POLL: De films van Tim Burton

Wordt het Beetlejuice, Batman, Sleepy Hollow, Big Fish of toch een van zijn recentere kaskrakers? Stem zelf!

Na de POLLS over de oeuvres van de regisseurs Christopher Nolan (hier), David Fincher (zie hier), Steven Spielberg (zie hier), Martin Scorsese (zie hier), James Cameron (zie hier) en Quentin Tarantino (zie hier) gaan we via onderstaande POLL na welke film van regisseur Tim Burton het meest geliefd is onder de FilmTotaal bezoekers.

Burton startte zijn carrière tussen 1971 en 1984 met een flinke reeks korte (animatie-/tv-)films. In 1985 kreeg hij de eerste kans met een bioscoopfilm. Hij regisseerde de Pee-wee's Big Adventure, gebaseerd op de HBO comedy-show The Pee-wee Herman Show. Het werd goed ontvangen en scoorde meer dan redelijk aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa. Met de komedie Beetlejuice (1988) wist hij definitief door te breken en niet veel later speelde hij zich verder in de kijker met de titels Batman (1989) en Edward Scissorhands (1990), de eerste van de acht films waarin acteur Johnny Depp te zien is. In de jaren negentig bleef hij vasthouden aan zijn herkenbare stijl in films als Batman Returns (1992), Ed Wood (1994), Mars Attacks! (1996) en Sleepy Hollow (1999).

In het begin van de 00's waagde hij zich aan de remake Planet of the Apes (2001). Ondanks een redelijke box office score wist de film niet geheel te overtuigen en verscheen er op dat moment nog geen nieuwe filmreeks rond de geliefde sci-fi saga. Na het verfrissende Big Fish (2003) koos hij achtereenvolgend voor de succesvolle remake Charlie and the Chocolate Factory (2005), de stop-motion film Corpse Bride (2005), de musical Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007), de kaskraker Alice in Wonderland (2010) en het mager ontvangen Dark Shadows (2012). Zijn laatste film is de fraaie stop-motion film Frankenweenie (2012).

Op Rotten Tomatoes heeft Ed Wood met 92% het hoogste percentage en met 38% is het "zwakste" percentage voor Dark Shadows. Financieel gezien boerde Alice in Wonderland het beste, aangezien het zo'n $1,0 miljard noteerde aan wereldwijde opbrengst. Burtons biopic Ed Wood kwam niet verder dan zo'n $11 miljoen. In totaal brachten de zestien films van Burton zo'n $3,6 miljard op aan de wereldwijde bioscoopkassa.

Burton kreeg in zijn carrière twee Oscar nominaties, namelijk voor "Best Animated Feature" voor Frankenweenie en Corpse Bride. De geliefde en eigenzinnige regisseur maakt vaak gebruik van dezelfde acteurs. Met stip is acteur Johnny Depp (8x) zijn favoriet, maar ook Helena Bonham Carter (7x), Christopher Lee (6x) en Michael Gough (5x) waren meerdere malen te zien in Burtons films. Op dit moment werkt Burton aan de biopic Big Eyes, waarin in ieder geval Christoph Waltz en Amy Adams te zien zijn.

In onderstaande poll zijn alleen Burtons avondvullende films opgenomen. Zijn korte films blijven buiten beschouwing. Uiteraard ben je vrij om over alles te discussiëren in de reacties.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
surveys & polls



NieuwsFilm

meest populair