The Last Samurai (2003)

In the face of an enemy, in the Heart of One Man, Lies the Soul of a Warrior.

Reviews (7)

MovieMazzter

Avatar

Ik moet zeggen dat ik de film uiteindelijk erg vond meevallen. 2 1/2 uur is een lange zit en het tempo in de film is niet altijd even vlot. Dat laatste stoort echter niet. De beelden van Japan, de kostuums, de huizen en haar natuur zijn mooi. Het verhaal achter de strijd wordt niet echt benadrukt of uitgediept, wat ik een minpuntje vind. Dat een Amerikaan in Japan als Last Samurai de enig overlevende uit de veldslag (slachtpartij) moet spelen is natuurlijk erg overdreven, maar ingegeven door de gedachte dat het bioscooppubliek dat nu eenmaal wil. Ik ga niet zo ver het een meesterwerk te noemen. Daar vind ik de diverse ingredienten toch niet vernieuwend genoeg voor en is het geheel toch veel te voorspelbaar. Het is zeker wel de moeite van het bekijken waard. 7/10

Tarkus

Avatar

Dit is en blijft een meesterwerkje.
Het zijn vooral de kostuums en locaties die deze prent zo mooi maken.
Maar ook de cast doet het uitstekend.
De film duur bijna 2,5 uur, maar dat had gerust nog wat langer mogen duren, vervelen doet ie op geen enkel moment.
Topper !!

Commentaar 2005:
Ik heb lang geaarzeld eer ik de film aankocht. Maar ik heb er geen spijt van. Is de moeite waard. Verdiend zeker een 5. Is een prachtfilm.

GREAT martial art fan

Avatar

The last samurai is een prachtige film als je veel kent rond leer van de samurai dan zie je duidelijk in deze film bepaalde argumenten en tradities terug keren , dat vindt ik prachtig dat ze gehele cultuur rondt de samurai tonen en prachtig verfilmen

+ de film speelt zich af op mooie en spectaculaire locaties
+ de film kan je emotioneel heel goed raken
+ de gevechten en veldslagen zijn goed verfilmd en zijn spannend
en zo kan ik nog een tijdje doorgaan

conclusie gewoon een heel goede samurai film met ook een prachtige cruise die dat bijzonder goed doet

8.5/10

Almer

Avatar

Ik weigerde destijds om deze in de bioscoop mee te gaan kijken. Leek me weer zo'n typisch heroisch hollywoodverhaal, maar dan in Japan. Ik zat ernaast :} Heb de DVD inmiddels, en ookal ben ik niet persé fan van Cruise; Ik kan het wel met de meeste mensen hierboven eens zijn dat de film en de muziek prima in orde zijn. Trouwens redelijk wat extra's op de 2e disc Ook de deleted scenes van de onthoofdingen zijn wel grappig .

unrelated

Avatar

Dja,

Ik heb alleen gekeken naar de argumenten en conclusies. Die waren fout. Over je mening (die, neem ik aan, op eerdergenoemde conclusie steunt) heb ik het niet gehad, noch over de inhoud van de film (nogmaals: die heb ik niet gezien.)
Wat betreft ronin in dienst van de keizer: wederom abuis, verkeerd en fout...
Samurai waren in de eerste plaats in dienst van daimyo, die in naam van shogun toezicht hielden op disctricten. Sommige daimyo maakten misbruik door samurai (of ninja) zonder bevel van de shogun op andere daimyo af te sturen (om hun disctrict uit te breiden.) Als een daimyo vermoord werd, pleegden diens samurai, zoals het gebruik wilde, sepuku (harakiri.)
Toen het Tokugawa-regime een eind maakte aan dit geruzie door zelf hoofden aan te stellen per district, kwamen veel samurai zonder meester te zitten. Deze ronin werden veelal aan hun lot overgelaten en konden gaan freelancen als yojimbo, of illegale legertjes op poten zetten (zoals de Kabuki-mono.) Een dergelijke subversiviteit had niets met de keizer te maken, en ook niets met samurai (want de enige erkende samurai was het keizerlijk leger.)

Tenzij je argumenten hebt die uitwijzen dat bovengenoemde onjuist is, bestaan je laatste drie reacties toch echt uit klets (ik kan er in ieder geval niets anders van maken.)

Tsuentomo was trouwens mijn voorbeeld van een romantisering, niet van historische feiten. Je moet toch iets beter lezen. De Japanse geschiedenis idem dito...

Kentou... ;)

ps. en kijk uit voor SPOILERS in je reacties!

dja

Avatar

Mooie film. Zit goed in elkaar. Ook erg mooie gevechten (leuker dan in LOTR). Toch heb ik ook een aantal minpuntje:

De film is te commercieel en amerikaans:
- Gladiator: Romeins verhaal met Russel Crowe als de held.
- Last Samurai: Japans verhaal met Tom Cruise als de held.
- Alexander: Oost-Europees verhaal met Colin Farrel als de held. (later dit jaar in de bios)

Allemaal grote budget films met een verhalen die niet echt gebeurd zijn. In werkelijkheid waren de Samurai gewoon bloeddorstige krijgers die belasting ophaalden in arme Japanse dorpjes àla de methode beschreven in Robin Hood. De film is een fantasy. Het moet alleen verkopen.

Dus niet allemaal denken dat je nu meer over de geschiedenis van Japan weet!!

svw

Avatar

Erg mooie film, aardig verhaal, goed acteerwerk, precies genoeg humor en vooral een geweldig mooi decor. De film doet in veel opzichten denken aan The Patriot, gelukkig echter zonder die overdreven patriotistische instelling.

Enige minpuntje vond ik het einde, hij had net een minuutje eerder moeten eindigen, als de voice-over verteld dat niemand weet waar Nathan gebleven is, in plaats van dat je hem nog ziet terugkeren in het Samurai-dorp. Dit doet echter weinig af aan de rest van de film.
[rating 4]