Zijn we klaar met de films van Marvel of zijn we simpelweg ongeduldig?

Zijn we klaar met de films van Marvel of zijn we simpelweg ongeduldig?

Het Marvel Cinematic Universe wordt vooral onduidelijk waar het allemaal naartoe gaat.

De superhelden van Marvel domineren al ruim 20 jaar de wereldwijde bioscoopzalen. In 2000 kregen we van 20th Century Fox en Marvel Entertainment de film X-Men en deze week debuteerde The Marvels. De Marvel-hype lijkt al eventjes op zijn retour, of is er iets anders aan de hand?

Sinds 2000 verschenen er ruim zestig films en tal van tv-series en andere producties gebaseerd op de stripboeken van Marvel Comics. Van de films maakt circa de helft deel uit van het Marvel Cinematic Universe (MCU). Daarnaast zagen we meer dan 10 films in het X-Men Universe en er waren meerdere films over Spider-Man.

Hoogtepunten
In 2019 werd het absolute hoogtepunt behaald met Avengers: Endgame die zelfs de box office-koning Avatar aan het wankelen kreeg. Maar liefst tien films haalden meer dan $1 miljard op.

Maar dit enorme succes van het Marvel Cinematic Universe kan ook de doodsteek betekenen voor het subgenre. De Infinity Saga-verhaallijn rond de Avengers, Thanos en de Infinity Stones werd met Endgame afgerond en afgelopen jaren lijkt Marvel Studios op zoek naar een nieuw, vergelijkbaar fundament.

Gretig
De zoektocht lijkt te zijn ontstaan door de gretigheid van Marvel Studios en moedermaatschappij Disney. Na Endgame kregen de fans een enorme worst voorgehouden. Ieder jaar zouden er vier bioscoopfilms verschijnen en minimaal evenveel series op Disney+.


Vlak na deze onthulling zorgde de coronacrisis in 2020 voor een enorme vertraging. Productieprocessen werden verstoord en vervolgens gehaast weer opgepakt en de volgorde van verschijning werd anders dan gepland. En recent gooide de stakingen in Hollywood roet in het eten.

Sneller
Marvel Studios neemt daarnaast minder tijd om het nieuwe grotere verhaal te vertellen. De Infinity Saga verscheen van 2008 tot en met 2019, terwijl de nieuwe Multiverse Saga-verhaallijn gepland stond van 2020 tot en met 2025. Door alle vertragingen is dat nu van 2021 tot en met 2027.

En er verschijnt duidelijk meer. Tot en met Avengers: Endgame bouwde de filmreeks in 22 delen redelijk overzichtelijk op tot afronding. Sindsdien zijn er al 10 films, 9 series, 2 animatieseries en 2 specials verschenen in Phase 4 en 5 en we weten nog steeds niet of die Kang the Conqueror het echte kwaad is van de Multiverse Saga.

Multiverse of Madness
Voor heel wat die-hard Marvel-fans is de film Doctor Strange in the Multiverse of Madness een van de betere in de huidige reeks, samen met de serie Loki. Die producties geven een duidelijke richting aan de nieuwe saga.


Voor de oplettende kijkers mag het ondertussen duidelijk zijn dat series als Ms. Marvel en Secret Invasion en de film The Marvels vooral een speelveld creëren voor de X-Men en dat er uiteraard heel wat producties zijn om nieuwe personages te introduceren zoals Shang-Chi, Hawkeye en Thor: Love and Thunder, in de vorm van toekomstige schurken en jonge en meer volwassen potentiële Avengers. Maar er heerst ook onduidelijkheid in het Marvel Cinematic Universe.

Ongeduldig
Wat moeten we namelijk met series als The Falcon and the Winter Soldier, Moon Knight, She-Hulk en het aanstaande Echo en films als Black Widow, Guardians of the Galaxy Vol. 3 en het moeilijk te plaatsen Eternals? En dan is er ook iets compleet anders: Sony's Spider-Man Universe (SMU). Films als Venom en Morbius, die weinig te maken hebben met het Marvel Cinematic Universe, zorgen voor nog meer onduidelijkheid.

Hierdoor lijken de Marvel-films en series van met name Marvel Studios een rommeltje waar alleen de fans van de comics en Wikipedia nog iets van snappen. Het grote publiek snakt vooral naar duidelijkheid, en worden daardoor steeds ongeduldiger. Gezien de mindere ontvangst en dalende omzet en kijkcijfers lijkt een deel van het publiek dat stations al gepasseerd.

Multiverse is een "vervolgfilm"
Ondanks dat Marvel Studios een nog grotere uitdaging dan de Infinity Saga is aangegaan en Sony met een tweede Marvel-universum komt, lijkt de Multiverse Saga vooral op een "vervolgfilm" van de Infinity Saga. Want het vervolg is in de meeste gevallen minder succesvol dan het origineel.


We bevinden ons nu in de "tweede akte" van de Multiverse Saga en Marvel Studios lijkt daar nu echt de tijd voor te nemen. In 2024 verschijnen alleen Deadpool 3 en de Marvel Spotlight-series Echo en vermoedelijk de meer losstaande series Agatha: Darkhold Diaries en Ironheart.

Klaar met Marvel?
De gedwongen rustpauze in 2024 komt voor alle partijen als geroepen, Het grote publiek ziet door de bomen het bos niet meer en Marvel Studios zal alle zeilen bij moeten zetten om de plannen recht te trekken. De grote uitdaging voor de studio is om de rest van die "tweede akte" en zeker in de aankomende "derde akte" van de Multiverse Saga te concretiseren, zodat de opbouw naar Avengers: Secret Wars (2027) net zo'n succes realiseert als Endgame dat deed in 2018 en 2019.


Ps. Het is dan uiteraard te hopen dat de 2024-films Madame Web, Kraven the Hunter en Venom 3 van Sony Pictures een beetje te pruimen zijn. Ze kunnen namelijk behoorlijk wat onduidelijkheid met zich meebrengen. De SMU-vertakking van het MCU is overigens het gevolg van de eigen gretigheid van het Marvel Studios. In 2015 sloot de studio een deal over Spider-Man met Sony Pictures.

In beeld gebracht
Klik hier voor een vergroting van onderstaande afbeelding waarin een fan een poging heeft gedaan om uit te leggen hoe het MCU eruit uitziet en waarschijnlijk uit gaat zien tot en met Avengers: Secret Wars, de rebootfilm van het MCU?

Bekijk de afbeelding
Bekijk de afbeeldingOf is het allemaal snel voorbij?
'Ant-Man' en 'The Flash' luiden het definitieve einde van de superheldenfilm in: flops volgen elkaar op


NieuwsFilm

meest populair