Algemeen

Uitslag POLL: De films van Ridley Scott

En de winnaar is...

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot op 21.07.2013 om 08:00 in Algemeen
Zonder enige twijfel draagt Gladiator vanaf heden de titel "De meest favoriete film van regisseur Ridley Scott", toebedeeld door de bezoekers van FilmTotaal.nl. De "Beste Film" uit 2000 kreeg namelijk 43% van de bijna 1200 stemmen die werden uitgebracht.

Er waren slechts twee andere titels die meer dan 10% van de stemmen wisten te verzamelen. De sci-fi-klassiekers Alien (1979) en Blade Runner (1982) kwamen uit op 25% en respectievelijk 12% van de stemmen. Hieronder de Top 10 films van Ridley Scott, volgens de FilmTotaal-bezoekers:

1. Gladiator (2000) - 43%
2. Alien (1979) - 25%
3. Blade Runner (1982) - 12%
4. Black Hawk Down (2001) - 6%
5. American Gangster (2008) - 3% (35 stemmen)
6. Prometheus (2012) - 3% (33 stemmen)
7. Kingdom of Heaven (2005) - 1% (16 stemmen)
8. Thelma & Louise (1991) - 1% (14 stemmen)
9. Body of Lies (2008) - 1% (11 stemmen)
10. Robin Hood (2010) - 1% (10 stemmen)

Scotts topper Gladiator (RT = 77%, IMDb = 8,5, IMDb Top 250 = #61, FT = 8,5) kostte circa $103 miljoen om te maken en kwam tot een fraaie $457,6 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa. Na de onderstaande clip "Are You Not Entertained?" uit Gladiator volgt de complete einduitslag.

survey services
Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Clint Eastwood | Stanley Kubrick | Guy Ritchie | Oliver Stone | Joel en Ethan Coen | Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Alle uitslagen FilmTotaal POLLS

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Golden Ghost

Avatar

Laten we dit soort polls aub relativeren. Een film uit iemands jeugd zal bijna altijd een grotere impact hebben op zijn verdere leven als een film gezien op een latere leeftijd en een echt goede film beinvloed ook het wereldbeeld van de kijker (en dat wordt vaak gevormd in de jeugd/adolecente fase van iemands leven).

Naarmate iemand ouder wordt en meer films ziet ga je uiteindelijk toch altijd vergelijken en heb je toch vaak zoiets van: seen that, has been done.

Een nieuwe generatie zal daardoor ook altijd anders oordelen over de nieuwere films omdat dat over het algemeen de eerste films van een maker zijn die ze zien en pas later de oudere werken gaan kijken op aanraden van andere. Je kunt dan wel zeggen dat de oudere film beter is maar omdat deze film op zichzelf al gedateerder overkomt en daarnaast een minder grote impact heeft op de ontwikkeling van de persoon in kwestie is dat vaak lastig te verdedigen bij een jonger iemand met een totaal andere belevingswereld en tijdsbeeld.

En impact is uiteindelijk alles waar een film om draait. Het aanspreken van je doelgroep in het tijdsbeeld van dat moment.

nietselam

Avatar

Wat is dat nu weer voor onzin dat de uitslag geflatteerd is doordat veel jongeren gestemd hebben die het best bekend zijn met gladiator, ik ben 33 en me heel goed bewust van zijn oudere films, alien was top maar mijn voorkeur ging ook naar gladiator, dat gewoon een heel erg goed spektakelstuk is waar alles inzit, perfect gebalanceerd.

Steve-O

Avatar

Terechte nummer 1!

WizardOfOss

Avatar

Frietgezicht "Maar Gladiator bevat prachtige muziek, sterke acteerprestaties, sterke karakters, mooie actie scenes, goede special effects,drama enz. Als Troy nou had gewonne.. "
Even afgezien dat die uiteraard niet van Scott is, wat zou daar mis mee zijn geweest? Een hoogvlieger is het misschien niet, maar op alle punten die je noemt overtreft ie Gladiator ruimschoots. Als er één film is met bordkartonnen karakters waarvoor het woord "overacting" lijkt te zijn uitgevonden is het Gladiator wel. En dan zal ik nog maar niet beginnen over de overdreven kleurfilters waarmee vergeleken 300 er nog naturel uitzag...

benjamin

Avatar

Zoveel reacties weer op de winst van Gladiator? Nochtans staat die in de FT Top 100 ook hoger dan Alien of Blade Runner.

centr1no

Avatar

batmaster "Die man heeft best veel goede films gemaakt, en dan stemt iedereen op gladiator. Vooral omdat hij zo nieuw is veel mensen ken hem. Nou laatst gezien en vond er vrij weinig aan. Blade Runner of Alien had moeten winnen!!"


Afgezien van het feit dat ik betwijfel of Gladiator bekender is dan Alien zal het hier ook een kwestie zijn van smaak.
Blade Runner is een geweldige film maar is toch niet bepaald een doorsnee popcornfilm. En ook de leeftijd zal meespelen in het feit dat minder mensen deze film gezien hebben.
Ik ben persoonlijk een grote SF fan en ben tot de conclusie gekomen dat voor mij in deze lijst Alien mijn meest favoriete film is hoewel ik Gladiator eigenlijk de beste film vind qua uitvoering.
Zolang als ik al naar de bioscoop ga ben ik maar van weinig films zo onder de indruk geweest als van Gladiator.

benjamin

Avatar

Top-3 met drie prima en zeer verschillende films. Mooi zo.

SeanDeNiro

Avatar

[quote=nietselam]Wat is dat nu weer voor onzin||Helaas knul, wen er maar aan dat er mensen zijn die een heel andere mening en zienswijze hebben dan jij. Misschien heb ik geen gelijk, ik zal er niet minder door slapen.
[quote=McGraig]En zo zijn we het eens en was je me net voor :)|||great minds ... ;)

TheBallCleaner

Avatar

Blade Runner op 3e plaats snap ik wel na meer dan 30 jaar. Maar het afkraken van de film gaat met te ver. Deze film heeft geschiedenis gemaakt en heeft een nieuwe futuristische wereld geschept voor films als minority report, total recall ed. En zeker de allen die Harisson Ford en onze eigen Rutger Hauer die vinden dat weinig acteerwerk presteerden. Schaam je.

batmaster

Avatar

Die man heeft best veel goede films gemaakt, en dan stemt iedereen op gladiator. Vooral omdat hij zo nieuw is veel mensen ken hem. Nou laatst gezien en vond er vrij weinig aan. Blade Runner of Alien had moeten winnen!!

WizardOfOss

Avatar

Nou, mijn vertrouwen in de mensheid heeft wederom een flinke knauw gekregen...

Frietgezicht

Avatar

Snap kritiek niet op winst Gladiator. Ik heb zat films gezien en ook op Gladiator gestemd(maar als de poll vandaag was had ik ook Alien kunnen stemmen,zo moeilijk kiezen)
Zijn wel de enigste 2 die ik echt 7x gezien heb van de lijst. BHD 2x en meeste 1x en sommigen niet.
Maar Gladiator bevat prachtige muziek, sterke acteerprestaties, sterke karakters, mooie actie scenes, goede special effects,drama enz. Als Troy nou had gewonne..

geertvdheide

Avatar

Erg mooie reactie Golden Ghost, helemaal mee eens. De waardering die iemand heeft voor een film hangt onder meer af van in welke levensfase de persoon de film gezien heeft. En veel FT-ers waren jong toen Gladiator uitkwam, zagen het precies in hun formatieve jaren en dus heb je maximale impact.

Veel FT-ers (kinderen van de jaren 70 en jonger) zullen Alien en Blade Runner pas later hebben gezien, met terugwerkende kracht. Dat heeft een ander effect dan wanneer je die film in de bios zou zien tijdens de release.

Persoonlijk vind ik Blade Runner als film ook zwaar overgewaardeerd trouwens. Het universum dat gecreëerd wordt is geweldig, maar het plot van de film zelf, alsmede acteerwerk, tempo en regie, vielen me smerig tegen.

Hogader

Avatar

Angelater "Toch nog 72 andere mensen die ook 'Black Hawk Down' een topper vonden :)"


I 2nd that!

Pete_027

Avatar

Gladiator is vast ook de enige film in de lijst die veel stemmers kennen maar desalniettemin blijft het een meesterwerk.

JamesBond

Avatar

"Are you not suprised?" :D

Mooi dat 'Gladiator' op nummer 1 staat! T+)

Angelater

Avatar

Toch nog 72 andere mensen die ook 'Black Hawk Down' een topper vonden :)

SeanDeNiro

Avatar

Alien was grensverleggend en The Gladiator niet. Over smaak valt niet te twisten maar ik denk dat er meer jongeren gestemd hebben (die Alien en Bladerunner niet gezien hebben) waardoor er een geflatteerde uitslag is.
Ik denk dat het leeuwendeel van de filmkenners/recensenten Alien boven Gladiator zal kiezen.

Decepticon

Avatar

geertvdheide "Persoonlijk vind ik Blade Runner als film ook zwaar overgewaardeerd trouwens. Het universum dat gecreëerd wordt is geweldig, maar het plot van de film zelf, alsmede acteerwerk, tempo en regie, vielen me smerig tegen."
Dat ben ik helemaal met je eens.

Ik heb Blade Runner voor het eerst gezien toen ik ongeveer 12 jaar was en vorig jaar nog.
Vroeger vond ik er niet veel aan, omdat er niet veel actie in zit. En nu vind ik het nog niks, vanwege de redenen die je nu opnoemt.

McGraig

Avatar

SeanDeNiro "Alien was grensverleggend en The Gladiator niet. Over smaak valt niet te twisten maar ik denk dat er meer jongeren gestemd hebben (die Alien en Bladerunner niet gezien hebben) waardoor er een geflatteerde uitslag is.
Ik denk dat het leeuwendeel van de filmkenners/recensenten Alien boven Gladiator zal kiezen."


En zo zijn we het eens en was je me net voor :)

McGraig

Avatar

Gladiator is een relatief recente film en een beetje zijn comeback en na jaren weer eens een noemenswaardig historisch epos. Maar het was geen vernieuwende film zoals Alien en Blade Runner. Maar goed; de stemmer beslist maar ik vraag me af of de meesten zijn oude films wel gezien hebben en sowieso kunnen plaatsen in de tijdgeest.

McGraig

Avatar

nietselam "Wat is dat nu weer voor onzin dat de uitslag geflatteerd is doordat veel jongeren gestemd hebben die het best bekend zijn met gladiator, ik ben 33 en me heel goed bewust van zijn oudere films, alien was top maar mijn voorkeur ging ook naar gladiator, dat gewoon een heel erg goed spektakelstuk is waar alles inzit, perfect gebalanceerd."


Precies. Je was dus nog niet geboren toen Alien uit kwam en ten tijde van Blade Runner was je twee. I rest my case ;-)

nieuwslaatste nieuws

meest populair