Taxi Driver (1976)

On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody.

Reviews (9)

Olrik

Avatar

Taxi Driver is voor mij nog steeds de beste samenwerking tussen Martin Scorsese en Robert DeNiro die elke keer weer als ik hem zie me nog steeds in z'n greep houdt!
De film is zo duister en grimmig, maar ook zo realistisch dat de film bij veel mensen hard aankomt en hun mening over allerlei zaken serieus aantast.
Travis Bickle is een personage dat te vergelijken valt met de ouderwetse versie van Kick-Ass, maar die bij mij toch wat meer indruk heeft achtergelaten dan onze groene superheld.
Geweldige performance van Robert DeNiro, maar ook van de jonge Jodie Foster en Harvey Keitel.

9,0 / 10

nilofarish

Avatar

Taxi Driver vertelt het verhaal van Travis Bickle. Travis heeft in Vietnam gevochten en hij heeft slaapproblemen. Hij woont in New York en neemt een baan als taxichauffeur aan. Hij heeft een oogje op Betsy, die voor een politieke partij werkt, en besluit haar mee uit te vragen. Travis heeft een hekel aan de pooiers,de prostituees en de criminelen die hij 's nachts op straat ziet lopen. Op een gegeven moment grijpt hij in, omdat hij genoeg heeft van al het schorem.

Robert DeNiro neemt in deze film de rol van Travis Bickle op zich en doet dat voortreffelijk. Als Travis is DeNiro apart, dromerig en rancuneus. DeNiro komt goed over als de getraumatiseerde taxichauffeur en zet een geweldige acteerprestatie neer. Hij lijkt vaak niet te beseffen waar hij mee bezig is en het is overduidelijk dat hij slaapproblemen heeft. Zijn personage ondergaat een grote verandering en DeNiro is de absolute uitblinker in deze film.
Jodie Foster speelt Iris, de twaalfjarige prostituee, en doet dat redelijk. Ze krijgt weinig screentijd en haar personage is behoorlijk naïef. Iris is in de prostitutie terechtgekomen en ze kan niet meer terug. Foster komt niet echt over als een prostituee en dat heeft vooral te maken met haar uiterlijk.

Taxi Driver heeft een grauwe jaren 70 sfeer en een aparte stijl. De film is geregisseerd door Martin Scorsese en hij laat een negatief beeld van het nachtleven in New York zien. Taxi Driver is een film over ergernissen, slaapproblemen, fouten, prostitutie en initiatief. Het verhaal is goed en de sfeer wordt voor een groot deel bepaald door de typische jaren 70 muziek. Scorsese speelt zelf ook mee en neemt de rol van een gestoorde klant op zich.
Taxi Driver wordt gedragen door het goede acteerwerk van DeNiro, de mooie sfeer, de verrassende wendingen en het goede verhaal. Scorsese heeft een klassieker gecreëerd! Zeker een van mijn all-time favorieten!!!

Polderkolder

Avatar

Knox, het is erger dan "hak op de tak", zijn hele gedrag wordt als onlogisch neergezet. In een rommelige wanordelijk klein kamertje heeft hij het over "de rommel moet weggespoeld worden", dan zegt ie dit over negers, vervolgens doet ie wat anders. Het is een emotionele chaos in zijn hoofd. Hij lijkt ook niet te beseffen wat ie zegt.

De vraag is nu: waarom is deze film zo gemaakt? Wij zijn allemaal wel eens onlogisch, maar hier worden records gebroken Smiley face

Zou de regiseur zich baseren op inzichten die hij verworven heeft in de omgang met "de zelfkant"? Zou hij een psychiater gesproken hebben? Zat hij in het leger en maakt een paar van deze mensen mee (slachtoffers van een oorlog)?

Vreemd genoeg breidt deze kijk op mensen zich ook uit naar anderen, eigenlijk bijna iedereen(?). Denk aan die verschikkelijke redevoering door die senator. :N
Alleen die "Secret Service"-lui zijn efficient....

Foster speelde op die jonge leeftijd al sterk (is eigenlijk te slim voor die rol), vraag me alleen af hoe ze in die pedorol is gesleept... waarom deed ze dat..

NB was deze film aanleiding voor de aanslag op Reagen?

Polderkolder

Avatar

:( Hmmmm, tsja, het is en blijft moeilijk echt aan te geven waarom een film "goed" is. Gewoon het verhaallijntje opsommen of zeggen dat een acteerprestatie geniaal is zegt mij niet zo veel; en dit is helaas wat iedereen doet, ook professionele tv-gidsen..

Kan het zijn dat deze film je echt beetpakt en je een bepaald milieu innig laat beleven, zoals geen andere film dat kan (?), en je tegelijk confronteert met onvermoede aspecten van jezelf?

Sjit.. zomaar een volzin er uitgegooid. 8-) Heb de film slechts 1x gezien (foster vind ik interessant). Ga nu zelf weer naar daze film kijken of bovenstaande volzin ergens op slaat... :}

Sai

Avatar

Over het einde:
Scorsese bedoelde het meer deprimerend; om te laten zien dat er in onze maatschappij zat mensen vrij rondlopen die net als Travis zijn, en ieder moment kunnen doorslaan.
Aldus het docu'tje op de DVD.

Ik vind het einde, ondanks de interessante achterliggende gedachte, niet helemaal werken, maar als je die laatste vier minuten even vergeet is Taxi Driver welhaast een perfecte film. [rating 5]

De ontbijt-scene met Foster en DeNiro is trouwens verschrikkelijk onderschat en gahwahldig. In geen andere film wordt op zo'n briljante manier een boterham bereid. Smiley face.

gielpeeters

Avatar

Yorin heeft een lekkere zaterdagavond/nacht met eerst Silence of the Lambs (9/10) en daarna Taxi Driver. Ik vond deze (geloof het of niet) de eerste keer echt vrij weinig aan. Of dit nu door de kwaliteit van beeld/geluid kwam (was een divx op een laptop) of door de film, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik m de tweede keer zó goed vond dat ik m MOEST hebben op DVD. Deze film is echt een topper! [rating 4.5] (wellicht komt er na de zoveelste keer kijken nog wel een halfje bij)...

WookieD

Avatar

Het spijt me, maar als filmcriticus moet ik toch zeggen dat hij me zeer tegenviel! Vooral na alle goede recensies op deze website! Als je even verder kijkt dat het feit dat de fil ui 76 komt, vind ik er te weinig verhaal in zitten en te langdradig! Ligt dit aan mij of zijn er meer mensen die dit vinden. Normaal ben ik het namelijk volledig eens met de recensies die hier te vinden zijn!!! :X

Erwie

Avatar

Een van de beste films ooit, zoals hierboven ook wordt gezet, en eigenlijk een film zoals een film hoort te zijn: communiceren met het publiek middels beeld en geluid, maar niet door gepraat of uitleg. Er wordt niet echt veel gesproken en toch weet je als kijker precies wat Travis doormaakt. Dat heerlijke langzame rijden door de straten, die impressies die je dan krijgt, de heerlijke muziek en het prachtige slot, alles is perfect aan deze film. Zondermeer De Niro's beste acteerprestatie.

ash_

Avatar

Wat mij betreft een van de beste films aller tijden. Travis Bickle (DeNiro) is een Vietnam veteraan die aan slapeloosheid lijdt en daarom als taxi chauffeur gaat werken. We volgen hem op wat feitelijk een afdaling in de hel van de straten van New York is. Hoe meer de eenzame Bickle geconfronteerd wordt met alle ellende om hem heen hoe meer dit hem beinvloedt.

Een zeer belangrijke film die je gezien *moet* hebben.

[rating 5]