[LIVEBLOG] 'Borgman' wint Gouden Kalf voor Beste Film

Lees verder ons liveblog van de avond terug.

Vanavond worden de winnaars van het Gouden Kalf bekendgemaakt. FilmTotaal houdt een liveblog bij, waarin de belangrijkste gebeurtenissen besproken worden, evenals de winnaars van de avond. De uitreiking zal om 20:55 van start gaan, en op televisie te volgen zijn op Nederland 2, maar voor de mensen die niet kunnen kijken of nog eens na willen lezen wat er allemaal voor interessants gebeurt is, houden we dit jaar een blog bij.

Eergisteren werd bekendgemaakt welke films allemaal genomineerd zijn. Daaruit kwam naar voren dat de grootste kanshebber de thriller Wolf is, de thriller van regisseur Jim Taihuttu. De film werd maar liefst acht keer genomineerd, waaronder in de categorieën Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur. Andere films die kans maken op veel beeldjes zijn Borgman van regisseur Alex van Warmerdam en Boven is het Stil van regisseur Nanouk Leopold. Beiden werden vijfmaal genomineerd. Tot slot zijn er nog twee films die drie nominaties in de wacht sleepten: De Marathon en De Ontmaagding van Eva van End.

14:00: Dan toch nog een update. Mocht je de uitreiking helemaal terug willen kijken, dan kan dat op de website van het NFF. Bekijk de twee uur durende uitreiking hier.

22:06: Daarmee komt er natuurlijk ook een einde aan dit liveblog. We hopen dat dit experiment bevallen is, en er in de toekomst nog een vervolg aan gegeven kan worden. Bedankt voor alle aandacht en nog een fijne avond!

21:58: En dat was het dan alweer. Vanavond won Borgman drie prijzen, namelijk die voor het Beste Scenario, de Beste Actrice (voor de rol van Hadewych Minis) en de Beste Film, de grote hoofdprijs van de avond. Verder won Wolf van Jim Taihuttu twee prijzen: de Beste Regisseur en de Beste Acteur (voor Marwan Kenzari). Verder kreeg De Marathon de publieksprijs.

De Beste Vrouwelijke Bijrol was voor Georgina Verbaan in De Marathon. De Beste Mannelijke Bijrol ging naar Jacob Derwig in Alles is Familie. De prijs voor Beste Camera was voor Richard van Oosterhout voor &Me, Beste Korte Documentaire naar Astrid Bussinks voor Achter de Toren en de Beste Lange Documentaire ging naar Parts of a Family.

21:55: Producent Marc van Warmerdam noemt het maken van films een kunst. Een vak, en spreekt de Kamerleden van de VVD direct aan: "Wij hebben ons huiswerk gedaan, ons vak geleerd, en kunnen verhalen vertellen. Er is waardering en ik vraag vanavond één klein dingetje. Het kost niets, het kost niemand iets, echt niet, het kost u zelfs geen leden. Een dingetje: een handtekening onder de steunmaatregelen voor de Nederlandse filmindustrie. En wij, wij blijven verhalen vertellen tot we er dood bij neervallen."

21:53: De winnaar van het belangrijkste beeldje van de avond is Borgman, die alle clichés ontstijgt volgens de jury. Verrassend is het natuurlijk niet, dat deze Nederlandse trots wint.

21:51: Wederom wordt er even gesproken over hoe moeilijk de filmsector het wel niet heeft. Als de politiek niets doet, is het gedaan met de Nederlandse filmsector, vertelt Minis. Om vervolgens Carice van Houten, die vijf Kalveren heeft gewonnen tot nu toe, op het podium te onthalen. "Uitgerekend dit jaar, waarop het thema naakt is, word ik niet genomineerd," vertelt Van Houten. Die bijna de winnaar bekend wil maken, terwijl eerst natuurlijk nog de genomineerden bekend gemaakt moeten worden. Het zijn Wolf, Borgman en Boven is het Stil.

21:49: Deze actrice kruipt onder je huid, vertelt Van Nieuwkerk. Het Gouden Kalf gaat naar Hadewych Minis. Het is de tweede prijs voor Borgman, waarmee de film gelijk staat met Wolf. "Bedankt jury voor het Kalf," vertelt Minis. Ze is hoorbaar geëmotioneerd en dankt vooral Alex van Warmerdam, dat hij haar wilde casten in de film. Ook aan hoofdrolspeler Jan Bijvoet wordt niet voorbij gegaan. De makers proberen haar weg te jagen met de muziek, maar Minis praat rustig, en toch met moeite door. Tijd voor de laatste uitreiking van de avond.

21:45 Matthijs van Nieuwkerk, presentator van DWDD, komt de prijs voor de Beste Actrice uitreiken. Hij is ook wel een acteur, vindt Drijver, want hij speelde ooit in Baantjer. Helaas kan dat niet vertoond worden. Van Nieuwkerk vraagt of het goed gaat, en Drijver vindt van wel. Het publiek ook, want dat klapt enthousiast. Genomineerd zijn: Hadewych Minis voor haar rol in Borgman, Yootha Wong-Loi-Sing voor haar rol in Hoe Duur was de Suiker, Vivian Dierickx voor haar rol in De Ontmaagding van Eva van End.

21:43: En gewonnen heeft Marwan Kenzari, voor zijn rol in Wolf. Zelf is hij niet aanwezig bij de uitreiking, en is op het scherm op de achtergrond te zien. Hij zit in Rusland, waar hij met het ensemble van de Toneelgroep Amsterdam is. Hij dankt de andere genomineerden en de jury en de organisatie, zijn vrienden, familie, collega's. Et cetera, et cetera.

21:42 Na dit ontroerende moment is het tijd voor de volgende prijs die uitgereikt moet worden. Op het podium worden nu de nominaties voor de Beste Acteur uitgesproken. Genomineerd zijn Stefan de Walle voor zijn rol in De Marathon, Ton Kas voor zijn rol in Matterhorn en Marwan Kenzari voor zijn rol in Wolf.

21:38: Een In Memoriam voor Jeroen Willems, die dit jaar overleden is. Hij zingt zelf Laat me niet alleen, een Nederlandse versie van het lied Ne Me Quitte Pas van Jacques Brel. Dat kun je deels hieronder bekijken. Hij trad vorig jaar als eregast van het festival op en zong toen dit nummer.


21:35: Winnaar is... Jim Taihuttu voor Wolf. Taihuttu kon niet op het podium aanwezig zijn, maar had een mailtje gestuurd: hij draagt de film op aan zijn vrouw Nine, en zijn zoon Wolf. Die werd tijdens de opnames geboren. Mooi!

21:33: Martin van Waardenberg is er om de prijs voor de beste regisseur uit te reiken. Hij speelde een van de hoofdrollen in De Marathon. Genomineerd zijn: Alex van Warmerdam voor Borgman, David Verbeek voor How to Describe a Cloud en Jim Taihuttu voor Wolf. Ze hebben het maar zwaar volgens Van Waardenberg. Verantwoordelijk voor alles in de film, en dat is volgens hem een hel.

21:30: En de winnaar van deze publieksprijs is: De Marathon. Zat Jan Smit daar dan toch voor niets, ondanks die vriendelijk bedoelde opmerking van Drijver aan het begin van de show.

21:28: Hannah Hoekstra en haar collega Reinout Scholten van Asschat reiken nu de UPC Publieksprijs uit. Genomineerd zijn: Het Bombardement, Daglicht en De Marathon.

21:27: De Prijs gaat naar... een film waarin het noodlot zorgvuldig uitgerold wordt. Alex van Warmerdam wint de prijs voor zijn scenario van Borgman. Namens hem neemt Hadewych Minis de prijs in ontvangst. Regisseur en scenarist Van Warmerdam was in Spanje. Minis houdt het lekker kort: "ik moest namens hem zeggen: bedankt!".

21:24: Gelukkig was dat redelijk snel voorbij en is het tijd voor de uitreiking voor het Gouden Kalf voor het Beste Scenario. Claudia de Breij betreedt het podium. Ze vindt het een hele eer om de prijs uit te mogen reiken en bekritiseert de Troonrede, die volgens haar neerkomt op een "alles is kut en alles blijft op en dus kop op". Nee, mooie verhalen zijn beter en dus houdt ze het maar kort. Genomineerd zijn Kim van Kooten voor Alles is Familie, Alex van Warmerdam voor Borgman en Alex Pitstra en Thijs Gloger voor Die Welt

21:20: Tijd voor een ludiek filmpje waarin protest wordt aangetekend tegen het bezuinigingsbeleid van de Nederlandse regering. Er is geen geld meer om films te maken, wordt gezegd. En dus krijgen we gerecyclede films. Zoals Oud op Ibiza.

21:18: Na een ietwat flauwe akt, blijkt de prijs naar Exit te gaan. Boris Paval Conen heeft gelukkig wel een speech voorbereid.

21:15: In zijn speech vertelt hij dat hij de prijs ook aan Fedja van Huêt had gegund. Die zit in Rusland, en kon niet aanwezig zijn bij de uitreiking. De volgende prijs is die voor het Beste Televisie Drama. Genomineerd zijn: Boris Paval Conen voor Exit, Theu Boermans voor De Prooi en Mijke de Jong voor Warriors

21:11: Pierre Bokma mag dit beeldje in ontvangst nemen. Hoewel, nog niet meteen, want Oaïssa heeft een dankwoord. Zonder Bokma was hij nooit acteur geworden, vertelt Oaïssa. Hij kreeg lessen van Bokma om acteur te kunnen worden, maar deed het niet goed bij zijn auditie. Te weinig ervaring. Maar toch kwam hij er.

21:10: Mimoun Oaïssa is er om de prijs voor de Beste Acteur voor het beste TV drama uit te reiken. Hij speecht niet en komt meteen met de genomineerden. Dat zijn: Issaka Sawadogo in In het Niets, Fedja van Huêt in Overspel II en Pierre Bokma in De Prooi.

21:07: De winnares van dit eerste beeldje van de avond is geworden... Monic Hendrickx voor haar rol in Penoza II. Onder luid applaus beklimt ze het podium. "Wauw, en dan ook nog uit de handen van Kees van Kooten" zegt ze. Om vervolgens een aantal keren "ehm", "ehm", "ehm" te zeggen. "Vette shit, jippie jo let's go with the flow" gaat ze verder. Want dat zou de regisseur van Penoza zeggen.

21:05: De kanshebbers in de categorie 'Beste Actrice in een televisiedrama' zijn Noortje Herlaar voor haar rol in Moeder ik wil bij de revue, Monic Hendrickx voor Penoza II en Mariana Aparicio Torres voor Warriors.

21:04: Kees van Kooten komt het beeldje voor de beste actrice op TV uitreiken. Van Kooten begint met een vrij toonloos verhaal waarin hij een terechte zaak uiteen zet. Ook de ZZP’ers en andere mensen die achter de schermen meewerken aan producties verdienen een prijs. Vooral ZZP’ers, omdat zij voor zo’n karige vergoeding werken.

21:01: Waar mogelijk zal via Skype verbinding gemaakt worden met de winnaars, die helaas niet aanwezig zijn, vertelt een ietwat zenuwachtige Drijver. Tijd voor een overzicht van de hoogtepuntenv an het jaar. Borgman komt voorbij als Nederlandse Oscarinzending en verder wordt gesproken over Alles is Familie, at met 900.000 bezoekers de best bezochte Nederlandse film was.

21:00: Genoeg interactie dus met het publiek bij deze uitreiking. Het komende uur worden negen van die prachtige gouden beeldjes uitgereikt. Daarna, als de uitreiking voorbij is, mag Wilfried de Jong de winnaars interviewen in zijn oude auto. Dat zal overigens dik een uur na de uitreiking zijn, ook op Nederland 2.

20:57: De uitreiking is begonnen! Anna Drijver, die in een bizarre jurk het podium betreedt en een aantal acteurs en actrices in het publiek direct aanspreekt. Blijkbaar is Jan Smit een verrassende gast. Natuurlijk wel enigszins, voor zijn rol in Het Bombardement. Liever kijken we naar Hadewych Minis, die speelt in Borgman.

20:53: Over een paar minuten is het zover en worden de winnaars gepresenteerd! Dit wordt gedaan door Anna Drijver.

20:44: De website van het Nederlands Filmfestival heeft overigens een livestream in de aanbieding van het prijzenspektakel. Mocht je de uitreiking dus niet op televisie kunnen volgen, dan kan dat daar!

20:28: En dan de box office prestaties. De film die het beste gepresteerd heeft aan de Nederlandse box office is Borgman. Na vijf weken in de top twintig meegedaan te hebben, staat de teller voor die film op 510.869 euro. Op de tweede plek Wolf, dat op dit moment, net als Borgman overigens, nog in de bioscopen draait. De teller voor die film staat na twee weken op 194.306 euro. De prestaties van Boven is het Stil zijn iets minder: de film heeft in april en mei in totaal drie weken meegedaan in de top twintig, en de teller bleef aan het einde van die periode op 171851 euro steken.

20:14: De derde en laatste film die mee dingt naar de prijs in de categorie ‘Beste Film’ is Wolf. Deze film volgt Majid, een getalenteerde kickbokser, die woont in een grijze, anonieme suburb. Als zijn vechtlust hem steeds meer beruchtheid geeft binnen en buiten de ring, gaan de werelden van kickboksen en de georganiseerde misdaad steeds meer op elkaar lijken. Majid begint langzaam zicht te verliezen op wat hij nu eigenlijk wil.

Deze film scoorde het minste aantal sterren in onze recensie. Het zijn er 3,5 en dus mag regisseur Jim Taihuttu tevreden zijn. Daarnaast kan zijn film rekenen op de meeste nominaties van alle films dit jaar.


20:08: De tweede kanshebber in de categorie 'Beste Film' is Boven is het Stil. Deze film van regisseur Nanouk Leopold is de zwanenzang van hoofdrolspeler en tweevoudig Gouden Kalf-winnaar Jeroen Willems. Hij speelt de rol van Helmer, een eenzame vrijgezelle boer van middelbare leeftijd. Hij leidt een geïsoleerd leven samen met zijn oude vader. De dagelijkse komst van melkrijder Johan is een lichtpuntje in zijn bestaan. Op een dag besluit Helmer het huis op te knappen. Hij bestelt een modern bed, verhuist zijn vader naar boven en neemt een jonge knecht aan. Verandering lijkt te komen...

Boven Is het Stil krijgt 4,5 sterren in onze recensie. Het is een prachtig en verfijnd drama, dat laat zien dat met hoofdrolspeler Willems een groot acteur verloren is.

20:01: Er zijn drie films genomineerd in de categorie ‘Beste Film’. Hieronder alvast de trailer en plotbeschrijving van de eerste genomineerde, Borgman van regisseur Alex van Warmerdam. In de film staat het leven van Camiel Borgman (Jan Bijvoet) centraal. Hij komt als een buitenstaander aan in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst daar is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Zowel nationaal als internationaal gooide de film hoge ogen. De film was de eerste Nederlandse productie in bijna veertig jaar die mee mocht dingen naar de Gouden Palm in Cannes. Daarnaast is hij al verkozen tot onze inzending voor de Oscars. In onze recensie kreeg de film vier sterren.


19:56: De jury Speelfilms bestond uit vijf mensen. Allereerst de toonaangevende Nederlandse castingdirector Job Gosschalk. Hij werd bij het maken van zijn keuzes bijgestaan door Jolein Laarman (jarenlang uitvoerend producent van speelfilms en scenarist, waaronder van Kauwboy), Thekla Reuten (actrice, binnenkort te zien in Het Diner), Jan Roelfs (production designer, werkzaam in Hollywood, films waaraan hij werkte zijn o.a. Gattaca en World Trade Center), Maarten Treurniet (regisseur van o.a. Gouden Kalf-winnend Pleidooi, De Passievrucht en De Heineken Ontvoering).

19:51: Dit jaar dongen er overigens 88 titels mee naar de Gouden Kalveren. De drie jury’s stonden onder leiding van Emile Fallaux, die vijf jaar lang directeur van het Nederlands Filmfestival was.

19:39: De prijs wordt al sinds 1981 uitgereikt, en ontstond in navolging van belangrijke internationale festivals als dat van Berlijn, Cannes en Venetië. Dierennamen zijn daarbij leidend, in Berlijn reikt men de Gouden Beer uit, en in Venetië de Gouden Leeuw. Alleen Cannes valt wat dat betreft wat uit de toon, met zijn Gouden Palm.

19:13: Mocht je kijken voor de bekende Nederlanders, dan moeten we je overigens alvast teleurstellen. De uitreiking zal volgens de Gelderlander niet bijgewoond worden door veel van de genomineerden voor de belangrijkste prijzen. Zo is Marwan Kenzari (die genomineerd is voor de Beste Acteur, voor zijn rol in Wolf) niet aanwezig, evenals Fedja van Huêt (Overspel 2), Jacob Derwig (Alles is Familie), Stefan de Walle (De Marathon) en Georgina Verbaan (De Marathon).

Opvallend is ook dat iedereen in de categorie Beste Regie niet aanwezig kan zijn. Alex van Warmerdam, Jim Taihuttu en David Verbeek hebben dus allen iemand anders moeten sturen naar het gala. Een persvertegenwoordiger van het NFF vertelde dat ook de organisatie dit jaar vindt dat er wel veel mensen niet aanwezig zijn. "Mensen kunnen niet altijd hun planning omgooien als ze twee dagen vantevoren horen dat ze kans maken op een beeldje." Toch kunnen we misschien rekenen op de aanwezigheid van enkele acteurs of regisseurs. "Wellicht dat een aantal mensen middels een straalverbinding toch even van zich laat horen."

NieuwsFilm

meest populair