"Einde superheldenfilms nabij"

Alleen grote namen als Batman, Spider-Man, X-Men en Iron Man lijken verzekerd van een gouden toekomst.

Met name vanwege de komst van CGI zijn de superheldenfilms sinds ongeveer 2000 niet meer weg te denken uit de bioscoop. Jaarlijks verschijnen enkele grote blockbusters waarin met name de superhelden uit de stal van DC Comics of Marvel Comics centraal staat. Vasily Karasyov, een senior Entertainment analist van de Susquehanna Financial Group, zegt desondanks dat Hollywood er rekening mee moet gaan houden dat het geliefde genre zijn langste tijd heeft gehad.

Karasyov meldt dat de inkomsten komende jaren film flink gaat dalen. Volgens de specialist zijn er met de films over Spider-Man, Batman, X-Men en Iron Man slechts vier succesvolle franchises ontstaan. De andere films deden het meestal niet doorslaggevend goed aan de internationale Box Office en die kwamen dan ook niet in aanmerking voor een vervolg. Hierbij moet gedacht worden aan de films over The Punisher, Daredevil, Hulk, Watchmen en Superman. Voor de meeste staat overigens wel een (zoveelste) reboot in de planning. De conclusie is dat het voor studio's risicovoller wordt om in de "onbekendere" superhelden te investeren. De grootste leveranciers zijn uiteraard Walt Disney met de Marvel films en Warner Bros als hofleveranciers van films gebaseerd op de striphelden van het DC Comics label.

Volgend jaar wordt overigens de meest succesvolste superhelden-zomer ooit verwacht, met de films The Dark Knight Rises, The Amazing Spider-Man en The Avengers. Eerder dat jaar verschijnt ook Ghost Rider: Spirit of Vengeance. In de zomer van 2013 kunnen we in ieder geval Iron Man 3 en Superman: Man of Steel verwachten. Wat er daarna gaat komen, is maar de vraag. Het is duidelijk dat Disney en Warner zoekende zijn, aangezien er ook tv-series en korte films in de planning staan over tweederangs superhelden.



NieuwsFilm

meest populair