Fraai boek - Movies of the 2000s

Ruim 600 pagina's over 120 opvallende blockbusters en onafhankelijke successen.

Bekijk de afbeelding
Titel: Movies Of The 2000s | Auteur: Jürgen Müller | Uitgever: Taschen | Druk: 1 | Pagina's: 640 | Release: december 2011 | Uitvoering: Paperback | ISBN: 9783836501972

In 2001 won Ron Howards A Beautiful Mind de Oscar voor Beste Film en verraste Peter Jacksons uiterst succesvolle boekverfilming The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring de complete wereld. Tien jaar later nam Tom Hoopers The King's Speech de Oscar in ontvangst en keek zowat iedereen uit naar Christopher Nolans Inception. In de tussenliggende jaren verscheen er een enorme lading Hollywood blockbusters, Europese successen en onafhankelijke kleinere films uit de gehele wereld, die allemaal op hun eigen manier een bepaalde indruk achterlieten. Het boek Movies Of The 2000s van auteur Jürgen Müller en uitgever Taschen geeft via 120 titels een beeld op de meest opvallende titels die in de eerste tien jaar van de 21e eeuw verschenen.

Met 120 titels zou je een boek verwachten van zo'n 200 tot 300 pagina's. Kunstcriticus en hoofdredacteur Müller en een team aan redacteuren bespreken de films echter in 640 pagina's. De flinke pil start met een uitgebreid voorwoord, verspreid over zo'n 20 pagina's, waarin aan de hand van Joel en Ethan Coens No Country for Old Men (2007) een impressie wordt gegeven op de tien jaar recente filmgeschiedenis. Daarna volgt er een oplopende uiteenzetting van de 120 films die van 2001 tot en met 2010 op het witte doek verschenen.

Elke titel krijgt een dezelfde aanpak in het Engelstalige boekwerk. Bij de filmtitel staat het aantal Oscars dat de film(serie) heeft gewonnen, de filmposter, de opsomming van cast en crew en een overzicht van de gewonnen Oscars. Vervolgens is er een kort en krachtige beschrijving van de film. Het stuk krijgt als titel een herkenbare quote uit de film mee. Tussendoor zijn er een aantal quotes te lezen uit recensies en de film zelf en bulkt het van de foto's. Veelal is er afsluitend ruimte voor een kort stukje over de regisseur of een castlid. Na de laatst besproken titel True Grit (2010) zijn de afsluitende pagina's bestemd voor een overzicht van de Oscarwinnaars van 2002 tot en met 2011 en is er een alfabetische index van de films die zijn behandeld.

Hieronder een viertal foto's uit Movies Of The 2000s, dat 640 pagina's telt. Tijdens de kerst van 2001, 2002 en 2003 waren de bioscoopzalen met name gevuld met fans van Peter Jacksons The Lord of the Rings trilogie. De drie films wonnen gezamenlijk 17 Oscars. Onderstaande foto van een van de spreads van de LOTR pagina's geeft een duidelijk beeld van de tekst/beeld verhouding is de dikke pil.

Bekijk de afbeelding

De 120 gekozen titels lijken niet allemaal even logisch. Zo is de magere thriller Open Water van regisseur Chris Kentis opgenomen. Waarschijnlijk komt dat doordat de film slechts zo'n $500 duizend kostte om te maken en uiteindelijk bijna $55 miljoen noteerde aan de wereldwijde box office. Overigens worden er slechts vier pagina's aan deze film besteed.

Bekijk de afbeelding

Dat het boek lang niet alleen de grote Hollywood films behandelt, blijkt uit het feit dat Kar Wai Wongs 2046 in de bundel is terug te vinden. Naast deze deels Chinese productie zijn er nog zo'n 40 tot 50 "kleinere" films uit andere werelddelen opgenomen in Movies Of The 2000s.

Bekijk de afbeelding

De musicalfilm Chicago van regisseur Martin Richards won in 2003 zes Oscars. Toch krijgt de film geen plekje in het boek. Overigens zijn alle overige Oscarwinnaars "Beste Film" wel terug te vinden.

Bekijk de afbeelding

Het forse boek Movies Of The 2000s moet vooral gezien worden als een soort naslagwerk van een aantal opmerkelijke films uit de periode van 2001 tot en met 2010. Dat op de voorkant een afbeelding uit James Camerons Avatar, de blockbuster der blockbusters, prijkt, is eigenlijk een beetje misplaatst. Het boek behandelt namelijk meer dan alleen blockbusters. Een groot gedeelte van de besproken films zijn ook kleinere onafhankelijke successen die niet door "Hollywood" zijn gemaakt. Het boek verscheen eind 2011 en heeft met zo'n 30 euro een schappelijk Prijskaartje. Met dank aan uitgever Librero / Taschen voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair