The Bourne Identity (2002)

On June 14th, danger is Bourne.

Reviews (10)

MovieMazzter

Avatar

Laatst de vierde film met Matt Damon als Jason Bourne bekeken. Moet zeggen dat ik geen superfan van de reeks ben en dat ik niet opgewonden raak van een vervolg. Na jaren nu dus weer deel 1 gezien en zag dat ik op FT nog geen beoordeling en reactie had achtergelaten. Ook deel 2 moet ik maar weer eens bekijken (zelfde verhaal, geen FT reactie en beoordeling). De hernieuwde kennismaking met het begin (want dat was het wel na vele jaren) is mij eigenlijk goed bevallen. Je wordt vanaf het begin meegezogen in het verhaal en de mysterie en dat pleit voor het scipt en uiteraard ook voor de acteurs. De actie is goed en niet overdreven. Het plaatje past en Matt Damon is uiteraard wel op zijn plaats in deze rol.
Met de ogen van nu komt het soms wel wat onrealistisch over (ongestoord Frankrijk rondrijden in die mini, de wijze hoe hij uit die ambassade ontsnapt zonder dat dat direct via camera's of een alarm wordt opgemerkt). Dat zou anno 2018 toch echt anders moeten.
Samenvattend een goed verhaal, goed acteerwerk en voldoende actie en spectakel op zijn tijd dat wel. 7/10

Secret1994goesFilm

Avatar

Bourne Identity (2002)
Het begin van de verfilming van de Bourne Triology.
Ik ga niet beginnen vergelijken met het boek... want daardoor zou de film zijn meerwaarde verliezen.
Bourne Identity is een sterk begin van Matt Damon die niet weet wie hij is en er kost wat kost achter wil komen terwijl hij wordt gevolgd door moordenaars.
Toen ik jonger was snapte ik geen zak van de film en was het meer gepraat met hier en daar eens een vette actiescene... Maar nu passen alle puzzelstukjes Smiley face
Actie zit sterk in elkaar. Al vind ik dat de finale met de 'JUMP' weggelaten mocht worden... Ze konden de finale ietsje langer en realistischer maken voor een Bourne Smiley face
8.7/10

Moviespecialist

Avatar

Toen ik The Bourne Identity voor het eerst op tv zag werd ik meteen meegezogen in het spannende verhaal dat me tot het einde niet los liet. Ik besloot toen om een paar maanden later The Bourne trilogie te kopen en ze een voor een te bekijken. The Bourne Identity (het eerste deel in de serie) is een absolute top film met een geweldig meeslepend en verhaal dat tot de laatste minuut boeit!!!! Ook de hoofdrol door Matt Damon als Jason Bourne is sterk en overtuigend.
Als je deze snelle actiefilm nog niet hebt gezien raad ik je beslist aan om deze en zijn opvolgers zo snel mogelijk te gaan kijken!

Tarkus

Avatar

Opnieuw bekeken op Blu-ray, het is en blijft een prachtige film met een uitstekend scenario.
Deze versie op blu-ray heeft vooral op het gebied van geluid een geweldige boost gekregen, waardoor de film in zijn geheel nog beter overkomt.
Het is en blijft een van de beste films die ik in de laatste 15 jaar heb gezien.

Commentaar 2010:
Uitstekende film is deze eerste uit een reeks van (voorlopig ?) 3.
Het personage Jason Bourne heb ik leren kennen uit een eerdere film, met Richard Chamberlain in de hoofdrol, en ook die film was prima, maar Matt Damon geeft het personage toch nog iets meer inhoud.
Neem daarbij een fantastische Franka Potente, die ondertussen ook al een en ander heeft bewezen in zowel Duitse als Amerikaanse producties en je hebt een prima hoofdcast voor een spannend verhaal, boordevol actie en intriges.
Het is niet de eerste maal dat ik deze film zie, maar het is wellicht ook niet de laatste maal.. een topfilm is dit !!

Tarkus

Avatar

Uitstekende film is deze eerste uit een reeks van (voorlopig ?) 3.
Het personage Jason Bourne heb ik leren kennen uit een eerdere film, met Richard Chamberlain in de hoofdrol, en ook die film was prima, maar Matt Damon geeft het personage toch nog iets meer inhoud.
Neem daarbij een fantastische Franka Potente, die ondertussen ook al een en ander heeft bewezen in zowel Duitse als Amerikaanse producties en je hebt een prima hoofdcast voor een spannend verhaal, boordevol actie en intriges.
Het is niet de eerste maal dat ik deze film zie, maar het is wellicht ook niet de laatste maal.. een topfilm is dit !!

thees

Avatar

Dan maar in omgekeerde volgorde kijken, ben zaterdag naar Ultimatum geweest (wat een gave film ook! :W).

Had geen tijd meer om identity en supremacy vooraf te kijken, maar was ook niet nodig, ook al had ik die eerste 2 al weer een tijd geleden gezien, ik zat zo weer in het verhaal.

Erg knap, dat ieder deel nog beter is dan z'n voorganger, m.i. dan. En ja, vergeleken met Jason Bourne is die James Bond echt een mietje >Smiley face

zinkstar

Avatar

Heerlijke film om nog eens te kijke :+
echt gewoon verhaal ipv klucht met veel actie
ik zie wel dat mensen hier deze film beter vonden dan het vervolg, terwijl ik "supremacy" vetter vond!
in deze film is et telkens kwartier verhaal 5 min actie
wel spannend zoals ik al zei maar supremacy heeft nog meer functionele actie te bieden dat toch nog hoort bij het verhaal+er was nog 1 constante nemesis: Karl Urban als "Kirill" en geen 4 0f 5 over het verhaal verspreide tegenstanders, ik vond dat spannender T+)
maarja dat is maar mijn mening

Steve Harwin

Avatar

Deze film deed voor de verandering eens niet onder voor het origineel. Desondanks vind ik hem ook niet echt beter. Het is gelikter, vlotter, moderner en meer een actiefilm.
Helaas heeft deze prima film een zeer matige opvolger gekregen, hetgeen niet al teveel beloofd voor nummer 3 die in aantocht is.

Maar wat me wel verbaast is dat deze film de film van de dag is en niet Stanley Kubrik's 'eyes wide shut' die vanavond op Veronica te zien is. En dat filmtotaal deze film niet eens vermeldt

3 strikes

Avatar

Aangezien ik de boeken van Ludlum niet te harden vind, heb ik in eerste instantie deze verfilming overgeslagen. Achteraf onterecht, want wat mij betreft is dit een heerlijk strakke thriller.
Matt Damon is verrassend goed en komt als geheim agent zeer naturel over. De actiescenes zijn hard, direct en een stuk geloofwaardiger dan in de meeste actiefilms van de afgelopen jaren. Waarschijnlijk omdat er nauwelijks sprake is van digitale special effects en alles op de "ouderwetse" manier is gemaakt.
Het tweede deel, The Bourne Ultimatum is, helemaal verrassend, minstens zo goed.
Even o.t. ik vermoed (en hoop) dat de nieuwe James Bond, Casino Royale, zwaar is geïnspireerd door deze twee films qua aanpak.

cazoo

Avatar

Een 7.3?! Ben ik dan de enige die het boek gelezen heeft? Deze film is "gebaseerd op het boek", tenminste als je dat predikaat verdient wanneer je je baseert op de gegevens op de achterflap. In het boek is Marie bijvoorbeeld nu niet bepaald een gesjeesde hippie, maar doktor in de economie met een hoge positie bij de Canadese overheid. En zo wordt er wel op meer punten nodeloos van het oorspronkelijke verhaal afgeweken.

Maar goed, ik weet dat dat nog niets zegt over de kwaliteit van de film, maar kom op Mat Damon als meest onwaarschijnlijke Jason Bourne ooit. Die jongen heeft nog niet eens baardgroei en doet dan ook in niets denken aan de geharde speciaal agent waar ie voor moet doorgaan. Ik heb echt geprobeerd om in de film te komen, maar dan liep hij weer een shot in en zat ik met mijn hoofd te schudden.