Enemy at the Gates

Enemy at the Gates (2001)

A battle between two nations became a conflict between two men.

Reviews (8)

Banned

Avatar

Echt een flauwe en tenenkrommende oorlogsfilm. Het liefdes drama is te zoetsappig en slaagt in als een bom. De 'vriendschap' tussen Jude Law en die andere gast staat overeind als een aaneengeplakte tent op dennentakjes. Hun vriendschap is te ongeloofwaardig en het liefdes verhaal dat erin wordt gegooid doet je alleen maar meer zuchten. Het enige positieve aan de film zijn de scènes waar Jude Law en Ed Harris op elkaar mogen mikken als een schietkraam. Verder is dit een oorlogsfilm die gewoon zoveel mogelijk spektakel en heroische taferelen wil brengen om de doorsnee filmkijker mee te amuseren. Wel met oorlog hoe je het nu draait of keert kun je je niet amuseren. Zelfs niet de meest belachelijke seks scène in deze film ooit. Sinds wanneer praat iedereen over de hele wereld in Engels ? Nikita die vloeiend engels sprak zonder accent sloeg echt werkelijk alles en compleet ongeloofwaardig. Het leek wel een komisch bedoeld te zijn. 4/10 voor de spanning van de schietkraam scènes. aahja met deze film wordt nog een duidelijk hoe bijeengeraapt Avatar is. De muziek van James Horner lijkt van deze film vrolijk over gewandeld te zijn naar Avatar.

Franz

Avatar

Een van de weinige films waarin men laat zien dat er aan het Oostfront eigenlijk twee even foute regimes tegenover elkaar stonden, en dat de soldaten van beide partijen eigenlijk alleen maar hun plicht deden.
Alleen jammer dat ze het dan aan het einde toch niet kunnen laten om een van de twee hoofdrolspelers alsnog eventjes in een archetype smeerlap te veranderen zodat de “goeden” het toch nog van de “slechten” kunnen winnen.
Goede film, slecht einde.

Soap

Avatar

Hmm... De film schijnt een verkeerd beeld te geven over de slag van Stalingrad. Bekijk link:

A Foreignor will not notice, a Russian will not forgive

Misschien een beetje overdreven, zowel de artikel als de film zelf. Maar, inderdaad, als ik naar deze film kijk dan denk ik ook niet zo van "Goh, als ik een Rus was zou ik graag voor mijn vaderland (of Moederland of zoiets) gevochten willen hebben", het is volgens deze film alsof de Russische officieren geen hart hebben.
Maar ja, oorlog brengt het slechtste in de mens tevoorschijn, alle soldaten hadden het in de oorlog zwaar.

Filmfreak Leo

Avatar

Inderdaad een gruwelijke miskleun van een film. Op enkele redelijke sterke oorlogsscènes na een totaal ongeloofwaardig gekunstelde verhaallijn over dat twee snipers tegen elkaar ingezet zouden worden. Ik meen eens gelezen te hebben dat de gemiddelde levensduur van een sniper in stalingrad in de frontlinies zo'n 2 tot 4 dagen was... dus dûh, wat een film.

En dan inderdaad ook weer de verplichte liefdesrelatie, niet om een goede film te maken, maar om meer publiek te trekken om aan te verdienen. Dat zulk een soort films zulke hoge waarderingcijfers krijgen... je zou je mede-filmliefhebbers wakker willen schoppen, immers: zolang wij en masse films van zulk een laag niveau blijven bezoeken en waarderen, zolang zal de comercieele tak van hollywood niet geneigd zijn ons iets beters aan te bieden. 'If the money is coming in, who cares...' zei laatst een hoge studiobaas in interview met Larry King.

Ikzelf, werkzaam in het filmvak, vind het altijd zonde om te zien dat zovele miljoenen dollars gebruikt worden om zulke films te maken... ik en anderen met mij dromen van zulke budgetten.

Ik raad alle filmliefhebbers aan om bij Van Leest (sinds kort daar verkrijgbaar) voor 7 euro 'Cross of Iron' te kopen, een zeer realistische en indrukwekkende oorlogsfilm die zich afspeelt in de duitse frontlinies in rusland. Wanneer u die film kijkt en vergelijkt met dit sniper-vehikel, dan zult u begrijpen waar mijn scherpe tong vandaan komt.

Manuel Koonen

Avatar

Wie het spel Call of Duty: Finest Hour al eens heeft gespeeld zal vast en zeker een hele hoop gebeurtenissen die je te spelen krijgt in Call of Duty, terugvinden in de film Enemy at the Gates.

Een bekend voorbeeld: de aankomst in Stalingrad, wanneer de ene soldaat een pakje kogels krijgt en de ander een geweer. En de bekende sniper-rifle, die centraal staat in zowel deze film, als ook in het spel Call of Duty.

Soap

Avatar

(Sorry! :| Ik wist niet dat dat ook als spoiler telde. Ik ben hier nieuw)

Ok, misschien is het iets meer dan "Niets bijzonders", maar wat ik bedoel is dat ik niet zo'n gevoel kreeg als bij Apocalypse Now and Saving Private Ryan (en Band of Brothers als dat als film telt). Deze film voelde voor mij meer blockbuster-achtig. Misschien is Saving Private Ryan ook blockbuster-achtig, maar je kreeg meer gevoel van oorlog door al de emoties die erin plaatsvonden. Bij deze film is het zien van de gebeurtenissen in de strijd van Stalingrad zeker emotioneel, maar toch ontbreekt er iets. Ik kan het niet onder woorden brengen. Ok, dus iets meer dan 'Niets bijzonders', want het is tenslotte wel wat beter dan de gemiddelde film.
En als je van oorlog en actiefilms houdt moet je dit dus zeker zien!

P.S: Ik hoop dat ik weer niet iets verkeerd doe :P

CAGE

Avatar

Alles behalve niks bijzonders. Staat in de schaduw van veel andere bekendere oorlogsfilms zoals Full Metal Jacket, Saving Private Ryan, Apocolypse Now... Weet niet waarom ik hem wel zo bijzonder vind. Het heeft gewoon heel wat indruk bij me achtergelaten. Zonder veel moeite voel je je er betrokken bij. Op de manier hoe de schutter zonder enige toewijding zoveel levens wegneemt met zijn geweer. Als kijker hoop je gewoon dat ie op het eind krijgt wat ie verdient. Ik zou er zo veel over kunnen vertellen, maar vind er de woorden niet voor. Misschien heeft ie het verdiende cijfer gekregen. Ik zou hem wat meer willen opkrikken als ik kon. Mij beviel ie ietsje meer dan de 7,3. Maar das gewoon niet in punten te beschrijven.

Sauron

Avatar

Ik vond de scene waarin ze eerst naar stalingrad worden gebracht, en helemaal kapot worden geschoten om vervolgens het rode plein bestormen behoorlijk intens, dat is nog eens wat anders dat ohama beach, daar wonnen ze, hier gaat iedereen dood.

En ik denk niet dat ze dat liefdesverhaal weg hadden moeten laten, die zit daar op een goeie plek. De spanningen die daartussen gaan kon de film anders hadden laten lopen, het verhaaltje over majoor koning was anders ook zo voorspelbaar

[rating 4]