'X-Men: Days of Future Past' tweede duurste film ooit van Fox

Alleen James Camerons Avatar was duurder.

Recentelijk keerde X-Men: Days of Future Past terug naar Montreal voor een paar weken heropnames. Op zich geen groot nieuws, want elke grote Hollywood-film maakt wel een paar weken heropnames door. Maar wat blijkt nu? Bryan Singers X-Men: Days of Future Past is nu de tweede duurste film ooit van 20th Century Fox. De enige andere film die de studio meer geld kostte is Avatar van James Cameron.

De vraag die dan nog rest, is hoe duur de film dan uiteindelijk was. Avatar kostte volgens Fox 237 miljoen dollar om te maken, al stellen een aantal betrouwbare bronnen dat het budget eerder rond de 310 miljoen dollar lag. Exclusief marketingkosten uiteraard.

Als je dan de gulden middenweg neemt, zal X-Men: Days of Future Past in elk geval minder dan 280 miljoen dollar gekost hebben. Hoeveel dat precies is zullen we nooit weten, maar het is een indicatie van wat de kosten mogelijk zijn. Duidelijk is dat de film meer kost dan de 160 miljoen dollar die gestoken werden in X-Men: First Class, en de 120 miljoen dollar van The Wolverine.

Toch is het ergens verrassend dat Singer zo’n hoog budget krijgt. Jack the Giant Slayer, zijn vorige film, blijkens ons artikel over de grootste flops van 2013, kostte 240 miljoen dollar om te maken. Maar bracht internationaal slechts 197 miljoen dollar op. Anderzijds kunnen we ervan uit gaan dat Days of Future Past één van de grotere blockbusters van 2014 zal worden, zo niet de grootste.

Waar dan al dat geld in gaat zitten? Grotendeels in de gigantische cast, die o.a. bestaat uit Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Patrick Stewart, Ian McKellen en Halle Berry. En natuurlijk de visuele effecten en de sets die zowel de toekomst als de jaren ’70 moeten verbeelden.

X-Men: Days of Future Past draait vanaf 17 juli in de bioscopen.



NieuwsFilm

meest populair