Filmboek

Fraai boek - Mission: Impossible: Ghost Protocol - Shooting Diary

Op een indrukwekkende wijze legt fotograaf David James de opnames van de vierde M:I vast.

door Bram de Groot op 12.12.2011 om 12:09 in Filmboek

Titel: Mission: Impossible: Ghost Protocol - Shooting Diary | Auteur: David James| Uitgever: Insight Editions| Druk: 1 | Pagina's: 208 | Release: december 2011 | Uitvoering: Hardcover| ISBN: 9781608870981

Deze week gaat Mission: Impossible - Ghost Protocol in première. Het vierde deel van de M:I filmreeks is de eerste live-action film van regisseur Brad Bird, die vooral bekend is van de Pixar films The Incredibles (2004) en Ratatouille (2007). Een van de meest opvallende scène in de actiefilm is hoogstwaarschijnlijk de duizelingwekkende actiescène op de Burj Khalifa, met 829,84 meter het hoogste gebouw ter wereld. Het (foto)boek Mission: Impossible: Ghost Protocol - Shooting Diary begint zowat gelijk met een aantal foto's van de waaghals en hoofdrolspeler Tom Cruise, die in alle rust op de top van de Burj Khalifa zit. Met een flinke reeks prachtige foto's geeft topfotograaf David James een uiterst fraai overzicht van de opnames in en rond de enorme toren in Dubai en de drie andere opnamelocaties.

Zoals met "Shooting Diary" in de titel al wordt aangegeven, is het boek chronologisch opgedeeld. Het geeft een uitgebreide indruk van de opnames die tussen 2 september 2010 en 17 maart 2011 hebben plaatsgevonden. Het Engelstalige boek, met op elke rechterpagina een schitterende foto, is opgedeeld in de vier hoofdstukken "Los Angeles", "Praque", "Dubai" en "Vancouver". Elk hoofdstuk verwijst uiteraard naar een plaats waar opnames hebben plaatsgevonden. Het korte voorwoord in het boek is verzorgd door hoofdrolspeler Tom Cruise en David James leverde de "Introduction". De laatste pagina is gereserveerd voor een vluchtige indruk van het CV van James. De foto's in het boek worden begeleid door een beknopte begeleidende tekst.

De filmfotograaf David James is al sinds zijn zestiende actief in de filmwereld. Hij startte bij MGM en zijn eerste foto's nam hij van de film Exodus (1960) van regisseur Otto Preminger en met onder meer Paul Newman. Vele fotoreportages volgden en ondertussen is James uitgegroeid tot één van de grootste namen in zijn vakgebied. In zijn carrière werkte hij vijf keer eerder samen Tom Cruise, bij de films zoals Ridley Scotts Legend (1985) en James Mangolds Knight and Day (2010). James heeft al meerdere onderscheidingen gekregen voor zijn prestaties.

Proef op de som: Als je het boek Mission: Impossible: Ghost Protocol - Shooting Diary op een willekeurige pagina van de 208 pagina's openslaat, dan kun je uitkomen op twee pagina's van de introductie van David James. Naast de bondige inleiding zijn er ook twee foto's te zien van een zeer relaxte Tom Cruise, die op de piek van de Burj Khalifa zit. Er zijn waarschijnlijk mensen die alleen al van de foto hoogtevrees krijgen. Cruise lijkt enkel te genieten van het eenzame moment.Op een andere pagina zie je een foto van Cruise en een nogal uit de kluiten gewassen gevangene. De foto werd op 8 oktober 2010, 15:49:24 te Praag genomen en het betreft een scène die zich afspeelt in de Russische gevangenis Rankow.De volgende shot werd op 18 januari 2011, 17:33:24 genomen in Vancouver. Op de foto zien we een gedeelte van de cast met Cruise, Jeremy Renner en Léa Seydoux. De scène speelt zich af in kamer 118G van de Burj Khalifa.Tijdens de opnames in een parkeergarage in Vancouver werd Cruise getroffen door een stuk rondvliegend glas. James nam een foto van het moment waarop Cruise wordt gehecht. De vele beschijnende zaklampen waren nodig omdat het in de garage bijzonder donker was. De acteur zelf had behoorlijke haast en zei tegen de medici: "I don't have time to go to the hosipital. Just glue me up and send me back in to finish the shot."De laatste foto in het boek werd genomen in Vancouver, op 17 maart 2011 om 18:09:52. De opnames voor de vierde M:I zitten erop en Cruise krijgt van assistent regisseur Tomy Gormley een biljet van 5 dollar overhandigd. Deze krijgt hij omdat hij is uitgeroepen tot de "employee of the day". James sluit zijn boek af met de zin: "The filmmaking language is universal."Regisseur Bird volgde Brian De Palma (Mission: Impossible, 1996), John Woo (Mission: Impossible II, 2000) en J.J. Abrams (Mission: Impossible III, 2006) op. Elke regisseur gaf een eigen draai aan de film en ook de visueel sterke Bird heeft naar verwachting een eigen stijl toegevoegd aan Ghost Protocol. De eerste reacties zijn zeer positief. Het boek Mission: Impossible: Ghost Protocol - Shooting Diary geeft een prachtig overzicht van de productiefase. Naast foto's uit filmscènes zijn er ook voldoende foto's "van achter de schermen" met cast en crew. Het opvallendst zijn ongetwijfeld de foto's uit Dubai. De kiekjes van de scène op en rond de Burj Khalifa bezorgt de "lezer" waarschijnlijk al enige kriebels. De uiteindelijk scène in de film doet daar vast en zeker nog een schepje bovenop. Het boek van fotograaf David James is voor zo'n 25 euro aan te schaffen via de betere boekhandel of via de bekende webwinkels. Met dank aan uitgever Insight Editions voor het recensie-exemplaar.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

I_am_Batman

Avatar

Zo die Cruise is ook aardig naar de sportschool geweest :E

dawgrule

Avatar

I_am_Batman "Zo die Cruise is ook aardig naar de sportschool geweest :E"


Juist niet :?
Moet je z'n 'uitgezakte' lichaam op de 4e foto zien. Goed hij is nog steeds gespierder dan dat ik ben, maar hij heeft volgens mij ook z'n beste tijd wel gehad.

mooffie

Avatar

"Op een andere pagina zie je een foto van Cruise en een nogal uit de kluiten gewassen gevangene. "

Ten opzichte van Cruise is dat niet zo moeilijk, blijft een smurf natuurlijk.

KeesjeNL

Avatar

dawgrule "Juist niet :?
Moet je z'n 'uitgezakte' lichaam op de 4e foto zien. Goed hij is nog steeds gespierder dan dat ik ben, maar hij heeft volgens mij ook z'n beste tijd wel gehad."


Uitgezakt, hoe kom je daar nou bij? Dat is een sportlichaam pur sang:|...

johanmeesters

Avatar

Ziet er mooi uit, waar is die te koop? Smiley face

McMurphy

Avatar

Wat een baas is die Cruise toch ook! Boek ziet er fraai uit en ik kijk uit naar de film, recensies van RT zijn tot noch toe niets dan lovend Smiley face.

dawgrule "Juist niet :?
Moet je z'n 'uitgezakte' lichaam op de 4e foto zien. Goed hij is nog steeds gespierder dan dat ik ben, maar hij heeft volgens mij ook z'n beste tijd wel gehad."

Ehh ja :|

audience

Avatar

dawgrule "Juist niet :?
Moet je z'n 'uitgezakte' lichaam op de 4e foto zien. Goed hij is nog steeds gespierder dan dat ik ben, maar hij heeft volgens mij ook z'n beste tijd wel gehad."


Tja O+

dawgrule

Avatar

McMurphy "Ehh ja :|"


Sorry :P

Ik ben trouwens wel echt heel benieuwd naar deze film. Trailer zag er wel interessant uit

nieuwslaatste nieuws

meest populair