Fraai boek - The Art & Making of ParaNorman

Met Pirates!, Frankenweenie en ParaNorman is het in 2012 volop genieten van de uiterste vermakelijke en indrukwekkende stop motion films.

Bekijk de afbeelding
Titel: The Art and Making of ParaNorman | Auteur: Jed Alger | Uitgever: Chronicle Books | Druk: 1 | Pagina's: 160 | Release: augustus 2012 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9781452110929

Met de release van Aardman Animations' The Pirates! Band of Misfits, Tim Burtons Frankenweenie en het onlangs verschenen ParaNorman van LAIKA is het dit jaar volop genieten voor de fan van stop motion films. Het subgenre krijgt met deze drie releases een nieuwe kans tussen de vele computergeanimeerde animatiefilms, die er grotendeels voor zorgden dat er sinds Fantastic Mr. Fox, Mary and Max en Coraline, allen uit 2009, geen enkele avondvullende stop motion film verscheen. Daarbovenop komt ook nog eens het gegeven dat de films een behoorlijk intensief en tijdrovend productieproces hebben. Het uiterst fraaie boek The Art and Making of ParaNorman van auteur Jed Alger legt dit nog maar eens haarfijn bloot.

Zoals de titel van het boek The Art and Making of ParaNorman al aangeeft, omvat het naast de vele tekeningen, zoals vroege sketches, storyboards en andere visuals, ook een omschrijving en een blik op het productieproces van de stop-motion film van het regieduo Chris Butler en Sam Fell. Beide heren verzorgden samen met Travis Knight, CEO van productiemaatschappij LAIKA, de voorwoorden. Vervolgens wordt er ingezoomd op een aantal fases in het productieproces, met als start een indruk op de fase waarin het verhaal werd geschreven. Er wordt onder meer aangegeven dat in dit proces veelvuldig storyboards werden uitgewerkt en continu werden veranderd door nieuwe inzichten. In het volgende hoofdstuk wordt er gekeken naar de figuurtjes in ParaNorman, van vroege sketch tot het uiteindelijk figuurtje die via stop motion tot leven werd gewekt. Uiteraard staat Norman Babcock grotendeels centraal. Via vele tekeningen en maquettes en uiteraard ook onderbouwing wordt duidelijk dat het creëren van een stop-motion figuurtje geen makkelijke en vooral intesieve taak is. Er wordt zelfs gekeken hoe het schedel van het personage eruit ziet.

In het volgende hoofdstuk wordt aangegeven welk effect de Rapid Prototype (RP) technologie heeft gehad op de stop motion film. De 3D-print technologie, ontwikkeld door Brian McLean van LAIKA, versnelt het enorm tijdrovende proces om voor elke menselijke emotie op een gezicht een apart maskertje te maken. Bij de productie van stop motion films doet de computertechnologie dus ook volop zijn intrede. De volgende twee hoofdstukken geven ruimte aan de mensen die de verschillende personages en omgevingen tot leven wekken. Nu wordt pas echt duidelijk dat stop motion veel intensiever is dan een handgetekende animatiefilm. Elk figuurtje bestaat uit een enorme lading (uiterst kleine) onderdelen en er werken vele tientallen mensen aan om het lichaam en de kleding te maken en de werelden van ParaNorman en de vele andere attributen tot in de kleinste details uit te werken. De laatste twee hoofdstukken gaan over de daadwerkelijke opnamefase waar weer andere specialisten op de "achtergrond" komen. De special effects worden afsluitend in beeld en woord verantwoord.

Hieronder een zestal foto's uit The Art and Making of ParaNorman dat 160 pagina's telt. Als eerste een indruk op de eerste (digitale) sketches voor het hoofdpersonage Norman. Vele artiesten en ook regisseur Chris Butler hebben zich over het uiterlijk van het personage gebogen.

Bekijk de afbeelding

Zoals eerder vermeld heeft de Rapid Prototype (RP) technologie het productieproces van ParaNorman versnel doordat gezichten met emotionele uitdrukkingen via een 3D printer gemaakt kunnen worden. Hieronder zie een reeks foto's, ook van het magazijn waarin alle onderdeeltjes zijn opgeslagen. Fascinerend.

Bekijk de afbeelding

Achter de schermen werken velen tientallen, zo niet honderden mensen aan de productie van alles poppetjes, attributen, gebouwen en landschappen. Het hoofdstuk "The workshop of litte wonders" geeft een indrukwekkend overzicht van alle werkzaamheden die hier bij komen kijken. Er wordt bijvoorbeeld verteld dat er voor een bepaalde scene, die nog geen seconde duurt, een compleet apart exemplaar van het figuurtje is gemaakt.

Bekijk de afbeelding

Niet alleen de figuurtjes moeten gemaakt worden. Ook de kleding en andere gebruiksvoorwerpen moeten op ParaNorman schaal (na)gemaakt worden. Hieronder twee van de spreads die dit laten zien.

Bekijk de afbeelding

Bekijk de afbeelding

Ook in de sets zit enorm veel tijd. Hele dorpen lijken te zijn gebouwd, waarvan de kerktoren zo'n twee meter hoog is. In het boek The Art and Making of ParaNorman wordt ook hier volop bij stilgestaan, ondersteund met veel beeldmateriaal.

Bekijk de afbeelding

Eerdere online featurettes van ParaNorman (zoals deze en deze) lieten al zien dat het productieproces van een stop motion film net zo intensief als indrukwekkend is. Het uiterst fraaie boek is geen korte imposante impressie van enkele minuten, maar een compleet overzicht van de totstandkoming van misschien wel de fraaiste stop motion film van 2012. Van de pre-productiefase tot de post-productie aan toe wordt er een duidelijk beeld gegeven op de ingrijpende werkzaamheden die er plaatsvonden om de kleine poppetjes in hun eigen wereldje tot leven te wekken. In tegenstelling tot eerdere making of boeken wordt er - ook met woord - langer stilgestaan bij elke fase en juist dat maakt The Art and Making of ParaNorman tot misschien wel het fraaiste Making Of boek sinds we op FilmTotaal boeken reviewen. Met zo'n 30 euro heeft het boek een gemiddeld prijskaartje. Met dank aan uitgever Chronicle Books voor het recensie-exemplaar.

Hieronder de uiterst fraaie korte featurette "Making of Norman" waarin op een speelse wijze duidelijk wordt hoeveel werk er in het creëren van een personage zit. In dit geval uiteraard het hoofpersonage Norman:


NieuwsFilm

meest populair