Deze Nederlander is groot in Hollywood en bijna niemand kent zijn echte naam

Deze Nederlander is groot in Hollywood en bijna niemand kent zijn echte naam

Waarschijnlijk ken je deze succesvolle Nederlandse artiest wel, maar nog niet van zijn geweldige filmmuziek.

Je zou het haast vergeten, maar er zijn voldoende mensen die niet op het witte doek verschijnen, maar wel erg belangrijk zijn voor de productie van een film. Tom Holkenborg is er één van.

Deze DJ, componist en producer, beter bekend onder zijn artiestennaam Junkie XL, weet Hollywood namelijk te veroveren met zijn muziek voor onder meer Kingdom of Heaven.

Tom Holkenborg
De in Lichtenvoorde geboren Holkenborg is onder het algemene publiek in Nederland voornamelijk bekend van zijn hits onder de artiestennaam Junkie XL. Maar buiten Nederland is hij nog veel succesvoller.

Zijn grote doorbraak gebeurde toen niemand minder dan Hans Zimmer aan Holkenborg vroeg om samen met hem de filmmuziek voor Kingdom of Heaven van regisseur Ridley Scott en later Man of Steel te componeren.

Actiefilms
Sindsdien maakt Junkie XL voornamelijk onvergetelijke klanken voor actie- en sciencefictionfilms. Zo zullen voor velen de filmmuziek van deze films onvergetelijk zijn: 300: Rise of an Empire, Divergent en Mad Max: Fury Road.


Voor Holkenborg waren het componeren van de muziek voor de Marvel-superheldenfilm Deadpool en de spannende sciencefictionfilm Batman v Superman: Dawn of Justice belangrijke mijlpalen.

Pittig
Beide films kwamen uit in 2016 en Batman v Superman: Dawn of Justice maakte hij samen met Zimmer in zijn eigen studio in Hollywood.


Toch had Junkie XL de meeste moeite met het maken van de soundtrack voor Deadpool. Holkenborg gaf naar eigen zeggen aan dat het componeren voor deze film één van de moeilijkste klussen uit zijn carrière was. Toch droeg hij zonder meer bij aan het succes van de films.

NieuwsFilm

meest populair