Algemeen

"Einde superheldenfilms nabij"

Alleen grote namen als Batman, Spider-Man, X-Men en Iron Man lijken verzekerd van een gouden toekomst.

door Bram de Groot op 23.07.2011 om 20:40 in Algemeen
Met name vanwege de komst van CGI zijn de superheldenfilms sinds ongeveer 2000 niet meer weg te denken uit de bioscoop. Jaarlijks verschijnen enkele grote blockbusters waarin met name de superhelden uit de stal van DC Comics of Marvel Comics centraal staat. Vasily Karasyov, een senior Entertainment analist van de Susquehanna Financial Group, zegt desondanks dat Hollywood er rekening mee moet gaan houden dat het geliefde genre zijn langste tijd heeft gehad.

Karasyov meldt dat de inkomsten komende jaren film flink gaat dalen. Volgens de specialist zijn er met de films over Spider-Man, Batman, X-Men en Iron Man slechts vier succesvolle franchises ontstaan. De andere films deden het meestal niet doorslaggevend goed aan de internationale Box Office en die kwamen dan ook niet in aanmerking voor een vervolg. Hierbij moet gedacht worden aan de films over The Punisher, Daredevil, Hulk, Watchmen en Superman. Voor de meeste staat overigens wel een (zoveelste) reboot in de planning. De conclusie is dat het voor studio's risicovoller wordt om in de "onbekendere" superhelden te investeren. De grootste leveranciers zijn uiteraard Walt Disney met de Marvel films en Warner Bros als hofleveranciers van films gebaseerd op de striphelden van het DC Comics label.

Volgend jaar wordt overigens de meest succesvolste superhelden-zomer ooit verwacht, met de films The Dark Knight Rises, The Amazing Spider-Man en The Avengers. Eerder dat jaar verschijnt ook Ghost Rider: Spirit of Vengeance. In de zomer van 2013 kunnen we in ieder geval Iron Man 3 en Superman: Man of Steel verwachten. Wat er daarna gaat komen, is maar de vraag. Het is duidelijk dat Disney en Warner zoekende zijn, aangezien er ook tv-series en korte films in de planning staan over tweederangs superhelden.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Relief

Avatar

Na de Avengers zal het zeker minder worden denk ik.

Ik denk dat het meer richting Sci-Fi, Space Opera zal gaan. Kijk maar hoeveel films eraan komen: Prometheus, Ellysium, Pacific Rim, Mass Effect, Riddick, etc etc. En dit zijn films op langere termijn.

Havoc

Avatar

Vergeet niet dat er nog een Justice League film aan gaat komen. Geruchten zijn er genoeg, dus er is vast iets van waar..

Ereptile

Avatar

Mjah ik ben ook benieuwd hoe het verder gaat na 2012. The Avengers is DE Marvel film van dat jaar Smiley face We krijgen ook nog een Wolverine film, hopelijk een sequel op First Class. Spiderman word hopelijk weer een goeie filmserie, Deadpool krijgt z'n eigen film (yay!), Green Lantern 2, Thor 2, Iron Man 3,Captain America krijgt een sequel, en nog talloze spin offs...al deze films :D Kan je een comicbook freak wel tevreden mee houden. Het einde is nog niet in zicht Smiley face Maar de populairiteit...wie weet...

JeXus

Avatar

Sowieso onzin om Watchmen te noemen in dit rijtje...Dat er ' superhelden' in zaten betekent niet dat het een superhelden film is, laat staan een franchise...
Verder is een box office analyse natuurlijk een onzin manier om te voorspellen wat wel en niet succesvol gaat zijn; een regisseur, script en acteurs zijn natuurlijk nog altijd doorslaggevend voor succes. Het feit dat een voorganger minder goed was is naar mijn mening een verwaarloosbaar punt. (X-men 3 vs. First Class, Batman Forever/Robin vs. Batman Begins, etc.)

Banned

Avatar

Watchmen is heus misplaats in dit rijtje! Wat een tof film beter dan die opgenoemde succesvolle prullen die worden genoemd.

Jesse99

Avatar

"met de films over Spider-Man, Batman, X-Men en Iron Man slechts vier succesvolle franchises ontstaan. De andere films deden het meestal niet doorslaggevend goed aan de internationale Box Office en die kwamen dan ook niet in aanmerking voor een vervolg."

Wat een Einstein die Karasyov. NOT! Elke pipo kan deze analyse maken. Wat een nieuws!

Decepticon

Avatar

Ereptile "Mjah ik ben ook benieuwd hoe het verder gaat na 2012. The Avengers is DE Marvel film van dat jaar Smiley face We krijgen ook nog een Wolverine film, hopelijk een sequel op First Class. Spiderman word hopelijk weer een goeie filmserie, Deadpool krijgt z'n eigen film (yay!), Green Lantern 2, Thor 2, Iron Man 3,Captain America krijgt een sequel, en nog talloze spin offs...al deze films :D Kan je een comicbook freak wel tevreden mee houden. Het einde is nog niet in zicht Smiley face Maar de populairiteit...wie weet..."
Inderdaad, wat een onzin kraamt die man uit zeg! Het einde is nog lang niet in zicht. Senior Entertainment analist :? die man kan nu iig met pensioen. Alleen echt heel onbekende superhelden zullen weinig aandacht trekken, maar voordat we klaar zijn met wat er nog aan zit te komen, zitten we nog een aantal jaren onder de pannen T+)

geertvdheide

Avatar

Het is erg lastig te voorspellen hoe lang de superheldenhype nog aanhoudt. Er zijn vele miljoenen fans, en volgens mij kun je die in principe blijven bedienen zolang het niveau van de films goed is en je geen overdaad aan films uitbrengt. Als de ene franchise even klaar is, zoals Batman na The Dark Knight Rising waarschijnlijk, dan laat je die even een jaar of 5 rusten en nemen anderen het over.

Als je maar genoeg creativiteit gebruikt hoef je in principe niet op te houden. Na The Avengers zou ik het bijvoorbeeld niet erg vinden als er weer films komen met Iron Man, The Hulk en Spider-Man, zolang dit er een klein aantal per jaar zijn en het niveau goed blijft.

Ik verwacht dat op een gegeven moment de kwaliteit van de films naar beneden zal gaan doordat de inspiratie bij de producenten opdroogt of ze alleen nog maar geld zien in plaats van creativiteit, en dat er dan ten onrechte gezegd gaat worden dat het publiek het genre niet meer wil. Zo gaat het vaker met Hollywood. En ach, dan komt er een jaar of 10 - 15 later toch weer een revival, waarbij alle helden weer met frisse moed uit het slijk getrokken worden. In 5D in een holografische hyperbioscoop uiteraard Smiley face

Voor nu kunnen we gewoon aftellen naar The Avengers, The Dark Knight Rising enzovoort, en we zien wel hoe lang het nog goed gaat.

Frietgezicht

Avatar

Volgens mij leveren films als Spiderman en Batman super veel geld op,en ook films als X-Men.
Het ligt aan de schrijvers en regisseurs enz dat er matige films als Fantatic Four uberhaubt nog uitkomen.

Baron Von Marlon

Avatar

Frietgezicht "Het ligt aan de schrijvers en regisseurs enz dat er matige films als Fantatic Four uberhaubt nog uitkomen."


Precies. Superheldenfilms hebben meestal voldoende potentieel, maar de makers verpesten het meestal door er flauwe kinderachtige popcornfilms van te maken.

SunChaser

Avatar

Watchmen een superheldenfilm noemen is net zo belachelijk als Born in the USA een pro Amerika lied noemen.

Moviemagic

Avatar

Mijn mening is ook dat er teveel popcornfilms omtrent superhelden worden gemaakt. Niet dat er iets mis is met een popcornfilm, maar bijvoorbeeld Batman werd interesanter toen de films donkerder werden t.o.v. de batman van Tim Burtonfilms. Die waren ook leuk, maar anders dan de huidige van nolan.

Verder was o.a. het script van superman returns en de hulk en daredevil belabberd om er iets supers van te maken. De films gingen wel, maar gaan niet de geschiedenis in als klassiekers (behalve superman returns die in mijn optiek super slecht was).

Zolang de filmmakers denken geld te zien in de films blijven die het ook maken.

Frietgezicht

Avatar

Ach,hoe serieus is dit bericht te noemen,Spiderman zal vast vervolgen krijgen als het veel bezoekers trekt (en wie twijfeld daaraan?) en als The Avengers platgelopen wordt komt er gewoon een The Avengers 2,en Iron Man 3 is al aangekondigd,het komt wel goed.


Ik hoop dat ze nog eens een Spawn gaan maken,dat kan echt een fantastische film worden als er een regisseur met kwaliteit en wat kennis van Spawn eraan gaat werken.
R-Rated offcourse!(En ja,ik weet dat er al een Spawn film bestaat,een matige!)

Baron Von Marlon

Avatar

Frietgezicht "Ik hoop dat ze nog eens een Spawn gaan maken,dat kan echt een fantastische film worden als er een regisseur met kwaliteit en wat kennis van Spawn eraan gaat werken.
R-Rated offcourse!(En ja,ik weet dat er al een Spawn film bestaat,een matige!)"


Dit is precies wat ik bedoel.
Maar de meeste filmstudios zijn bang voor een lage opbrengst en kiezen voor een PG 13 popcornflick.
Het wordt DRINGEND tijd dat ze minder bang worden van de R-rating.
Spawn, The Punisher, Shadowhawk (zoek maar eens op),...
Met de juiste regisseur en acteurs kunnen dit tijdloze topfilms worden.

benjamin

Avatar

Investeren in onbekendere superhelden loont dus niet en Iron Man is één van de reeksen die zal blijven bestaan. Is Iron Man dan altijd al zo populair geweest (lees: bekender dan alle andere leden van The Avengers) in Amerika, bij ons toch zeker niet. Volgens mij is één van de grote redenen van het succes ook dat de eerste Iron Man zeer positief werd ontvangen.

Volgend jaar een mooi jaar met Avengers, Spider-Man én natuurlijk de nieuwe Batman (zo'n reeks die succesvol is geworden nadat Nolan zich ermee begon te moeien, dus waarom kan dat niet bij anderen) en de jaren daarna zullen er nog wel superheldenfilms volgen.

nietselam

Avatar

Ben ik dan de enige die niet veel vertrouwen heeft in de avengers film, met name doordat whedon hem maakt.
En batman hoeven ze van mij echt geen 5 jaar mee te wachten op een 4e film, mogen ze zo mee doorgaan, mits er een goede regisseur word aangesteld dan.

Ereptile

Avatar

benjamin " Volgens mij is één van de grote redenen van het succes ook dat de eerste Iron Man zeer positief werd ontvangen.

Volgend jaar een mooi jaar met Avengers, Spider-Man én natuurlijk de nieuwe Batman (zo'n reeks die succesvol is geworden nadat Nolan zich ermee begon te moeien, dus waarom kan dat niet bij anderen) en de jaren daarna zullen er nog wel superheldenfilms volgen."


Klopt Smiley face Het is maar hoe de reacties op bepaalde superhelden films zijn. Ik was absoluut niet bekend met Iron Man totdat ik gewoon de film maar in de bioscoop heb bekeken :P (Iemand zei in de klas dat Iron Man beter was dan de Spider-Man films en dat wilde ik gewoon zien :P) Sindsdien vind ik het super Smiley face T zelfde verhaal als met The Joker en Two Face, die ik niet zo super vond, totdat TDK uitkwam :P

T heeft alles te maken met hoe de personages worden neergezet, en hoe de reacties daarop zijn. Dan zou het ook heel goed met minder populaire personages kunnen. En ze zijn nu al bezig met het bedenken van spin offs...

Jan231

Avatar

Alleen de grote superhelden blijven overeind? Niet meer dan terecht. In principe zijn alle films met minder bekende helden beduidend slechter. Ze zijn niet meer dan redelijk in ieder geval. Ze hebben het hele genre kapot gemaakt, want het is niet meer speciaal als er een grootschalige superhelden film uitkomt. Vroeger keek je uit naar zo'n spektakelfilm, nu hoop je dat ze je favoriete held een beetje fatsoenlijk hebben neergezet. Ik kijk nog uit naar Amazing Spider-man, Dark knight rises en Man of Steel (misschien the Wolverine) en voor de rest kan het mij gestolen worden...

Ienstien965

Avatar

We hebben het inderdaad wel gehad met die superheldenfilms, het enige waar ik nog op wacht is The Amazing Spider-Man en The Dark Knight Rises.

Frietgezicht

Avatar

Baron Von Marlon "Dit is precies wat ik bedoel.
Maar de meeste filmstudios zijn bang voor een lage opbrengst en kiezen voor een PG 13 popcornflick.
Het wordt DRINGEND tijd dat ze minder bang worden van de R-rating.
Spawn, The Punisher, Shadowhawk (zoek maar eens op),...
Met de juiste regisseur en acteurs kunnen dit tijdloze topfilms worden."


Yep,maar helaas zullen films met een groot budget zelden R-Rated zijn. It is how it is.

SunChaser

Avatar

Een R rated Wolverine lijkt mij geweldig, zoals de comics, met veel bloed en pijn ipv zo'n kinderfilmversie.

ntt

Avatar

Doe mij maar een dikke R rated Trilogy van Spawn

shellghost

Avatar

Ienstien965 "We hebben het inderdaad wel gehad met die superheldenfilms, het enige waar ik nog op wacht is The Amazing Spider-Man en The Dark Knight Rises."


JIJ hebt het gehad met superheldenfilms.
Ik niet namelijk en aangezien JIJ niet voor MIJ kan spreken zou ik graag willen dat je dat dan ook niet doet.

Asperientje

Avatar

shellghost "JIJ hebt het gehad met superheldenfilms.
Ik niet namelijk en aangezien JIJ niet voor MIJ kan spreken zou ik graag willen dat je dat dan ook niet doet."


Haha,,, okeej? XD (van mij mogen ze ook wel doorgaan - mits ze goed zijn) Maar dat was een aparte/ absurde reactie.

Teknootje

Avatar

nietselam "Ben ik dan de enige die niet veel vertrouwen heeft in de avengers film, met name doordat whedon hem maakt.
En batman hoeven ze van mij echt geen 5 jaar mee te wachten op een 4e film, mogen ze zo mee doorgaan, mits er een goede regisseur word aangesteld dan."


In Whedon heb ik juist heel veel vertrouwen gezien zijn werk van Buffy, angel en Firefly. Daarnaast heeft die ook een strip reeks binnen het X-men gebeuren. Dus wat dat betreft lijkt hij mij de ideale man ervoor.

El Chivo

Avatar

benjamin "Investeren in onbekendere superhelden loont dus niet en Iron Man is één van de reeksen die zal blijven bestaan. Is Iron Man dan altijd al zo populair geweest (lees: bekender dan alle andere leden van The Avengers) in Amerika, bij ons toch zeker niet. Volgens mij is één van de grote redenen van het succes ook dat de eerste Iron Man zeer positief werd ontvangen. "


Bij ons niet nee, maar in de US staat (en stond) Iron Man qua populariteit toch op zijn minst even hoog als Thor en Captain America. En waarschijnlijk zelfs hoger.

NieuwsFilm

meest populair