Nieuwe aanpak van Marvel Studios zet druk op aankomende MCU-films 'Blade' en 'Fantastic Four'

Disney wil focussen op wat al werkt, en niet zomaar risico's nemen.

Auteur:
Het lijkt erop dat Disney de problemen met het Marvel Cinematic Universe probeert aan te pakken. De recente films zijn niet echt in de smaak gevallen bij fans ofwel critici, en volgens 'the House of the Mouse' zou dat weleens te maken kunnen hebben met de grote toestroming van nieuwe personages.

Volgens Disney CEO Bob Iger focust Marvel Studios vanaf nu daarom meer op "sequels en franchises." Hij vult aan: "Ik denk gezien de omgeving en gezien wat er nodig is om mensen uit hun huis te krijgen om een film te zien... dat leunen op bekende franchises eigenlijk slim is."

Een juiste conclusie?
Deze aanname is niet heel gek. Het grootste succes van Marvel kwam namelijk met de laatste Avengers-film, Endgame, en dat is de bekendste franchise die de studio heeft. Het imago van de studio is in recente jaren gedaald, en daarin hebben we juist veel projecten gezien met nieuwe personages.

Toch zijn er ook kanttekeningen bij te zetten. Zo is er veel kritiek geweest op vervolgfilms zoals Ant-Man and the Wasp: Quantumania en Thor: Love and Thunder, en was franchise-film The Marvels zelfs de grootste flop die het MCU ooit heeft gehad.

Druk op nieuwe films
Maar Disney lijkt vastberaden, en dat betekent dat er nu veel druk komt te liggen op de volgende films met geheel nieuwe personages. Op dit moment heeft Marvel er twee in het vooruitschiet: Fantastic Four en Blade.


Die twee films gaan extra hard moeten presteren om zichzelf te bewijzen. Voorheen heeft Marvel een franchise nog weleens ruimte gelaten met de eerste film (zo werden de eerste Thor en Captain America niet super ontvangen), maar wellicht ligt dat nu toch anders.

Lastige producties
En makkelijk gaat dat niet zijn. Fantastic Four is al eens van regisseur veranderd en heeft nog steeds geen bevestigde cast buiten Pedro Pascal. Gelukkig begint de film wel al binnenkort met draaien.


Bij Blade heeft zich zelfs een heus drama achter de schermen voltrokken. Ster Mahershala Ali verliet de productie herhaaldelijk bijna door allerlei tegenslagen, waaronder een script dat niet goed zat en een regisseur die wegging. In december gaf de acteur echter wel een hoopvolle update.

NieuwsFilm

meest populair