Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)

The force will be with you (re-release)

Reviews (8)

Frietgezicht

Avatar

Best pijnlijk om na The Force Awakens deze film te kijken.
Natuurlijk blijft dit jeugsentiment en zal het altijd zijn charme houden maar de indruk die in die tijd gemaakt heeft blijft vandaag de dag niet overeind.

Het hoofdkarakter Luke is een matige rol van Mark Hamill die met zijn kikkerkop acteert alsof die vakken zat te vullen in de supermarkt en gevraagd werd voor deze rol.
Het verhaal heeft allemaal weinig om het lijf.
Een Death Star vernietigen die een ingang vrijgelaten heeft zodat die makkelijk te vernietigen is. In Rogue One speelt de architect van de Death Star toch een rol?Zeker de broer van Jar Jar.'

Alles leidt eigenlijk naar een saaie finale. Pijnlijk om die stormtroopers te zien schieten. Alles mis en de good guys steken ook soms een gang over alsof ze weten dat ze toch niet geraakt worden. Lijkt wel een comedy. Dan heb je nog die scene in die vuilkoker. Luke wordt onder water getrokken door een beest die niks doet en vervolgens verdwijnt dat beest ergens heen voor de muren die bij elkaar komen waar de helden blijkbaar niet heen kunnen.
Dan een lachwekkend gevecht tussen Vader en Obi die je echt met een biertje op moet kijken. Ik denk dat als Darth Maul dat gezien had hij lachend was weggelopen.

Oh en als toetje een saai ruimtegevecht zonder spanning met personages die sterven die we niet eens kennen. Als je dan nog wakker bent heb je een film vol geschiet dat niemand raakt en slechte dialogen overleeft.

Maar ik geef een 6 omdat het Star Wars blijft en ik vroeger als kind met meer plezier er naar keek. Het blijft vermakelijke onzin met een bepaalde sentimentele waarde.

Glennekeeeee

Avatar

Naar aanleiding van Star Wars: The Force Awakens speelt de Vlaamse zender 4 alle reeds verschenen Star Wars-films af in chronologische volgorde. De Vierde in rij was dus A New Hope en dé film die ons tot vandaag de Star Wars-wereld gegeven heeft. Ondanks ook hier de regie van George Lucas werd deze film véél beter ontvangen dan de prequels en daar is zeker iets van waar, hoewel A New Hope mij niet meer kon bekoren dan Revenge Of The Sith.

En je merkt ook wel héél hard dat George Lucas ook hier aan het roer stond. Mensen die de overvloed van R2D2 en C3PO's (geslaagde) pogingen tot grappig zijn al niet graag hadden in de prequels hebben in deze eerste van de originele trilogie hetzelfde aan hun broek. De film volgt hun personages in dit deel dan ook nauwgezet. Maar door hun te volgen merk je ook wel foutjes in de links van de prequels naar deze trilogie. Zo weten C3PO en R2D2 blijkbaar niets meer van de prequels: personages en plaatsen die in de prequels van belang waren zijn volkomen vreemd voor hun. Nu kan hun geheugen inderdaad gewist worden en zal dit ook het geval zijn, het toont toch enkele zaken dat George Lucas de originele trilogie niet te goei heeft bekeken terwijl hij de prequels aan het schrijven was.

A New Hope is duidelijk een soort 'origin' story. De film start heel traag en laat ons de personages stuk voor stuk kennen. Het is dan ook vooral genieten van de mooie werelden en nog steeds verrassend sterke effects (nu weet ik niet zeker of VIER de herwerkte versies of originele exemplaren toont) die zelfs bij momenten effects van de Prequels overstijgt. Op actie is het dan ook best lang wachten maar eens Ford zijn intrede doet en men op avontuur vertrekt valt de actie nooit meer stil hoewel die niet allemaal even vermakelijk is. De schiet-scènes worden nogal snel repetitief en waar in de prequels het gevecht tussen Obi Wan en Anakin wel vermakelijk was (hoewel belachelijk in uitslag en vooral manier waarop) is hier het Jedi-gevecht eigenlijk wel zeer belachelijk. Statisch zonder beweging en dat zorgt toch voor een opdoffer voor een gevecht dat eigenlijk de basis vormde voor een hele prequel trilogie. De finale in zijn geheel is dan weer wel zeer vermakelijk en zorgt voor een mooie apotheose die inderdaad doet snakken naar meer.

Over de cast kunnen we redelijk duidelijk zijn. Die is in zijn geheel beter dan in de prequels, mede door ook betere dialogen en vooral wat meer pit in de dialogen. Ook blijven de personages nog in mysterie omdat ze in het verhaal gedropt worden en ze eigenlijk gedragen worden door de actie wat het vergemakkelijkt. Toch moet me 1 ding van het hart. Hayden Christensen kreeg (redelijk terecht bij momenten) bakken kritiek als Anakin Skywalker en zorgde ervoor dat zijn personage en de films eigenlijk soms enorm wankelden. Op zich kan ik mij vinden in die redenering aangezien Christensen zeker geen oscartalent was en soms inderdaad nogal zwak acteerde, al kwam dit volgens mij ook door de gebrekkige voorgeschotelde dialogen. Maar als Christensen werd bekritiseerd vind ik persoonlijk dat Mark Hamill minstens evenveel kritiek zou mogen krijgen. Als Luke Skywalker acteert hij even houterig en zijn de emoties en uitdrukkingen die hij wil tonen vaak meer lachwekkend dan doeltreffend. Al een geluk dat de dialogen hier sterker zijn waardoor vooral door de aanwezigheid van Ford en Fisher die zwakheid minder opvalt.

Star Wars: A New Hope is een vermakelijke blockbuster met dank aan een zeer sterke tweede helft van de film die actie perfect in balans brengt met het verhaal na een aardige introductie van de Star Wars wereld gedragen door nog steeds overeind blijvende Special Effects.

8/10

Olrik

Avatar

Heerlijke Sci-Fi waar ik nooit genoeg van krijg!!!! :E
George Lucas heeft met de ENIGE eerste drie delen van Star Wars erg goed werk weten te leveren en vele Star Wars fans weten te creëren.
Darth Vader is beslist een van de beste bad-guys uit de gehele filmgeschiedenis met een onvergetelijke stem.
Ik weet niet echt wat ik nog zou moeten zeggen voor een film waar alles al is voor gezegd, maar mocht je Star Wars nog niet hebben gezien raad ik je meteen aan om de eerste drie delen aan te schaffen!

8,0 / 10

jaime91

Avatar

De film waarmee deze epische reeks begonnen is. Hij is inmiddels al meer dan 30 jaar oud en dat merk je ook wel een beetje, A New Hope begint namelijk vrij traag en voor de jonge mensen onder ons kan dat misschien nogal tegenvallen. Alleen heeft Star Wars zo ontzettend veel te bieden, is de wereld zo ontzettend sterk, de verhaallijnen zijn zeer goed geschreven en uitgewerkt, de personages zijn top en er zit ook nog een vleugje humor in.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, de Star Wars Saga bevat de beste en meest legendarische badguy ever namelijk Darth Vader. Vanaf het eerste moment dat hij verschijnt weet je al direct dat je niet met hem moet sollen. En dat is zeer bijzonder omdat Darth Vader totaal geen mimiek uitstraalt, en toch weet hij grotendeels dankzij de fantastische goddelijke stem van James Earl Jones gezag en gevaar uit te stralen.

Over de kritiek die Mark Hamil (Luke Skywalker) krijgt kan ik mij wel een beetje vinden. Hij acteert inderdaad misschien wat houterig, maar tegelijkertijd is dat ook wel een beetje de bedoeling. Luke hoort namelijk een beetje een sulletje te zijn, die naderhand de held wordt wat niemand van hem verwacht. Ik vind hem in The Empire Strikes Back en vooral in Return Of The Jedi al veel volwassener en veel minder knullig dan in deze film, hij maakt echt een indrukwekkende ontwikkeling door gedurende deze trilogie. En dan nog even over Han Solo (Harrison Ford), dat is toch wel een van mijn favoriete personages omdat hij kort gezegd ontzettend badass is! Hij is de man der mannen. Hij duld geen tegenspraak, geen gelul doet het puur voor het geld niets meer niets minder. En hij is een mercenary/soldaat/smokkelaar en als je als man deze film(s) kijkt dan wil je of een Jedi zijn, of een smokkelaar.

Het klinkt misschien alsof hij een ontzettende lul is, alleen maakt ook hij een ontwikkeling door en daarom vind ik hem zo tof. Je mag best een lul zijn in het begin van een film of een reeks, zolang je op het eind maar inziet dat het ook anders kan.

Nu wil ik ook nog even ingaan op de special editions die er zijn verschenen van deze reeks. En de afschuwelijke debiele veranderingen waar George Lucas verantwoordelijk voor is. Om te beginnen, de confrontatie tussen Han Solo en Greedo en het gezeik wie er nou eerst schoot. In de nieuwe versies schiet Greedo namelijk eerst, wat nergens op slaat. Waarom moet dat verandert worden?? O+ Waarschijnlijk was er een grens, en gaat het te ver als je een bounty hunter onder de tafel neerschiet, of kan je dat toch niet goed praten ofzo,ik blijf het debiel vinden. Ook zie je in de nieuwe versies Jabba The Hut en Bobba Fett in deze film al verschijnen, in een gesprek met Han Solo. Die scene was oorspronkelijk gefilmd, er toen weer uit gehaald voor de oorspronkelijke biosversie, en er dus nu weer ingestopt. Wederom een ontzettend domme en debiele keuze! Jabba The Hut maakte namelijk als personage zo ontzettend veel indruk omdat er constant over hem gepraat werd en iedereen bang voor hem was. Je zag hem pas voor de eerste keer in Return of The Jedi, en daarvoor zat je je constant af te vragen wie nou die Jabba The Hut was. Het was bijna een soort van cliffhanger, alleen werd die nu jammer genoeg veel te vroeg onthuld in een scene die er totaal niet toe doet.

Maar laat ik positief eindigen, Star Wars A New Hope is gewoon episch! Hij moet even op gang komen, maar als je hem die kans geeft dan krijg je daar ook iets prachtigs voor terug. En FUCK George Lucas met zijn zogenaamde verbeteringen, Star Wars is en blijft mijn favoriete filmreeks EVER!!! :W :W :W :W

Tarkus

Avatar

Aan mijn eerste commentaar heb ik totaal niets toe te voegen bij het opnieuw bekijken van deze film.
Alleen dat deze versie wat geluid en beeld betreft alweer een fantastische upgrade heeft gekregen.

Commentaar 2008:
Vierde film uit de reeks van zes, maar deze film is ook als eerste verschenen, en is volgens mij een van de betere uit de reeks.
Veel zal er ook met te maken hebben dat we met deze prenten al enkele jaren vertrouwd zijn, maar de vernieuwde versies hebben toch wel pluspunten.
De special effects die er later aan zijn toegevoegd bijvoorbeeld geven de film toch een meerwaarde.
En dan ook de acteerprestaties, die ik ook stukken beter vind dan in de 3 prequels. Vooral Harrison Ford en Sir Alec Guinnes zijn voortreffelijk in deze prent.
Het was alweer enkele jaren geleden dat ik deze film nog had gezien, en het was ook mijn eerste keer dat ik de vernieuwde versie ervan zag, en het is me zeer goed bevallen.
Een aanrader alweer !!

EpicMovies

Avatar

Heb de eerste 3 gezien, maar 4,5 en 6 niet!! Eigenlijk kijk ik geen films die meer dan 30 jaar terug zijn gemaakt!! Want zoals je ziet zijn die film vergeleken met wat je nu gewend bent heel erg bagger!!

natuurlijk zijn er uitzonderingen!!

maar ik kijk deze SW4, omdat ik wel wil weten hoe het verder met het verhaal afloopt na SW3!

Maar ik zie wel of ik m blijf kijken vanavond, of dat ik afhaak door de ''coole special effects'':P

Luuk

Avatar

Deel vier, (a new hope dus) vind ik toch wel de minste van de originele trilogie, vooral door het abominabele acteerwerk van Mark Hamill, in de andere 2 films doet hij het een stuk beter, maar eigelijk blijft Harrison Ford de ster van de film. En ik blijf het zeggen; Was die kloteWoekiee Chewbacca direct in het begin maar afgeknalt door een stel stormtroopers ofzo want ik erger me altijd dood aan die harige schreeuwlelijk.

Holla

Avatar

Ik denk dat juist veel mensen blij zijn dat deel IV wordt uitgezonden ipv. deel I, Pieternel. Delen 4 tm 6 worden nog steeds bij de beste sf films genoemd, terwijl deel 1 en 2 toch minder goed ontvangen werden. Ik ben persoonlijk iig blij dat deze weer eens op de tv is en dan later op de avond ook nog requiem... als ze deze programmering nou eens zouden doorvoeren in de winter... als ik niet op het terras wil zitten!