The Thin Red Line (1998)

Every man fights his own war.

Reviews (10)

MovieMazzter

Avatar

Om een niet geheel duidelijke reden had ik deze film nog nooit gezien. Bijzonder interessante film met een topcast, waar de (top)acteurs soms maar een kleine rol hebben overigens. Vrij lange film met veel soms wat zweverige overpeinsingen, afgewisseld met erg goede gevechtsbeelden vanuit het perspectief van de individuele soldaat. Je voelt de spanning soms in de huiskamer omdat je als het ware meekruipt in het hoge struikgewas. De waanzin en willekeur van de oorlog komt uitvoerig aan de orde. Een aanrader deze film en ik zal hem t.z.t. nog eens gaan bekijken. Voor nu een 8/10

Soap

Avatar

Ik ga niet proberen de reactie hierboven te quoten :P
Maar ja, om die redenen zou je de film inderdaad niet leuk kunnen vinden.

Maar ik denk dat juist het weglaten van die 'band' de hele punt van het verhaal is. Ieder soldaat vecht zijn eigen oorlog. Hij vecht dan misshien wel in een eenheid, maar als het er op aankomt is het altijd ieder voor zich vechtend voor zijn leven. Daarom zie je constant een ander soldaat en zie je ze bijna nooit meer terug.

Niet te vergeten dat dit een antioorlogsfilm is. Ik vond het een goeie zet om niet die band te creeeren en niet de oorlog goed te praten. Het zijn persoonlijke ervaringen/vragen waarom ze vechten en elkaar afmaken.

Uiteindelijk als je de film niet leuk vond, dan is dat jammer. Want de punten die ik hierboven noem zijn gewoon de 'gedachte' van het film, maar de film zelf is natuurlijk helemaal mooi (in mijn mening natuurlijk).

In ieder geval goed dat je het zegt, en dat er verschillende meningen zijn. (tja, die vergelijking met Das Boot, natuurlijk zijn het verschillende films, maar ze waren allebei de lange zit waard, in mijn mening :P)

Sasskia

Avatar

Nou nou nou zeg wat een lange zit.

Ik heb deze film al 3 keer in stukjes gekeken, nu had ik me voorgenomen om em echt van begin tot eind te kijken maar wat een saaie, doelloze, emotieloze, verhaalloze film zeg.

Met geen een van de personages kreeg ik ook maar enige band. Een klein beetje met Witt, maar dat was dan ook de enige kerel die ik een beetje leuk vond.

Iemand vergeleek hem met Das Boot, maar bij Das Boot (heb de hele serie gezien) zat ik zowat met tranen in de ogen toen de U96 zonk en de kapitein aan wal lag. In TRL heb ik geen dingen gezien die echt indruk op me maakten.

Een paar goede dingen: Nick Nolte die al spugend zijn orders door de telefoon schreeuwt deed ie goed. Maar ik snap niet waarom die ineens niet meer voorkomt in de rest van het verhaal. Ik snap sowieso niks van het verhaal, het eerste uur wordt er geroepen dat ze de berg niet vanuit de flank kunnen pakken en dan als Nick op de berg staat kan het wel. Nick zegt dat ze doorgaan nu het peleton het moreel heeft, de Lt geeft aan dat ie het een slecht idee vind, Nick doet het toch dus ik verwacht een mega-bloedbad en ze veroveren gewoon de hill zonder dat er een dooie valt aan US-zijde (tenminste dat gevoel kreeg ik).

Misschien dat ik al teveel oorlogsfilms heb gezien. De 'gore' is minder dan bij Saving Private Ryan, de psychose is minder dan bij Platoon en Apocalypse Now, de humor zit er niet in (een pluspuntje, anders krijgen we weer een Full Metal Jacket), er zit geen gevoel van eenheid in zoals bij Band of Brothers en Das Boot en als het over een morele boodschap gaat wordt ook de boot gemist (en ik denk eigenlijk niet dat er met deze film een echte moraal/boodschap is).

Ik vond het moeilijk om de film uit te kijken zonder weg te zappen bij de reclames. Ik schaal em wel hoger in dan Saving Private Ryan, want die film vond ik zo propaganda/pattriotistisch dat ik er ziek van werd.
Wat dat betreft zit deze film wel snor: geen 'we are Americans and we rule!' verhaal.

Ow nog een klein pluspuntje: 1 klein moreel iets zat er wel in, de kolonel Nick die nog nooit een oorlog heeft gehad, nu eindelijk zijn kans krijgt en daar al 'zijn' manschappen voor aan gort wil laten knallen. Goed punt maar Nick verdwijnt zoals gezegd en zijn belang is te klein.

Soap

Avatar

Ik kan begrijpen dat deze film misschien niet zo toegangkelijk is.

Maar het is wel een hele mooie film om drie uur naar te kijken. Het is misschien een slechte vergelijking, maar in mijn beeld staat het in de rij van The Pianist, Das Boot, 'The Good, the Bad, the Ugly' (western), in het feit dat ze allemaal 'langdradig' kunnen zijn, maar toch mooi en volop te genieten zijn.

Ik weet niet wie eerder had gezegd dat Thin Red Line een 'betere' film was dan Saving Private Ryan, maar ik ben het volkomen met hem eens Smiley face ;)

kazin

Avatar

DEZE FILM moet ik zeker zien!! Die staat nog niet eens in me Oorlogfilm collectie kastje.. Nu ik hier de reacties lees.. Is het nou een film die te waarderen is maar waar je met moeite naar moet kijken? Of is het een film die je niet hoeft te waarderen maar die je gerust nog 10 x achterelkaar kan kijken? Want als ik die reacties lees...
Maar ja..
De film duurt bijna 3uur.. Want straks is het een oorlogsfilm zonder enige actie ofzo

gunman

Avatar

Deze film is mijn absolute nummer 1, omdat ik het een hele mooie ontroerende film find. Vooral de cinematografie, mooie natuur en de muziek zijn geweldig. Het is eigenlijk ook niet eens een oorlogfilm (in ieder geval geen aktie-oorlogfilm), maar meer een drama dat zich afspeeltmet met als achtergrond oorlog. En met als statement dat oorlog het individu kapot maakt. Film laat meer de filosofie over het leven zien. Ieder keer als ik de film kijk raak ik ontroerd door de filosofische boodschap, het fantastische camerawerk en (voral) de muziek.

Eerlijk gezegd vind ik de movie GEWELDIG :W Smiley face

Glue

Avatar

Zeer indrukwekkende film. Jammer dat het dezelfde jaar uitkwam als Saving Private Ryan, die dan ook meteen de meeste aandacht trok. Ook bij de Oscars, geloof ik. Ik vind deze dan ook de betere van de twee.
Bij SPR zag hoe mensen op brute wijze opgeblazen werden en het lijden van de soldaten werd ook redelijk in beeld gebracht, maar mij raakte het niet zo erg als bij deze film.

"Are you righteous? Kind? Does your confidence lie in this? Are you loved by all? Know that I was, too. Do you imagine your suffering will be any less because you loved goodness and truth?"

Tampert

Avatar

Ik ben het niet helemaal mee eens, ik moet toegeven de film is langzaam maar de film kan mij wel raken.De eerste keren is het inderdaad verwarrend wie is wie met de soldaten helmen maar dat had ik de eerste keer dat ik saving private ryan ook.Geen film die het niveau van App now haalt maar wel een boeiende films als je er voor open staat en mischien nog een keer kijkt.

Zeurdoos

Avatar

Een trage, maar mooie oorlogsfilm waarbij de editor alleen af en toe wat onzorgvuldig in is wezen knippen waardoor het flink onduidelijk word op momenten. Ook zijn er voor een film gewoon teveel karakters die geintroduceerd worden en met een helmpje op is het moeilijk ze uit elkaar te houden. En toch is de film zeker niet slecht; het laat inderdaad goed de waanzin van de oorlog zien en de enorme bende die dat met zich mee brengt. Niet fysiek zoals in Saving Private Ryan, maar vooral mentaal. Vooral Nick Nolte en Sean Penn spelen erg goed, maar wat George Clooney hier moet is mij onduidelijk. En al helemaal waarom zijn naam op de cover staat, want meer dan 1 scene speelt ie niet, en hij speelt hem niet eens goed ....

[rating 3.5] (een 7½)

Het boek waarop deze film is gebaseerd is trouwens een echte aanrader en is een stuk duidelijker te volgen dan deze film.

Filmwolfje

Avatar

Ik probeer nog steeds te begrijpen wat zo goed is aan deze film, want ik snap het echt niet wat zo goed is aan deze film O+
...en ik vind cult-films meestal goed, zoals bijvoorbeeld 'Meet Joe Black' en die is ook langzaam... :?
Maar ik vind deze film echt irritant traag... en van iedere karakter hoor je op de achtergrond z'n stem die precies vertelt wattie op dat moment denkt; heel irriterend... ik bedoel... van een beetje acteur moet je toch van z'n gezicht kunnen aflezen of van z'n uitstralling zien wattie denkt... en er zitten toch een hoop goede acteurs... tjonge-jonge-jonge...
Deze film vond ik een verspilling van mijn tijd... :O