Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

The time has come.

Reviews (7)

Tarkus

Avatar

Ook deze opnieuw bekeken, en toch wel meer tevreden dan bij de eerste kijkbeurt.
Het verhaal is me opmerkelijk beter bevallen.
Voor de rest heb ik weinig toe te voegen aan mijn eerste commentaar, het is en blijft een steengoede reeks filmen.

Commentaar 2009:
Ook weer een goede film dit, al vond ik het verhaal wel iets minder dan de vorige 2 filmen.
Maar de Special Effects worden wel steeds beter alsook het acteerwerk.
Ondanks het feit dat deze filmen bedoeld zijn voor de jeugd, heb ik er toch ook nog plezier aan beleefd, en daarom ook dat ik al uitkijk naar de volgende filmen.

Glennekeeeee

Avatar

Aangezien VIER (Vlaamse zender) alle HP-films in de zomer heeft uitgezonden heb ik deze allemaal opgenomen en vandaag heb ik het derde deel ervan teruggezien.

In Harry Potter en de gevangene van Azkaban zet de Harry Potter-trend zich door. Net iets duisterder, volwassener, minder kinds maar toch steeds onderhoudend voor elke leeftijd. De man achter het roer deze keer was Alfonso Cuarón, de man die we nu misschien wat meer kennen als de regisseur van 'Gravity'. Met Azkaban heeft hij ongetwijfeld éen van de sterkste films gemaakt uit de reeks, al had deze film het perfecte bronmateriaal: nog redelijk losstaand met enkele puzzelstukjes die vrijkomen om een rol te gaan spelen in latere delen. Ondanks de duisterheid heeft Cuaron zeker geen depressieve film gemaakt. Integendeel, van de eerste drie delen heeft Azkaban de beste en meest scherpe humor die soms op het randje van té kinds gaat maar vaak vooral volwassen overkomt.

Enerzijds is het verhaal veel sneller en scherper. De intro buiten Zweinstein duurt minder lang en is meer gevarieerd en toont ook leuk hoe de magische wereld zich midden onze wereld kan bevinden. Eens Zweinstein valt de film wel een beetje stil... Enkele nieuwe leraars die de revue passeren in scènes die op zichzelf eigenlijk nietszeggend zijn en enkel dienen om de finale wat dreigender te maken of te vullen. De zogezegde slechterik van deze film 'Sirius Black' is wel goed geschreven en vooral heerlijk neergezet door de voor mij toen nog onbekende Gary Oldman.

Maar waar de sterkte van deze film zeker in ligt is de finale. We krijgen een soort van dubbele finale die beiden een hoop te bieden hebben. Door die dubbele finale begint deze ook vroeger en is de gehele film zeer snel qua tempo. Misschien éen minder puntje aan die finale is dat het tijdreizen uiteindelijk vooral diende om de raadsels uit finale 1 te verduidelijken en niet om de afloop van finale 1 te veranderen. Daardoor mist de film toch wat spanning naar dat einde toe, al is het zeker onderhoudend en valt dit misschien vooral pas op bij een tweede kijkbeurt.

Harry Potter 3 is ongetwijfeld de beste van de eerste 3 door middel van een zeer scherpe balans tussen humor en duisterheid, een scherp scenario en een rist aan leuke, goed ingevulde nieuwe personages. Ook de eerste film waar de effecten zo goed als volledig nog staande weten te houden anno 2015

9/10

Olrik

Avatar

Erg duister deel uit de Harry Potter serie en een deel waar ik erg van genoten heb!
Het verhaal was erg geestig en goed weten te verfilmen en de personages zijn erg goed weten neer te zetten.
Het begin van de film was erg grappig al zeg ik het zelf en daarna werd de film algauw erg duister en kwam het verhaal en de sfeer die in de film zit een beetje kil en grimmig over wat me erg aansprak.
Een van mijn favoriete delen uit de Harry Potter serie waar ik erg van genoten heb!

7,5 / 10

JamesBond

Avatar

Geweldige film!

Vond dat er nog wel een Potter film vanaf kon, dus heb deze er vanmiddag even bij gepakt. Het is het derde deel uit de reeks, en vond hem persoonlijk één van de spannendste.

Bij deel twee werd de duistere toon al gezet, maar bij deze film is de duistere sfeer echt doorgedrongen. Wanneer wordt onthult dat Sirius Zwarts uit Azkaban is ontsnapt en achter Harry aanzit krijg je al gelijk een gevoel van spanning.

De Dementors uit de film zijn verschrikkelijke wezens! Zij waren volgens mij ook de reden dat ik de film niet in de bios durfde te zien (al kan ik me dat niet goed herinneren). Natuurlijk heb ik de film later wel bekeken, en dit was volgens mij mijn derde keer. Maar goed ik dwaal af, laat ik beginnen bij mijn volgende punt.

Alle scènes uit de film zitten goed in elkaar, er is een goede afwisseling tussen duistere scènes en humor. De scène in de Collectebus is bijvoorbeeld heel grappig, terwijl de scène bij het meer waar Harry en Sirius bijna sterven weer heel duister is. Zo gaat dat dus een beetje in de hele film, zonder van het verhaal af te wijken.

Harry, Ron en Hermelien zien er nu wel wat ouder uit dan in de eerste twee films. Zou eraan kunnen liggen dat tussen deel één en twee maar een jaar zat, en tussen deel twee en drie twee jaar. In elk geval heb ik daar een beetje opgelet, waardoor ik niet de indruk kreeg dat ze dertien waren. Dat is voor de rest van de film geen stoor punt, maar gewoon een punt terzijde.

Nadat Richard Harris overleed een week voor de première van 'The Chamber of Secrets' moest er natuurlijk een nieuwe Perkamentus gezocht worden. Ze hebben dat personage gevonden in Michael Gambon. Hij speelt hier een geweldige rol! Persoonlijk ben ik meer fan van de Gambon Perkamentus dan die van Harris maar dat komt waarschijnlijk door het feit dat Gambon in meerdere films zat dan Harris. De rest van de nieuwe en oude personages worden ook goed neergezet, Gary Oldman is perfect gecast in Sirius Zwarts, en ook Lupos en Pippeling zijn goed gecast.

John Williams is natuurlijk een meester in het muziek componeren en ook bij deze film laat hij dat opnieuw weten! De muziek in deze film(s) voegt bij elke scène wel iets van sfeer toe, het heeft altijd iets magisch..

De Harry Potter films zijn allemaal geweldig, en ook bij deze was het weer raak!

9/10

roobin_22

Avatar

Dit is echt de laatste film die ik van de potter-reeks ga kijken. Het wordt almaar slechter! Je zou verwachten dat je na een paar films het acteervak wat onder de knie zou krijgen maar dit is echt niet te geloven hoe slecht die lui spelen. Snape was in de eerste delen heel goed, heel kalm en geniepig, maar nu is ie een beetje hysterisch?! Perkamentus' rol is ook omgeslagen in een chagerijnige druktemaker en harry kan nog steeds niet normaal doen. Ik was tot triestheid toe een harry potter fan, waar ik vanaf ben gestapt sinds de films. Misschien moet ik de filmmakers hiervoor dan toch maar bedanken?

Jellinek

Avatar

Heb 'm nog niet gezien, ga ik wel binnenkort doen. Ik vond de vorige films wel okee, niet heel speciaal, maar de boeken hebben in de eerste 3 delen ook maar 1 verhaallijn, dus das dan te verwachten. Wel benieuwd naar de acteerprestaties van de kids Smiley face

Verder weet ik ook zeker dat ik me de eerste 10 minuten ga zitten ergeren aan de ondertiteling, waarin iedereen ineens anders heet en waarin dus woordspelingen zitten die niet in 't origineel zitten... Maarja :p

Bootje

Avatar

Het zijn puike boeken en gave films. Mijn vriendin is er helemaal wause van. Ik ben de boeken trouwens gaan lezen nadat ik me vriendin uit had gelachen, stom van me. Want daarna is mijn mening 180 graden gedraaid.

Deze wordt volgens mij echt onwijs gaaf. Lekker duister inderdaad en beter acteur werk van die persoontjes. Jammer alleen van de nieuwe Perkamentus. Niet dat het een slechte acteus is (integendeel) Maar ik haat het als er andere mensen voor eenzelfde rol worden gebruikt. Het kon natuurlijk niet anders na het verlies van de oude.