POLL: De films van Joel & Ethan Coen

Wordt het 'No Country for Old Men', 'Fargo' 'True Grit' of toch 'The Big Lebowski'? Kies zelf!

Van het regieduo Ethan en Joel Coen verscheen enkele dagen geleden de Red Band trailer van hun nieuwste film Inside Llewyn Davis. Via onderstaande POLL gaan we na welke van hun eerdere film het meest geliefd is onder de FilmTotaal bezoekers.

De broers Ethan (21 september 1957) en Joel (29 november 1954) begonnen hun filmcarrière door begin jaren 80 samen te werken met Sam Raimi bij zijn film The Evil Dead en later ook Crimewave en Darkman. In 1984 mochten ze voor het eerst een eigen film uitbrengen: Blood Simple. Joel werd officieel de regisseur en Ethan was meer op de achtergrond aanwezig als scriptschrijver en producent. Met het daaropvolgende Raising Arizona (1987), met namen als Nicolas Cage, Holly Hunter, John Goodman en William Forsythe, braken de heren door. Na het stijlvolle Miller's Crossing (1990) kregen ze voor het eerst Oscarnominaties voor het drama Barton Fink (1991), waarvoor Joel zijn eerste van de drie Gouden Palm-en won voor Beste Regisseur. Hoofdrolspeler John Turturro kreeg de Gouden Palm voor Beste Acteur. Na het matig ontvangen The Hudsucker Proxy (1994) hadden ze een groot succes met het misdaaddrama Fargo (1996), die twee van de zeven Oscarnominaties verzilverde.

In 1998 volgde de culthit The Big Lebowski met Jeff Bridges en John Goodman in de hoofdrollen. In de jaren daarop verschenen achtereenvolgend Oh Brother, Where Art Thou? (2000), The Man Who Wasn't There (2001), Intolerable Cruelty (2003) en The Ladykillers (2004). Bij de laatste titel stond broer Ethan voor het eerst officieel aangeduid als regisseur. In 2007 boekten de gebroeders Coen hun grootste succes met de misdaadfilm No Country for Old Men. Het won niet alleen de Oscar voor Beste Film, maar ook voor Beste Regie, Beste Script en Beste Mannelijke Bijrol (Javier Bardem). Via Burn After Reading (2008) en A Serious Man (2009) kwamen The Coens in 2010 uit bij True Grit, hun financieel sterkste film. Het werd ook nog eens genomineerd voor 10 Oscars. Jammer genoeg wist het er geen van te verzilveren.

Op Rotten Tomatoes heeft True Grit met 96% het hoogste percentage. Met 55% is het zwakste percentage voor The Ladykillers. Samen met The Hudsucker Proxy is dit de enige film die "Rotten" is. Financieel gezien boerde True Grit het beste, aangezien het zo'n $250 miljoen noteerde aan wereldwijde opbrengst. The Hudsucker Proxy kwam niet verder dan $2,8 miljoen wereldwijd. In totaal brachten de vijftien films van The Coens zo'n $1 miljard op aan de mondiale bioscoopkassa.

Zeven van de vijftien films van het duo kregen 33 Oscarnominaties, verspreid over vele categorieën. Alleen de films Fargo (twee) en No Country for Old Men (vier) vielen daadwerkelijk in de prijzen. De Coen brothers gebruiken veel dezelfde gezichten in hun films. Frances McDormand, Steve Buscemi, John Goodman, Jon Polito en John Turturro zijn duidelijk de favorieten. De laatste jaren duiken vooral George Clooney, Richard Jenkins, J. K. Simmons en Josh Brolin op. Op dit moment werkt het duo aan het eerder genoemde Inside Llewyn Davis. Ook zouden ze betrokken zijn bij de tv-serie Fargo, uiteraard gebaseerd op hun succesvolle misdaadfilm, en de tv-film Harve Karbo. Rond het laatste project is het al enige heel stil.

In onderstaande poll zijn alleen de avondvullende films opgenomen. Uiteraard ben je vrij om over alles te discussiëren in de reacties.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
survey solutions

Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Overige uitslagen POLLS



NieuwsFilm

meest populair