik heb em uitgekeken maar echt met pijn en moeite.
Ik geef em een heel klein 5-je.

Heel de film heeft een zoete smaak maar er is geen een moment waarbij je echt emotioneel wordt. Ik heb geen seconde medelijden gehad met de hoofdpersoon. Sterker nog, de teddybeer vond ik het zieligst.

Ik had gehoopt op een psychologisch/moralistisch verhaal maar deze film was helemaal niet wat ik ervan verwacht had. Totaal geen diepgang. Geen filosofische vraagstukken.
Telkens werd mijn hoop gewekt als er weer een nieuw 'hoofdstuk' begon, bijvoorbeeld zoals bij dat mecha-circus. Maar ook deze hill-billy-scene waarbij de 'racisten' door 1 woord van arme David van redneck naar roomser-dan-de-Paus gaan vond ik echt een belediging voor mijn intellect.

Iemand noemde hier D.A.R.Y.L., en dat is precies wat ik er van vond. Een leuke jeugdfilm voor kids tot 14 jaar. Mensen die graag een goed verhaal willen of die een tranentrekker zoeken blijf maar weg. Tis zelfs geen film voor als er toch niks anders op is, er is altijd wel een betere film dan deze.
Police Academy 7 bijvoorbeeld.

Kleine edit: de kleine 5 is omdat er mooie beelden in zitten, omdat de teddybeer erin zit en omdat Jude Law best leuk is Smiley face

Moviemagic

Avatar

Ik kan me nog herinneren dat de teasertrailer veel beloofde. In de bioscoop zag ik leuke effecten, maar de film stoorde buiten die beelden enorm. Haley Joel Osment tranenkop irriteerde me mateloos. Het begin was inderdaad leuk totdat het zoetsappig pinokkioverhaal begint. Daarnaast (zoals ander ook al zeiden) dendert de veel te lang door op ook nog eens veel te veel sentiment. In mijn optiek alleen het begin kijken en vervolgens een andere film bekijken.

Steve Harwin

Avatar

Van wat Spielberg de laatste jaren zoal heeft geproduceerd ben ik lang niet altijd even gecharmeerd, maar ik moet zeggen: hij heeft zijn best gedaan om hier in de sfeer van Kubrick te werken en dat is heel aardig gelukt, zoals is te zien aan sommige cameraposities en shots, maar ook aan de dialogen en aan de vaak wat beklemmende stiltes die er soms in zitten.

Het is echt een mooie film geworden, waarvan ik het einde juist niet gekunsteld vind. Kubrick heeft er altijd al een handje van gehad om een wens, doel of verlangen in zijn verhaallijn aan het einde in een vreemde twist neer te zetten.
* Spartacus is aan het einde van de film eindelijk vrij, al had hij wellicht een ander soort vrijheid gehoopt te vinden.
* Private Joker mag aan het einde ook een keer een VC doden, maar het is tegen een hogere prijs en meer uit medelijden dan uit waraak of bloedzucht dan je door de film heen ziet.
* de aan een rolstoel gekluisterde dr. Strangelove die vlak voor zijn dood ineens een mirakel ondergaat:"My fuhrer, I can walk!"
* etc.
* In AI staat centraal de opgave om zelfs menselijke emoties in digitale wijze weer te geven via het robot-kind dat als enige doel het vinden van liefde voor zijn ouder heeft. Het eerdtse deel van de film speelt zich af in een verre toekomst, maar het laatste deel in een relatief niet veel verder liggende toekomst, waarin deze doelen op een bizarre manier uitkomen en zijn uitgekomen.

IntrusionNow

Avatar

Ik vind het einde helemaal zo slecht nog niet, vind het altijd wel interresant om te zien hoe iemand de toekomst neerzet. Kubrick was daar behoorlijk sterk in. Spielberg naar mijn idee ook, alleen altijd wel in zijn zeer herkenbare stijl op dat gebied. Begin er maar eens aan, speculeren over de verre toekomst en dan komen met een evolutie in het kunstmatige . Verder een sfeervolle film binnen een fantastische setting en vooral niet te vergeten de prachtige muziek. [rating 4.5]

darkx1986

Avatar

Ik vondt deze film gewoonweg saai. Weet zou snel geen rede er voor bedenken, maar gewoon een gevoel. Zou dus echt niet weer gaan kijken. He verhaal opzich is zo sloom, ik heb ook geen moment in de film gehad waar ik me echt in kon gaan verdiepen.

Maar moet wel zeggen dat Haley Joel Osment een zeer goed acteer werk neerzet, terwijl de film niet zo goed was vondt ik hem echt toch wel uitblinken, ik vindt hem toch wel een van de betere acteurs, desondanks zij leeftijd

Spider-fan

Avatar

Destijds in de bioscoop gezien, maar nooit meer de behoefte gehad om het opnieuw te kijken.

Het had iets heel interessants kunnen worden dit, en toegegeven: het ziet er prachtig uit. Maar toch blijft het geheel onbevredigend.
Het lijkt niet te kloppen ook, de combinatie Spielberg/Kubrick. Spielberg is toch een man met een tamelijk positieve (en regelmatig sentimentele)inslag in zijn meeste films en Kubrick is de meester van het kille cynisme.
Ik heb begrepen dat Kubrick wel zelf wilde dat Spielberg zijn werk zou afmaken, maar een regisseur als Francis Ford Coppola of zelfs George Lucas had me een betere keus geleken.

shaffa2

Avatar

Masemium, volgens mij waren het geen aliens maar geavanceerde robots. Verder ben ik het wel aardig met je eens.
Qua verhaallijn was deze film tamelijk overbodig na Bicentennial Man. A.I. was visueel beter, maar B.M. vond ik toch wel wat beter te pruimen. Hoewel Haley en Robin gelijk opgaan wat betreft de mate van ... haha, ik kom niet meer uit m'n woorden, maar 'we' weten allemaal wat ik bedoel he?

Eva-filmfan

Avatar

Ik vond de eerste helft erg mooi en zeker de moeite waard om te zien. Maar de tweede helft was toch minder, het draafde allemaal een beetje te ver door wat mij betreft. Zeker de laatste tien minuten hadden van mij geschrapt gemogen. Dat was ook omdat ik bijna in slaap viel omdat ik de nacht daarvoor had doorgehaald.
Ik kan helaas niet kijken of ik dit nog steeds vind nadat ik wel goed heb geslapen omdat ik maandag op vakantie ga.